PRAVILNIK
O POSTUPKU DODELE BESPOVRATNIH PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE IZRADE PROJEKTNO TEHNIČKE DOKUMENTACIJE ZA IZGRADNJU INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 20/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuje se namena, postupak dodele, kriterijumi za dodelu i druga pitanja od značaja za realizaciju postupka dodele bespovratnih podsticajnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje jedinica lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih objekata za koje građevinske dozvole izdaju jedinice lokalne samouprave sa teritorije APV (objekte i sisteme vodovoda i kanalizacije na teritoriji lokalne samouprave, lokalne saobraćajnice, objekte za proizvodnju i snabdevanje parom i toplom vodom, deponije).

Sredstva su obezbeđena u Budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu i vode se na posebnom budžetskom razdelu u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 2

Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju, mogu se koristiti za sufinansiranje izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih objekata za koje građevinske dozvole izdaju jedinice lokalne samouprave sa teritorije APV, i to za izradu:

1. projekta za građevinsku dozvolu i

2. projekta za izvođenje.

Ciljevi sufinansiranja

Član 3

Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju, imaju za cilj podršku jedinicama lokalne samouprave u unapređenju razvoja infrastrukturnih objekata koji doprinose stvaranju povoljnijih uslova za život stanovništva kao i razvoju jedinice lokalne samouprave.

Konkurs za dodelu sredstava

Član 4

Bespovratna podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa. Konkurs se objavljuje u ‚"Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj http://www.psemr. vojvodina.gov.rs/ kao i u jednom od dnevnih glasila koje se distribuiraju na celoj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Obavezni elementi konkursa su:

1. ukupna visina sredstava koja se dodeljuju po konkursu

2. maksimalan iznos sredstava koji se dodeljuje za realizaciju projekta

3. namena sredstava

4. ciljevi projekata

5. uslovi za učešće na konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na konkurs

6. rok za prijavu na konkurs i rok za objavljivanje rezultata konkursa

7. način apliciranja

8. postupak odlučivanja po konkursu

9. rok za zaključivanje ugovora sa korisnicima kojima su dodeljena sredstva u skladu sa odlukom i drugi podaci koji su od značaja za realizaciju konkursa.

Uslovi za učešće na konkursu i dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na konkurs

Član 5

Pravo učešća na konkursu imaju jedinice lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine. Jedna jedinica lokalne samouprave može konkurisati samo sa jednim projektom po raspisanom konkursu.

Dokumentacija koja se podnosi uz prijavu na konkurs:

1. Popunjena, potpisana i pečatom overena prijava za učešće na konkursu (obrazac Prijave se nalazi na sajtu Sekretarijata);

2. Fotokopija rešenja o poreskom identifikacionom broju;

3. Ovlašćenje za zastupanje jedinice lokalne samouprave (fotokopija kartona deponovanih potpisa);

4. Pravnosnažna građevinska dozvola, ukoliko se podnosi prijava za sufinansiranje projekta za izvođenje;

5. Lokacijski uslovi sa potvrdom organa koji ih je izdao, da na iste nije izjavljen prigovor, ukoliko se podnosi prijava za sufinansiranje projekta za građevinsku dozvolu;

6. Izjava podnosioca zahteva da nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora, čiji je rok za realizaciju istekao (obrazac Izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata - obrazac 1);

7. Izjava podnosioca zahteva da li je koristio sredstva iz budžeta APV za projekat koji je predmet prijave (obrazac Izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata - obrazac 2);

8. Izvod iz Odluke o budžetu jedinice lokalne samouprave kao dokaz da su obezbeđena sredstva na ime sopstvenog učešća u sufinansiranju projektne dokumentacije za koju se podnosi prijava;

9. Izjava da su, uz sredstva dobijena po ovom Konkursu, obezbeđena, odnosno biće obezbeđena preostala finansijska sredstva za realizaciju projekta, da će se namenski i u skladu sa važećom zakonskom regulativom (Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama i dr.) utrošiti dodeljena sredstva i da će se Sekretarijatu dostavljati izveštaji u skladu sa ugovornim obavezama (obrazac izjave se nalazi na sajtu Sekretarijata - obrazac 3);

Sredstvo finansijskog obezbeđenja kojim podnosilac prijave obezbeđuje ispunjenje svojih ugovornih obaveza SE NE PODNOSI UZ PRIJAVU. Podnosilac prijave kome su dodeljena sredstva po konkursu, dužan je da prilikom zaključenja ugovora dostavi sredstvo finansijskog obezbeđenja u skladu sa Zakonom.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Prijava i priložena dokumentacija ne vraćaju se podnosiocima.

Član 6

Prijave na Konkurs sa pripadajućom dokumentacijom se dostavljaju neposredno, predajom pisarnici pokrajinskih organa uprave u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina br. 16, ili poštom, obavezno u pisanoj formi, isključivo na konkursnim obrascima, koji se mogu preuzeti u Sekretarijatu ili sa internet prezentacije Sekretarijata.

Prijave se podnose overene i potpisane od strane ovlašćenog lica podnosioca prijave, u zatvorenoj koverti sa naznakom "Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih objekata jedinica lokalne samouprave sa teritorije APV - NE OTVARATI", a na poleđini naziv jedinice lokalne samouprave i adresu, broj telefona, kao i ime i prezime osobe za kontakt.

