ODLUKA
O POSTAVLJANJU MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA PODRUČJU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 13/2011, 16/2012, 2/2014 - dr. odluka i 2/2017 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice.

Površina javne namene jeste prostor (ulice, trgovi, parkovi i sl.) određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa, u skladu sa posebnim zakonom.

Postavljanje i uklanjanje montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na svojoj teritoriji obezbeđuje i uređuje grad Loznica.

Član 2

Prostor određen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina za koje se u skladu sa posebnim zakonom utvrđuje opšti interes (površine javne namene) postojeći ili planiran ne može se otuđiti iz javne svojine.

Izuzetno planirane i neizgrađene površine javne namene mogu se dati u kratkoročni zakup (period zakupa do 5 godina) do privođenja planiranoj nameni i to pod uslovima određenim Odlukom kojom je regulisano otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u svojini grada Loznice.

Površine iz stava 2. ovog člana ne mogu se davati u podzakup.

II VRSTE MONTAŽNIH OBJEKATA I USLOVI ZA POSTAVLJANJE

Član 3

Montažni objekti na površini javne namene na području grada Loznice (u daljem tekstu: montažni objekat) u smislu ove odluke su: kiosci; aparati za sladoled, kokice, kestenje, kukuruz; pokretne tezge; letnje bašte; izložbeni pultovi; gondole; slobodnostojeće i zidne izložbene vitrine; tende; rashladni uređaji frižideri za prodaju napitaka, konzervatori za sladoled; objekti za izvođenje zabavnih i kulturnih programa i promocija (zabavni parkovi, pozornice, sajmovi...); reklamne oznake i sl.

1. Kiosk je objekat u kojem se obavlja poslovna delatnost saglasno rešenju o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova organa lokalne uprave nadležnog za poslove privrede. Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga čija površina ne može biti veća od 10 m2 i koji se postavlja kao gotov objekat tj. u finalnom obliku.

2. Aparat za sladoled, kokice, kestenje, kukuruz i slično je uređaj koji se može postaviti na površini javne namene pod uslovom da zauzima najviše 2 m2.

3. Pokretna tezga je montažna konstrukcija koja može da zauzima najviše 2 m2 površine javne namene, a namenjena je za izlaganje i prodaju robe.

4. Letnja bašta je uređen prostor na površini javne namene ispred objekta ili prostorije u kojoj se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost.

5. Izložbeni pult, gondola i sl. je montažna konstrukcija koja zauzima najviše 10 m2 površine javne namene, i postavlja se uz poslovni objekat radi izlaganja robe koja se prodaje u objektu uz obezbeđenje minimalnih uslova za prolaz pešaka, a maksimalno u širini objekta.

6. Slobodnostojeće i zidne izložbene vitrine su objekti koji se postavljaju radi izlaganja i reklamiranja robe van poslovnog prostora.

7. Tenda je slobodnostojeća konstrukcija ili konzolna nadstrešnica, sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca. Slobodnostojeća konstrukcija se postavlja samo u okviru letnje bašte, a konzolna nadstrešnica iznad izloga i ulaza u poslovni prostor.

8. Rashladni uređaj, frižider za prodaju napitaka, konzervator za sladoled je uređaj koji može da se postavi na površini javne namene pod uslovom da zauzima najviše 2 m2.

9. Objekti za izvođenje zabavnih i kulturnih programa i promocija su zabavni parkovi, pozornice, sajmovi, sajmovi knjiga i slično.

10. Reklamna oznaka je bilbord, svetleća reklama, elektronski displej i drugi objekat i uređaj koji se postavlja na površine javne namene i površinu vidljivu sa površine javne namene radi reklamiranja. Pod reklamnom oznakom podrazumeva se i natpis na fasadi zgrade, na posebno postavljenim stubovima, jarbolima i slično.

Član 4

Montažne objekte iz člana 3. ove Odluke mogu postavljati pravna i fizička lica u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke.

Član 5

Montažni objekti za čije lokacije se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup su:

- kiosci

- bilbordi

- aparati za: sladoled, kokice, kukuruz, kestenje i sl.

- pokretne tezge.

Lokacije za postavljanje montažnih objekata iz stava 1. ovog člana su definisane Programom za postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice (u daljem tekstu: Program).

