ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI U 2017. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 6/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2017. godini.

Član 2

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede (u daljem tekstu: sredstva) koriste se za:

- finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima u pokretanju, obnavljanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje poljoprivrednih proizvođača i prilagođavanja standarda i kvaliteta tržištu EU,

- druge svrhe u skladu sa ovom Odlukom.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje ciljeva iz člana 2. ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Čačka i koriste se u skladu sa finansijskim planom Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj koji donosi Gradonačelnik.

Član 4

Pravo na podsticajna sredstava ostvaruje se na osnovu objavljenog konkursa.

Odluku o raspisivanju konkursa donosi Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi (u daljem tekstu: Komisija).

Konkurs se objavljuje u lokalnim sredstvima javnog informisanja.

Član 5

Komisiju obrazuje Gradonačelnik.

Komisiju čine predsednik i šest (6) članova, od kojih su predsednik i tri (3) člana iz reda odbornika i tri (3) člana iz reda istaknutih stručnjaka poljoprivredne proizvodnje.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu.

Član 6

Komisija je dužna da podnosi godišnji izveštaj o efektima dodele podsticajnih sredstava Skupštini grada Čačka.

Član 7

Odluku o dodeli podsticajnih sredstava donosi Gradonačelnik na predlog Komisije.

Član 8

Visinu sredstava za finansijsku podršku po jednom zahtevu utvrđuje Gradonačelnik na predlog Komisije u skladu sa članom 13. stav 2. ove Odluke, a do potrošnje obezbeđenih sredstava za ove namene u budžetu Grada.

Član 9

Pravne, administrativne i druge stručne poslove u realizaciji ove odluke obavlja Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj grada Čačka.

II PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA

Član 10

Korisnici podsticajnih sredstava imaju obavezu da dostave tačne podatke i verodostojne dokaze uz prijavu.

Korisnici su u obavezi da namenski upotrebe dodeljena sredstva o čemu će voditi računa Komisija u saradnji sa Gradskom upravom za lokalni ekonomski razvoj.

Korisnik ne sme da otuđi predmet investicije za koju je ostvario podsticaj u roku od pet godina, a u slučaju mere Kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta u roku od 20 godina, od dana isplate podsticajnih sredstava i u tom periodu predmet investicije mora namenski koristiti.

U slučaju nenamenskog korišćenja, korisnici podsticajnih sredstava su u obavezi da u celosti vrate dodeljena sredstva.

Član 11

Međusobna prava i obaveze grada Čačka i korisnika podsticajnih sredstava uređuju se ugovorom.

III USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

• Finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima u pokretanju, obnavljanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje poljoprivrednih proizvođača i prilagođavanja standarda i kvaliteta tržištu EU

Član 12

Pravo na finansijsku podršku imaju poljoprivredni proizvođači i članovi njihovog domaćinstva koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom pod uslovom da:

- je poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja registra poljoprivrednih gazdinstava,

- su nosioci poljoprivrednog gazdinstva sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka, upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava po osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Čačka i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Član 13

Finansijska podrška koristiće se za:

Šifra
investicije

Naziv investicije

101.1.1.

Nabavka kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa i/ili simentalskog govečeta

101.1.2.

Nabavka opreme za mužu i ishranu životinja (muzilice, hranilice, pojilice itd.)

101.1.6.

Nabavka opreme za pripremu koncentrovane stočne hrane na gazdinstvu (mešaona stočne hrane)

101.1.8.

Nabavka opreme za mužu ili zatvorenih sistema za mužu u slobodnom i vezanom sistemu držanja

101.1.10.

Nabavka opreme za hlađenje i skladištenje mleka (laktofrizi)

101.2.1.

Nabavka kvalitetnih goveda, ovaca, koza tovnih rasa

101.3.1.

Podizanje novih proizvodnih zasada kontinentalnih voćaka

101.3.2.

Nabavka voćarsko-vinogradarskih traktora manje snage (do 100 kw), rigolera, podrivača i mašina za rezidbu, tarupiranje i malčiranje

101.3.3.

Nabavka mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje za voćarsku proizvodnju, i povrtarsku proizvodnju na otvorenom polju, nabavka mehanizacije za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju (visokokvalitetnih prskalica ili atomizera za zaštitu od bolesti, korova i štetočina; nabavka protivgradnih mreža i prateće opreme; nabavka sistema kap po kap, oprema za navodnjavanje; nabavka plastičnih folija, agrotekstila i prskalica za navodnjavanje)

101.3.4.

Izgradnja plastenika (nabavka konstrukcija za plastenike, visoko kvalitetnih višegodišnjih, višeslojnih folija za plastenike, sistema za navodnjavanje, sistema za zagrevanje plastenika i staklenika (vrućom vodom), sistema za veštačko osvetljavanje, sistema za đubrenje vodotopivim đubrivima i stolova za proizvodnju rasada)

101.3.5.

Izgradnja kapaciteta za skladištenje voća i povrća (izgradnja hladnjača manjeg kapaciteta - nabavka panela i nove opreme i uređaja za zamrzavanje voća i povrća i njihovih proizvoda i nove opreme za preradu, pakovanje i kalibriranje i sortiranje)

101.4.1.

Nabavka traktora za ratarsku proizvodnju

101.4.3.

Nabavka priključnih mašina za žetvu i berbu (kosačice, sitnilica, berač, prevrtač sena, prese za sena, platforme za berbu voća i dr.)

101.4.4.

Nabavka mašina za obradu zemljišta (plugovi, tanjirače, drljače, rotodrljače, razrivači, freze, finišeri, setvospremači, podrivači i dr.)

101.4.5.

Nabavka sejalica

101.4.6.

Nabavka prskalica za prihranu i zaštitu biljaka od bolesti, štetočina i korova

101.5.2.

Nabavka opreme za pčelarstvo (košnice i centrifuge)

101.5.3.

Nabavka vozila i prikolica za transport pčelinjih društava (isključivo kupovina novih kontejnera za prevoz košnica)

103.3.2.

Nabavka nove opreme i uređaja za sušenje voća, grožđa i povrća

103.3.7.

Nabavka nove opreme i uređaja za proizvodnju rakije

201.3.2

Kontrola i sertifikacija (plaćanja vezana za troškove ka sertifikacionim organizacijama)

304.4.

Podrška za uvođenje sistema kvaliteta (ISO 22000, Global Gap)

601.1.

Kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta

Za sve investicije intenzitet pomoći je 50% od vrednosti investicije, osim za investiciju Kupovina obradivog poljoprivrednog zemljišta gde je intenzitet pomoći 30%.

Minimalna visina investicije za koju se traži finansijska podrška mora biti 20.000,00 dinara.

Član 14

Podsticajna sredstva koristiće se kao direktna, bespovratna podsticajna sredstva usmerena isključivo na registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Iznos podsticajnih sredstava ne može da bude veći od 500.000,00 dinara po jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu, osim za investicije u opremu za navodnjavanje, protivgradne mreže sa pratećom opremom, investicije u opremu za skladišne prostore (paneli, oprema za hlađenje i zamrzavanje), investicije u sisteme za zagrevanje zaštićenih prostora vrelom vodom (plastenici i staklenici) i investicije u opremu za sušenje voća, grožđa i povrća, gde je maksimalni iznos podsticajnih sredstava 600.000,00 dinara po jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Podsticajna sredstva se mogu koristiti samo po osnovu jedne investicije u toku godine, a uslov za korišćenje pored drugih kriterijuma koji će biti navedeni u konkursnoj dokumentaciji je da podnosilac zahteva nema neizmirenih obaveza prema budžetu grada Čačka u momentu podnošenja zahteva.

Poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2015. i 2016. godini nemaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava u 2017. godini, osim onih koji konkurišu za nabavku opreme za navodnjavanje, protivgradnih mreža sa pratećom opremom, opremu za skladišne prostore (paneli i oprema za hlađenje i zamrzavanje), sisteme za zagrevanje zaštićenih prostora vrelom vodom (plastenici i staklenici), opreme za sušenje voća, grožđa i povrća i kupovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta, koji mogu da ostvare pravo na podsticaje i u 2017. godini.

Član 15

Nakon zaključenja ugovora o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi, poljoprivredni proizvođači pristupaju realizaciji aktivnosti prikazanih u konkursnom obrascu koje prati finansijska dokumentacija od tog perioda realizacije.

Član 16

Konkurs za finansijsku podršku sadrži:

- uslove za dodelu sredstava,

- dokaze koji se prilažu uz zahtev,

- rok za podnošenje zahteva,

- rok do kada će učesnici konkursa biti obavešteni o rezultatima konkursa,

- druge podatke i dokaze od značaja za ostvarivanje prava na finansijsku podršku u skladu sa ovom Odlukom.

Član 17

Prijava na konkurs se podnosi Komisiji.

Uz prijavu se podnosi:

- popunjen konkursni obrazac sa obaveznim potpisom podnosioca,

- dokaz o načinu korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta (ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta zaključen na period od najmanje 5 godina ili biljna struktura),

• potvrda o registraciji poljoprivrednog gazdinstva (aktivan status),

- potvrda nadležnih poreskih organa da je podnosilac prijave izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine,

- potpisana izjava podnosioca zahteva da za istu investiciju neće konkurisati kod drugog korisnika javnih sredstava data pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i overena pred organom nadležnim za overu.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".