PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA OBAVLJANJE SPORTSKIH AKTIVNOSTI I SPORTSKIH DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 42/2017)

1. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti od strane sportskih organizacija, sportskih društava, granskih sportskih saveza, teritorijalnih sportskih saveza, stručnih i drugih udruženja i saveza u oblasti sporta.

Član 2

Sportske organizacije, sportska društva, granski sportski savezi, teritorijalni sportski savezi, stručna i druga udruženja i savezi u oblasti sporta (u daljem tekstu: organizacija u oblasti sporta) mogu obavljati sportske aktivnosti i sportske delatnosti ukoliko, u skladu sa zakonom, sportskim pravilima i ovim pravilnikom imaju:

1) učlanjene ili ugovorom angažovane sportiste;

2) angažovane sportske stručnjake u zavisnosti od vrste delatnosti;

3) obezbeđen odgovarajući prostor, odnosno sportske objekte i sportsku opremu;

4) odgovarajuću unutrašnju organizaciju i finansijska sredstva, ako učestvuje u sportskim takmičenjima;

5) osiguranu bezbednost sportista i drugih učesnika pri obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti;

6) odgovarajući broj životinja u sportu u kojem učestvuju životinje.

Sportsko privredno društvo može obavljati sportsku aktivnost i sportsku delatnost ako ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana i ako se te aktivnosti i delatnosti obavljaju kao pretežna delatnost sportskog privrednog društva.

Organizacije u oblasti sporta koje upravljaju bazenima i plažama, pored uslova utvrđenih ovim pravilnikom, moraju da ispune i uslove utvrđene propisima kojima se uređuje obavljanje sportskih delatnosti od strane ustanova i privrednih društava registrovanih za obavljanje sportskih delatnosti.

2. Uslovi u pogledu angažovanih sportista

Član 3

Smatra se da sportska organizacija ima učlanjene ili ugovorom angažovane sportiste ako:

1) u kolektivnim sportovima ima registrovanu, kod odgovarajućeg nacionalnog granskog sportskog saveza, najmanje jednu sportsku ekipu sa potrebnim brojem sportista u skladu sa sportskim pravilima tog saveza;

2) u kolektivnim sportovima ima najmanje 15 sportista u mlađim i omladinskim kategorijama, registrovanih kod nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza u skladu sa pravilima tog saveza, ukoliko se sportska organizacija takmiči u seniorskom nacionalnom ligaškom sportskom takmičenju ili profesionalnom takmičenju;

3) u pojedinačnim sportovima ima najmanje pet sportista registrovanih kod odgovarajućeg nacionalnog granskog sportskog saveza, u skladu sa sportskim pravilima tog saveza;

4) u sportskoj rekreaciji i drugim oblastima sporta najmanje pet sportista sa potpisanim pristupnicama ili zaključenim ugovorom u skladu sa Zakonom o sportu (u daljem tekstu: Zakon).

Ukoliko sportska organizacija učestvuje u određenoj grani sporta u sportskim takmičenjima, pod odgovarajućim nacionalnim granskim sportskim savezom iz stava 1. tač. 1) i 3) ovog člana smatra se nadležni nacionalni granski sportski savez, u skladu sa članom 35. stav 7. Zakona.

Sportska organizacija obavezna je da učlani ili ugovorom angažuje i registruje kod odgovarajućeg nacionalnog granskog sportskog saveza sportiste iz stava 1. tač. 1)-3) ovog člana najkasnije do početka prvog narednog prelaznog roka od dana svog upisa u nadležni registar u sportskim granama u kojima je predviđen prelazni rok, a u drugim sportskim granama najkasnije u roku od tri meseca od dana svog upisa u nadležni registar.

Angažovanje sportiste vrši se zaključenjem ugovora iz člana 13. stav 1. i člana 17. st. 2. i 3. Zakona, a u skladu sa članom 10. stav 9. i članom 12. st. 1. i 2. Zakona.

