ODLUKA
O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA JAGODINA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi držanja, hvatanja, oduzimanja, smeštaja, zbrinjavanja, čuvanja i zaštite domaćih životinja, obezbeđivanje Prihvatilišta za pse, organizovanje Zoohigijenske službe, kao i postupak uklanjanja leševa uginulih domaćih životinja na teritoriji grada Jagodina.

Odredbe ove Odluke koje se odnose na broj i vrstu životinja koje se mogu držati, ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje delatnosti koriste životinje (službeni i lovački psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje i uzgoj životinja (poljoprivredne farme, registrovane odgajivačnice, izložbeni prostori i sl.).

Odredbe ove Odluke ne odnose se ni na objekte u kojima se drže i uzgajaju životinje u kojima broj jedinki određene vrste odgovara ili prelazi broj za koji je obavezan upis u Registar objekata koji vodi Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, odnosno koji po Zakonu spadaju u farme, odgajivačnice i sl., osim Prihvatilišta za pse.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove Odluke smatraju se životinje koje je čovek odomaćio i čiji opstanak zavisi od neposredne brige čoveka i to: psi, mačke, kopitari, papkari, pernata živina, nojevi, kunići, golubovi i pčele.

II PSI I MAČKE

Član 3

Psi i mačke mogu se držati samo pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica i obezbedi sigurnost, nega i higijena.

Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke, dužan je da se o ovim životinjama brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi potrebne sanitarno-higijenske uslove kao i lečenje.

Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke, dužan je da snosi troškove zbrinjavanja ako više nije u mogućnosti da se stara o životinjama.

Član 4

Vlasnik ili držalac psa dužan je da izvrši obeležavanje psa mikro-čipom.

Vlasnici ili držaoci pasa i mačaka obavezni su jedanput godišnje privesti ove životinje nadležnoj veterinarskoj službi radi vakcinacije protiv besnila.

Vlasnik ili držalac pasa dužan je da psa starijeg od 3 meseca prijavi nadležnoj veterinarskoj službi radi registracije.

Gradski inspektor ovlašćen za nadzor po ovoj Odluci ima pravo da čitačem čipa proveri da li je pas obeležen na propisan način.

Član 5

U stanu se mogu držati jedan pas i jedna mačka, odnosno najviše dve životinje obe vrste.

U zajedničkom stanu psi i mačke se mogu držati samo uz saglasnost sustanara.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u stanu najduže do 3 meseca starosti.

Na ulaznim vratima stana, na vidnom mestu, mora da bude istaknut natpis: "Čuvaj se psa".

Član 6

U dvorištu porodičnog stambenog objekta mogu se držati dva psa.

U zajedničkom dvorištu porodičnih stambenih objekata mogu se držati ukupno dva psa samo uz saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Podmladak životinja iz stava 1. i 2. ovog člana može se držati u dvorištu najviše do 3 meseca starosti.

Pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru (boksu) ili vezan na lancu.

Ograđen prostor (boks), odnosno pas na lancu, u dvorištu i zajedničkom dvorištu porodičnih objekata ne može biti na rastojanju manjem od 10 metara od susednih stambenih i poslovnih objekata.

Ako je pas stalno vezan, mora biti vezan na produženu vodilicu.

Pas se može puštati van ograđenog prostora, odnosno sa lanca, samo ako ne postoji mogućnost da napusti dvorište.

Pas se ne sme puštati van ograđenog prostora ili lanca, ukoliko svojim ponašanjem i agresivnošću izaziva strah kod trećih lica.

Na ulazu u dvorište - kapiji mora da bude na vidnom mestu istaknut natpis: "Čuvaj se psa".

Član 7

Vlasnik ili držalac, psa može da izvodi samo na povodniku koji ne sme da bude duži od jednog metra, sa zaštitnom korpom na njušci i priborom za sanitarno čišćenje zagađene površine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana psi patuljastog rasta i štenad do 3 meseca starosti, psi vodiči za slepa i slabovida lica i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke mogu da se izvode i da se slobodno kreću, pod kontrolom vlasnika ili držaoca i bez zaštitne korpe na njušci.

