ODLUKA

O TAKSI PREVOZU NA TERITORIJI GRADA JAGODINA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 1/2016 i 4/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se uređuje obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji grada Jagodina.

Član 2

Taksi prevoz je vanlinijski prevoz putnika, koji se obavlja fabrički proizvedenim putničkim vozilom koje ima najviše pet sedišta računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata, a koje ispunjava i uslove utvrđene Zakonom, ovom Odlukom, i koje je registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije.

Taksi prevoz može da se obavlja na teritoriji grada Jagodine za koju taksi prevoznik ima izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti.

Izuzetno, taksi prevoznik može da obavi taksi prevoz preko ili na teritoriji jedinice lokalne samouprave, od koje nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti, ako je taksi prevoz započet na teritoriji jedinice lokalne samouprave od koje taksi prevoznik ima izdato važeće odobrenje za obavljanje delatnosti.

Taksi prevoznik koji obavi prevoz u smislu stava 3. ovog člana obavezan je da odmah po obavljenom taksi prevozu ukloni krovnu oznaku i ne može da pruža usluge taksi prevoza na teritoriji jedinice lokalne samouprave, od koje nema izdato važeće odobrenje za obavljanje taksi delatnosti.

Član 3

Taksi prevoz mogu obavljati privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom i ovom Odlukom.

Taksi prevoznik je privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, koji je za obavljanje te delatnosti registrovano u Agenciji za registraciju privrednih subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji ima odobrenje nadležnog organa Grada Jagodine za obavljanje taksi prevoza putnika.

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod privrednog društva ili drugog pravnog lica.

Član 4

Grad Jagodina u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim definiše organizovanje taksi prevoza u okviru kojeg se određuje i optimalan broj taksi vozila.

Saobraćajno tehnički uslovi definišu se u petogodišnjem periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva-vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Jagodine.

Grad Jagodina odlukom utvrđuje i usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na njenoj teritoriji.

Taksimetar mora biti podešen isključivo u skladu sa odlukom iz prethodnog stava ovog člana.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

a) Preduzetnik

Član 5

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz ako pored uslova propisanih zakonom ispunjava i sledeće uslove:

1. Odobrenje za obavljanje taksi delatnosti;

2. Da poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 2 godine;

3. Da je vlasnik putničkog vozila ili korisnik po osnovu ugovora o lizingu, koja zadovoljavaju uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane zakonom i drugim propisima koji regulišu ovu oblast;

4. Da je vozilo kojim se obavlja taksi prevoz registrovano na teritoriji grada Jagodine i da poseduje registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije;

5. Da nije pravnosnažno osuđivan na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira;

6. Da ima važeće lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje taksi vozilom;

7. Daje izvršio pregled taksi vozila kod saobraćajne inspekcije gradske uprave grada Jagodina, što se dokazuje rešenjem o ispunjenosti uslova za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz;

8. Da ima važeću taksi dozvolu.

b) Privredno društvo ili drugo pravno lice

Član 6

Privredno društvo ili drugo pravno lice može obavljati taksi prevoz ako pored uslova propisanih zakonom ispunjava, i sledeće uslove:

1. Odobrenje za obavljanje taksi delatnosti;

2. Da je vlasnik putničkog vozila ili korisnik po osnovu ugovora o lizingu, koja zadovoljavaju uslove u pogledu granice izduvne emisije propisane zakonom i drugim propisima koji regulišu ovu oblast;

3. Da je vozilo kojim se obavlja taksi prevoz registrovano na teritoriji grada Jagodine i da poseduje registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije;

4. Da je izvršio pregled taksi vozila kod saobraćajne inspekcije gradske uprave grada Jagodina, što se dokazuje rešenjem o ispunjenosti uslova za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz;

5. Da taksi vozač ispunjava uslove propisane članom 5. tačka 2., 5., 6. i 8.

Taksi vozilo

Član 7

Vozilo za obavljanje taksi prevoza je fabrički proizvedeni automobil koji mora da ispunjava sledeće uslove:

