ODLUKA
O STANJU BEZBJEDNOSTI NA TERITORIJI GRADA I PRAVCIMA DJELOVANJA U CILJU DOSTIZANJA PUNE RAVNOPRAVNOSTI SVIH GRAĐANA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 3/2017)

Član 1

Kao tradicionalno multietnička sredina Grad Novi Pazar želi da se razvija i živi u duhu poštovanja zakona, ravnopravnosti i uvažavanja međusobnih različitosti svih njegovih građana.

Grad Novi Pazar je čvrsto opredeljen i posvećen unapređenju ljudske sigurnosti, koja posebno naglašava zaštitu i rad na poboljšanju lične, ekonomske, političke, zdravstvene, obrazovne, pravne i svake druge sigurnosti pojedinca i celokupne zajednice.

Član 2

Skupština Grada Novog Pazara sa žaljenjem konstatuje da sveukupno stanje ljudske bezbjednosti na teritoriji Grada Novog Pazara nije na zadovoljavajućem nivou i izražava svoju punu spremnost da zajedno sa svim relevantnim republičkim organima radi na otklanjanju uzroka takvog stanja.

Član 3

Skupština Grada Novog Pazara najoštrije osuđuje zloupotrebu sportskih manifestacija u cilju izražavanja netrpeljivosti, vjerske i nacionalne mržnje od strane ekstremnih nacionalističkih navijačkih grupa.

Skupština Grada zahtijeva da policija i pravosuđe adekvatno reaguju na sve takve događaje i sankcionišu svako ponašanje koje za cilj ima provokacije na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, bilo da se radi o domaćim ili gostujućim navijačima.

Skupština Grada zahtijeva od Policijske uprave Novi Pazar da prilikom održavanja sportskih manifestacija vrši detaljan pretres i ne dozvoli unošenje na sportska borilišta transparenata, slika i zastava koje vrijeđaju bilo čija vjerska i nacionalna osjećanja.

Član 4

Skupština Grada konstatuje da je u cilju unapređenja lične, imovinske, saobraćajne bezbjednosti građana u vanrednim situacijama, neophodno da Policijska uprava Novi Pazar na principima punog međusobnog uvažavanja i neselektivne primene zakona značajno unapredi svoju saradnju sa lokalnom samoupravom.

Član 5

Skupština Grada Novog Pazara traži da se uspostavi praksa organizovanja sastanaka između predstavnika Policijske uprave Novi Pazar i ovlašćenih predstavnika Grada Novog Pazara na kojima bi se razmatrala pitanja od značaja za bezbjednost građana i realizaciju redovnih aktivnosti obje institucije.

U skladu sa tim, svako ograničavanje slobode kretanja građana, izmjene režima saobraćaja i druge promjene koje nastaju kao posljedica organizacije određenih događaja, moraju prethodno biti dogovorene sa lokalnom samoupravom a građani na vrijeme informisani.

Skupština Grada Novog Pazara poziva na uspostavljanje čvršće saradnje između Stanice saobraćajne policije Novi Pazar, Gradske uprave i gradskih javnih preduzeća u cilju efikasnijeg rješavanja saobraćajnih problema koji opterećuju svakodnevni život građana.

Član 6

Skupština Grada konstatuje da lokalni pravosudni organi svojim postupanjem u pojedinim predmetima u kojima se kao subjekt pojavljuje Grad Novi Pazar, ozbiljno narušavaju principe nepristrasnosti i zakonitosti, što za posljedicu ima stvaranje nepovjerenja u pravosuđe i prouzrokuje ozbiljne probleme u funkcionisanju cijelog sistema lokalne samouprave.

Posebno je zabrinjavajuće postupanje lokalnog pravosuđa kada su u pitanju predmeti iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa kroz koje se iz gradskog budžeta odlivaju enormna finansijska sredstva i dovodi u pitanje održavanje vitalnih funkcija grada.

Skupština smatra da je neophodno da se kroz aktivan dijalog između lokalnih vlasti i pravosudnih organa uspostavi saradnja koja će se zasnivati na poštovanju zakona, međusobnom uvažavanju i potpunom razumijevanju kompleksnosti i značaja lokalne samouprave kao dijela državnog sistema Republike Srbije.

Skupština Grada Novog Pazara zahtijeva od nadležnih državnih organa da neodložno sprovedu brzu i efikasnu istragu radi otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja svih počinilaca, nalogodavaca i organizatora krivičnih djela počinjenih na teritoriji Grada.

Član 7

Skupština Grada Novog Pazara smatra da je potrebno preduzeti i čitav niz drugih mjera, kako od strane lokalnih vlasti u okviru njihovih ingerencija, tako i od strane republičkih organa, u cilju poštovanja uspostavljenog pravnog poretka i ostvarivanja pune ravnopravnosti građana bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Skupština Grada Novog Pazara zahtijeva od svih nadležnih republičkih organa da obezbijede usaglašavanje nacionalne strukture u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim organima, institucijama i službama sa javnim ovlašćenjima u Novom Pazaru, sa nacionalnom strukturom stanovništva Novog Pazara.

Član 8

Skupština Grada Novog Pazara očekuje sveobuhvatnu podršku od Vlade Republike Srbije u cilju unapređenja opšte ljudske sigurnosti građana kroz realizaciju prioritetnih razvojnih projekata u oblastima obrazovanja, zdravstva, energetske stabilnosti, putne infrastrukture, zaštiti od elementarnih nepogoda i reagovanju u kriznim situacijama.

Član 9

Skupština Grada konstatuje da je informisanje o događanjima u Novom Pazaru često neprofesionalno i opterećeno stereotipima te da u mnogim slučajevima ne odražava realno stanje stvari na terenu

U cilju unapređenja informisanja najšire javnosti Republike Srbije, Skupština poziva sve medije, elektronske i štampane, da svoje sadržaje baziraju isključivo na činjenicama, kako bi kroz objektivan i profesionalan pristup doprineli razbijanju predrasuda koje su, kada je u pitanju Novi Pazar, još uvijek prisutne kod jednog dijela javnosti.

Član 10

Skupština Grada Novog Pazara obavezuje Savjet za bezbjednost Grada Novog Pazara da kroz nastavak saradnje sa OEBS-om predloži Akcioni plan za realizaciju Strategije bezbjednosti Grada Novog Pazara i isti podnese Skupštini Grada na usvajanje.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Pazara".