Lica mlađa od 16 godina ne smeju da izvode pse agresivnih i opasnih rasa bez prisustva i nadzora roditelja, odnosno staratelja.

Član 8

Psi, osim agresivnih i opasnih rasa (pit bul terijeri i dr.), mogu se puštati sa povodnika da se slobodno kreću samo na određenim javnim i zelenim površinama koje su određene i obeležene za tu svrhu, i samo sa zaštitnom korpom na njušci.

Preduzeće koje gazduje javnim i zelenim površinama, po pribavljenom mišljenju Gradske uprave za poslove urbanizma, odrediće i obeležiti javne i zelene površine na koje se psi mogu puštati na način propisan u stavu 1. ovog člana.

Održavanje čistoće i higijene na površinama iz stava 2. ovog člana vrši preduzeće koje gazduje javnim i zelenim površinama.

Član 9

Ako pas prilikom izvođenja zagadi javne površine, vlasnik ili držalac dužan je da ih bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka zagade zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije i prostore, vlasnik ili držalac dužan je da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 10

Neobeležen pas koji se zatekne na javnoj površini smatra se psom lutalicom.

Obeležen pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika ili držaoca, smatra se napuštenim psom.

Član 11

Ukoliko pas ili mačka ozlede neko lice, vlasnik ili držalac životinje dužan je da o tome odmah obavesti organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije i odmah o svom trošku obezbedi pregled životinje kod područne veterinarske službe, a rezultat o pregledu obavezan je da preda povređenom licu.

Za svaku štetu koju načine psi ili mačke (povrede ljudi, drugih pasa i mačaka, drugih životinja i ostale štete) odgovornost snosi isključivo vlasnik odnosno držalac.

Član 12

Gradski inspektor ovlašćen za nadzor po ovoj Odluci ima pravo da rešenjem izrekne meru zabrane držanja životinje (kada se nedostaci ne mogu otkloniti), pod pretnjom prinudnog izvršenja, i izda nalog službi Zoohigijene da oduzme psa ili mačku u postupku prinudnog izvršenja.

Član 13

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave dužan je da obezbedi Prihvatilište za pse ako na svojoj teritoriji ima pasa lutalica kao i napuštenih i izgubljenih pasa.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave dužan je da psima lutalicama, kao i napuštenim i izgubljenim psima koji su bolesni ili povređeni obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć, a da za one pse koji se po Zakonu o dobrobiti životinja moraju ili mogu lišiti života obezbedi lišavanje života na human način, u skladu sa istim Zakonom.

III SLUŽBA ZOOHIGIJENE

Član 14

U izgrađenom Prihvatilištu za pse poslove hvatanja, prevoza, smeštaja, zbrinjavanja i humane eutanazije uhvaćenih pasa lutalica, napuštenih i izgubljenih pasa, kao i pasa oduzetih po nalogu veterinarskog inspektora ovlašćenog za nadzor po ovoj Odluci, obavljaće ovlašćena Služba zoohigijene, po potpisanom Ugovoru.

Član 15

Posle svake akcije hvatanja pasa ovlašćena Služba zoohigijene i nadležni inspektor organa jedinice lokalne samouprave sačinjavaju Zapisnik koji sadrži sledeće podatke:

1. Datum hvatanja;

2. Mesto hvatanja;

3. Ukupan broj uhvaćenih pasa;

4. Broj pasa koje su odmah preuzeli vlasnici ili držaoci;

5. Broj pasa koji su odmah udomljeni;

6. Kratak opis svake uhvaćene jedinke (vrsta, pol, boja dlake, veličina, opis šare, posebni znaci, identifikacione oznake ako postoje i sl.).

Angažovani izvođač odnosno ovlašćena Služba zoohigijene dužna je da nadležnom organu jedinice lokalne samouprave nakon završenih neophodnih tretmana na životinjama, uz obaveznu fotodokumentaciju, naknadno dostavi Zapisnik koji sadrži:

1. Tretman ili tretmane na koje je pas upućen;

2.Vreme boravka u Prihvatilištu;

3. Detaljne podatke o odlasku životinje iz Prihvatilišta (obeležena mikro-čipom, kastrirana ili sterilisana, preuzeta od vlasnika, udomljena individualno ili u kolektivnom centru, puštena na slobodu, eutanizirana i sl.).

