PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2017. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 41/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2017. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Član 2

Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2017. GODINU¹

1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa

Godišnji program sprovodi se u cilju:

1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;

2) upoznavanje proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;

3) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.

U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), najkasnije do 31. maja 2017. godine, koji sadrži:

1) analize rezultata kontrole;

2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;

3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;

4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;

5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;

6) detalje o primeni preduzetih mera.

Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.

_____________
1 Godišnji program postregistracione kontrole za 2017. godinu delimično je zasnovan na Sprovedbenoj uredbi Evropske komisije (EU) broj 2015/595 od 15. aprila 2015. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2016, 2017. i 2018. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 2015/595 of 15 April 2015 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2016, 2017 and 2018 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).

2. Plan uzorkovanja i ispitivanja

Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzimaju uzorci i dinamika uzimanja uzoraka

Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2017. godine, u zavisnosti od vrste hrane.

Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka

Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje, odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Tabela 1).

Tabela 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja

Hrana

Ukupan broj uzoraka po vrsti hrane

Broj uzoraka hrane iz domaće proizvodnje

% hrane iz domaće proizvodnje

Broj uzoraka hrane iz uvoza

% hrane iz uvoza

Grejpfrut

40

-

-

40

100%

Pomorandža

60

-

-

60

100%

Limun

40

-

-

40

100%

Mandarina

40

-

-

40

100%

Jabuka

180

130

60%

50

40%

Kruška

120

80

60%

40

40%

Breskva, uključujući nektarine i slične hibride

70

50

50%

20

50%

Kajsija sveža

30

30

100%

-

-

Kajsija suva

10

10

100%

-

-

Šljiva sveža iz konvencionalne proizvodnje

100

100

100%

-

-

Šljiva sveža iz organske proizvodnje

15

15

100%

-

-

Šljiva suva

20

20

100%

-

-

Trešnja

110

80

70%

30

30%

Višnja sveža

50

50

100%

-

-

Višnja zamrznuta

30

30

100%

-

-

Stono grožđe

80

50

70%

30

30%

Jagoda sveža

80

50

66%

30

34%

Jagoda zamrznuta

20

20

100%

-

-

Malina

120

120

100%

-

-

Kupina sveža

30

30

100%

   

Kupina zamrznuta

20

20

100%

   

Borovnica

20

20

100%

-

-

Aronija

20

20

100%

-

-

Stona maslina

20

-

-

20

100%

Banana

30

-

-

30

100%

Krompir (mladi)

60

30

50%

30

50%

Mrkva

20

20

100%

-

-

Celer (koren)

