PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU TEHNIČKO-TEHNOLOŠKE OPREMLJENOSTI I ORGANIZACIONE I KADROVSKE OSPOSOBLJENOSTI ZA DOBIJANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI VAĐENJA REČNIH NANOSA, KAO I O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE IZDATIH I ODUZETIH LICENCI

("Sl. glasnik RS", br. 39/2017)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje pravna lica, odnosno preduzetnici moraju da ispune u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti za dobijanje licence za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa, kao i način vođenja evidencije izdatih i oduzetih licenci.

Član 2

Tehničko-tehnološkom opremljenošću za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa, u smislu ovog pravilnika, smatra se opremljenost pravnog lica, odnosno preduzetnika potrebnim tehničkim plovnim objektima koji su upisani u domaći upisnik brodova unutrašnje plovidbe, opremom i uređajima, radnim mašinama (bager, utovarivač) i vozilima (kamion).

Tehničko-tehnološku opremljenost pravno lice, odnosno preduzetnik dokazuje, i to:

1) za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodnog puta, u skladu sa članom 4. ovog pravilnika;

2) za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodotokova koji nisu deo vodnih puteva i sa vodnog zemljišta:

(1) popisnim listama osnovnih sredstava,

(2) ugovorima o kupoprodaji.

Ispravnost radnih mašina i vozila iz stava 1. ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik dokazuje saobraćajnom dozvolom izdatom od strane nadležnog organa u skladu sa propisima kojima se uređuje registracija vozila.

Član 3

Organizacionom osposobljenošću za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa, u smislu ovog pravilnika, smatra se da pravno lice, odnosno preduzetnik ima odgovarajuću unutrašnju organizaciju neposredno angažovanih zaposlenih koja omogućava nesmetano obavljanje delatnosti vađenja rečnog nanosa za koju se izdaje licenca.

Odgovarajuću unutrašnju organizaciju pravno lice, odnosno preduzetnik dokazuje, u skladu sa članom 24. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14 i 13/17 - US), opštim aktom kojim se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u pravnom licu, odnosno kod preduzetnika.

Kadrovskom osposobljenošću za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodnog puta, u smislu ovog pravilnika, smatra se da pravno lice, odnosno preduzetnik ima u radnom odnosu propisan broj stručno osposobljenih članova posade na tehničkim plovnim objektima.

Kadrovskom osposobljenošću za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodotokova koji nisu deo vodnih puteva i sa vodnog zemljišta, u smislu ovog pravilnika, smatra se da pravno lice, odnosno preduzetnik ima u radnom odnosu potreban broj lica koja su neposredno angažovana na izvršavanju poslova koje obuhvata delatnost vađenja rečnih nanosa.

Kadrovsku osposobljenost pravno lice, odnosno preduzetnik dokazuje ugovorima o radu zaključenim sa zaposlenima, diplomama o stečenom obrazovanju zaposlenih lica i odgovarajućim dozvolama za upravljanje radnim mašinama i vozilima izdatim u skladu sa propisima kojima se uređuje izdavanje vozačkih dozvola.

Uslovi u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti za obavljanje delatnosti vađenja rečnog nanosa iz vodnog puta

Član 4

Licenca za obavljanje delatnosti vađenja šljunka iz vodnog puta, izdaje se pravnom licu, odnosno preduzetniku koji ima u svojini najmanje jedan od sledećih tehničkih plovnih objekata upisanih u domaći upisnik brodova unutrašnje plovidbe:

1) bager vedričar;

2) bager refuler;

3) bager sa grabilicom.

Licenca za obavljanje delatnosti vađenja peska iz vodnog puta, izdaje se pravnom licu, odnosno preduzetniku koji ima u svojini najmanje samohodni, odnosno stacionarni bager sisavac koji je upisan u domaći upisnik brodova unutrašnje plovidbe.

Licenca za obavljanje delatnosti vađenja šljunka i peska iz vodnog puta, izdaje se pravnom licu, odnosno preduzetniku koji ima u svojini najmanje jedan od tehničkih plovnih objekata iz stava 1. za vađenje šljunka, kao i tehnički plovni objekat iz stava 2. ovog člana.

Tehnički plovni objekti iz st. 1. i 2. ovog člana moraju da imaju opremu i uređaje za korišćenje usluga RIS-a.

