ODLUKA
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA ILI NAPADA NEVLASNIČKIH PASA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2017)

Član 1

Ovom Odlukom propisuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete pretrpljene usled ujeda ili napada nevlasničkih pasa na teritoriji grada Jagodine.

Član 2

Nevlasnički pas u smislu odredaba ove odluke je pas koji nema dom ili koji se nalazi izvan njega i lišen je brige i nege vlasnika, odnosno držaoca i koju je on svesno napustio.

Oštećeni u smislu odredaba ove odluke je lice koje je ujeo ili napao nevlasnički pas odnosno lice kome je nevlasnički pas povredio ili usmrtio domaću životinju (ovce, koze, živina i sl.)

Naknadu štete pretrpljene usled ujeda ili napada vlasničkog psa dužan je da snosi vlasnik psa.

Član 3

Oštećeni podnosi pisanu prijavu o nastalom štetnom događaju nakon ujeda ili napada od strane nevlasničkog psa nadležnoj Gradskoj upravi za inspekcijske poslove - Komunalnoj inspekciji, bez odlaganja, odmah po nastanku štetnog događaja.

Član 4

Pisana prijava podnosi se na obrascu broj 1. koji je sastavni deo ove odluke.

Pisana prijava iz stava 1 .sadrži sledeće podatke: ime i prezime oštećenog, adresu stanovanja, mesto, datum i čas štetnog događaja kao i kratak opis kako je došlo do štetnog događaja, uz obavezno navođenje svedoka štetnog događaja ukoliko ih je bilo.

Radi utvrđivanja daljih činjenica vezanih za štetni događaj oštećeni zajedno sa komunalnim inspektorom, odmah po nastanku štetnog događaja, izlazi na mesto štetnog događaja, i fotografiše nevlasničkog psa i povređene odnosno usmrćene domaće životinje, ukoliko je isto moguće.

Član 5

Komunalni inspektor je u obavezi da u saradnji sa nadležnom službom "Zoohigijene" organizuje preduzimanje koraka u cilju identifikacije i hvatanja nevlasničkog psa.

Član 6

Oštećeni koga je ujeo nevlasnički pas je u obavezi da se odmah po nastanku štetnog događaja javi u zdravstvenu ustanovu primarne zdravstvene zaštite.

Oštećeni kome je povređena ili usmrćena domaća životinja je u obavezi da se odmah po nastanku štetnog događaja javi nadležnom veterinaru radi utvrđivanja nastalih povreda ili smrti životinje.

Član 7

Gradska uprava za inspekcijske poslove - Komunalna inspekcija dužna je da nakon prijave oštećenog sačini zapisnik o štetnom događaju i primerak istog dostavi odnosno uruči oštećenom.

Član 8

Oštećeni može da podnese zahtev za naknadu štete nastale usled štetnog događaja na obrascu broj 2 koji je sastavni deo ove odluke.

Član 9

Zahtev iz člana 8. ove odluke se podnosi Komisiji za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu štete zbog povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa (u daljem tekstu: Komisija) nakon štetnog događaja i isti mora da sadrži: veran opis samog događaja i njegovu lokaciju, opis a ukoliko je moguće i fotografiju psa, bliži opis pretrpljenih povreda, fotografiju povređene odnosno usmrćene životinje, sve potrebne podatke o neposrednim svedocima događaja, kao i predlog visine iznosa naknade koja se potražuje, adresu i kontakt telefon i broj tekućeg računa oštećenog.

Član 10

Uz zahtev se podnosi sledeća dokumentacija:

1. očitala lična karta,

2. zapisnik sačinjen od strane Gradske uprave za inspekcijske poslove - Komunalne inspekcije

3. kompletna medicinska dokumentacija koja se odnosi na povredu u originalu (izveštaj lekara primarne zdravstvene zaštite, izveštaj infektologa ili drugog specijaliste, u zavisnosti od vrste povrede), odnosno izveštaj nadležnog veterinara ukoliko je povređena ili usmrćena domaća životinja,

4. fotokopija kartice tekućeg računa oštećenog,

5. imena i adrese svedoka štetnog događaja ukoliko ih je bilo,

6. drugi dokazi koji mogu biti od značaja za rešavanje zahteva (fotografije mesta ujeda, fotografije povređenih, odnosno usmrćenih domaćih životinja i sl.).