3. Uslovi u pogledu sportskih stručnjaka

Član 4

Smatra se da organizacija u oblasti sporta ima angažovane odgovarajuće sportske stručnjake ukoliko:

1) sportska organizacija ima angažovanog najmanje jednog odgovarajućeg sportskog stručnjaka za rad sa sportistima i unapređenje stručnog rada, u zavisnosti od vrste sportske aktivnosti, kao i još jednog odgovarajućeg sportskog stručnjaka na svakih 160 sportista;

2) sportska organizacija (sportski klub) koja se takmiči u seniorskom nacionalnom ligaškom sportskom takmičenju ili profesionalnom sportskom takmičenju ima angažovanog najmanje:

(1) jednog sportskog trenera za rad sa sportistima i koordinaciju stručnog rada u sportskoj organizaciji (glavni trener),

(2) jednog sportskog trenera na svakih dodatnih 160 sportista,

(3) jednog sportskog trenera kao rukovodioca programa razvoja dečijeg i omladinskog sporta,

(4) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem u okviru zanimanja menadžer u sportu (sportski direktor, generalni sekretar, sekretar i sl.),

(5) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem koje koordinira obavljanje poslova koji se odnose na bezbednost učesnika sportskih takmičenja čiji je organizator,

(6) jednog klupskog lekara za brigu o medicinskoj zaštiti sportista i primeni antidoping pravila;

3) nadležni nacionalni granski sportski savez ima angažovanog najmanje:

(1) jednog sportskog trenera za rad sa sportistima i koordinaciju stručnog rada u savezu (glavni trener),

(2) jednog sportskog trenera kao rukovodioca programa razvoja dečijeg i omladinskog sporta,

(3) jednog sportskog trenera kao rukovodioca programa razvoja ženskog sporta,

(4) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem u okviru zanimanja menadžer u sportu (sportski direktor, generalni sekretar, sekretar i sl.), za operativno izvršne poslove i staranje o ugovorima i transferima sportista,

(5) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem koje koordinira obavljanje poslova koji se odnose na bezbednost učesnika sportskih takmičenja koja su u ingerenciji saveza,

(6) jednog lekara sportskih reprezentacija za brigu o medicinskoj zaštiti sportista i primeni antidoping pravila;

4) nadležni nacionalni sportski savez za oblast sporta ima angažovanog najmanje:

(1) jednog odgovarajućeg sportskog stručnjaka za rad sa sportistima i koordinaciju stručnog rada u savezu,

(2) jednog odgovarajućeg sportskog stručnjaka kao rukovodioca programa razvoja dečijeg i omladinskog sporta,

(3) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem u okviru zanimanja menadžer u sportu (sportski direktor, generalni sekretar, sekretar i sl.), za operativno izvršne poslove,

(4) jedno lice sa odgovarajućim sportskim zvanjem koje koordinira obavljanje poslova koji se odnose na bezbednost učesnika sportskih priredbi koja su u ingerenciji saveza.

Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije, nadležni nacionalni granski sportski savezi, nadležni nacionalni sportski savezi za oblasti sporta, teritorijalni sportski savezi i sportske organizacije koje se takmiče u nacionalnim sportskim ligama moraju da imaju zaposlenog ili angažovanog sportskog stručnjaka ili stručnjaka u sportu sa položenim sportskim stručnim ispitom.

Član 5

Angažovanje sportskog stručnjaka vrši se zaključenjem ugovora o stručnom angažovanju ili ugovora o radu, ili putem donošenja odluke o imenovanju sportskog stručnjaka za obavljanje određenih sportskih zanimanja u slučaju da se sportski stručnjak bavi stručnim radom u organizaciji u oblasti sporta kao član organizacije, u skladu sa Zakonom.

Ako u organizaciji u oblasti sporta ima angažovanih više sportskih stručnjaka za rad sa sportistima obavezno se određuje sportski stručnjak sa odgovarajućim obrazovanjem u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta koji koordinira i nadzire rad drugih sportskih stručnjaka.

Sportski stručnjak mora da ispunjava uslove predviđene zakonom i da poseduje dozvolu za rad predviđenu sportskim pravilima nadležnog nacionalnog sportskog saveza ili pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza, u skladu sa Zakonom.