Postupanje sa prijavama koje se ne smatraju urednim

Član 7

Komisija neće uzeti u razmatranje prijave koje se ne smatraju urednim i to:

• neblagovremene prijave (prijave koje su podnete nakon isteka roka predviđenog u konkursu)

• nedopuštene prijave (prijave podnete od strane neovlašćenih lica i subjekata koji nisu predviđeni konkursom, odnosno one koje se ne odnose na konkursom predviđene namene)

• nepotpune i nerazumljive prijave (prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi, prijave koje su nepotpisane, sa nepopunjenim rubrikama i neupisanim zahtevanim brojčanim vrednostima u tabeli sa kriterijumima, popunjene grafitnom olovkom, prijave poslate faksom ili elektronskom poštom (e-mail), prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu i koje sadrže nerazumljive i nečitke podatke.

Komisija neće uzeti u razmatranje prijave onih subjekata koji su koristili sredstva Sekretarijata, a u slučaju isteka ugovorenog roka nisu podneli Sekretarijatu finansijske i druge obavezne izveštaje o utrošku dodeljenih sredstava.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 8

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) rešenjem obrazuje posebnu konkursnu komisiju za pregled prijava sa priloženom dokumentacijom i izradu rang liste za dodelu sredstava, sa bodovima (u daljem tekstu: Komisija).

Pokrajinski sekretar razmatra rang listu Komisije i donosi odluku o dodeli sredstava korisnicima. Ova odluka je konačna i protiv nje se ne može uložiti pravno sredstvo.

Odluka o dodeli sredstava korisnicima objavljuje se na zvaničnoj internet adresi Sekretarijata.

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 9

Prilikom izrade rang liste za dodelu sredstava, vrši se bodovanje pristiglih prijava, uz primenu sledećih kriterijuma:

1. Pribavljena dokumentacija

Pravnosnažna građevinska dozvola

10 bodova

Konačni lokacijski uslovi

6 bodova

Ništa od navedenog

Prijave se neće razmatrati

2. Visina traženih sredstava od Sekretarijata po Konkursu (bez PDV-a)

Tražena sredstva ≤ 500.000,00 din.

10 bodova

500.000,00 din. < tražena sredstva ≤ 700.000,00 din.

7 bodova

700.000,00 din. < tražena sredstva ≤ 1.000.000,00 din.

5 bodova

Tražena sredstva > 1.000.000,00 din.

Prijave se neće razmatrati

3. Finansijska sposobnost jedinice lokalne samouprave - učešće sopstvenih sredstava (bez PDV-a)

Učešće ≥ 80%

10 bodova

80% < Učešće < 60%

8 bodova

60% ≤ Učešće < 40%

6 bodova

40% ≤ Učešće ≤ 20%

4 boda

Učešće < 20%

Prijave se neće razmatrati

4. Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave1

IV grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS ispod 60% republičkog proseka

10 bodova

III grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS u rasponu od 60% do 80% republičkog proseka

8 bodova

II grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS u rasponu od 80% do 100% republičkog proseka

6 bodova

I grupa: čiji je stepen razvijenosti JLS je iznad republičkog proseka

4 boda

5. Dosadašnje korišćenje sredstava iz budžeta APV za projekat koji je predmet konkursa

Nisu korišćena sredstva

10 bodova

Korišćena sredstva

5 bodova

U slučaju da više učesnika konkursa ima jednak broj bodova, prednost ima onaj koji ima više bodova po kriterijumu broj 4., a u slučaju da više učesnika ima jednak broj bodova i po tom kriterijumu, prednost ima onaj koji ima više bodova po kriterijumu broj 3.

_____________
1 Član 3. Uredbe o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu ("Službeni glasnik RS", broj: 104/2014)

Ugovor o dodeli sredstava

Član 10

Odlukom o dodeli sredstava utvrđuju se pojedinačni iznosi sredstava po korisniku.

Nakon donošenja odluke o dodeli sredstava Pokrajinski sekretar zaključuje sa korisnikom sredstava ugovor o dodeli sredstava.

Obavezni elementi ugovora su:

• podaci o korisniku sredstava

• iznos dodeljenih sredstava

• namena za koju se dodeljuju sredstva

• period na koji se zaključuje ugovor

• obaveze korisnika sredstava

• izveštaji koji se podnose Sekretarijatu

• ostali elementi od značaja za realizaciju ugovorenih aktivnosti

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 11

Korisnik sredstava je obavezan da Sekretarijatu podnese izveštaje (narativni-opisni i finansijski) o realizaciji projekta i namenskom i zakonitom utrošku sredstava (u daljem tekstu: Izveštaj), najkasnije u roku od 15 dana od ugovorenog roka utvrđenog za realizaciju projekta, sa pripadajućom dokumentacijom.

Finansijski izveštaj mora da sadrži dokaze o utrošenim sredstvima, sa kompletnom dokumentacijom kojom se opravdava namensko i zakonito korišćenje dobijenih sredstava, kao i preostalih sredstava potrebnih za realizaciju projekta (dokumentaciju o sprovedenom postupku javnih nabavki, izvode iz Uprave za trezor, fakture, ugovore, i drugu finansijsku dokumentaciju) overenom od strane ovlašćenih lica.

Davalac sredstava zadržava pravo da od Korisnika sredstava, prema potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Administrativnu kontrolu Izveštaja sprovodi Sekretarijat, kontrolom izvršenja ugovornih obaveza i Izveštaja sa priloženim dokumentima.

Pokrajinski sekretar rešenjem obrazuje posebnu komisiju iz redova zaposlenih u Sekretarijatu za vršenje monitoringa i neposredne kontrole realizacije Projekata.

Član 12

Sredstva iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine koja su predmet ugovora, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Korisnici sredstava dužni su da službi budžetske inspekcije omoguće nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora.

Član 13

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da kod svih javnih publikacija i objavljivanja aktivnosti u vezi izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnih objekata koja se sufinansira po javnom konkursu navedu da je u sufinansiranju iste učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Završne odredbe

Član 14

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.