Ako zahtev ne sadrži sve elemente iz stava 1. ove odluke Komisija će pisanim putem obavestiti podnosioca da u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja otkloni nedostatke u podnetom zahtevu.

Član 11

Komisiju iz člana 9. ove odluke obrazuje Gradsko veće grada Jagodine koju čine:

- jedan predstavnik JP "Standard" Jagodina,

- jedan zdravstveni radnik - doktor medicine,

- jedan zdravstveni radnik doktor veterine,

- jedak predstavnik Gradskog pravobranilaštva,

- jedan predstavnik Gradske uprave za inspekcijske poslove - Komunalne inspekcije.

Komisija može angažovati veštaka odgovarajuće specijalnosti u cilju što potpunijeg sagledavanja zahteva oštećenog.

U toku svog rada, u cilju pribavljanja dodatnih informacija i utvrđivanja relevantnih činjenica, Komisija može pozvati oštećeno lice, uzimati izjave od svedoka događaja, konsultovati se sa nadležnim organima i ustanovama.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Gradska uprava za inspekcijske poslove - Komunalna inspekcija.

Član 12

Prilikom procene osnovanosti zahteva za naknadu štete Komisija uzima u obzir sve okolnosti, a naročito:

1. vrstu i karakteristike povreda,

2. mesto, način nastajanja i broj povreda,

3. opšte zdravstveno stanje oštećenog lica,

4. uzrast oštećenog lica,

5. da li se radilo o povređivanju od strane jednog psa ili više pasa,

6. trajne posledice na psihičku ravnotežu oštećenog u vidu psihičkog poremećaja nastalog kao posledica pretrpljenog straha, a što se konstatuje isključivo iz priložene medicinske dokumentacije državne zdravstvene ustanove,

7. duševni bol usled ograničenja u odnosu na opštu životnu aktivnost oštećenog, uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju državne zdravstvene ustanove,

8. duševni bol usled trajnog narušavanja dotadašnjeg izgleda tela, uzimajući u obzir uzrast, pol, bračni status i zanimanje oštećenog lica, kao i mesto povrede i stepen naruženosti, uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju državne zdravstvene ustanove,

9. mogućnost umanjenja bola, straha, naruženosti i drugih posledica štetnog događaja primenom medikamenata i odgovarajućih terapijskih mera.

Ako povreda svojim karakteristikama izazove sumnju da je nastala pod drugim okolnostima, Komisija može takve zahteve okarakterisati kao neosnovane.

Član 13

Prilikom predlaganja visine naknade Komisija će imati u vidu vrstu i težinu povrede njenih posledica, zatim sudsku praksu u oblasti naknade štete, kao i visinu budžetskih sredstava koja su opredeljena za naknadu štete.

Član 14

Komisija po razmatranju primljenog zahteva sačinjava akt o predloženoj visini naknade štete i upućuje ga oštećenom koji je u obavezi da se na isti izjasni najkasnije u roku od sedam dana.

Nakon dobijene saglasnosti od oštećenog na predloženu visinu naknade štete, Komisija sačinjava predlog akta koji sadrži iznos naknade štete i nalog pravobranilaštvu za zaključenje vansudskog poravnanja.

Ukoliko je predlog Komisije za naknadu štete veći od 40.000,00 dinara Komisija je dužna da pribavi saglasnost Gradskog veća grada Jagodine.

Član 15

Pravobranilaštvo je u obavezi da u roku od sedam dana od dana prijema akta Komisije obavesti oštećenog o datumu potpisivanja vansudskog poravnanja.

Član 16

Gradska uprava za inspekcijske poslove - Komunalna inspekcija je u obavezi da vodi evidenciju o podnetim prijavama i da sačinjava mesečne izveštaje, a Komisija je u obavezi da sačinjava godišnje izveštaje i dostavlja ih Gradskom veću.

Član 17

Zahtevi podneti pre stupanja na snagu ove odluke rešavaće se po odredbama ove odluke.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".

Napomene

Obrasci koji su sastavni deo ovog pravilnika, nisu objavljeni u "Sl. glasniku grada Jagodina", br. 4/2017.