Ako angažovani sportski stručnjak radi sa decom, mora imati odgovarajuće više ili visoko obrazovanje u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, ili da je pored osnovne stručne osposobljenosti i posebno stručno osposobljen za stručni rad sa decom, u skladu sa članom 26. stav 2. i članom 29. st. 1-4. Zakona, osim u slučajevima iz člana 180. stav 2. Zakona.

Organizacija u oblasti sporta dužna je da svojim opštim aktima bliže utvrdi nadležnosti angažovanih sportskih stručnjaka.

4. Uslovi u pogledu prostora, odnosno sportskih objekata

Član 6

Organizacija u oblasti sporta ima odgovarajući prostor, odnosno sportske objekte ako ima:

1) sportski objekat, odnosno prostor za pripreme (trening) i vežbanje sportista u toku cele godine (sa osnovnim prostorijama, odnosno površinama za izvođenje jedne ili više sportskih aktivnosti, pratećim prostorom, instalacijama i odgovarajućom tehničkom opremom), koji ispunjava uslove utvrđene sportskim pravilima nadležnog nacionalnog sportskog saveza, u zavisnosti od vrste i nivoa sportskih aktivnosti;

2) sportski objekat za organizovanje sportskih takmičenja, ukoliko se organizacija bavi takvom sportskom delatnošću, koji ispunjava uslove utvrđene sportskim pravilima nadležnog nacionalnog i međunarodnog granskog sportskog saveza, u zavisnosti od vrste i nivoa takmičenja;

3) poslovnu prostoriju (kancelariju) u kojoj se nalazi sedište organizacije, najmanje površine od 6 m2 (po jednom korisniku - organizaciji), sa pratećim toaletom, s tim da poslovna prostorija sportske organizacije koja se takmiči u nacionalnom rangu takmičenja i profesionalnom sportskom takmičenju i nacionalnog sportskog saveza mora biti površine od najmanje 12 m2 (po jednom korisniku - organizaciji).

Organizacija u oblasti sporta ispunjava uslov iz stava 1. ovog člana ukoliko je vlasnik sportskog objekta, odnosno poslovnog prostora ili ukoliko ga koristi na osnovu prava korišćenja, ugovora o zakupu, ugovora o posluzi ili na osnovu drugog dopuštenog pravnog osnova.

Ukoliko je organizacija u oblasti sporta registrovana za obavljanje sportskih aktivnosti u više grana sporta, uslovi iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana trebaju biti ispunjeni za svaku od tih grana sporta.

Član 7

Prostor, odnosno sportski objekat iz člana 6. ovog pravilnika ispunjava uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti ako ima:

1) osnovne prostorije i prateći prostor koji ispunjavaju opšte uslove za korišćenje (sanitarno-higijenske, protivpožarne i druge uslove);

2) dimenzije koje omogućavaju da se na njemu nesmetano odvija najmanje jedna sportska aktivnost, u zavisnosti od toga da li je u pitanju trening ili takmičenje, s tim da prostor namenjen samo sportskom obučavanju ili razvoju fizičkih sposobnosti ne može biti manji od 4 x 4 m, visine 2,20 m za pokriveni prostor, odnosno 1 x 20 m za otvoreni prostor;

3) podlogu terena na kome se obavlja sportska aktivnost od materijala propisanog sportskim pravilima;

4) garderobu, s tim da ženska garderoba bude odvojena od muške garderobe, odnosno najmanje dve garderobe ako se na sportskom objektu organizuje takmičenje;

5) toalet i kupatilo, sa po jednim mestom, odnosno tušem i umivaonikom na svakih 20 korisnika istog pola;

6) prostoriju za sportsku opremu, odgovarajuće veličine;

7) gledališni prostor od najmanje 100 mesta ukoliko se na sportskom objektu organizuje sportsko takmičenje;

8) priključke za vodovodnu i električnu mrežu;

9) opremu za protivpožarnu zaštitu, u skladu sa zakonom;

10) kompletan pribor i sredstva za pružanje prve pomoći;