Član 6

Montažni objekti za čije lokacije se ne raspisuje javni oglas su objekti koji se postavljaju neposredno uz ili ispred objekta u čijoj su funkciji: letnja bašta (osim onih koje su drugačije definisane), izložbeni pult, gondole, slobodnostojeće i zidne izložbene vitrine, rashladni uređaji - frižideri, konzervatori za sladoled, objekti za izvođenje zabavnih i kulturnih programa i promocija reklamne oznake i slično.

Član 7

Montažni objekti iz ove Odluke mogu se postavljati na površini javne namene pod sledećim opštim uslovima:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled ambijentalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekti;

- da se ispune minimalni sanitarno-higijenski uslovi, uslovi zaštite životne sredine i drugi uslovi u zavisnosti od namene objekata;

- da je postavljanje objekata na površinama javne namene na području grada Loznica predviđeno Programom.

Član 8

Nije dozvoljeno postavljanje nadstrešnica na stubovima iznad uličnih trotoara, ispred trgovinskih, ugostiteljskih i drugih poslovnih objekata odnosno lokala, osim za letnje bašte površine veće od 50 m2. Zabranjuje se bilo koji vid zatvaranja ovakvih objekata.

Vlasnicima ugostiteljskih, trgovinskih i drugih lokala se može odobriti postavljanje konzolnih nastrešnica - tende iznad ulaza, izloga i prozorskih otvora, na osnovu idejne skice sa izgledom fasade objekta i njenog položaja.

Ovakve tende mogu da imaju prepust najviše 2,00 m računajući od fasadnog zida (regulacione linije) prema ulici i minimalnu visinu 2,50 m računajući od uličnog trotoara do donje ivice tende, uz uslov da tenda ne ometa normalno korišćenje i funkciju objekta na kome se postavlja, okolne objekte i bezbednost prolaznika i saobraćaja.

Član 9

Postavljanje montažnih objekata iz člana 6. ove Odluke se može odobriti na uličnom trotoaru čija je širina najmanje 3,00 m uz obezbeđenje čistog prolaza za pešake od najmanje 1,50 m i pod uslovom da se ne ugrožava normalno korišćenje susednih objekata, prilaz tim objektima, da se ne ugrožava saobraćaj i da zauzeta površina bude neposredno uz ili ispred objekta u čijoj je funkciji.

Član 10

Program iz člana 5. stav 2. priprema Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave Loznica, a donosi ga gradonačelnik grada Loznice.

III POSTUPAK DODELE LOKACIJA

Član 11

Postupak dodele lokacija za kioske i bilborde sprovodi se javnim oglasom koji raspisuje gradonačelnik grada Loznice na osnovu odluka Upravnih odbora JP "Grad" Loznica i JP "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" Banja Koviljača, a u skladu sa odlukom kojom je regulisano otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u svojini Grada Loznice.

Pre zaključenja ugovora o kratkoročnom zakupu najbolji ponuđač je dužan da podnese glavni projekat postavljanja i uklanjanja montažnog objekta (za kioske i bilborde...), sa predračunom troškova rušenja i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje, kao i da uplati depozit u visini predračuna troškova uklanjanja predmetnog objekta na odgovarajući tekući račun Odeljenja za finansije i društvene delatnosti Gradske uprave grada Loznice.

Član 11a

Postupak dodele lokacija radi postavljanja aparata za sladoled, kokice, kukuruz, kestenje i sl., pokretne tezge sprovodi Javno preduzeće "Grad" odnosno "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" na osnovu odluke Upravnog odbora istih.

Početnu cenu za dodelu lokacija radi postavljanja montažnih objekata iz stava 1. utvrđuje Upravni odbor JP "Grad" odnosno "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" u visini od 30% od procene tržišne cene zemljišta od strane Poreske uprave.

Postupak dodele lokacija radi postavljanja letnjih bašta u Zoni unapređenog poslovanja sprovodi Javno preduzeće "Grad" na osnovu odluke Upravnog odbora.

Početnu cenu za dodelu lokacija iz stava 3. utvrđuje Upravni odbor JP "Grad" u visini iznosa lokalne komunalne takse po jednom metru kvadratnom.

Početna cena za dodelu lokacija u Zoni unapređenog poslovanja za montažne objekte iz stava 1. će se uvećati koeficijentom 1,5.