1. Da ima najviše 5 sedišta;

2. Da ima najmanje četvoro vrata;

3. Da ima taksimetar koji mora biti tehnički ispravan, overen i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv za korisnike prevoza i da se njegovim uključivanjem svetlo na taksi oznaci gasi;

4. Da ima oznaku na krovu vozila "TAXI".

5. Da ima ispravna svetla za osvetljavanje unutrašnjosti vozila;

6. Da ima ispravan uređaj za zagrevanje i ventilaciju;

7. Da je bez oštećenja;

8. Da je čisto, obojeno i da reklamne poruke i nalepnice (ako ih ima) ne budu na staklenim površinama;

9. Da ima ispravan protivpožarni aparat sa važećim dokazom o ispravnosti;

10. Da poseduje polisu osiguranja putnika od posledice nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

III POSTUPAK ZA IZDAVANJE REŠENJA O ISPUNJENOSTI USLOVA ZA VOZILO KOJIM SE OBAVLJA TAKSI PREVOZ I TAKSI DOZVOLE

Član 8

Ispunjenost uslova propisanih članom 7. ove odluke, na osnovu zahteva privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika koji je za obavljanje te delatnosti registrovano u Agenciji za registraciju privrednih subjekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata, čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, i ima odobrenje nadležnog organa Grada Jagodine za obavljanje taksi prevoza putnika, utvrđuje Saobraćajna inspekcija Gradske uprave za inspekcijske poslove grada Jagodina (u daljem tekstu: saobraćajna inspekcija), pregledom vozila i potrebne dokumentacije, o čemu sačinjava zapisnik.

Na osnovu zapisnika o pregledu vozila i potrebne dokumentacije, ako su ispunjeni propisani uslovi zakonom i ovom odlukom, saobraćajna inspekcija donosi rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza.

Ako u toku inspekcijske kontrole bude utvrđeno da su na taksi vozilu nastupile promene tako da više ne ispunjava uslove iz člana 7. ove odluke, saobraćajna inspekcija doneće rešenje kojim se prvobitno rešenje o ispunjenosti uslova za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz ukida (poništava).

Član 9

Po dobijanju rešenja o ispunjenosti uslova za vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, saobraćajna inspekcija izdaje taksi dozvole za taksi vozače.

Zahtev za izdavanje, zamenu i produženje taksi dozvole podnosi se saobraćajnoj inspekciji.

Uz zahtev se podnose dokazi o ispunjenosti uslova propisani zakonom i ovom odlukom.

Gubitak, oštećenje ili uništenje taksi dozvole se prijavljuje saobraćajnoj inspekciji u pisanom obliku radi obezbeđivanja nove o trošku podnosioca.

Član 10

Taksi dozvola sadrži:

- redni broj taksi dozvole;

- broj rešenja Agencije za registraciju privrednih subjekata;

- fotografiju 3x3.5 cm;

- ime i prezime taksi vozača;

- matični broj;

- adresu;

- preduzetnik ili zaposlen;

- datum izdavanja;

- naziv taksi prevoznika kome pripada taksi vozilo.

Član 11

Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik su obavezni:

- da u slučaju promene vozila kojim obavlja taksi prevoz, podnesu zahtev saobraćajnoj inspekciji za utvrđivanje ispunjenosti uslova propisanih članom 7. ove odluke, u roku od 7 dana;

- da nakon isteka važenja taksi dozvole iste produže;

- da sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola prijave saobraćajnoj inspekciji, najkasnije u roku od 7 dana od dana nastupanja izmene;

- da u slučaju trajnog odnosno privremenog prestanka obavljanja taksi prevoza vrate taksi dozvolu saobraćajnoj inspekciji u roku od 7 dana.

IV TAKSI STAJALIŠTA

Član 12

Taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima.

Član 13

Taksi stajališta, uslove i način korišćenja određuje Javno preduzeće "Uređenje i javno osvetljenje" Jagodina po utvrđenom programu.

Član 14

Na taksi stajalištu se taksi vozila ostavljaju prema redu dolaska. Popunjavanje taksi stajališta vrši se do broja mesta označenih na kolovozu.

V TAKSI PREVOZ

Član 15

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz započne:

- sa taksi stajališta;

- na radio-telefonski poziv.

