PRAVILNIK

O PLATAMA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 3/2017)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način utvrđivanja plata, dodataka, naknada i ostalih primanja izabranih i postavljenih lica u organima Grada Jagodine.

Član 2

Izabranim i postavljenim licima u organima Grada Jagodine, u smislu ovog Pravilnika, smatraju se:

- lica koja bira i postavlja Skupština grada Jagodine;

- lica koja postavlja Gradsko veće grada Jagodine i

- lica koja postavlja gradonačelnik grada Jagodine.

PLATE IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA U ORGANIMA GRADA

Član 3

Plate izabranih i postavljenih lica utvrđuju se na osnovu:

1) osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);

2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3) dodatka na platu,

4) obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 4

Osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Pojedinačna rešenja o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih i postavljenih lica donosi nadležno radno telo Skupštine grada Jagodine.

KOEFICIJENTI ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA IZABRANIH LICA

Član 5

Koeficijenti za obračun i isplatu plata izabranih lica i to: gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, predsednika Skupštine Grada, i zamenika predsednika Skupštine Grada, iznose najviše do 9,40.

KOEFICIJENTI ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA POSTAVLJENIH LICA

Član 6

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica i to: načelnika Gradske uprave, zamenika načelnika Gradske uprave, sekretara Skupštine Grada, Gradskog pravobranioca, zamenika Gradskog pravobranioca i pomoćnika gradonačelnika iznose najviše do 21,50.

Koeficijenti utvrđeni u stavu 1. ovog člana mogu se uvećati po osnovu složenosti i odgovornosti poslova, za dodatni koeficijent, najviše do 13,50.

Uvećani koeficijenti utvrđeni u stavu 2. ovog člana mogu se dodatno uvećati, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, najviše do 30%.

DODATAK NA PLATU I DRUGA PRAVA IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA

Član 7

Izabrana i postavljena lica imaju pravo na dodatak na platu za vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad) - u visini od 0,4% od osnovice, za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu kod poslodavca.

Član 8

Izabrana lica koja nisu na stalnom radu u organima Grada, imaju pravo na naknadu za obavljanje funkcije.

Obračun naknade iz stava 1. ovog člana vrši Gradska uprava za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu, na teret budžeta Grada, na način i u rokovima kako je to predviđeno za zaposlene a u skladu sa pozitivnim propisima.

Član 9

Izabrana lica koja su na stalnom radu u organima Grada i postavljena lica imaju pravo na platu za vreme korišćenja godišnjih odmora i za dane praznika za koje je zakonom propisano da se ne radi, odnosno pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, stručnog osposobljavanja i usavršavanja i u drugim slučajevima odsustvovanja sa rada u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Član 10

Lica iz člana 9. ovog Pravilnika ostvaruju pravo na naknadu troškova službenog putovanja u zemlji i troškova službenog putovanja u inostranstvo pod uslovima i na način uređen pozitivnim propisima.

Član 11

Licu iz člana 9. ovog Pravilnika pripada naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom i prigradskom saobraćaju, ili u vidu mesečne pretplatne karte.

Lice koje nema mogućnosti da pri dolasku na rad i odlasku sa rada koristi javni prevoz jer na konkretnoj relaciji nema organizovanog javnog prevoza, ima pravo na naknadu troškova u novcu u visini mesečne pretplatne karte u javnom saobraćaju za sličnu relaciju, a na osnovu potvrde prevoznika.

Član 12

Lice iz člana 9. ovog Pravilnika koje odlazi u penziju ima pravo na isplatu otpremnine u skladu sa pozitivnim propisima.

Član 13

Izabrano i postavljeno lice po prestanku funkcije ima pravo na naknadu plate u trajanju od tri meseca, u visini plate koju je imao u vreme prestanka funkcije.

Pravo iz stava 1. ovog člana može se izuzetno produžiti do tri meseca ukoliko u tom vremenu funkcioner stiče pravo na penziju.

Pravo iz st. 1. i 2. ovog člana prestaje pre isteka roka od tri meseca, zasnivanjem radnog odnosa ili sticanjem prava na penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izabrano i postavljeno lice pravo iz st. 1. i 2. ovog člana ostvaruje kod poslodavca kod koga je ostvarivao prava po osnovu radnog odnosa u trenutku prestanka funkcije.

Pravo iz st. 1. i 2. ovog člana, po zahtevu funkcionera, utvrđuje nadležno radno telo Skupštine Grada.

Zahtev iz stava 5. ovog člana izabrano i postavljeno lice može uputiti najkasnije u roku od 15 dana od dana prestanka funkcije, s tim što pravo iz stava 3. ovog člana ostvaruje počev od narednog dana od dana prestanka funkcije.

Član 14

Izabrano i postavljeno lice ne može ostvariti pravo iz člana 13. ovog Pravilnika, ukoliko je razrešeno funkcije po osnovu odgovornosti za krivično delo za koje mu je pravnosnažnom presudom izrečena bezuslovna kazna zatvora u trajanju dužem od šest meseci, ukoliko mu je utvrđeno mirovanje radnog odnosa kod poslodavca ili usled sprovođenja inicijative za razrešenje na osnovu mere javnog objavljivanja preporuke za razrešenje koju izrekne Agencija za borbu protiv korupcije.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Prava i obaveze koji nisu utvrđeni ovim Pravilnikom, izabrana i postavljena lica ostvaruju u skladu sa pozitivnim propisima.

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".