IV PRIHVATILIŠTE ZA PSE

Član 16

Prihvatilište za pse mora biti upisano u Registar objekata koje vodi Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva.

Rad Prihvatilišta i ispunjenost po Zakonu propisanih uslova za rad Prihvatilišta (u skladu sa Zakonom i posebnim propisima) vrši Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, preko veterinarske inspekcije.

Član 17

U Prihvatilište za pse koje obezbeđuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave smeštaju se:

1. Psi lutalice;

2. Napušteni i izgubljeni psi;

3. Psi čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da brinu o njima;

4. Psi koji se oduzmu vlasnicima, odnosno držaocima;

5. Psi koji su u opasnosti.

Psi se smeštaju u Prihvatilište do zbrinjavanja kod novog vlasnika (individualno ili u kolektivnim centrima), odnosno do lišavanja života u skladu sa Zakonom.

Ukoliko se ne obezbedi adekvatno udomljavanje kod novog vlasnika (individualno ili u kolektivnim centrima) psi se puštaju na slobodu, odnosno njihova prvobitna staništa, po izvršenom pregledu, vakcinaciji, kastraciji odnosno sterilizaciji, odgovarajućem zdravstvenom tretmanu i obeležavanju na propisan način, uz obaveznu saglasnost veterinarskog inspektora.

Član 18

Prihvatilište za pse mora biti ograđeno ogradom koja onemogućava nekontrolisani ulaz i izlaz životinja.

Sve smeštajne jedinice, odnosno prostor u Prihvatilištu za pse, moraju se čistiti jednom dnevno.

Urin, feces, ekskreti i ostaci hrane moraju se svakodnevno uklanjati.

Dezinfekcija smeštajnih prostorija za pse mora se obavljati redovno, a uvek kada pas/napušta Prihvatilište, a na njegovo mesto dolazi drugi.

Član 19

Psi smešteni u Prihvatilište moraju se redovno hraniti i pojiti.

Član 20

Unutar kruga Prihvatilišta za pse mora se obavljati deratizacija dva puta godišnje.

Dezinsekcija Prihvatilišta za pse tokom razdoblja aktivnosti insekata mora se vršiti jednom mesečno, a u ostalom delu godine po potrebi.

Član 21

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, zbrinjavanja i po potrebi humane eutanazije snosi vlasnik odnosno držalac životinje pod pretnjom prinudne naplate, a ako je vlasnik nepoznat troškovi se obezbeđuju iz budžeta grada Jagodina.

Član 22

Poslove hvatanja, prevoza, prijema, smeštaja i zbrinjavanja uhvaćenih napuštenih i oduzetih pasa i pasa lutalica, kao i poslove oduzimanja pasa po nalogu veterinarskog inspektora ovlašćenog za nadzor po ovoj Odluci obavlja Služba zoohigijene.

Član 23

Služba zoohigijene je po Zakonu ovlašćena, obučena, opremljena na odgovarajući način i imunizovana za obavljanje poslova iz prethodnog člana.

Član 24

O zdravstvenoj zaštiti životinje od trenutka njenog prijema, kao i za vreme njenog boravka u Prihvatilištu, sve do konačnog rešenja njenog statusa, stara se doktor veterine (u daljem tekstu: nadležni veterinar).

Ukoliko Prihvatilište nema stalno zapošljenog doktora veterine, o vršenju veterinarskih usluga sklapa se poseban Ugovor na period od godinu dana kojim se izabrana veterinarska služba, odnosno doktor veterine, ovlašćuje na isti period.

Član 25

U Prihvatilištu za pse obavezno mora postojati posebno izgrađen i uređen nečisti deo Prihvatilišta (u daljem tekstu: karantin) u koji se smeštaju sve novodopremljene životinje, odnosno životinje nepoznatog zdravstvenog statusa.

