PRAVILNIK

O OBRASCIMA UPISNIKA BRODOVA I PLOVILA U GRADNJI I POMOĆNIH KNJIGA, OBRASCIMA DOKUMENATA KOJI ČINE REGISTAR TRAJNOG ZAPISA O BRODU, KAO I OBRASCIMA PREDLOGA ZA PRIVREMENI UPIS I ISPIS POMORSKOG BRODA IZ MEĐUNARODNOG UPISNIKA POMORSKIH BRODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 38/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju obrasci upisnika brodova i plovila u gradnji i pomoćnih knjiga, obrasci dokumenata koji čine registar trajnog zapisa o brodu, kao i obrasci predloga za privremeni upis i ispis pomorskog broda iz Međunarodnog upisnika pomorskih brodova.

Član 2

Glavna knjiga upisnika brodova unutrašnje plovidbe vodi se na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Glavna knjiga Nacionalnog upisnika pomorskih brodova vodi se na Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Glavna knjiga Međunarodnog upisnika pomorskih brodova vodi se na Obrascu 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Obrasci pomoćnih knjiga su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

1) Obrazac 4 - Dnevnik upisnika brodova;

2) Obrazac 5 - Imenik brodova;

3) Obrazac 6 - imenik vlasnika brodova i drugih lica za koja je u glavnoj knjizi upisano neko pravo ili evidentirana neka činjenica.

Član 4

Trajni zapis o brodu vodi se na Obrascu 7, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Izmene trajnog zapisa o brodu prilažu se uz trajni zapis o brodu.

Izmene trajnog zapisa o brodu vode se na Obrascu 8, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Popis izmena trajnog zapisa o brodu vodi se na Obrascu 9, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Obrasci predloga za privremeni upis i ispis pomorskog broda iz Međunarodnog upisnika pomorskih brodova su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

1) Obrazac 10 - Predlog za privremeni upis pomorskog broda u međunarodni upisnik pomorskih brodova;

2) Obrazac 11 - Predlog za privremeni ispis pomorskog broda iz međunarodnog upisnika pomorskih brodova.

Član 7

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upisu brodova u određene upisnike, podacima koji se unose u list A glavne knjige upisnika brodova, zbirke isprava, pomoćne knjige koje se vode uz upisnike brodova i obrascima tih isprava i knjiga ("Službeni list SRJ", broj 29/98).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. jula 2017. godine.

 

Obrasce 1-11, koji su sastavni deo ovog pravilnika, možete pogledati OVDE