ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 8/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Manji montažni objekti privremenog karaktera (u daljem tekstu: privremeni objekti), u smislu ove odluke, jesu privremeni objekti za koje se donosi plan postavljanja i privremeni objekti za koje se ne donosi plan postavljanja.

Član 3

Privremeni objekti se mogu postavljati isključivo na javnim površinama, i to:

1) javnim saobraćajnim površinama (put, ulica, trg, pešačke zone i sl);

2) javnim zelenim površinama (park, skver);

3) javnim površinama objekata javne namene i otvorenih stambenih blokova;

4) drugim slobodnim površinama koje su u režimu javnog korišćenja i u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Zabavni parkovi, cirkusi, sportski objekti, objekti namenjeni za iznajmljivanje rekvizita za sport i rekreaciju, objekti za igru dece i rekreaciju građana mogu se postavljati i na drugim površinama u režimu javnog korišćenja i na neizgrađenom građevinskom zemljištu do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Član 4

Privremeni objekti ne mogu se postavljati:

1) na javnim zelenim površinama (travnatim i drugim ozelenjenim površinama), izuzev na uređenim stazama i izgrađenim platoima ukoliko postavljanje privremenih objekata ne zahteva uklanjanje rastinja;

2) na površinama javnih parkirališta;

3) na površinama u otvorenim delovima objekata namenjenim pešacima (pasaži i sl);

4) u zoni raskrsnica, ukoliko se ometa preglednost raskrsnice;

5) na trotoarima širine do tri metara;

6) na površinama na kojima se ometa pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima;

7) na površinama ispred prodajnih objekata, izuzev za korisnike tih prodajnih objekata za postavljanje pojedinih privremenih objekata za čije postavljanje se u skladu sa odredbama ove odluke ne donosi plan postavljanja, odnosno za koje se izdaju urbanističko-tehnički uslovi;

8) na pešačkoj zoni, i to na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, od Robne kuće do raskrsnice sa ul. Karađorđevom i ul. I. L. Ribara.

9) na drugim javnim površinama utvrđenim planom postavljanja privremenih objekata.

Za postavljanje privremenih objekata u prostoru od kulturno-istorijskog značaja ili ispred objekta koji predstavlja kulturno dobro, odnosno spomenik kulture, potrebna je prethodna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Član 5

Za korišćenje javnih površina za postavljanje privremenih objekata za koje se donosi plan postavljanja plaća se zakupnina, čija se visina, način i uslovi plaćanja utvrđuju ugovorom, zaključenim u smislu odredaba ove Odluke.

Za korišćenje javnih površina za postavljanje privremenih objekata za koje se ne donosi plan postavljanja plaća se lokalna komunalna taksa, čija se visina utvrđuje rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za poslove lokalne poreske administracije, na osnovu posebne odluke Skupštine Grada.

Zakupnina i lokalna komunalna taksa iz stava 1. i 2. ovog člana, čini prihod budžeta Grada Vranja, izuzev za javne površine koje su date na upravljanje i korišćenje drugim pravnim subjektima, u skladu sa zakonom.

II POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA ZA KOJE SE DONOSI PLAN POSTAVLJANJA

Vrsta privremenih objekata

Član 6

Privremeni objekti za koje se donosi plan postavljanja jesu:

1) kiosci;

2) bilbordi; i

3) sportski objekti.

Kiosci

Član 7

Kiosk je tipski, montažno-demontažni objekat za pružanje usluga (trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, komunalnih i dr.), koji se postavlja u već izgrađenom finalnom obliku.

Bilbordi

Član 8

Bilbordi su montažne konstrukcije namenjene za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Bilbordi se mogu postavljati na prilaznim putevima i površinama javne namene, na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka, pri čemu rasvetna svetla moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja.

Sportski objekti

Član 9

Sportski objekat je objekat sportske namene (balon hale, sportski tereni i sl) lagane konstrukcije, montažno-demontažnih elemenata sa zidovima i krovnim pokrivačem od integriranog ili plastificiranog platna.