Izuzetno, taksi vozač će primiti putnika i van taksi stajališta na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, ako je taksi vozilo slobodno.

Član 16

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Putnik koji je naručio prevoz, odnosno koji je prvi ušao u vozilo odlučuje o prijemu u vozilo više putnika koji idu u istom pravcu.

Član 17

Taksi vozač je obavezan da primi u vozilo svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Član 18

Taksi vozilom se ne smeju prevoziti posmrtni ostaci, uginule životinje, eksploziv, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajući, zarazne materije i organski peroksidi.

Taksi vozilom mogu se uz pristanak taksi vozača prevoziti kućni ljubimci.

Član 19

Taksi vozaču zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje taksi vozila na području Grada Jagodine van taksi stajališta osim u slučaju čekanja putnika, izlaska putnika iz vozila i ulaska putnika u vozilo.

Član 20

U putničkom vozilu kojim se obavlja taksi prevoz pored odredbi propisanih Zakonom da mora biti na vidnom mestu za korisnika prevoza ugrađen ispravan, overen taksimetar, istaknuta taksi dozvola, i da se mora nalaziti odobrenje opštinske, odnosno gradske uprave, odnosno uprave nadležne za poslove saobraćaja za obavljanje taksi prevoza, mora se nalaziti i:

1. cenovnik postavljen tako da sadržaj bude vidljiv za korisnike prevoza;

2. rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza.

VI NADZOR

Član 21

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši saobraćajna inspekcija Gradske uprave za inspekcijske poslove grada Jagodine.

Član 22

U postupku nadzora nad sprovođenjem ove odluke saobraćajni inspektor je dužan da:

1. Kontroliše da li se taksi prevoz vrši u skladu sa odredbama ove odluke;

2. Kontroliše da li taksi vozilo ispunjava propisane uslove;

U postupku nadzora nad sprovođenjem ove odluke saobraćajni inspektor je ovlašćen:

1. Da naloži otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjavanja propisanih uslova za vozila kojima se obavlja taksi prevoz;

2. Da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj taksi prevoznik - privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 6. tačka 4. ove odluke;

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 6. tačka 5. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 75.000 dinara.

Novčanom kaznom od 25.000 do 250.000 dinara, kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 5. tačka 2. ove odluke;

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 5. tačka 5. ove odluke;

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 5. tačka 6. ove odluke;

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 5. tačka 7. ove odluke;

- obavlja taksi prevoz suprotno članu 5. tačka 8. ove odluke;

Član 24

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, kazniće se za prekršaj taksi prevoznik - privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

1. Ako obavlja taksi prevoz putnika vozilom koje ne ispunjava uslove iz člana 7. tačka 5., 6., 7., 8., 9. i 10. ove odluke;

2. Ako taksi vozaču ne produži taksi dozvolu (član 11. alineja 2. ove odluke);

3. Ako sve izmene vezane za podatke koje sadrži taksi dozvola ne prijavi u roku od 7 dana od nastupanja izmene (član 11. alineja 3. ove odluke);

4. Ako u slučaju trajnog odnosno privremenog prestanka obavljanja taksi prevoza ne vrati taksi dozvolu nadležnom organu u roku od 7 dana (član 11. alineja 4. ove odluke;

5. Ako taksi vozač na taksi stajalištu postavi vozilo suprotno odredbi člana 14.;

6. Ako taksi vozač postupi suprotno odredbi člana 16. ove odluke;

7. Ako taksi vozač postupi suprotno odredbi člana 17. ove odluke;

8. Ako taksi vozač postupi suprotno odredbi člana 18. stav 1. ove odluke;

9. Ako taksi vozač postupi suprotno odredbi člana 19. ove odluke;

10. Obavlja taksi prevoz suprotno članu 20. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 5., 6., 7., 8., i 9. ovog člana kazniće se i taksi vozač zaposlen kod privrednog društva ili drugog pravnog lica, novčanom kaznom od 2.500 do 10.000 dinara.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu na teritoriji grada Jagodina ("Službeni glasnik grada Jagodina", br. 11/2012).

Član 26

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".