Član 12

Postavljanje montažnih objekata iz člana 5. ove Odluke vrši se na osnovu Rešenja izdatog od strane Odeljenja za za planiranje i izgradnju u skladu sa Programom i uslovima iz ove Odluke.

Montažni objekti iz člana 6. ove Odluke postavljaju se na osnovu Rešenja Odeljenja za planiranje i izgradnju nakon zaključenog Ugovora o zakupu površine javne namene sa korisnikom površine javne namene.

Ugovor iz stava 2. ovog člana može se zaključiti na određen rok a najduže od 01.01. do 31.12. za kalendarsku godinu.

Član 13

Postavljanje tezgi za sajam knjiga može se odobriti u periodu trajanja Đačkog Vukovog sabora i Vukovog sabora u najdužem periodu od 15 dana.

Član 14

Uz zahtev za izdavanje rešenja za postavljanje montažnih objekata podnosi se:

- tehnička (idejna) skica za objekte iz člana 6. ove Odluke;

- saglasnost na lokaciju i tehničke uslove nadležnih organa ili preduzeća u zavisnosti od vrste objekta i delatnosti koja se u objektu obavlja;

- glavni projekat (2 primerka) sa izvršenom tehničkom kontrolom za objekte iz člana 5. ove Odluke (kiosci i bilbordi).

Pre izdavanja rešenja za postavljanje montažnih objekata dostavlja se i ugovor o zakupu površine javne namene ili dokaz o rešenim obavezama u vezi plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Član 15

Korisnik je dužan da montažni objekat iz ove Odluke koristi u skladu sa rešenjem i da prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

IV UKLANJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 16

Vlasnici montažnih objekata iz ove Odluke dužni su po isteku vremena na koje je odobreno korišćenje površine javne namene, odnosno do završetka postupka nove licitacije za predmetnu lokaciju, da uklone svoj objekat o svom trošku nakon čega će im se vratiti sredstva uplaćena na žiro račun nadležnog organa grada i bez obaveze Gradske uprave da im dodeli novu lokaciju.

Ukoliko vlasnik ne ukloni objekat u određenom roku, uklanjanje će biti izvršeno preko drugog lica, a na teret vlasnika objekta iz sredstava depozita. Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

V NADZOR

Član 17

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava Loznice - Odeljenje za inspekcijske poslove - Komunalna inspekcija.

Član 18

U vršenju inspekcijskog nadzora, kao i na osnovu službene beleške komunalne policije, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje montažnog objekta, u sledećim slučajevima:

- ako se montažni objekat postavi bez odobrenja nadležnog organa;

- ako montažni objekat postavi neovlašćeno lice (pravno ili fizičko lice kome nije izdato rešenje za postavljanje objekta kao korisniku površine javne namene);

- ako se montažni objekat postavi ili koristi suprotno odobrenju;

- ako se zemljište na kome je postavljen montažni objekat privodi nameni.

Član 19

Kontrolu primene ove Odluke i komunalno-policijske poslove u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima vrši komunalna policija.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 20**

Novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. montažni objekat postavi bez odobrenja ili suprotno odobrenju

2. Koristi montažni objekat suprotno odobrenju.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 75.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 20.000 dinara fizičko lice i odgovorno lice.

Član 21*

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se pravno lice, odnosno novčanom kaznom od 30.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako montažni objekat i prostor oko njega ne održava uredno.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 8.000,00 dinara fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Zone pod posebnim režimom zaštite u gradu u smislu ove Odluke su:

- ulica Jovana Cvijića - "Zona unapređenog poslovanja",

- zona Tršić,

- zona parka u Banji Koviljači za koje postoje posebni Programi postavljanja montažnih objekata.

Član 23

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju montažnih objekata na javnim površinama na području grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", broj 3/09).

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

* Član 21. st. 1. i 2. ove odluke izmenjeni su članom 4. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014), a odredba člana 21. stav 3. je brisana Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2017).
** Visine novčanih kazni za prekršaje iz člana 20. st. 1-3. Оdlukе o postavljanju montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice ("Sl. list Grada Loznice", br. 13/2011, 16/2012 i 2/2014 - dr. odluka), izmenjene su članom 4. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2017).