PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU SARADNJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH ORGANIZACIJA I PRIVREDE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i postupak predlaganja i izbora kandidata za učešće u programu saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, koje finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Finansijska sredstva za ovu namenu predviđena su budžetom AP Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Sekretarijata.

Član 2

U okviru ovog programa biće finansirana saradnja privrednih društava ili javnih preduzeća sa akreditovanom naučnoistraživačkom organizacijom (instituti, fakulteti, univerziteti i centri izuzetnih vrednosti), sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine, s ciljem jačanja pozicije naučnoistraživačkih organizacija u pravcu saradnje s privredom i promocije njihovih usluga i proizvoda u uslovima tržišnog poslovanja.

Član 3

Prijave za finansiranje programa saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede mogu da podnose privredna društva i javna preduzeća koja ispunjavaju sledeće uslove:

- podnosilac prijave, privredno društvo, mora biti registrovano u Srbiji u skladu s važećim Zakonom o privrednim društvima Republike Srbije, odnosno javno preduzeće mora biti osnovano kao preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, u skladu s važećim Zakonom o javnim preduzećima;

- u prethodne dve godine moraju imati pozitivno poslovanje;

- moraju izmiriti dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu s propisima Republike Srbije;

- ne sme da bude pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja javnog konkursa, odnosno u vreme podnošenja prijave;

- ne sme da bude u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije.

Član 4

Sekretarijat će finansirati saradnju naučnoistraživačkih organizacija i privrede, na osnovu zaključenih i realizovanih ugovora između naučnoistraživačkih organizacija i privrednih društava, odnosno javnih preduzeća, kojima je predmet poslovna saradnja (promet proizvoda i usluga).

Član 5

Za ostvarivanje projektnog finansiranja, Sekretarijat za tekuću godinu raspisuje javni konkurs u kome se podnosioci prijava obaveštavaju o uslovima za prijavljivanje programa i koji će biti otvoren do utroška planiranih sredstava.

Član 6

Sekretarijat će odbaciti prijave u sledećim slučajevima:

- nepotpune prijave,

- prijave koje imaju neispravne podatke o podnosiocu,

- prijave koje nisu predate u roku definisanom javnim konkursom,

- prijave podnosioca koji ne ispunjavaju uslove.

Član 7

Sekretarijat formira komisiju koja ima predsednika i dva člana. Zadatak komisije jeste da selektuje prijave koje ispunjavaju propisane uslove za finansiranje programa saradnje naučnoistraživačke delatnosti i privrede.

Konačnu odluku o prihvatanju finansiranja saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede donosi pokrajinski sekretar, na osnovu prethodno pregledanih prijava od strane komisije.

Član 8

Za prihvaćene prijave Sekretarijat zaključuje ugovor o finansiranju saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede s podnosiocem prijave.

Član 9

Prednost pri izboru korisnika imaće podnosioci prijave, prema sledećim merilima:

1. broj istraživača uključen u realizaciju ugovora;

2. ocena solventnosti privrednog društva;

3. vrednost predmeta ugovora.

II USLOVI ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU PROGRAMA SARADNJE NAUČNOISTRAŽIVAČKE DELATNOSTI I PRIVREDE

Član 10

Podnosioci prijava iz člana 2. ovog pravilnika konkurišu za sredstva iz ovog programa na način i u rokovima utvrđenim javnim konkursom.

Član 11

Dokumentacija potrebna za prijavu:

- popunjeni obrazac prijave u dva primerka;

- izvod iz registra privrednih subjekata, koji je izdala Agencija za privredne registre za podnosioca prijave, odnosno akt o osnivanju za javna preduzeća;

- finansijski izveštaj podnosioca prijave za prethodne dve godine;

- uverenje nadležnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu s propisima Republike Srbije;

- uverenje nadležnog lokalnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu s propisima Republike Srbije;

- potvrda organa za registraciju privrednih subjekata da nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja javnog konkursa odnosno u vreme podnošenja prijave i da nisu u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije;

- ugovor s naučnoistraživačkom institucijom s tačno navedenim proizvodima/uslugama koje se pružaju i cenom navedenih proizvoda/usluga;

- dokaz o isplati usluge navedene u ugovoru u celosti;

- izjava o tačnosti podataka navedenih u priloženoj konkursnoj dokumentaciji.

Član 12

Podnosiocu prijave može biti odobreno do 50% iznosa ugovorenih sredstava s naučnoistraživačkom organizacijom, za privredna društva i do 30% iznosa ugovorenih sredstava, za javna preduzeća.

Podnosioci prijava mogu se prijaviti samo jednom u toku kalendarske godine za finansiranje saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, u maksimalnom iznosu vrednosti ugovora od 10.000.000,00 dinara.

Član 13

Odobrena finansijska sredstva će se isplaćivati u celosti, na način preciziranim ugovorom, u skladu s prilivom sredstava u Budžet AP Vojvodine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja.