POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PREDELA IZUZETNIH ODLIKA "POTAMIŠJE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2017)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Potamišje" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata delove teritorija sledećih jedinica lokalnih samouprava:

- Opština Sečanj, katastarske opštine: Banatska Dubica, Neuzina, Sečanj, Šurjan, Konak, Sutjeska, Jaša Tomić, Boka i Jarkovac;

- Opština Plandište, katastarske opštine: Stari Lec i Hajdučica;

- Grad Zrenjanin, katastarske opštine: Banatski Despotovac, Farkaždin, Čenta, Tomaševac, Botoš i Orlovat;

- Opština Kovačica, katastarske opštine: Idvor 1 i Uzdin;

- Opština Opovo, katastarske opštine: Opovo, Sakule i Baranda.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana počinje na tromeđi katastarskih opština Jaša Tomić i Krajišnik i državne granice Republike Srbije sa Rumunijom. Od ove tromeđe granica prati u pravcu jugoistoka granice katastarskih opština Jaša Tomić, Šurjan, Konak, Stari Lec i Hajdučica do tromeđe katastarskih opština Hajdučica, Jermenovci i Ilandža.

Nakon ove tromeđe granica skreće u pravcu zapada prateći južne granice katastarskih opština Hajdučica, Bantska Dubica, Jarkovac, Uzdin, Idvor 1, Sakule, Baranda, Opovo i Čenta, do tromeđe katastarskih opština Čenta, Stari Slankamen i Knićanin.

Od ove tromeđe granica skreće u pravcu severoistoka prateći severozapadne granice katastarskih opština Čenta, Farkaždin, Orlovat, Botoš, Banatski Despotovac, Sutjeska, Sečanj i Jaša Tomić do tromeđe katastarskih opština Jaša Tomić i Krajišnik i državne granice, početne tačke opisa.

Površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 1226 km².

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice značajni za izradu Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za prostorne celine čiju posebnost određuje jedna ili više opredeljujućih namena, aktivnosti ili funkcija u prostoru koje su od republičkog interesa za područje nacionalnog parka i drugo područje prirodnog dobra, kao i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11) u kome je ta obaveza razrađena u delu o implementaciji toga plana.

Planski i strateški dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana jesu: Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E ‒ 80 Dunav (Panevropski koridor VII) ("Službeni glasnik RS", broj 14/15), Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema produktovoda kroz Republiku Srbiju (Sombor - Novi Sad - Pančevo - Beograd - Smederevo - Jagodina - Niš) ("Službeni glasnik RS", broj 19/11), Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", broj 119/12 i 98/13) i Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", broj 33/12).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj dokumentaciji i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi, kao i druge podloge za koje se ukaže da su neophodne.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- povećanja uređenosti područja posebne namene u skladu sa ekološkim funkcijama područja;

- zaštite životne sredine i održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasleđa;

- zaštite prirodnih resursa i dobara i ukupnog biodiverziteta područja;

- očuvanja diverziteta predela obezbeđivanjem identiteta prostora;

- usklađivanja pristupa obezbeđivanju kvaliteta predela s karakterom razvoja i razvojnim problemima;

- razvoja kulturnog i regionalnog identiteta;

- usklađenog razvoja sa susednim područjima i prostorno-funkcionalne integrisanosti i povezivanja sa okruženjem.

Član 5

Ciljevi uređenja planskog područja jesu održivo korišćenje i zaštita prirodnih dobara i resursa, kao i njihovo kvalitetno unapređivanje, u skladu s principima održivog razvoja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja jesu postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja s mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja:

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem zaštićenih područja, u skladu s režimima zaštite;

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem prostora u zaštitnim zonama i zonama uticaja na prirodna dobra, u skladu sa uslovima zaštite prirode i životne sredine;

- unapređivanjem stanja ekoloških koridora radi ostvarenja komunikacije između prirodnih staništa i njihovo integrisanje u ekološku mrežu šireg područja;

- utvrđivanjem dugoročne koncepcije i mera zaštite, očuvanja i unapređivanja svih prirodnih vrednosti, radi zaštite identiteta predela i prirodnih dobara i resursa;

- utvrđivanjem mera za obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika degradacije i zagađivanja životne sredine.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizaciju koncepta trajno održivog i uravnoteženog razvoja korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene u okviru obuhvata Prostornog plana, koje će činiti Predeo izuzetnih odlika "Potamišje", kao i prirodna dobara u zonama uticaja na ovo zaštićeno područje. Konceptualni okvir planiranja biće usklađen sa uslovima zaštite, koji će unaprediti zaštićeno područje i očuvati sliku prepoznatljivog predela.

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta Prostornog plana jeste petnaest (15) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Gradu Zrenjaninu, opštinama: Sečanj, Plandište, Kovačica i Opovo, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Potamišje" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Potamišje" na životnu sredinu sastavni je deo analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da - po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana - bez naknade dostave sve tražene podatke.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u deset (10) primerka u analognom obliku i deset (10) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradu Zrenjaninu (jedan primerak), u Opštini Sečanj (jedan primerak), u Opštini Plandište (jedan primerak), u Opštini Kovačica (jedan primerak), u Opštini Opovo (jedan primerak) i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata planskog područja i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana na životnu sredinu, možete pogledati OVDE