Posle prijema i boravka od 5 dana u karantinskom delu, životinje se smeštaju u čisti deo Prihvatilišta.

Ukoliko se opservacijom utvrdi postojanje bolesti, životinje se smeštaju u izolator, posebno izgrađen deo čistog dela Prihvatilišta namenjen za lečenje životinja (u daljem tekstu: lečilište).

Postupanje sa psom koji je naneo povredu nekom licu i njegov tretman u Prihvatilištu određuje veterinarska inspekcija.

Član 26

Vlasnik odnosno držalac, psa može preuzeti posle isteka roka provedenog u karantinu, odnosno lečilištu, tek po izmirivanju troškova hvatanja, prevoza, smeštaja i zbrinjavanja životinje (svi neophodni tretmani na koje je životinja bila upućena) i plaćanja mandatne kazne, i uz obaveznu saglasnost nadležnog veterinara.

Nakon izlaska iz karantina, odnosno lečilišta, uhvaćeni i oduzeti psi mogu da se ustupe naučno-istraživačkim i drugim ustanovama, pravnom ili fizičkom licu, uz određenu novčanu nadoknadu u koju su uračunati i troškovi hvatanja, prevoza, smeštaja i zbrinjavanja (svi neophodni tretmani na koje je životinja bila upućena) i uz obaveznu saglasnost nadležnog veterinara.

Psi iz stava 1. i 2. ovog člana, pre ustupanja obavezno moraju biti pregledani, vakcinisani, kastrirani odnosno sterilisani (hirurški zahvat) i obeleženi na propisan način.

Naplaćena novčana sredstva iz stava 1. i 2. ovog člana, osim mandatne kazne koja predstavlja prihod organa jedinice lokalne samouprave, predstavljaju prihod Prihvatilišta za pse i koriste se za troškove rada Prihvatilišta.

Član 27

U skladu sa Zakonom, posle roka provedenog u karantinu odnosno lečilištu, eutanazija na human način (trenutna i sigurna smrt) nad psima može se izvršiti ako:

1. su povređeni, neizlečivo bolesni, telesno deformisani, ili na drugi način patološki onesposobljeni tako da oporavak nije moguć, a život za njih predstavlja bol, patnju, strah i stres;

2. su dostigli starost pa im otkazuju osnovne životne funkcije;

3. se lišavanjem života sprečava širenje, odnosno ako se suzbijaju i iskorenjuju zarazne bolesti, a u skladu sa Zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

4. ne mogu da se prilagode uslovima smeštaja, a njihovo puštanje na slobodu predstavlja opasnost za ljude, druge životinje i životnu sredinu;

5. je lišavanje života od veće koristi za njihovu dobrobit nego što su patnje od daljeg života.

Procenu stanja životinje i njenu humanu eutanaziju vrši nadležni veterinar.

Član 28

Ukoliko dođe do uginuća psa u Prihvatilištu, po utvrđenom uzroku uginuća od strane nadležne veterinarske službe odnosno nadležnog veterinara, leš uginule životinje uništava se na neškodljiv način i sahranjuje na jedan od propisanih načina (jama, grobnica ili spaljivanje).

Pokopavanje leševa uginulih pasa vrši se na mestu određenom za stočno groblje, tako što se preko leša životinje baca negašen kreč a iznad leša stavlja najmanje 1,5 metara tvrdo nabijene zemlje.

Pokopavanje leševa iz stava 1. ovog člana vrši se preko subjekta kome su povereni poslovi sahranjivanja uz plaćanje novčane nadoknade po usvojenom cenovniku istog subjekta, za tu vrstu usluge.

Član 29

Osim radnika i službenih lica stalno zaposlenih u Prihvatilištu, pristup Prihvatilištu dozvoljen je veterinarskim i gradskim inspektorima ovlašćenim za nadzor po ovoj Odluci, a drugim licima samo uz odobrenje i nadzor rukovodstva Prihvatilišta.

V NAČIN DRŽANJA KOPITARA, PAPKARA, PERNATE ŽIVINE, NOJEVA I KUNIĆA

Član 30

Područja grada Jagodina su:

• 0 Uža gradska zona je:

1. Zona gradskih mesnih zajednica;

• 1 Seoska naselja na teritoriji grada Jagodina.

