ODLUKA

O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA NA TERITORIJI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 13/2013 i 2/2017 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se podizanje i održavanje spomenika i postavljanje i održavanje skulpturalnih dela na površinama javne namene na teritoriji Grada Loznice, kao i uslovi za njihovo podizanje, odnosno postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove odluke je delo likovne ili primenjene umetnosti - figura poprsje, bista, reljef, spomen ploča ili drugo spomen - obeležje koje pored umetničke vrednosti, obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Loznicu, nacionalnu istoriju i kulturu ili svetsku političku i kulturnu baštinu.

Skulpturalno delo u smislu ove odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na površini javne namene.

Član 3

Površine javne namene u smislu odredbe ove odluke su: ulice, trgovi, rečne obale, mostovi, javne zelene površine, parkovi, skverovi, pasaž i fasade zgrada koje su orijentisane prema površinama javne namene.

Član 4

Spomenik i skulpturalno delo (u daljem tekstu: spomenik) se podiže na osnovu odluke Skupštine grada Loznice (u daljem tekstu: Skupština grada), u skladu sa odredbama ove odluke i posebnim zakonom.

Član 5

Odredbe ove odluke, osim u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o podizanju spomenika, ne primenjuje se kada se spomenik podiže na inicijativu druge države.

II PODIZANJE SPOMENIKA

Član 6

Inicijativu za podizanje spomenika može podneti fizičko, pravno lice, udruženja građana, organizacije i dr.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, podnosi se Gradskom veću u pisanom obliku i mora biti obrazložena.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana, može da sadrži i predlog lokacije za podizanje spomenika.

Član 7

Gradsko veće razmatra inicijativu za podizanje spomenika.

U postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, Gradsko veće formira Radni tim koji pribavlja stručna mišljenja Centra za kulturu "Vuk Karadžić" - Ustanova kulture od nacionalnog značaja (u daljem tekstu: Centar za kulturu "Vuk Karadžić"), Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, JP "Grad" i Odeljenja za planiranje i izgradnju radi utvrđivanja opravdanosti i lokacije kao i ostalih uslova za podizanje spomenika.

Na osnovu mišljenja iz stava 2. ovog člana, Gradsko veće utvrđuje predlog odluke o podizanju spomenika i lokaciji, upućuje ga Skupštini grada.

Gradsko veće obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 8

Skupština grada, istovremeno sa donošenjem odluke za podizanje spomenika, obrazuje Odbor za sprovođenje odluke (u daljem tekstu: Odbor).

Aktom o obrazovanju Odbora utvrđuje se zadatak, broj članova i druga pitanja od značaja za rad Odbora.

U Odboru se imenuju stručnjaci iz oblasti kulture (istoričari umetnosti, akademski slikari, vajari, književnici i drugi), urbanizma (arhitekte, planeri i urbanisti), predstavnik Centra za kulturu "Vuk Karadžić", član Gradskog veća i druga stručna lica.

U Odbor može da se imenuje i lice koje je obezbedilo minimalno 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika.

Član 9

Odbor za podizanje spomenika odlučuje ili da se sprovodi konkurs za izbor autora ili idejnog rešenja, angažuje autor po pozivu ili će (na osnovu stručnog mišljenja) koristiti postojeći odnosno replika postojećeg spomenika.

Ukoliko Odbor odluči da se sprovodi konkurs, konkurs se objavljuje najmanje u dva dnevna lista.

Odbor može odlučiti da se sprovede konkurs po pozivu uz učešće najmanje tri autora.

Odbor sprovodi konkurs i vrši izbor idejnog rešenja spomenika.

Odbor izuzetno može odlučiti o korišćenju postojećeg spomenika odnosno replike već postojećeg spomenika.

Član 10

Pre raspisivanja konkursa, Odbor za podizanje spomenika može pribaviti dodatna stručna mišljenja pravnih lica iz člana 7. ove odluke, radi utvrđivanja bližih uslova konkursa.

Član 11

Gradska uprava na osnovu odluke Odbora o izboru autora spomenika sa istim, zaključuje ugovor kojim se bliže definišu međusobne obaveze.

Gradska uprava podnosi nadležnom organu za građevinske poslove zahtev za odobravanje radova za podizanje spomenika.

Član 12

Spomenik se može ukloniti, odnosno premestiti, ako za to postoje opravdani razlozi a po pribavljenom mišljenju pravnih lica iz člana 7. ove odluke.

Odluku o uklanjanju, odnosno premeštanju spomenika, donosi Skupština grada na predlog Gradskog veća.

Član 13

Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Valjevu vodi evidenciju o podignutim spomenicima na teritoriji grada Loznice.

Po podizanju spomenika, u roku od 30 dana od dana završetka radova na podizanju spomenika, Gradska uprava je dužna da isti prijavi radi evidentiranja Centru za kulturu "Vuk Karadžić" i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.

Član 14

U budžetu grada Loznice obezbeđuju se sredstva za podizanje spomenika.

Sredstva za podizanje spomenika mogu se obezbediti prilozima, poklonima, donacijama ili na drugi primeren način od strane pravnog i fizičkog lica udruženja, država.

Član 15

Pravna ili fizička lica, udruženja i drugi koji obezbede sva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika, imaju pravo da im se ime upiše na postament ili pored spomenika.

Na zahtev lica i organa iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće grada Loznice može odobriti i korišćenje marketinških prava u vezi sa spomenikom, o čemu se zaključuje poseban ugovor.

III ODRŽAVANJE SPOMENIKA

Član 16

Spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro održavaju se po programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara i u skladu sa programom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

O održavanju spomenika koji nije proglašen za kulturno dobro, stara se Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Član 17

Sredstva za održavanje spomenika obezbeđuju se u budžetu Grada Loznice u skladu sa godišnjim programom održavanja spomenika koji na predlog Centara za kulturu "Vuk Karadžić", donosi Skupština grada.

Član 18

Održavanje spomenika obuhvata redovnu kontrolu i održavanje: čistoće spomenika prostora i rasvete oko spomenika, prilaznih staza ili puteva do spomenika.

Radove na održavanju spomenika vrše javna preduzeća čiji je osnivač Grad Loznica po nalogu Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

Član 19

Mere konzervatorsko-restauratorske zaštite spomenika sprovode se na osnovu uslova koje utvrđuje Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Član 20

Gradsko veće, na predlog Centra za kulturu "Vuk Karadžić", može čuvanje i održavanje jednog ili više spomenika, poveriti školi, preduzeću, ustanovi, drugom organu i organizaciji, uz njihovu saglasnost.

IV ZAŠTITA SPOMENIKA

Član 21

Spomenici se ne smeju prljati, oštetiti ili uništiti.

Građani su dužni da se prema spomenicima odnose sa dužnom pažnjom kao i da spreče ili prijave njihovo oštećenje.

Član 22

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni, ošteti ili uništi spomenik dužno je da uspostavi pređašnje stanje pod nadzorom Centra za kulturu "Vuk Karadžić" i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, ili da nadoknadi nastalu štetu.

V NADZOR

Član 23

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava grada Loznice.

Poslove inspekcijskog nadzora nad podizanjem i održavanjem spomenika vrše odeljenja gradske uprave nadležna za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 24*

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik suprotno odredbama člana 4. ove odluke,

- ako premesti ili ukloni spomenik suprotno odredbama člana 12. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 40.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 25*

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako prlja, ošteti ili uništi spomenik (član 21.)

Član 26*

(Brisan)

VII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

* Visine novčanih kazni za prekršaje iz čl. 24. st. 1-4. i čl. 25. Оdlukе o podizanju i održavanju spomenika na teritoriji grada Loznice ("Sl. list Grada Loznice", br. 13/2013), izmenjene su članom 16. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2017), a čl. 26. je brisan.