MEMORANDUM

O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA ZA SPOLJNE POSLOVE I MEĐUNARODNU SARADNJU REPUBLIKE ITALIJE U OBLASTI RADA DVOJEZIČNIH SRPSKO-ITALIJANSKIH ODELJENJA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2017)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i

Ministarstvo za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije,

u daljem tekstu "strane potpisnice",

imajući u vidu Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Italije o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, potpisan 13. novembra 2009. godine;

a u cilju jačanja i razvoja prijateljskih odnosa i saradnje u oblasti kulture i obrazovanja,

dogovorile su se o sledećem:

Član 1

Strane potpisnice sarađivaće u cilju razvoja dvojezičnih srpsko-italijanskih odeljenja u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Republici Srbiji, imajući u vidu pozitivno iskustvo Treće beogradske gimnazije.

Član 2

Italijanska strana će, ukoliko to eksplicitno budu tražile škole koje imaju dvojezična odeljenja i u skladu sa svojim budžetskim izdvajanjima, razmotriti mogućnost slanja lektora za italijanski jezik (dok se ne obuče predmetni nastavnici u tim odeljenjima) koji će izvoditi nastavu italijanskog jezika i drugih predmeta na italijanskom jeziku.

Pomenuta mogućnost slanja lektora za italijanski jezik biće sporazumno dogovarana između dve strane potpisnice.

Lektori iz Italije učestvuju, zajedno sa drugim predmetnim nastavnicima, u izradi mesečnih planova rada.

Član 3

Italijanska strana će razmotriti mogućnost da, na osnovu sopstvene budžetske raspoloživosti, doprinese radu dvojezičnih odeljenja kroz udžbenike i multimedijalne didaktičke materijale.

Član 4

Nastavnici koji rade u dvojezičnim odeljenjima mogu da se prijave za dodelu stipendija koje će italijanska strana, na osnovu svojih finansijskih mogućnosti, svake godine obezbeđivati za srpske studente i naučne radnike.

Mesečni iznosi stipendija biće dodeljivani prema kriterijumima utvrđenim konkursom koji će svake godine biti objavljen na internet stranici Ministarstva za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije.

Član 5

Srpska strana se obavezuje da će stvoriti optimalne uslove za rad italijansko-srpskih dvojezičnih odeljenja u skladu sa zakonskom regulativom iz ove oblasti i obezbediti logističku pomoć i administrativne olakšice, naročito po pitanju izdavanja viza i dozvola za rad italijanskim nastavnicima, takođe u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

Član 6

Srpska strana se obavezuje da će podsticati razmene, bratimljenje i kulturnu saradnju škola u Republici Srbiji u kojima se odvija srpsko-italijanska dvojezična nastava sa italijanskim školama.

Član 7

Ovaj memorandum o saradnji će se sprovoditi prema međunarodnim obavezama, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i obavezama koje Italija ima kao članica Evropske unije.

Memorandum stupa na snagu danom potpisivanja i ostaje na snazi četiri godine, a njegova važnost će biti automatski produžena za još četiri godine, osim ako jedna od strana potpisnica, najkasnije šest meseci pre prestanka važenja Memoranduma, ne uputi drugoj strani potpisnici, diplomatskim putem, pisano obaveštenje o otkazu. U tom slučaju, Memorandum prestaje da važi po isteku roka od godinu dana od dana završetka školske godine u kojoj je uručeno obaveštenje o otkazu.

Sačinjeno u Beogradu, 14. marta 2017. godine, u dva originalna primerka na srpskom i italijanskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju istu važnost.

za Ministarstvo spoljnih
poslova Republike Srbije

Ivica Dačić, s.r.

 

za Ministarstvo za spoljne
poslove i međunarodnu
saradnju Republike Italije

Anđelino Alfano, s.r.