Plan postavljanja

Član 10

Plan postavljanja privremenih objekata donosi Gradsko veće grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće), na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Plan iz stava 1. ovog člana izrađuje Javno preduzeće "Zavod za urbanizam" Vranje.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina.

Plan iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja".

Član 11

Plan postavljanja privremenih objekata sadrži tekstualni deo i grafičke priloge.

Tekstualni deo sadrži:

1) opis lokacije i njihove površine;

2) opis, veličinu, namenu i tip privremenih objekata sa optimalnim rokom za postavljanje privremenih objekata za svaku lokaciju;

3) urbanističke i tehničke uslove za postavljanje privremenih objekata:

4) rešavanje statusa postojećih postavljenih privremenih objekata na javnim površinama;

5) druge uslove za postavljanje privremenih objekata.

Grafički deo sadrži grafički prikaz lokacije, potrebne grafičke priloge i druge podatke od značaja za pripremanje tehničke dokumentacije.

Rok postavljanja privremenih objekata

Član 12

Privremeni objekti se postavljaju na određeno vreme, do privođenja javne površine nameni u skladu sa planskim dokumentom, odnosno na period od najduže pet godina od dana izdavanja odobrenja za postavljanje, u skladu sa odredbama ove odluke.

Postupak dodele lokacije za postavljanje privremenih objekata

Član 13

Postavljanje privremenih objekata vrši se po osnovu zakupa javne površine (u daljem tekstu: lokacija), javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, lokacije za postavljanje privremenih objekata daju se u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima utvrđenim ovom odlukom.

Davanje u zakup lokacije javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda

Član 14

Odluku o pokretanju postupka za davanje u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda, kao i odluku o raspisivanju javnog oglasa, donosi Gradsko veće, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za imovinsko-pravne poslove.

Javni oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta (u daljem tekstu: javni oglas) objavljuje Gradsko veće.

Javni oglas iz stava 2. ovog člana objavljuje se u listu koji se distribuira na teritoriji grada Vranja i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 15

Javni oglas sadrži naročito:

1) podatke o lokaciji;

2) vrstu, tip i površinu privremenog objekta koji može da se postavi;

3) delatnost koja može da se obavlja u privremenom objektu;

4) vreme za koje se daje lokacija u zakup;

5) rok i način podnošenja prijava, odnosno ponuda;

6) obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude;

7) početan iznos zakupnine za lokaciju;

8) visinu depozita izraženu u procentima u odnosu na početan iznos zakupnine i rok za uplatu depozita;

9) naziv i adresu organa kojem se prijave podnose;

10) kriterijume za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

11) obaveštenje o vremenu i mestu održavanja javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda;

12) obaveštenje da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave, odnosno ponude neće moći da učestvuju u postupku, odnosno da će neblagovremene i nepotpune prijave biti odbačene;

13) rok u kome će učesnici u postupku biti obavešteni o rezultatima sprovođenja postupka javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda;

14) rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda;

15) druge podatke koji se odnose na uslove zakupa lokacije.

Početni iznos zakupnine, visinu depozita kao i licitacioni korak utvrđuje Gradsko veće, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove finansija.

Rok za podnošenje prijava, odnosno ponuda na javni oglas je 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa u listu koji se distribuira na teritoriji grada Vranja.

Član 16

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup lokacije za postavljanje privremenih objekata putem javnog oglašavanja sprovodi Komisija za sprovođenje postupka otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Vranja, koju obrazuje Skupština Grada.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj članova i sastav Komisije, način i postupak imenovanja i razrešenja članova Komisije i nadležnost Komisije.

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda u smislu stava 1. ovog člana, Komisija sprovodi na način i po postupku propisanim odredbama Odluke o građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Vranja koje se odnose na otuđenje građevinskog zemljišta javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja.

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Poslovnikom Komisije bliže se uređuje način rad i odlučivanja Komisije u sprovođenju postupka javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja pismenih ponuda.

