ODLUKA

O NAČINU, USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA U OKVIRU MERA I AKTIVNOSTI ZA PODRŠKU RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA KOJE SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 19/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja preduzetništva.

Sredstva se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima, u cilju podrške i jačanja preduzetništva kroz unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta poslovanja, jačanja konkurentnosti i podsticanja zapošljavanja, razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podsticanja privrednog razvoja i stvaranja povoljne klime za privlačenje investicija, povećanja zaposlenosti.

Posebni ciljevi finansiranja su: unapređenje poslovnog procesa kroz uvođenje novih proizvodnih, poslovnih ili poboljšanje postojećih poslovnih linija, pokretanje novih preduzetničkih aktivnosti, otvaranje mogućnosti za modernizaciju i proširenje proizvodnih i uslužno orijentisanih delatnosti, kao i očuvanje postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta.

Član 2

Sredstva za finansiranje mera i aktivnosti za podršku razvoja preduzetništva obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, odnosno u Budžetskom fondu za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Grada Beograda osnovanim Rešenjem gradonačelnika grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 75/15), a u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja grada Beograda br. 3-1045/16-G od 29. decembra 2016. godine.

Član 3

Sredstava se dodeljuju na osnovu Javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva (u daljem tekstu: javni konkurs).

Javni konkurs raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove privrede (u daljem tekstu: organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede).

Javni konkurs se raspisuje u tekućoj budžetskoj godini prema opredeljenim sredstvima za tu godinu.

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada Beograda i naročito sadrži rok za podnošenje prijava, koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa, visina opredeljenih sredstava po korisniku sredstava, uputstvo sa obrazloženjem za vrednovanje i rangiranje privrednih subjekata u skladu sa kriterijumima i merilima iz ove odluke i potrebna dokumentacija na osnovu koje se dokazuje ispunjenost propisanih uslova.

Član 4

Predmet javnog konkursa je dodela bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda/ usluge u poslovni proces, uz obavezu korisnika dodeljenih bespovratnih finansijskih sredstava da zaposli sa punim radnim vremenom jedno nezaposleno lice sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, na period od minimum jedne godine.

Pod osnovnim sredstvom iz stava 1 ovog člana podrazumevaju se mašine i oprema koje će koristiti duže od jedne godine.

Ukoliko se radi o nabavci računarske opreme (kompjutera), pravo na prijavu imaju isključivo privredni subjekti čija je pretežna delatnost proizvodnja softvera (Računarsko programiranje - šifra 62.01 prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti).

Član 5

Opravdan trošak koji se finansira za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava je kupoprodajna cena osnovnih sredstava bez PDV-a.

Trošak mora biti fakturisan korisniku sredstava, odnosno iskazan na računima izdatim na ime korisnika sredstava po tržišnim uslovima.

Član 6

Pravo na dodelu sredstava imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, koji ispunjavaju sledeće uslove:

1) da imaju sedište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana do dana objavljivanja teksta Javnog konkursa;

2) da privrednom subjektu u poslednje dve godine nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti, a ukoliko posluje kraće od dve godine, da nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti za ukupan period poslovanja;

3) da vlasnici i odgovorna lica privrednog subjekta nisu pravosnažno osuđivana i da se protiv njih ne vodi krivični postupak;

4) da privredni subjekat nije u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova veliki privredni subjekti;

5) da je do dana objavljivanja Javnog konkursa izmirio dospele obaveze javnih prihoda u skladu sa propisima Republike Srbije i odlukama grada Beograda;

6) da privrednom subjektu u periodu od godinu dana do dana isteka roka za podnošenje prijava tekući računi kod poslovnih banaka nisu bili blokirani duže od ukupno 15 (petnaest) dana.

7) da privredni subjekat ima najmanje jedno zaposleno lice do dana objavljivanja Javnog poziva.

Član 7

Prijava čini sastavni deo javnog konkursa i sastoji se od sledećih obrazaca i pratećih izjava:

- Formular prijave - podnosi se potpisan od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overen pečatom privrednog subjekta;

- Specifikacija troškova (budžet aktivnosti) - podnosi se potpisana od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overena pečatom privrednog subjekta; svaka stavka izražena u budžetu aktivnosti mora biti opravdana sa odgovarajućim dokumentom (nabavna odnosno kupoprodajna vrednost bez PDV-a);

- Potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću korisnika sredstava o dodeli državne pomoći male vrednosti de minimis u godini u kojoj se raspisuje Javni konkurs i u prethodne dve godine;

- Potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da privrednom subjektu nisu u godini u kojoj se raspisuje javni konkurs dodeljena bespovratna sredstva za iste namene, koji su predmet ovog Javnog Konkursa, od strane državnih, organa i organa Grada Beograda;

- Potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću o broju stalno zaposlenih radnika u momentu podnošenja prijave;

- Potpisanu i pečatom privrednog subjekta overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da privredni subjekat nije u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova veliki privredni subjekti.