Uslovi u pogledu organizacione i kadrovske osposobljenosti za obavljanje delatnosti vađenja rečnog nanosa iz vodnog puta

Član 5

Licenca za obavljanje delatnosti vađenja šljunka i peska iz vodnog puta, izdaje se pravnom licu, odnosno preduzetniku koji, pored uslova iz člana 4. ovog pravilnika, ispunjava uslove u pogledu organizacione i kadrovske osposobljenosti, i to da ima:

1) odobrenje za obavljanje delatnosti vozara unutrašnje plovidbe izdato u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovačka plovidba;

2) sedište u Republici Srbiji sa odgovarajućom unutrašnjom organizacijom neposredno angažovanih zaposlenih koja omogućava nesmetano obavljanje delatnosti vađenja rečnog nanosa;

3) zaposlen odgovarajući broj članova posade za tehničke plovne objekte iz člana 4. ovog pravilnika u skladu sa propisom kojim se uređuje najmanji broj članova posade za bezbednu plovidbu koje moraju imati brodovi i druga plovila trgovačke mornarice.

Uslovi u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodotokova koji nisu deo vodnih puteva i sa vodnog zemljišta

Član 6

Pravno lice, odnosno preduzetnik ispunjava uslove u pogledu:

1) tehničko-tehnološke opremljenosti za dobijanje licence za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodotokova koji nisu deo vodnih puteva i sa vodnog zemljišta ako ima u svojini potreban broj ispravnih radnih mašina i vozila datih u Prilogu 1 - Potrebna tehničko-tehnološka opremljenost, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;

2) organizacione i kadrovske osposobljenosti za dobijanje licence za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa iz vodotokova koji nisu deo vodnih puteva i sa vodnog zemljišta ako ima odgovarajuću unutrašnju organizaciju u skladu sa članom 3. st. 1. i 2. ovog pravilnika i ako ima u radnom odnosu potreban broj lica odgovarajuće školske spreme date u Prilogu 2 - Potrebna kadrovska osposobljenost, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim i oduzetim licencama

Član 7

Evidencija o izdatim i oduzetim licencama za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa vodi se u obliku registra i sadrži podatke o:

1) pravnom licu, odnosno preduzetniku - puno poslovno ime, sedište, adresa, matični broj, poreski identifikacioni broj, naziv i šifra pretežne delatnosti;

2) izdatoj, odnosno oduzetoj licenci - broj, delatnost za koju je izdata, vrsta rečnog nanosa za koji je izdata, datum i mesto izdavanja, odnosno oduzimanja, rok važenja.

Evidencija o izdatim i oduzetim licencama za obavljanje delatnosti vađenja rečnih nanosa vodi se i u elektronskoj formi.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se trajno.

Završna odredba

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

POTREBNA TEHNIČKO-TEHNOLOŠKA OPREMLJENOST

 

Podsliv, deo podsliva, vodotok

Bager

Utovarivač

Kamion

broj

snaga (kW)

broj

snaga (kW)

broj

t

Kolubara

1

90-120

 

 

1

10-15

Drina, nizvodno od HE Zvornik

2

> 120

1

> 110

2

> 15

Drina, uzvodno od HE Zvornik

1

90-120

 

 

1

10-15

Mlava Pek

1

90-120

 

 

1

10-15

Timok

1

90-120

 

 

1

10-15

Velika Morava

3

> 120

2

> 110

3

> 15

Zapadna Morava

2

> 120

1

> 110

2

> 15

Južna Morava - vodotok

2

> 120

1

> 110

2

> 15

Južna Morava - pritoke

1

90-120

 

 

1

10-15

Ibar i Lepenac

1

90-120

 

 

1

10-15

Beli Drim

1

90-120

 

 

1

10-15

 

Prilog 2.

POTREBNA KADROVSKA OSPOSOBLJENOST

 

Rukovalac građevinskom mašinom (bager)

Rukovalac građevinskom mašinom (utovarivač)

Vozač (kamion)

III stepen stručne spreme

Broj

Kolubara

1

 

1

Drina, nizvodno od HE Zvornik

2

1

2

Drina, uzvodno od HE Zvornik

1

 

1

Mlava Pek

1

 

1

Timok

1

 

1

Velika Morava

3

2

3

Zapadna Morava

2

1

2

Južna Morava - vodotok

2

1

2

Južna Morava - pritoke

1

 

1

Ibar i Lepenac

1

 

1

Beli Drim

1

 

1