POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE "JEGRIČKA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2017)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Jegrička" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se nacrtom tog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata delove teritorija sledećih jedinica lokalnih samouprava:

- opština Bačka Palanka, katastarska opština Despotovo;

- opština Vrbas, katastarske opštine: Savino Selo, Ravno Selo, Zmajevo;

- opština Temerin, katastarske opštine: Sirig, Temerin;

- opština Srbobran, katastarska opština: Nadalj 1;

- opština Žabalj, katastarske opštine: Čurug, Gospođinci, Žabalj.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana počinje na tromeđi katastarskih opština Savino Selo, Kosančić i Kula, od ove tromeđe granica ide u pravcu istoka prateći severnu granicu katastarskih opština Savino Selo, Ravno Selo, Zmajevo, Sirig, Temerin, Nadalj 1, Čurug i Žabalj do tromeđe katastarskih opština Žabalj, Srpski Aradac i Mošorin.

Od ove tromeđe, granica skreće u pravcu zapada prateći južne granice katastarskih opština Žabalj, Gospođinci, Temerin, Sirig, Zmajevo, Ravno Selo i Despotovo, do tromeđe katastarskih opština Despotovo, Silbaš i Pivnice.

Nakon ove tromeđe, granica skreće u pravcu severa prateći zapadne granice katastarskih opština Despotovo i Savino Selo, do tromeđe katastarskih opština Savino Selo, Kosančić i Kula, početne tačke opisa.

Površna područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 695 km2.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice značajni za izradu Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za prostorne celine čiju posebnost određuje jedna ili više opredeljujućih namena, aktivnosti ili funkcija u prostoru koje su od republičkog interesa za područje nacionalnog parka i drugo područje prirodnog dobra, kao i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11) u kojoj je ta obaveza razrađena u delu o implementaciji toga plana.

Planski i strateški dokumenti značajni za izradu Prostornog plana jesu: Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75 Subotica-Beograd (Batajnica) ("Službeni glasnik RS", br. 69/03, 36/10, 102/2010, 143/14 i 81/2015), Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise ("Službeni list APV", br. 14/15), Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", broj 119/12 i 98/13), Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema produktovoda kroz Republiku Srbiju (Sombor - Novi Sad - Pančevo - Beograd - Smederevo - Jagodina - Niš) ("Službeni glasnik RS", broj 19/11) i Pokrajinska skupštinska odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od sabirno otpremne stanice Turija sever do rafinerije nafte Novi Sad, sa elementima detaljne regulacije ("Službeni list APV", br. 14/15).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj dokumentaciji i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi, kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne tokom izrade plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- povećanja uređenosti područja posebne namene u skladu sa ekološkim funkcijama područja;

- zaštite životne sredine i održivo korišćenje prirodnog nasleđa i karaktera predela;

- zaštite prirodnih resursa i dobara i ukupnog biodiverziteta područja;

- očuvanja diverziteta predela očuvanjem i unapređivanjem identiteta prostora;

- usklađivanja pristupa očuvanju karaktera predela u kontekstu razvoja i razvojnih problema;

- razvoja kulturnog i regionalnog identiteta;

- usklađenog razvoja sa susednim područjima i prostorno-funkcionalne integrisanosti i povezivanja sa okruženjem.

Član 5

Ciljevi uređenja planskog područja jesu održivo korišćenje resursa i zaštita Parka prirode "Jegrička", kao i njegovo kvalitetno unapređivanje, u skladu s principima održivog razvoja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja s mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i predeonim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja:

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem zaštićenog područja, u skladu s režimima zaštite;

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem prostora u zaštitnim zonama i zonama uticaja na Park prirode, u skladu sa uslovima zaštite prirode i životne sredine;

- unapređivanjem stanja ekološkog koridora radi ostvarenja komunikacije između prirodnih staništa i njihovo integrisanje u ekološku mrežu šireg područja;

- utvrđivanjem dugoročne koncepcije i mera zaštite, očuvanja i unapređivanja svih prirodnih vrednosti, radi zaštite vrednosti karaktera predela i prirodnih dobara i resursa;

- utvrđivanjem mera za obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika degradacije i zagađivanja životne sredine.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizacuju koncepta trajno održivog i uravnoteženog razvoja korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene u okviru obuhvata Prostornog plana, koje će činiti Park prirode "Jegrička", i prirodne vrednosti u zoni uticaja na zaštićeno područje. Konceptualni okvir planiranja biće usklađen sa uslovima zaštite, koji će unaprediti zaštićeno područje i očuvati i unaprediti ciljni kvalitet predela.

Koncepcija se definiše na način koji istovremeno obezbeđuje javni interes i održivi privredni i demografski razvoj.

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta Prostornog plana je 15 (petnaest) meseci, od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštinama: Bačka Palanka, Vrbas, Srbobran, Temerin i Žabalj, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Jegrička" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Jegrička" na životnu sredinu sastavni je deo analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da - po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana - bez naknade dostave sve tražene podatke.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u deset (10) primerka u analognom obliku i deset (10) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Opštini Bačka Palanka (jedan primerak), u Opštini Vrbas (jedan primerak), u Opštini Temerin (jedan primerak), u Opštini Srbobran (jedan primerak), u opštini Žabalj (jedan primerak) i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata planskog područja i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana na životnu sredinu, možete pogledati OVDE