11) instalacije za ravnomerno osvetljavanje zatvorenih delova objekta gde se odvija sportska aktivnost, koje emituju svetlost jačine 150 lx na visini od 1 m od poda (tla), na način kojim se onemogućava stvaranje senki, treperenje i blesak, ukoliko se na sportskom objektu sportske aktivnosti obavljaju po mraku;

12) instalacije i kapacitete grejnih tela koje omogućavaju da se temperatura u sali sa pratećim prostorijama prilagodi potrebama obavljanja sportskih aktivnosti. Temperatura u prostoru za takmičenje i vežbanje, u garderobi i kupatilu ne može biti niža od 21 °C, ako u skladu sa zakonom ili sportskim pravilima za određenu granu sporta nije drugačije propisano. Grejna tela u sali za trening moraju biti na sigurnoj udaljenosti od prostora za vežbanje ili zaštićena mekim materijalom;

13) instalacije filterskog postrojenja u objektima bazena i instalacije za zagrevanje vode koje obezbeđuju kvalitet vode i temperaturu u skladu sa odgovarajućim standardima i propisima;

14) instalacije za ventilaciju u zatvorenim sportskim objektima, u skladu sa odgovarajućim standardima i propisima;

15) postavljena ogledala kada to priroda sportskih aktivnosti zahteva, s tim da ogledala na zidu moraju biti najmanje 2 m udaljena od prostora za vežbanje;

16) lekarsku ambulantu ukoliko se na sportskom objektu organizuje nacionalno, profesionalno ili međunarodno sportsko takmičenje;

17) postavljena najmanje tri jarbola na otvorenim sportskim terenima, odnosno obezbeđen prostor u sportskim salama za isticanje najmanje tri zastave, ukoliko se na sportskom objektu organizuje takmičenje.

Član 8

Sportski objekat u ili na kome se organizuje takmičenje nacionalnog ranga, profesionalno takmičenje ili međunarodno sportsko takmičenje mora biti tako pripremljen da je gledaocima sa invaliditetom omogućeno da posmatraju takmičenje na približno istom nivou, kao i ostali prisutni na sportskom objektu.

Za gledaoce sa invaliditetom moraju se obezbediti sledeći uslovi:

1) zasebna ulazna kapija, sa odgovarajućim pristupom (rampom) sektoru gledališta koji je za njih određen;

2) mesta u sektoru na sportskom objektu koja imaju dobar, neometan pregled terena;

3) obezbediti smeštaj i za pratioce hendikepiranih lica;

4) na svakih 300 sedišta na sportskom objektu treba obezbediti najmanje jedno mesto za gledaoce sa invaliditetom.

5. Uslovi u pogledu sportske opreme

Član 9

Organizacija u oblasti sporta ima odgovarajuću sportsku opremu, i to:

1) lopte, trenerke, dresove, sprave, uređaje i druge sportske rekvizite potrebne za opremanje i aktivnosti sportista, u skladu sa sportskim pravilima nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza;

2) kancelarijsku opremu - sto, stolicu, orman na zaključavanje, telefon (fiksni ili mobilni), a sportske organizacije koje se takmiče u seniorskoj konkurenciji u najvišem nacionalnom rangu takmičenja, teritorijalni sportski savezi i nadležni nacionalni sportski savezi i faks, kompjuter, štampač, imejl i zvaničnu internet prezentaciju koja sadrži: osnovne podatke o organizaciji (naziv, sedište, zastupnik, organi, kratak istorijat, članstvo u nacionalnim i međunarodnim savezima, sistem takmičenja, struktura i broj članova); podatke o realizaciji programa koji se finansiraju iz javnih prihoda; podatke o sportskim rezultatima; tekst statuta i opštih akata; podatke o izdatim dozvolama za rad sportskim posrednicima i drugim sportskim stručnjacima; sportska pravila ili link na sportska pravila nadležnog nacionalnog i međunarodnog sportskog saveza;

3) pribor za pružanje prve pomoći na sportskom objektu na kome se organizuje obavljanje sportske aktivnosti i održavaju sportska takmičenja;

Oprema iz stava 1. tačka 1) ovog člana mora biti atestirana i odgovarati standardima koji se traže za sportsku opremu.

Opremu iz stava 1. tačka 1) ovog člana mogu obezbediti i sami sportisti, pod uslovima i na način utvrđen sportskim pravilima nadležnog nacionalnog sportskog saveza.

6. Uslovi u pogledu unutrašnje organizacije

Član 10

Sportske organizacije koje učestvuju u sportskim takmičenjima i nadležni nacionalni sportski savezi ispunjavaju uslove u pogledu unutrašnje organizacije:

1) ukoliko je obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti organizovano tako da je odvojen, odnosno jasno razgraničen rad sa sportistima od obavljanja drugih sportskih delatnosti;

2) ukoliko je obezbeđena bezbednost sportista i drugih učesnika u obavljanju aktivnosti i delatnosti;

3) ako su doneta sva sportska pravila i druga propisna opšta akta i planovi, usklađeni sa zakonom;

4) ako su obrazovani svi organi u skladu sa zakonom i statutom;

5) ako su ispunjeni drugi uslovi u pogledu organizacije utvrđeni sportskim pravilima nadležnog nacionalnog i međunarodnog sportskog saveza.

Član 11

Sportske organizacije koje se takmiče u nacionalnom sportskom takmičenju moraju biti organizovane tako da imaju ekipe mlađih selekcija koje učestvuju u zvaničnim takmičenjima ili programima priznatim od strane nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, u skladu sa sportskim pravilima tog saveza, s tim da najmlađe uzrasne kategorije (ispod 10 godina) ne moraju da učestvuju u zvaničnim takmičenjima, već se za taj uzrast organizuju mini turniri, okupljanja na lokalnom nivou i sl.

Član 12

Sportska organizacija mora biti organizovana tako da je obezbeđeno stalno medicinsko praćenje svih sportista registrovanih za sportsku organizaciju.

Sportista ne može da bude uključen u sportske aktivnosti u okvirima sportske organizacije ukoliko nije utvrđena njegova zdravstvena sposobnost za obavljanje sportskih aktivnosti u skladu sa Zakonom.

Član 13

Sportska organizacija koja se takmiči u nacionalnom sportskom takmičenju i profesionalnim takmičenjima mora da ima formiran sekretarijat organizacije, kao administrativno-tehničku podršku organima sportske organizacije, sportistima i drugim zaposlenim, koji je dostupan za komunikaciju sa članovima i sa javnošću najmanje pet dana u nedelji, u unapred utvrđeno i objavljeno vreme od najmanje četiri sata dnevno.

Član 14

Nadležni nacionalni granski sportski savez, odnosno nadležni nacionalni sportski savez za oblast sporta mora biti organizovan tako da, u skladu sa pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza, omogućava obuhvatanje (učlanjenje) svih organizacija iz grane, odnosno oblasti sporta koju predstavlja.

7. Uslovi u pogledu finansijskih sredstava

Član 15

Sportska organizacija može da učestvuje na sportskim takmičenjima u određenoj sportskoj sezoni ukoliko ima planirana finansijska sredstva dovoljna za učešće u svim takmičenjima tokom cele takmičarske sezone, u skladu sa sportskim pravilima.

Sportska organizacija može da učestvuje na nacionalnom ligaškom sportskom takmičenju i profesionalnom sportskom takmičenju u određenoj sportskoj sezoni ukoliko, pre početka takmičarske sezone, ima:

1) na poslovnom računu ili u vidu bankarske garancije, ili obezbeđena na drugi odgovarajući način u skladu sa sportskim pravilima, finansijska sredstva dovoljna za učešće u svim takmičenjima tokom cele takmičarske sezone;

2) ukoliko je nadležnom nacionalnom granskom sportskom savezu podnela pre početka takmičenja revidirani finansijski izveštaj (izveštaj ovlašćenog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja);

3) ispunjava druge finansijske uslove utvrđene sportskim pravilima kojima se uređuje izdavanje dozvole za sezonu.

8. Uslovi u pogledu bezbednosti

Član 16

Organizacija u oblasti sporta ispunjava uslove u pogledu bezbednosti sportista i drugih učesnika pri obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti ukoliko:

1) sportski objekat na kome se obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti ispunjava uslove utvrđene zakonom i sportskim pravilima nadležnih nacionalnih sportskih saveza za obavljanje određenih vrsta sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti;

2) sportska i druga oprema koja se koristi pri obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti ispunjava propisane uslove;

3) sportske aktivnosti i delatnosti vode odgovarajući sportski stručnjaci;

4) je sportska priredba koja se organizuje prijavljena i organizovana u skladu sa zakonom;

5) je utvrđena procedura za osiguranje da u sportskim aktivnostima i delatnostima učestvuju samo sportisti kojima je utvrđena zdravstvena sposobnost u skladu sa Zakonom;

6) je utvrđena procedura za osiguranje da se sportisti ne izlože sportskim aktivnostima koje mogu da ugroze ili pogoršaju njihovo zdravstveno stanje, a posebno da deca ne budu izložena aktivnostima i fizičkim vežbanjima koja mogu da ugroze ili pogoršaju njihovo zdravstveno stanje ili da negativno utiču na psihosocijalni i motorički razvoj ili obrazovanje;

7) je pre početka obavljanja sportskih aktivnosti i delatnosti provereno da li postoje neuobičajene opasnosti i rizici bavljenja određenom sportskom aktivnošću, odnosno obavljanja određene sportske delatnosti;

8) redarska služba na sportskoj priredbi ima najmanje jednog redara na 300 gledalaca, odnosno najmanje jednog redara na 150 gledalaca na rizičnim sportskim priredbama;

9) postoji detaljan plan organizovanja sportske priredbe, u skladu za zakonom i sportskim pravilima, koji obavezno sadrži: procenu rizika, plan obezbeđenja (broj redara i njihov raspored, pravila ponašanja i ovlašćenja redara, komunikacija sa redarima, način kontrole pristupa, sigurnosne provere, definisanje operativnog centra, određenje područja i zona sportskog objekta i njegove neposredne okoline, postavljanje oznaka, vreme otvaranja ulaza na sportskom objektu za gledaoce, informacije koje se daju gledaocima, način odvajanja gledalaca, lice koje rukovodi redarskom službom), plan evakuacije sportskog objekta, plan za slučaj nužde, izračunavanje maksimalnog sigurnosnog kapaciteta sportskog objekta, određenje vođe sportske priredbe.

Član 17

Sportski objekat u ili na kome se organizuje sportsko takmičenje mora da ispunjava sledeće bezbednosne uslove:

1) svi delovi sportskog objekta moraju biti u skladu sa uslovima propisanim zakonom kojim je uređeno sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i sportskim pravilima nadležnih nacionalnih i međunarodnih sportskih saveza;

2) svi delovi sportskog objekta uključujući i ulaze, izlaze, stepeništa, vrata, prolaze, krovove, prostorije, sve javne i privatne zone i prostorije, i sva oprema na sportskom objektu moraju da budu u skladu sa zakonom;

3) svi javni prolazi i stepeništa u zoni gledališta moraju da budu ofarbana istom jarkom svetlom bojom, što važi i za sve kapije koje vode od zone gledališta ka terenu za igru i izlazne kapije sportskog objekta;

4) sva izlazna vrata i kapije na stadionu i sve kapije koje vode iz zone gledališta ka zoni igrališta, moraju da se otvaraju u pravcu od gledalaca i moraju da ostanu otključana dok su gledaoci na sportskom objektu;

5) kod svih vrata i kapija mora da se obezbedi prisustvo jednog redara;

6) u cilju sprečavanja nelegalnog upada na sportski objekat, vrata moraju imati uređaj za zaključavanje (rezu), kojim svako iznutra može brzo i jednostavno da rukuje;

7) objekat mora da poseduje zaštitu osoba na terenu i tribinama od udara groma, u skladu sa zakonom;

8) objekat mora da ima dovoljno jako i ravnomerno raspoređeno ozvučenje, koje će omogućiti jasnu komunikaciju sa gledaocima na svim delovima objekta, ukoliko se na sportskom takmičenju očekuje veće prisustvo gledalaca;

9) objekat mora posedovati plan evakuacije, kojim se osigurava da se sportski objekat na najbrži mogući način može isprazniti u hitnim slučajevima, na koji je saglasnost dalo lice nadležno za bezbednost sportskih priredbi nadležnog nacionalnog sportskog saveza;

10) ukoliko su na sportskom objektu postavljena sedišta, ona moraju biti fiksirana, odvojena od ostalih sedišta, anatomska, numerisana i moraju posedovati atest proizvođača sedišta (stolica);

11) tribine na sportskom objektu moraju biti podeljene na nezavisne celine, podeljene po sektorima radi lakše orijentacije i bezbednosti, koje su međusobno fizički odvojene;

12) na sportskom objektu mora postojati prostor na kome će se obezbediti parking mesta za vozila organizacija učesnika, sudija i drugih zvaničnih lica, koji je izolovan od gledalaca;

13) na sportskom objektu moraju biti izložena, na vidnim mestima, pravila ponašanja gledalaca, u skladu sa zakonom i sportskim pravilima, van i unutar sportskog objekta, kako bi bila dostupna svim posetiocima;

14) izlaz iz svlačionica i put (prolaz) do terena mora biti nedostupan za gledaoce i predstavnike medija;

15) na prozorima oko sportskog terena mora biti postavljena odgovarajuća žičana ili druga zaštita od lomljenja stakla usled udara.

Član 18

Sportski objekt u ili na kome se organizuje nacionalno sportsko takmičenje, profesionalno takmičenje ili međunarodno sportsko takmičenje mora da poseduje najmanje jednu prostoriju za prvu pomoć i negu gledalaca u slučaju da je potrebna medicinska pomoć na licu mesta.

Prostorija (ambulanta) za prvu pomoć mora da ispuni sledeće uslove:

1) da ima odgovarajuću površinu;

2) mora da se nalazi na lokaciji gde povređeni gledaoci i ambulantna vozila mogu lako doći, kako sa unutrašnjih delova stadiona, tako i spolja, van stadiona;

3) vrata i hodnici koji vode do sobe za prvu pomoć moraju biti dovoljno široki da kroz njih mogu da prođu nosila i invalidska kolica;

4) osvetljenje, ventilacija i uređaji za grejanje moraju biti u optimalnom stanju;

5) da ima električne priključke, uređaje za toplu i hladnu vodu i sanitarne prostorije;

6) da ima stakleni ormar za lekove i ostali medicinski materijal;

7) da raspolaže bocom sa kiseonikom i masku;

8) ima aparat za merenje pritiska;

9) najmanje jedan krevet;

10) najmanje dva nosila;

11) telefon.

Na samom sportskom objektu moraju biti postavljene jasno vidljive oznake, koje će omogućiti da se lako i brzo stigne do sobe za prvu pomoć.

Član 19

Organizovanje sportskih priprema i kampova u zemlji i inostranstvu, koje obuhvata smeštaj i prevoz sportista (u daljem tekstu: sportske pripreme), mora biti preduzeto tako da:

1) odgovara godišnjem planu i programu rada, koji je usvojio nadležni organ organizacije;

2) program realizacije sportskih priprema sadrži: ciljeve i zadatke; sadržaj aktivnosti; planirani obuhvat učesnika; nosioce predviđenih sadržaja i aktivnosti; plan dežurstva; trajanje, putne pravce, tehničku organizaciju, smeštaj i način finansiranja;

3) da je određen stručni vođa sportskih priprema;

4) putni pravci, objekti i oprema budu određeni u skladu sa ciljevima i zadacima sportskih priprema;

5) ukoliko se za realizaciju sportskih priprema koristi neka agencija ona bude izabrana tako da su obezbeđeni najbolji uslovi za realizaciju predviđenog putovanja, da poseduje odgovarajuću licencu ministarstva nadležnog za turizam i da ima iskustvo u sportskom turizmu;

6) je za prevoz sportista sačinjen plan prevoza koji obavezno sadrži: izbor odgovarajućeg prevoznog sredstva, prevoznika, cenu prevoza, utvrđivanje maršute - rute, vreme polaska, odmora i dolaska, tehničke uslove vezane za ispravnost vozila i higijensko-sanitarne uslove u toku prevoza, način preuzimanja i smeštaj sportista u prevozno sredstvo;

7) ukoliko se za prevoz koristi sopstveno putničko sredstvo organizacije ono mora biti tehnički pregledano najkasnije pet dana pre početka puta, a vozač koji je angažovan za prevoz učesnika mora biti profesionalac i ne sme u prethodna dva dana da je vozio više od osam sati dnevno;

8) za putovanje u inostranstvo bude obezbeđen lekar - pratilac;

9) sportisti učesnici budu zdravstveno pregledani pre početka putovanja, osim ako imaju važeću pozitivnu ocenu zdravstvenog stanja za učešće na sportskim takmičenjima, izdatu u skladu sa Zakonom;

10) nakon okončanja sportskih priprema, stručni vođa sportskih priprema podnese organizaciji izveštaj o putovanju, koji nadležni organ organizacije obavezno razmatra i uvršćuje, zajedno sa svojom ocenom, u godišnji izveštaj o radu organizacije;

11) stručni vođa sportskih priprema vodi osnovnu dokumentaciju: knjigu evidencije učesnika; zdravstveni protokol; knjigu realizacije programskih sadržaja.

Stručni vođa sportskih priprema može biti samo lice koje ima iskustvo u organizovanju i realizovanju sličnih sportskih sadržaja.

Stručni vođa sportskih priprema sprovodi program koji se odnosi na ostvarivanje postavljenih ciljeva i zadataka i odgovarajućih sadržaja, i stara se o bezbednosti i ponašanju učesnika.

Član 20

Ukoliko u sportskim priprema učestvuju deca, odnosno lica koja imaju manje od 16 godina života, organizacija u oblasti sporta mora sportske pripreme organizovati tako da:

1) svako dete ima pisanu saglasnost roditelja za učešće u sportskim pripremama;

2) su roditelji prethodno upoznati sa programom, sadržinom i rizicima aktivnosti kojima će dete biti izloženo, vrstom prevoza i smeštaja, maršutom prevoza, finansijskim obavezama i drugim elementima bitnim za davanje saglasnosti;

3) da se prevoz autobusom ne obavlja noću, u vreme od 22 do 5 časova;

4) lice ovlašćeno za zastupanje organizacije obavesti najkasnije u roku od 48 sati pre otpočinjanja putovanja nadležni organ unutrašnjih poslova o: prevozniku, mestu i vremenu polaska učesnika, broju angažovanih autobusa i prijavljenih učesnika koji će neposredno pre otpočinjanja putovanja izvršiti kontrolu dokumentacije, tehničke ispravnosti vozila predviđenih za prevoz (moraju posedovati zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu autobusa, ne stariji od pet dana) i tahografskih uložaka za prethodna dva dana za vozače koji su angažovani za prevoz;

5) dnevne aktivnosti utvrđene programom sportskih priprema budu realizovane do 22 časa;

6) za sportske pripreme bude obezbeđen lekar - pratilac, ili lekar na mestu priprema;

7) za pripreme duže od sedam dana roditelj, odnosno staratelj dostavi zdravstveni list za dete sportistu, koji sadrži podatke o zdravstvenom, fizičkom i psihičkom stanju deteta, izdat od strane izabranog lekara na osnovu zdravstvenog kartona.

9. Uslovi u pogledu broja životinja

Član 21

Smata se da sportska organizacija ima potreban broj konja za obavljanje sportskih aktivnosti i pratećih sportskih delatnosti ako ima registrovana, kod nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, najmanje tri konja za jednu ili više sportskih disciplina.

10. Završne odredbe

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 17/13).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".