15

15

100%

-

-

Rotkvica

15

15

100%

-

-

Mladi luk

15

15

100%

-

-

Paradajz iz konvencionalne proizvodnje

90

60

66%

30

33%

Paradajz iz organske proizvodnje

20

20

100%

-

-

Slatka paprika

80

50

70%

30

30%

Plavi patlidžan

30

15

50%

15

50%

Krastavac, Kornišon

80

60

75%

20

25%

Lubenica

20

10

50%

10

50%

Tikvica

15

15

100%

-

-

Dinja

20

10

50%

10

50%

Brokoli

30

15

50%

15

50%

Karfiol

30

15

50%

15

50%

Kupus

35

20

60%

15

40%

Salata iz konvencionalne proizvodnje

50

30

60%

20

40%

Salata iz organske proizvodnje

10

10

100%

-

-

Rukola

10

10

100%

-

-

Spanać svež

60

30

50%

30

50%

Spanać zamrznut

70

40

60%

30

40%

Blitva

10

10

100%

-

-

Pasulj iz konvencionalne proizvodnje

20

10

50%

10

50%

Pasulj iz organske proizvodnje

20

10

50%

10

50%

Grašak bez mahune svež

35

20

60%

15

40%

Grašak bez mahune zamrznut

20

10

50%

10

50%

Praziluk

20

20

100%

-

-

Boranija

15

15

100%

-

-

Pečurke

30

30

100%

-

-

Pšenica

20

20

100%

-

-

Pirinač

30

-

-

30

100%

Pšenično brašno

20

20

100%

-

-

Hleb beli

20

20

100%

-

-

Hleb specijalne vrste

20

20

100%

-

-

Čaj

20

10

50%

10

50%

Sok od pomorandže

10

-

-

10

100%

Vino

20

10

50%

10

50%

Pivo

10

-

-

10

100%

Devičansko maslinovo ulje

20

-

-

20

100%

Hrana za bebe - voćne kašice

60

40

50%

20

50%

Hrana za bebe - voćne kašice iz organske proizvodnje

20

-

-

20

100%

Hrana za bebe - sokovi

50

30

60%

20

40%

Hrana za bebe - sokovi iz organske proizvodnje

20

-

-

20

100%

Kravlje mleko sirovo

15

15

100%

-

-

Kravlje mleko u prahu

15

-

-

15

100%

Svinjsko meso

30

15

50%

15

50%

Svinjska mast

15

9

60%

6

40%

Med

20

10

50%

10

50%

Ukupan broj uzoraka

2.735

1.774

60%

961

40%

Ispitivanje hrane

U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla (u daljem tekstu: Tabela 2).

Tabela 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

2,4-D

Ispituje se u pomorandžama, karfiolu, pirinču i grašku

2.

Abamectin (Abamektin)

-

3.

Acephate (Acefat)

-

4.

Acetamiprid

-

5.

Acrinathrin (Akrinatrin)

-

6.

Aldicarb (Aldikarb)

-

7.

Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin)

-

8.

Amitraz (Amitraz)

-

9.

Azinphos-methyl (Azinfos-metil)

-

10.

Azoxystrobin (Azoksistrobin)

-

11.

Bifenthrin (Bifentrin)

-

12.

Bitertanol (Bitertanol)

-

13.

Boscalid (Boskalid)

-

14.

Bromide ion (Bromidni jon)

Ispituje se samo u pirinču

15.

Bromopropylate (Bromopropilat)

-

16.

Buprofezin (Buprofezin)

-

17.

Captan (Kaptan)

-

18.

Carbaryl

-

19.

Carbendazim and benomyl (Karbendazim i benomil)

-

20.

Carbofuran (Karbofuran)

-

21.

Carbosulfan (Karbosulfan)

-

22.

Chlorothalonil (Hlorotalonil)

-

23.

Chlorpropham (Hlorprofam)

-

24.

Chlorpyrifos (Hlorpirifos)

-

25.

Clofentezine (Klofentezin)

Ispituje se u svim proizvodima osim u žitaricama

26.

Clothianidin (Klotianidin)

-

27.

Cyfluthrin (Ciflutrin)

-

28.

Cymoxanil (Cimoksanil)

-

29.

Cypermethrin (Cipermetrin)

-

30.

Cyproconazole (Ciprokonazol)

-

31.

Delthametrin (Deltametrin)

-

32.

Diazinon (Diazinon)

-

33.

Difenoconazole (Difenokonazol)

-

34.

Dimethoate (Dimetoat)

-

35.

Dithianon (Ditianon)

Ispituje se samo u kruškama i pirinču

36.

Dithiocarbamates (Ditiokarbamati)

Ispituje se u svim proizvodima osim brokuliju, karfiolu, kupusu, maslinovom ulju, vinu i luku

37.

Endosulfan (Endosulfan)

-

38.

Epoxyconazole (Epoksikonazol)

-

39.

Ethephon (Etefon)

Ispituje se samo u pomorandžama i kruškama.

40.

Fenarimol (Fenarimol)

Ispituje se u svim proizvodima osim žitarica

41.

Fenitrothion (Fenitrotion)

-

42.

Fenpropathrin (Fenpropatrin)

-

43.

Fenthion (Fention)

-

44.

Fenvalerate (Fenvalerat)

-

45.

Flusilazole (Flusilazol)

-

46.

Folpet (Folpet)

-

47.

Glyphosate (Glifosat)

Ispituje se samo u kruškama, pomorandžama i raži

48.

