ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NAČINA I USLOVA DODELE POSLOVNOG PROSTORA U JAVNOJ SVOJINI GRADA JAGODINE U ZAKUP ILI NA KORIŠĆENJE POLITIČKIM STRANKAMA, UDRUŽENJIMA I ORGANIZACIJAMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2017)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način i uslovi dodele poslovnog prostora u javnoj svojini grada u zakup odnosno na korišćenje, a koji prostor neposredno ne služi izvršavanju nadležnosti organa i organizacija grada kao jedinici lokalne samouprave, već za ostvarivanje prihoda putem davanja u zakup ili korišćenje tzv. komercijalnih nepokretnosti - poslovni prostori, magacinski prostori, garaže, kao i drugi poslovni prostori.

Član 2

Parlamentarnim političkim strankama, sindikalnim organizacijama, humanitarnim organizacijama koje imaju za cilj pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, koji poslovne prostorije ne koriste za sticanje prihoda kao i dobrovoljnim organizacijama koje učestvuju u spasilačkim akcijama može se dati u zakup poslovni prostor uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 10% od početne cene komercijalnog zakupa utvrđene Odlukom o raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini, za zonu u kojoj se nalazi poslovni prostor koji je predmet davanja u zakup.

Član 3

Korisnici poslovnog prostora snose sve druge troškove održavanja komunalnih usluga, električne energije, grejanja, telefona i dr.

Član 4

Dodelu poslovnog prostora vrši Gradsko veće a ugovor u ime grada zaključuje načelnik Gradske uprave za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu grada Jagodine.

Član 5

Svi korisnici poslovnog prostora koji koriste poslovni prostor bez osnova ili koriste više poslovnog prostora bez ugovora, ili ne potpišu ugovor o korišćenju poslovnog prostora u skladu sa ovom Odlukom, dužni su da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke zaključe nove ugovore ili oslobode poslovni prostor, u suprotnom, pokrenuće se sudski spor za prinudno iseljenje.

Član 6

Korisnik dodeljenog poslovnog prostora ne može isti izdavati u podzakup ili koristiti poslovni prostor u druge nenamenske svrhe.

Član 7

Ugovor o korišćenju poslovnog prostora raskida se u sledećim slučajevima:

- ako korisnik ne koristi dodeljeni prostor namenski;

- ako dodeljeni prostor izda u zakup drugom licu;

- ako korisnik ne izvršava ugovorne obaveze po osnovu dobijenog poslovnog prostora;

- ako korisnik prostora izvodi adaptacijske radove bez saglasnosti davaoca;

- ako prestane da postoji korisnik kome je dodeljen poslovni prostor;

- ako duže od tri meseca ne koristi poslovni prostor;

- ako nesavesnim korišćenjem pričini veću štetu poslovnom prostoru koji koristi;

- i u drugim slučajevima predviđenim ugovorom.

Član 8

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe akta Skupštine grada Jagodine br. 020-43/05-01-1 od 31.05.2005. godine i br. 361-8/08-01-1 od 13.02.2008. godine.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine".