UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE IZVORIŠTA VODOSNABDEVANJA "JELAŠNICA"

("Sl. glasnik RS", br. 39/2017)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene izvorišta vodosnabdevanja "Jelašnica" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuje se planski osnov: za zaštitu, uređenje i održivo korišćenje izvorišta vodosnabdevanja "Jelašnica"; za održivi razvoj obuhvaćenih lokalnih zajednica, na delovima teritorija grada Vranja i opština Vladičin Han i Surdulica; za razvoj ostalih posebnih namena komplementarnih osnovnoj; kao i za direktno sprovođenje u skladu sa zakonom.

Član 3

Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi su:

1) Referalna karta 1 - "Posebna namena prostora", izrađena u razmeri 1:50.000;

2) Referalna karta 2 - "Mreža naselja i infrastrukturni sistemi", izrađena u razmeri 1:50.000;

3) Referalna karta 3 - "Prirodni resursi, turizam, zaštita životne sredine i prirodnih vrednosti", izrađena u razmeri 1:50.000;

4) Referalna karta 4 - "Sprovođenje Prostornog plana", izrađena u razmeri 1:50.000;

5) Referalna karta 5 - "Regulaciona razrada Prostornog plana sa elementima sprovođenja", izrađena u tri lista u razmeri 1:2.500.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u deset primeraka, svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa nadležnog za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan će se sprovoditi:

1) izdavanjem lokacijskih uslova na osnovu planskih rešenja i propozicija ovog prostornog plana u zoni njegove direktne primene, za objekte u funkciji vodoprivrede koji se nalaze u zonama I i II akumulacije "Jelašnica" i u koridoru cevovoda sirove vode;

2) primenom i razradom planskih rešenja ovog prostornog plana u prostornim planovima jedinica lokalne samouprave za teritorije grada Vranja, kao i opština Surdulica i Vladičin Han;

3) razradom planskih rešenja urbanističkim planovima i sektorskim planovima;

4) primenom planskih rešenja iz Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora Niš - granica Republike Makedonije ("Službeni glasnik RS", br. 77/02 i 127/14), na delu obuhvata ovog prostornog plana, i to na delovima katastarskih opština Polom, Dekutince i Gramađe, u opštini Vladičin Han.

Uređenje, građenje, korišćenje i zaštita područja posebne namene sprovodiće se saglasno rešenjima iz Prostornog plana.

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. st. 3. i 4. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Republičkoj direkciji za vode (jedan komplet), Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije", ogranak "Hidroelektrane Đerdap", Kladovo (dva kompleta), gradu Vranju (jedan komplet), opštini Vladičin Han (jedan komplet) i opštini Surdulica (jedan komplet).

Član 6

Analitičko-dokumentaciona osnova planskog dokumenta izrađuje se u dva primerka (u analognom i digitalnom formatu) i trajno se čuva u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni plan je dostupan zainteresovanim licima, u elektronskom obliku, preko Centralnog registra planskih dokumenata, koji vodi organ nadležan za poslove državnog premera i katastra.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prostorni plan područja posebne namene izvorišta vodosnabdevanja "Jelašnica", koji je sastavni deo ove uredbe, možete pogledati OVDE