Član 31

Na teritoriji grada Jagodina, kopitari, papkari, pernata živina, nojevi i kunići mogu se držati u sledećim naseljenim mestima:

- U svim seoskim naseljima na teritoriji grada Jagodina

- Van gradskih mesnih zajednica.

Član 32

Zabranjeno je držanje svih vrsta domaćih životinja, izuzev pasa i mačaka na način propisan ovom Odlukom, na teritoriji turističkog kompleksa Đurđevo brdo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, na teritoriji turističkog kompleksa Đurđevo brdo, domaće životinje se mogu držati isključivo u okviru autentično izgrađenog seoskog domaćinstva koji bi predstavljao deo turističke ponude grada Jagodina.

Član 33

Objekti u kojima se drže kopitari, papkari, pernata živina, nojevi i kunići moraju biti izgrađeni od čvrstog materijala pogodnog za pranje, dezinfekciju i održavanje.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju biti osvetljeni, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu, povezani na jamu za sakupljanje osoke ili kanalizaciju i udaljeni najmanje 10 metara od susednih stambenih i poslovnih objekata, 15 metara od bunara ili drugog objekta za snabdevanje vodom i 5 metara od vodovodne mreže.

Član 34

Podovi u objektima u kojima se drže kopitari, papkari, pernata živina, nojevi i kunići moraju biti izgrađeni od nepripustivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje osoke i nečistoće.

Kanal za odvođenje osoke i nečistoće mora biti izgrađen od čvrstog i nepropustivog materijala, sa zaobljenim ivicama rešetkom na ulazu u osočnu jamu ili kanalizaciju.

Član 35

Objekti za držanje kopitara, papkara, pernate živine, nojeva i kunića moraju se redovno čistiti, i najmanje jedanput godišnje krečiti i dezinfikovati.

Živinarnici, žičani i drugi kavezi za držanje životinja moraju se prati i dezinfikovati posle svakog turnusa.

Član 36

Đubrište služi za odlaganje čvrstog dela đubriva i mora biti ukopano u zemlju, izgrađeno od betona ili drugog tvrdog materijala i sa cementnom oblogom sa unutrašnje strane debljine 5 do 10 cm.

Član 37

Osočna jama služi za prikupljanje tečnog dela đubriva i mora biti izgrađena od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta.

Član 38

Đubrišta i osočne jame moraju biti locirani na udaljenosti najmanje 5 metara od ulične površine, 10 metara od susednih stambenih i poslovnih objekata, 15 metara od bunara ili drugog objekta za snabdevanje vodom i 5 metara od vodovodne mreže.

Član 39

Đubrišta i osočne jame moraju se redovno prazniti.

Čvrsti delovi đubriva moraju se blagovremeno odvoziti transportnim sredstvima koja onemogućavaju rasipanje, a osoka cisternama, na poljoprivredne površine van naseljenog mesta.

Pražnjenje cisterni sa fekalnom vodom i osokom u Jagodini vrši se ispuštanjem sadržine iste u zadnju šahtu gradske kanalizacione mreže.

Član 40

Zabranjeno je ispuštanje otpadnih i fekalnih voda iz đubrišta, osočnih jama i objekata za držanje domaćih životinja u susedne parcele, na ulice i druge javne površine, u kanale za sakupljanje atmosferskih voda, drenažne kanale, potoke, reke, jezera i na poljoprivredne površine u naseljenim mestima, kao i u šahte gradske kanalizacione mreže u Jagodini koje nisu određene za tu svrhu.

VI DRŽANJE GOLUBOVA

Član 41

Golubovi se mogu držati u stambenim zgradama u posebno izgrađenim prostorijama ili objektima na krovu ili tavanu, uz prethodno pribavljenu saglasnost Skupštine stanara i pod uslovom da se ne uznemiravaju ostali stanari zgrade.

Golubovi se mogu držati u porodičnim stambenim zgradama u posebno izgrađenim objektima na tavanu ili terasi, pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi.