Prijava se preuzima sa sajta grada Beograda.

Prijava se podnosi neposredno organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede.

Član 8

Kriterijumi i merila za vrednovanje i rangiranje prijava su:

1) Vrsta delatnosti:

- ukoliko se podnosioci prijava bave proizvodnom delatnošću - 10 bodova;

- ukoliko se podnosioci prijava bave uslužnom delatnošću - pet bodova;

2) Broj zaposlenih u trenutku podnošenja prijave:

- preko 10 zaposlenih - 10 bodova;

- od dva do 10 zaposlenih - pet bodova;

- jedan zaposleni - jedan bod;

3) Dužina obavljanja delatnosti:

- ukoliko privredni subjekat posluje duže od tri godine - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat posluje od jedne do tri godine - pet bodova;

4) Investiranje sopstvenim sredstvima u osnovna sredstva u prethodne dve godine i u godini u kojoj se raspisuje Javni konkurs:

- ukoliko je privredni subjekat investirao u poslovanje - 10 bodova;

- ukoliko je privredni subjekat nije investirao u poslovanje - 0 bodova;

5) Dodeljena sredstva od državnih organa i organa Grada Beograda u prethodne dve godine i za tekuću godinu:

- ukoliko privredni subjekat nije dobija sredstva - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat jeste dobija sredstva - 0 bodova;

6) Ostvarena priznanja i nagrade sa sajmova i takmičenja iz delokruga svoje delatnosti:

- ukoliko privredni subjekat poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat ne poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 0 bodova.

U slučaju da dva ili više podnosioca prijava imaju isti broj bodova u Listi vrednovanja i rangiranja prednost će se imati podnosilac Prijave koji je ostvario veći broj bodova po redosledu kriterijuma i merila za vrednovanje iz stava 1. ovog člana. U slučaju da je isti broj bodova i prema redosledu kriterijuma i merila, prednost će imati podnosilac prijave koji ima veći broj zaposlenih.

Član 9

Komisiju za vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava podnetih po Javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva (u daljem tekstu: Komisija) obrazuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede.

Komisiju čine najmanje tri člana od kojih je jedan predsednik.

Vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava vrši Komisija.

Komisija utvrđuje Predlog Liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih privrednih subjekata po javnom konkursu, na osnovu kriterijuma i merila navedenih u članu 8. ove odluke u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava. Predlog Liste se objavljuje na zvaničnoj internet-stranici Grada Beograda.

Na Predlog Liste iz stava 4. ovog člana podnosioci prijava imaju pravo prigovora Komisiji u roku od osam dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici grada Beograda. O prigovoru Komisija odlučuje u roku od osam dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora i sačinjava konačnu Listu vrednovanja i rangiranja.

Odluku o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima po sprovedenom javnom konkursu donosi rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede.

Gradonačelnik grada Beograda daje saglasnost na Odluku o dodeli bespovratnih finansijskih sredstava privrednim subjektima iz stava 6. ovog člana, i daje ovlašćenje rukovodiocu organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede da zaključi ugovore sa izabranim podnosiocima prijava.

Član 10

Ugovore sa izabranim podnosiocima prijava kojima se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana naročito sadrži sledeće elemente: vreme realizacije mera i aktivnosti, visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, obavezu zapošljavanja jednog nezaposlenog lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druge elemente.

Korisnik sredstava dužan je da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede podnese izveštaj o realizaciji ugovornih obaveza.

Korisnik sredstava, dužan je da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije ugovorne obaveze i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede dužna je da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, odnosno da aktivira instrument obezbeđenja, a korisnik sredstava dužan je da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Izveštaj se dostavlja kvartalno, osim u slučaju kada program ne traje duže od šest meseci i nakon realizacije programa, a sadrži naročito: podatke o stepenu realizacije programa i utrošenih sredstava.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu, uslovima i kriterijumima za izbor korisnika sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja ženskog preduzetništva koje se finansiraju iz budžeta grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 37/16 i 61/16).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".