Hexaconazole (Hexaconazol)

-

49.

Imazalyl (Imazalil)

-

50.

Imidacloprid (Imidakloprid)

-

51.

Indoxacarb (Indoksakarb)

-

52.

Kresoxim-methyl (Kresoksim-metil)

-

53.

Lambda-cyhalothrin (Lambda-cihalotrin)

-

54.

Linuron (Linuron)

-

55.

Malathion (Malation)

-

56.

Metalaxyl and metalaxil-M (Metalaksil i metalaksil-M)

-

57.

Metconazole (Metkonazol)

-

58.

Methamidophos (Metamidofos)

-

59.

Methidathion (Metidation)

-

60.

Monocrotophos (monokrotofos)

-

61.

Myclobutanil (Miklobutanil)

-

62.

Oxamyl (Oksamil)

-

63

Parathion-methyl (Paration-metil)

-

64.

Penconazole (Penkonazol)

-

65.

Pendimethalin (Pendimetalin)

-

66.

Phosalone (Fozalon)

-

67.

Pirimicarb (Pirimikarb)

-

68.

Pirimifos-methyl (Pirimifos-metil)

-

69.

Prochloraz (Prohloraz)

-

70.

Procymidone (Prosimidon)

-

71.

Propamocarb (Propamokarb)

Ispituje se u karfiolu, mrkvi, luku i krompiru

72.

Propiconazole (Propikonazol)

-

73.

Propoxur (Propoksur)

-

74.

Propyzamide (Propizamid)

-

75.

Pyrimethanil (Pirimetanil)

-

76.

Tebuconazole (Tebukonazol)

-

77.

Terbuthylazine (Terbutilazin)

-

78.

Thiametoxam (Tiametoksam)

-

79.

Thiophanate-methyl (Tiofanat-metil)

-

80.

Triadimefon and triadimenol (Triadimefon i triadimenol)

-

81.

Trifloxystrobin (Trifloksistrobin)

-

U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla (u daljem tekstu: Tabela 3).

Tabela 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin)

-

2.

Bifenthrin (Bifentrin)

-

3.

Carbendazim and Thiophanat-methyl
(Karbendazim i tiofanat metil)

-

4.

Chlordane (Hlordan)

-

5.

Chlorpyrifos (Hlorpirifos)

-

6.

Chlorpyrifos-methyl (Hlorpirifos-metil)

-

7.

Cypermethrin (Cipermetrin)

-

8.

DDT

-

9.

Delthametrin (Deltametrin)

-

10.

Diazinon (Diazinon)

-

11.

Endosulfan (Endosulfan)

-

12.

Endrin (Endrin)

-

13.

Famoxadone (Famoksadon)

-

14.

Fenthion (Fention)

-

15.

Fenvalerate (Fenvalerat)

-

16.

Heptachlor (Heptahlor)

-

17.

Hexachlorobenzene (Heksahlorbenzen)

-

18.

Hexachlorcyclohexan (HCH, Alpha-Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, alfa izomer))

-

19.

Hexachlorcyclohexan (HCH, Beta-Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, beta izomer))

-

20.

Indoxacarb (Indoksakarb)

Ispituje se samo u mleku

21.

Lindane (Lindan)

-

22.

Methidathion (Metidation)

-

23.

Methoxychlor (Metoksihlor)

-

24.

Parathion (Paration)

-

25.

Permethrin (Permetrin)

-

26.

Pyrazophos (Pirazofos)

-

27.

Pirimiphos-methyl (Pirimifos-metil)

-

Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to:

1) za hranu biljnog porekla, odnosno voće i povrće;

(1) SP Laboratorija, Bečej,

(2) Rea Lab, Beograd,

(3) A Bio Tech Lab, Sremska Kamenica,

2) za hranu životinjskog porekla - "Institut za higijenu i tehnologiju mesa", Beograd;

3) za pšenično brašno i hleb, pečurke, žito, pirinač, čaj, hranu za bebe, sok od pomorandže, devičansko maslinovo ulje, pivo i vino - Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd.

3. Preduzimanje mera

Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.