Golubovi se mogu držati i u dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da su udaljeni najmanje 5 metara od ulične površine i 10 metara od susednih stambenih i poslovnih objekata, i objekata za snabdevanje vodom.

Član 42

Golubovi se mogu držati u stalnim ili privremenim objektima.

Za držanje više od 10 golubova moraju se izgraditi stalni objekti, a za držanje do 10 golubova mogu se izgraditi i privremeni objekti kao što je kavez od dasaka, žice ili sličnog materijala.

Podovi stalnih i privremenih objekata za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u kanalizaciju ili osočnu jamu.

Stalni i privremeni objekti za držanje golubova moraju se redovno čistiti i po potrebi; a najmanje dva puta godišnje, dezinfikovati.

Član 43

U zajedničkom dvorištu porodičnih stambenih zgrada golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 44

Zabranjeno je držanje golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama stambenih zgrada.

VII PČELE

Član 45

Gajenje pčela može da se vrši pod uslovom da je pčelinjak postavljen na udaljenosti koja mora biti najmanje:

- 500 metara od proizvođačkih i prerađivačkih pogona, koji vrše preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno 100 metara od ostalih pogona,

- 20 metara od objekta za boravak ljudi ili gajenje životinja,

- 100 metara od predškolske ili školske ustanove, igrališta i drugih sportskih terena za decu i odrasle,

- 15 metara od puta, odnosno najmanje 5 metara ako između pčelinjaka i puta postoji prepreka visine 2,2 metara ili više,

- 500 metara od susednog pčelinjaka koji ima najmanje 21 košnicu ili 200 metara od susednog pčelinjaka koji ima do 20 košnica, a koji se nalaze van naseljenog mesta,

- 300 metara, kao i bočno 150 metara od susednog pčelinjaka u pravcu izleta pčela, na paši ratarskih, voćarskih i industrijskih medonosnih kultura, koji se nalazi van naseljenog mesta,

- 50 metara od prvog susednog pčelinjaka, koji se nalazi u naseljenom mestu; Leta svih košnica, nukleusa i oplodnjaka ne budu direktno okrenuta prema: vratima i prozorima stambenih i poslovnih zgrada, predškolskih i školskih ustanova, staja za stoku i puteva,

- međi susednog imanja, ako je pčelinjak na udaljenosti manjoj od 5 metara od međe,

- pčelar ima pismenu saglasnost vlasnika - korisnika zemljišta za postavljanje pčelinjaka u slučaju da pčelinjak nije postavljen na zemljištu koje je u svojini pčelara.

Izuzetno od odredbe stava 1. alineje 2, 5 i 7. ovog člana udaljenost od susednog pčelinjaka, može biti i manja ako se pčelari susednih pčelinjaka ili vlasnici objekata za boravak ljudi ili gajenje životinja o tome pismeno saglase.

Držalac pčela se mora pridržavati i svih ostalih važećih Zakonskih propisa koji u svome domenu uređuju držanje pčela.

VIII UGINUĆE ŽIVOTINJA

Član 46

Vlasnik ili držalac životinje dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće životinje nadležnoj veterinarskoj stanici radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Član 47

Za svako nasilno lišavanje životinje života, odnosno ubistvo, po Zakonu su nadležni Ministarstvo unutrašnjih poslova, područna stanica policije i veterinarska inspekcija.

Gradski inspektor ovlašćen za nadzor po ovoj Odluci dužan je da odmah po saznanju o nasilnom lišavanju životinje života, odnosno ubistvu, po službenoj dužnosti izvrši prosleđivanje prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, područnoj stanici policije i veterinarskoj inspekciji.

Član 48

Uklanjanje leševa uginulih životinja sa javnih površina u Jagodini i njihovo pokopavanje, vrši se preko subjekta kome su povereni poslovi sahranjivanja, odmah po saznanju za uginuće.

Na teritoriji seoskih naselja uklanjanje leševa uginulih životinja sa javnih površina i njihovo pokopavanje vrši Mesna zajednica.

Ukoliko uginula životinja nema vlasnika troškovi uklanjanja sa javne površine i pokopavanja padaju na teret budžeta grada, odnosno Mesne zajednice.

Ukoliko je uginula životinja izbačena na javnu površinu od strane nesavesnog vlasnika odnosno držaoca, troškovi uklanjanja i pokopavanja iste, preko ovlašćenog subjekta za poslove sahranjivanja odnosno Mesne zajednice, padaju na teret vlasnika odnosno držaoca.

Visina troškova iz stava 3. i 4.ovog člana naplaćuje se po usvojenom cenovniku subjekta kome su povereni poslovi sahranjivanja, za ovu vrstu usluge.

Visina troškova iz stava 4. ovog člana utvrđuje se Odlukom Saveta Mesne zajednice.

Član 49

Pokopavanje leševa uginulih životinja vrši se na mestu određenom za stočno groblje, tako što se preko leša životinje baca negašen kreč a iznad leša stavlja najmanje 1,5 metara tvrdo nabijene zemlje.

IX MERE ZABRANE

Član 50

Zabranjeno je:

- Držanje pasa koji svojim ponašanjem (stalnim lajanjem, cviljenjem, zavijanjem, skakanjem na ogradu) ometaju mir trećih lica:

- Držanje pasa i mačaka na balkonima, terasama, tavanu, lođi, šupi, podrumima i garažama, zajedničkim prostorijama i prostorima kao i u zajedničkim dvorištima bez saglasnosti svih korisnika zajedničkog dvorišta;

- Uvođenje pasa i mačaka u javne prostorije i sredstva javnog saobraćaja, liftove, trgovinske i ugostiteljske objekte, izvođenje na javna kupališta, dečija igrališta i na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana, ili koja predstavljaju spomenike kulture;

- Kupanje pasa i drugih domaćih životinja na javnim površinama i javnim kupalištima;

- Šišanje i sređivanje pasa na javnim površinama i javnim kupalištima;

- Pojenje pasa i drugih domaćih životinja na javnim česmama;

- Puštanje pasa sa povodnika u parkovima i na drugim javnim ili zelenim površinama, osim ako su određene i obeležene za tu svrhu;

- Hranjenje pasa i mačaka na javnim površinama, kao i ostavljanje hrane u navedenu svrhu;

- Zlostavljanje životinja;

- Organizovanje borbi životinja i dovođenje životinja zbog učešća u tim borbama;

- Napuštanje životinja;

- Huškanje životinja na ljude, ili jedne na drugu;

- Ubijanje životinja osim u slučajevima određenim odredbama ove Odluke;

- Izbacivanje i ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova;

-Sahranjivanje životinja na način suprotan odredbama ove Odluke i van mesta određenog za tu svrhu.

- Puštati kopitare, papkare, pernatu živinu, nojeve i kuniće van ograđenog prostora odnosno da se slobodno i bez nadzora kreću, kao i puštati ih na ispašu na javne površine.

X NADZOR

Član 51

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava grada Jagodina preko Odeljenja nadležnog za poslove komunalne inspekcije i inspekcije zaštite životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke obavlja komunalni inspektor i inspektor zaštite životne sredine.

Pojedine odredbe ove Odluke, iz okvira utvrđenih Zakonom, odnose se na kontrolu i nadzor:

- Veterinarske inspekcije;

- Ministarstva unutrašnjih poslova, područne stanice policije.

Član 52

Odeljenje Gradske uprave grada Jagodina nadležno za poslove komunalne inspekcije i inspekcije zaštite životne sredine ima ovlašćenja da preduzima Zakonom propisane preventivne mere, izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, rešenjem izrekne meru zabrane držanja domaće životinje i odredi postupak sa istom i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 53

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor i inspektor zaštite životne sredine ovlašćen je da:

- Vlasnicima ili držaocima životinja rešenjem naloži da nedostatke i nepravilnosti u pogledu uslova i načina držanja i zaštite životinja, propisanih ovom Odlukom, otklone u primerenom roku;

- Donese rešenje o zabrani držanja domaće životinje, pod pretnjom prinudnog izvršenja;

- Izda nalog Službi zoohigijene da uhvati i ukloni psa ili mačku lutalicu sa javne površine;

- Izda nalog Službi zoohigijene da oduzme psa ili mačku u postupku prinudnog izvršenja;

- Izda nalog ovlašćenom subjektu ili Mesnoj zajednici za uklanjanje uginule domaće životinje sa javne površine i njeno pokopavanje;

- Pokrene postupak prinudnog oduzimanja domaće životinje ukoliko vlasnik ili držalac ne postupi u skladu sa rešenjem o zabrani držanja domaće životinje;

- Za prekršaje propisane ovom Odlukom pokrene prekršajni postupak;

- Za prekršaje propisane ovom Odlukom izrekne mandatnu kaznu fizičkom licu, pravnom licu, odgovornom licu u pravnom licu i preduzetniku;

- Preduzima i druge mere u skladu sa ovom Odlukom i propisima donetim na osnovu ove Odluke.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 54

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. Ne odredi, obeleži i održava čistoću i higijenu na javnim i zelenim površinama na kojima je dozvoljeno izvođenje pasa iz člana 8. stav 2. i stav 3. ove Odluke;

2. Neovlašćeno obavlja poslove iz člana 14. ove Odluke;

3. Postupa suprotno odredbama člana15. ove Odluke;

4. Neovlašćeno obavlja poslove iz člana 16. ove Odluke;

5. Postupa suprotno odredbama člana 17. stav 2. i stav 3. ove Odluke;

6. Postupa suprotno odredbama članova 18 - 21. ove Odluke;

7. Postupa suprotno odredbama članova 23 - 29. ove Odluke;

8. Postupa suprotno odredbama članova 48. i 49. ove Odluke;

9. Drži i zbrinjava domaće životinje suprotno odredbama člana 50. ove Odluke;

10. Ne postupi po nalogu ovlašćenog inspektora iz člana 53. ove Odluke;

11. Vrši druge radnje suprotno odredbama ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 200.000,00 dinara.

Član 55

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice kao vlasnik, odnosno držalac domaće životinje ako:

1. Drži pse ili mačke suprotno odredbama članova 3-11. ove Odluke;

2. Odbije da plati troškove zbrinjavanja napuštene životinje smeštene u Prihvatilište (član 21.) ove Odluke;

3. Postupa suprotno odredbama članova 31- 40. ove Odluke;

4. Drži golubove suprotno odredbama članova 41-44. ove Odluke;

5. Drži pčele suprotno odredbi člana 45. ove Odluke;

6. Ne postupi u skladu sa odredbom člana 46. ove Odluke;

7. Ne postupi u skladu sa odredbom člana 48. stav 4. ove Odluke;

8. Postupi suprotno odredbi člana 49. ove Odluke;

9. Postupa sa domaćim životinjama suprotno članu 50. ove Odluke;

10. Ne postupi po rešenju ovlašćenog inspektora iz člana 53. ove Odluke;

11. Sprečava, ovlašćenog inspektora da izvrši nadzor u skladu sa odredbama ove Odluke.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Predmeti u postupku inspekcijskog nadzora, započeti pre stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se prema odredbama Odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 57

Vlasnik ili držalac domaćih životinja dužan je da način držanja domaćih životinja uskladi sa odredbama ove Odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu iste.

Član 58

Preduzeće koje gazduje javnim i zelenim površinama dužno je da po pribavljenom mišljenju Gradske uprave za poslove urbanizma, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odredi i obeleži javne i zelene površine na koje se psi mogu puštati (član 8. ove Odluke).

Član 59

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave i Mesne zajednice dužni su da, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odrede lokacije za stočna groblja.

Član 60

Subjekat kome su povereni poslovi sahranjivanja i Mesne zajednice, dužni su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke putem usvojenog cenovnika, odnosno Odluke Saveta Mesne zajednice, odrede tačan iznos novčane nadoknade za pružanje usluga uklanjanja i pokopavanja leševa uginulih životinja (član 48. ove Odluke).

Član 61

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja ("Službeni glasnik grada Jagodina", br. 2/2008).

Član 62

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".