Član 17

Obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude jeste:

1) oznaka lokacije na koju se prijava, odnosno ponuda odnosi;

2) ime i prezime, JMBG, adresa i potpis fizičkog lica;

3) naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika, dokaz o upisu u registar nadležnog organa, PIB i matičan broj, ime i prezime direktora, odnosno lica ovlašćenog za zastupanje, potpis i pečat;

4) izjavu o prihvatanju svih uslova iz javnog oglasa;

5) dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

6) ponuđeni iznos zakupnine, osim kod javnog nadmetanja;

7) potvrda o izmirenim poreskim obavezama.

Prijava, odnosno ponuda se dostavlja Komisiji sa naznakom: "GRADSKA UPRAVA-ZA KOMISIJU-PONUDA ZA ZAKUP LOKACIJE-NE OTVARAJ".

Član 18

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda imaju sva pravna i fizička lica, osim predsednika i člana Komisije i onih koji prema Gradu Vranju imaju dugovanja na dan javnog nadmetanja ili javnog otvaranja ponuda po osnovu zakupa javne površine za postavljanje privremenih objekata.

Član 19

Pravo na dodelu lokacije u zakup stiče učesnik u postupku javnog nadmetanja, odnosno u postupku javnog otvaranja ponuda koji je ponudio najviši iznos zakupnine.

Ukoliko u postupku javnog otvaranja ponuda dva ili više učesnika ponude isti iznos zakupnine, Komisija će pozvati te učesnike da u roku od tri dana od dana prijema poziva dostave novu zatvorenu ponudu, sa uvećanim iznosom u odnosu na prethodnu ponudu.

Po isteku roka iz stava 2. ovog člana, Komisija će otvoriti ponude i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko su učesnici iz stava 2. ovog člana dostavili novu ponudu sa istovetnim iznosom zakupnine, najpovoljniji ponuđač smatra se onaj čija je ponuda prva prispela.

Član 20

Ukoliko učesnik javnog oglasa koji je izabran za najpovoljnijeg ponuđača za dodelu lokacije u zakup odustane od ponude, lokacija se dodeljuje u zakup sledećem učesniku javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda, koji je ponudio najveći iznos zakupnine.

Učesnik javnog oglasa koji je odustao od ponude, gubi pravo na povraćaj depozita.

Član 21

Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda javnim oglašavanjem, Komisija je dužna da najkasnije u roku od pet dana donese odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i istu uruči učesnicima postupka.

Učesnici javnog oglasa iz stava 1. ovog člana mogu na odluku Komisije da podnesu prigovor Gradskom veću u roku od osam dana od dana dostavljanja iste.

Član 22

Gradsko veće je u obavezi da najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema prigovora učesnika javnog oglasa na odluku Komisije razmotri prigovor i donese odgovarajuću odluku.

Rešavajući po prigovoru, Gradsko veće je ovlašćeno da:

1) odbaci prigovor, ukoliko je izjavljen od strane neovlašćenog lica ili je prigovor neblagovremen;

2) odbije prigovor kao neosnovan;

3) usvoji prigovor i poništi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i poništi sprovedeni postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta.

U slučaju iz stava 2. tač. 3) ovog člana, Gradsko veće donosi odluku o sprovođenju novog postupka za davanje u zakup lokacije javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda u skladu sa odredbama ove Odluke, u roku od sedam dana od dana dostavljanja odluke po prigovoru učesnicima postupka.

Član 23

Odluka Komisije o izboru najpovoljnijeg ponuđača je pravosnažna po isteku roka za prigovor, odnosno ukoliko prigovor nije podnet, ili ukoliko je rešavajući po prigovoru Gradsko veće odbacilo ili odbilo prigovor.

Davanje u zakup lokacije neposrednom pogodbom

Član 24

Lokacija za postavljanje privremenih objekata može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima:

1) postavljanja privremenih objekata za potrebe državnih organa i organizacija i drugih organa i organizacija koje vrše javnu službu;

2) kada zakupac, odnosno korisnik lokacije prestane da obavlja delatnost u privremenom objektu usled teške bolesti, zbog odlaska u penziju, kao i u slučaju smrti korisnika lokacije, do isteka važnosti lokacije za privremeni objekat odobrenje za postavljanje privremenog objekta može se izdati članovima uže porodice korisnika lokacije uz saglasnost svih članova uže porodice. U slučaju da se lokacija ne dodeli članovima uže porodice, lokacija se daje u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda, u skladu sa odredbama ove odluke.

