POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE REVITALIZACIJE KANALA BEGEJ

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2017)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene revitalizacije Kanala Begej (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata delove teritorija sledećih jedinica lokalnih samouprava:

- Opština Žitište: katastarske opštine Žitište, Begejci, Novi Itebej, Srpski Itebej i Međa;

- Grad Zrenjanin: katastarske opštine Jankov Most i Klek.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana počinje na tromeđi katastarskih opština Srpski Itebej, Hetin i Nova Crnja, od ove tromeđe granica ide u pravcu juga prateći istočne granice katastarskih opština Srpski Itebej i Međa do tromeđe katastarskih opština Međa, Srpski Itebej i Krajišnik.

Nakon ove tromeđe, granica ide u pravcu jugozapada prateći jugoistočne granice katastarskih opština Srpski Itebej, Novi Itebej, Begejci, Žitište i Klek do tromeđe katastarskih opština Klek, Lazarevo i Zrenjanin 3.

Od ove tromeđe, granica ide u pravcu severozapada prateći zapadne granice katastarskih opština Klek i Jankov Most do tromeđe katastarskih opština Jankov Most, Mihajlovo i Melenci.

Nakon ove tromeđe, granica ide u pravcu severoistoka prateći severne granice katastarskih opština Jankov Most, Žitište, Begejci i Srpski Itebej do tromeđe katastarskih opština Srpski Itebej, Hetin i Nova Crnja, početne tačke opisa.

Površna područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 346,41 km².

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice značajni za izradu Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11), kojim je planirana saradnja sa okolnim zemljama na uspostavljanju regionalne politike u oblasti voda; dogradnja, rekonstrukcija i revitalizacija DTD; unapređivanje i razvoj rečnog transporta rehabilitacijom unutrašnjih plovnih puteva sa obezbeđenjem čišćenja, produbljivanja, signalizacije i održavanja, rekonstrukcijom i izgradnjom. Kanal Begej je utvrđeni ekološki koridor od međunarodnog značaja i deo je ekološke mreže Republike Srbije. Preko plovnog Begeja pruža se mogućnost direktnog povezivanja s gravitacionim područjem Temišvara u Rumuniji, kao i u Strategiji razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine ("Službeni glasnik RS", broj 3/15) kanali HS DTD - u pogledu vodnog režima - od izuzetnog značaja su za održivi razvoj ovog područja. Razvojni planovi unapređivanja vodnog saobraćaja na kanalskoj mreži HS DTD obuhvataju izradu projekata novih tipova plovila težišno namenjenih za plovidbu kanalskom mrežom i vodotokovima u trećoj kategoriji vodnog puta. Na kanalima HS DTD potrebna je revitalizacija ugroženih deonica zagađenim muljem (Vrbas, Zrenjanin). Takođe, neophodna je i izrada prostornog plana područja posebne namene kanalske mreže HS DTD s ciljem definisanja namene obale i obalnog područja kanalske mreže.

Prostorni plan biće zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj dokumentaciji i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske, katastarsko-topografske podloge, digitalni ortofoto plan, kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne tokom izrade plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima zaštite životne sredine i održivog korišćenja područja, zaštite prirodnih resursa i dobara, biodiverziteta čitavog područja, prostorno-funkcionalne integrisanosti i povezivanja sa okruženjem i susednim područjima.

Član 5

Ciljevi uređenja planskog područja jesu poboljšanje kvaliteta vode i korišćenje Kanala Begej za različite namene: upravljanje vodama, plovidba, turizam i rekreacija. Revitalizacija kanala imaće pozitivan uticaj kako na životnu sredinu, tako i na razvoj i povećanje turističke atraktivnosti i prepoznatljivosti celog regiona, a veliki značaj imaće ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja na posmatranoj deonici unutar Republike Srbije, i veze sa Rumunijom.

Cilj planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja jeste održivo korišćenje i zaštita područja, i njegovo kvalitetno unapređivanje u skladu s principima održivog razvoja. Sve planirane aktivnosti međusobno su povezane s ciljem unapređivanja infrastrukturnih, ekoloških i društvenih parametara regiona.

Ciljevi revitalizacije Kanala Begej jesu postizanje kvaliteta vode u skladu sa evropskim standardima, ostvarivanje dovoljnog proticaja kojim bi se obezbedila voda za piće, industriju, navodnjavanje, kao i ostvarivanje vodostaja potrebnog za plovidbu.

Član 6

Koncepcija planiranja i uređenja planskog područja obuhvata revitalizaciju Kanala Begej, s radovima na izmuljenju Kanala Begej, revitalizaciju hidročvora Klek i hidročvora Itebej, uz istovremeno uređenje i zaštitu nasipa na kanalu izgradnjom dvonamenske saobraćajnice (radno-inspekciona i biciklistička staza), koja će služiti za održavanje samog Kanala i pratećih objekata i saobraćajno povezivanje regiona i njegovog inkorporiranja u evropske biciklističke rute (nadovezuje se na postojeću biciklističku stazu u Rumuniji).

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta Prostornog plana jeste dvanaest (12) meseci od dana dostavljanja obrađivaču izveštaja o obavljenom ranom javnom uvidu, adekvatnih katastarsko-topografskih planova, dostavljanja podataka i dokumentacije značajnih za izradu Prostornog plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja i neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća koji su značajni za izradu Prostornog plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju JVP "Vode Vojvodine". Za izradu Prostornog plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu potrebno je 21.000.000,00 dinara.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Gradu Zrenjaninu, Opštini Žitište i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene revitalizacije Kanala Begej na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene revitalizacije Kanala Begej na životnu sredinu sastavni je deo analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da - po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana - bez naknade dostave sve tražene podatke.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u sedam (7) primerka u analognom obliku i sedam (7) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan, u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradu Zrenjaninu (jedan primerak), u Opštini Žitište (jedan primerak) i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata planskog područja i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana na životnu sredinu, možete pogledati OVDE