ZAKON

O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE BUGARSKE O IZMENI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE BUGARSKE O POLICIJSKOJ SARADNJI

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2017)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o policijskoj saradnji, zaključen razmenom nota dana 16. marta 2016. godine, u originalu na srpskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu glasi:

01-1075/15-10

REPUBLIKA BUGARSKA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
_____________________________________

Br. 04-02-176

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske upućuje pozdrave Ambasadi Republike Srbije u Sofiji i ima čast da predloži razmenu verbalnih nota radi zaključenja Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine, na sledeći način:

Imajući u vidu da je garantovanje bezbednosti zajedničke granice od obostranog interesa,

U želji da olakšaju i unaprede postojeću bilateralnu saradnju,

Vlada Republike Bugarske i Vlada Republike Srbije dogovorile su se da se odredba člana 16. stav 4. Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine, zameni sledećim tekstom:

"(4) Prelaženje na susednu teritoriju radi otpočinjanja planirane aktivnosti vrši se preko graničnog prelaza ili na mestima van zvaničnih graničnih prelaza, koja se određuju u mesečnim rasporedima rada mešovitih patrola iz člana 18. stav 1. tačka 2. ovog sporazuma. Tokom patroliranja i kada to određena situacija zahteva, državna granica se može preći na mestu koje odredi šef patrole, pod uslovom da se o tome obaveste šefovi organizacionih jedinica preko čije teritorije se prelazi."

Ukoliko je srpska strana saglasna sa gore pomenutom izmenom, ova verbalna nota, zajedno sa odgovorom srpske strane u vidu verbalne note, čini Sporazum između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine. U skladu sa članom 31. stav 2, a y vezi sa stavom 1. pomenutog sporazuma, ova izmena stupa na snagu na dan prijema poslednjeg obaveštenja kojim Strane obaveštavaju jedna drugu, diplomatskim putem, o završetku svojih internih pravnih postupaka neophodnih za njeno stupanje na snagu.

AMBASADI
REPUBLIKE SRBIJE
SOFIJA

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske koristi ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Sofiji još jednom uputi izraze dubokog uvažavanja.

(nečitak potpis)

(pečat MSP RB)

 

Sofija, 26. jun 2015. godine

Br. 10298

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava poštovanje Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu i ima čast da se pozove na notu Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, Br. 04-02-176 od 26. juna 2015. godine, sledeće sadržine:

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske izražava poštovanje Ambasadi Republike Srbije u Sofiji i ima čast da predloži razmenu verbalnih nota radi zaključenja Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine, na sledeći način:

Imajući u vidu da je garantovanje bezbednosti zajedničke granice od obostranog interesa,

U želji da olakšaju i unaprede postojeću bilateralnu saradnju,

Vlada Republike Bugarske i Vlada Republike Srbije dogovorile su se da se odredba člana 16. stav 4. Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine, zameni sledećim tekstom:

"(4) Prelaženje na susednu teritoriju radi otpočinjanja planirane aktivnosti vrši se preko graničnog prelaza ili na mestima van zvaničnih graničnih prelaza, koja se određuju u mesečnim rasporedima rada mešovitih patrola iz člana 18. stav 1. tačka 2. ovog sporazuma. Tokom patroliranja i kada to određena situacija zahteva, državna granica se može preći na mestu koje odredi šef patrole, pod uslovom da se o tome obaveste šefovi nadležnih organizacionih jedinica preko čije teritorije se prelazi."

Ukoliko je srpska strana saglasna sa rope pomenutom izmenom, ova verbalna nota, zajedno sa odgovorom srpske strane u vidu verbalne note, čini Sporazum između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine. U skladu sa članom 31. stav 2, a u vezi sa stavom 1. pomenutog sporazuma, ova izmena stupa na snagu na dan prijema poslednjeg obaveštenja kojim Strane obaveštavaju jedna drugu, diplomatskim putem, o završetku svojih unutrašnjih zakonskih procedura neophodnih za njeno stupanje na snagu.

Ambasada Republike Bugarske
Beograd

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske koristi ovu priliku da Ambasadi Republike Srbije u Sofiji još jednom uputi izraze dubokog uvažavanja".

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ima čast da obavesti Ambasadu Republike Bugarske u Beogradu da je Vlada Republike Srbije saglasna sa sadržajem note Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske i da nota Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske i ova nota čine Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o policijskoj saradnji, potpisanog u Sofiji 20. maja 2010. godine, koji stupa na snagu na dan prijema poslednjeg obaveštenja kojim Strane obaveštavaju jedna drugu, diplomatskim putem, o završetku svojih unutrašnjih zakonskih procedura neophodnih za njegovo stupanje na snagu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu ponovi izraze svog visokog poštovanja.

Beograd, 16. mart 2016. godine

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".