3) kada zakupac-pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada zakupac-pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca-pravnog lica došlo do određenih statusnih promena;

4) kada zakupac-fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica, zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za zakupca, kao fizičko lice;

5) kada zakupac koji je uredno izmirivao obavezu plaćanja zakupa traži produženje ugovora o zakupu, zaključenog na određeno vreme, najranije tri meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu.

Zahtev za davanje lokacije u zakup neposrednom pogodbom podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za imovinsko-pravne poslove.

Organizaciona jedinica Gradske uprave obaveštava podnosioca zahteva o visini zakupnine i drugim uslovima za davanje lokacije u zakup i poziva ga da se u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja pisano izjasni da li prihvata ponuđene uslove.

Ukoliko podnosilac zahteva ne dostavi pisano izjašnjavanje u roku iz stava 3. ovog člana, smatra se da je odustao od zahteva.

Rešenje o davanju u zakup lokacije

Član 25

Na osnovu pravosnažne odluke Komisije o izboru najpovoljnijeg učesnika javnog oglasa, odnosno sprovedenog postupka neposredne pogodbe, Gradsko veće donosi rešenje o davanju u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta.

Predlog rešenja priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 26

Gradsko veće doneće rešenje o stavljanju van snage rešenja o davanju u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta, u slučajevima ako lice kome je data lokacija u zakup ne pristupi zaključenju ugovora o zakupu u roku utvrđenom rešenjem o davanju u zakup lokacije.

Predlog za stavljanje van snage rešenja iz stava 1. ovog člana podnosi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za imovinsko-pravne poslove.

U slučaju poništaja rešenja, lice iz stava 1. ovog člana gubi se pravo na povraćaj uplaćenog depozita po javnom oglasu za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje pismenih ponuda za davanje u zakup lokacije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće može doneti rešenje o davanju u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta sledećem učesniku oglasa, prema utvrđenom redosledu ponuda, odnosno utvrđenom rezultatu javnog nadmetanja sa najviše ponuđenim iznosom, ili raspisati novi javni oglas.

Ugovor o zakupu građevinskog zemljišta

Član 27

Učesnik javnog oglasa u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, odnosno neposredne pogodbe, kome je konačnim rešenjem data u zakup lokacija za postavljanje privremenog objekta, dužan je da u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja zaključi ugovor o zakupu lokacije.

Ugovor o zakupu lokacije sa zakupcem, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana regulišu se prava i obaveze u vezi sa davanjem lokacije u zakup za postavljanje privremenog objekta.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1) podatke o lokaciji;

2) opis i bliže podatke o tipu, odnosno nameni privremenog objekta koji će se postaviti;

3) visinu zakupnine, rok i način plaćanja zakupnine,

4) rok trajanja zakupa;

5) način rešavanja sporova;

6) postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora;

7) način i uslove izdavanja privremene lokacije u slučaju uklanjanja privremenog objekta sa lokacije koja je izdata u zakup i za postavljanje izdato odobrenje, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji, izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture ili javne površine;

8) druga prava i obaveze po osnovu zakupa lokacije.

Troškove zaključenja ugovara o zakupu lokacije i overe ugovora snosi zakupac.

Član 28

Ugovor o zakupu se raskida pre isteka ugovorenog roka:

1) ako zakupac koristi lokaciju za postavljanje privremenog objekta suprotno izdatom odobrenju;

2) ako zakupac ne podnese zahtev za produženje važnosti odobrenja za postavljanje privremenog objekta najkasnije u roku od 30 dana pre isteka važnosti odobrenja;

3) ako u roku od tri meseci ne izmiri obaveze iz ugovora;

4) u slučajevima propisanim ovom odlukom za prestanak važenja odobrenja za postavljanje privremenog objekta.

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta

Član 29

Postavljanje privremenog objekta odobrava se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana prilaže se:

1) ugovor o zakupu lokacije;

2) izvod iz registra privrednih subjekata;

3) kopija kat. plana i lista nepokretnosti za kat. parcelu na kojoj se postavlja privremeni objekat;

4) idejni projekat sa potrebnom tehničkom dokumentacijom izrađenom od strane privrednog subjekta ili preduzetnika registrovanog za obavljanje navedene delatnosti potpisan od strane odgovornog projektanta, ili prospekt proizvođača sa potrebnom tehničkom dokumentacijom ili situacioni prikaz, odnosno fotografija;

5) tehnički uslovi za priključak na elektro-energetsku mrežu;

Član 30

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta sadrži naročito:

1) lokaciju na kojoj se privremeni objekat postavlja;

2) tip, veličinu i namenu privremenog objekta;

3) rok za postavljanje privremenog objekta;

4) obavezu zakupca da ukloni privremeni objekat sa lokacije o svom trošku, bez prava na nadoknadu i obezbeđivanje druge lokacije, u slučaju privođenja zemljišta nameni po urbanističkom planu ili u slučaju nastupanja drugih okolnosti zbog kojih se predmetna lokacija mora preurediti, ili istekom roka utvrđenog ugovorom o zakupu lokacije;

5) druge uslove od značaja za postavljanje privremenih objekata.

Član 31

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta prestaje da važi:

1) istekom vremena za koje je izdato;

2) ako se privremeni objekat ne postavi u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

3) ako privremeni objekat ne počne da se koristi u roku od 60 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

4) ako se u privremenom objektu delatnost ne obavlja duže od 60 dana;

5) ako se u privremenom objektu ne obavlja delatnost za koju je izdato odobrenje;

6) ako se ne obavlja delatnost u privremenom objektu u slučajevima privremene odjave duže od zakonom propisanog roka za privremenu odjavu;

7) ako vrši promenu tipa privremenog objekta ili promenu namene privremenog objekta bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

III POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA ZA KOJE SE NE DONOSI PLAN POSTAVLJANJA

Vrsta i postavljanje privremenih objekata

Član 32

Privremeni objekti za koje se ne donosi plan postavljanja jesu:

1) bašte ugostiteljskih objekata;

2) tende;

3) reklamno oglasni panoi;

4) tezge za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta;

5) pokretni montažni objekti.

Bašte ugostiteljskog objekta

Član 33

Bašta ugostiteljskog objekta je montažno-demontažni objekat, otvorenog ili zatvorenog tipa, u funkciji delatnosti koja se obavlja u ugostiteljskom objektu.

Član 34

Bašta se postavlja tako da dužina bašte bude u dužini ugostiteljskog objekta.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, bašta može prelaziti dužinu ugostiteljskog objekta, odnosno može se postaviti u maksimalnoj dužini zgrade u sklopu kojeg je ugostiteljski objekat, pod uslovom da u prizemlju zgrade nema stanova i da postoji saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prizemnog poslovnog objekta u toj zgradi.

Bašta se postavlja odvojeno od ugostiteljskog objekta ili uz građevinsku liniju objekta, s tim da ne ometa glavne pešačke tokove, ne narušava arhitektonske i urbanističke karakteristike i vrednosti objekta.

Bašta se, po pravilu, u ulicama zatvorenim za određenu vrstu saobraćaja, postavlja uz građevinsku liniju objekta, uz obezbeđenje minimalne širine kolovoza od 3,50 m.

Bašta koja se postavlja uz građevinsku liniju objekta, bez saglasnosti vlasnika odnosno korisnika susednog objekata, mora biti udaljena od ivice susednog poslovnog objekta 1,00 m.

Član 35

Postavljanjem bašte ne može se menjati nagib tla i njegova površinska obrada.

Nivelisanje površine bašte može se vršiti samo kada je to neophodno zbog nagiba tla, postavljanjem montažno-demontažne podne platforme, koja ne može biti viša od 0,45 m, uz obavezno zatvaranje prostora ispod platforme metalnim, nerđajućim rešetkama, koje su pričvršćene za konstrukciju platforme.

Elementi bašte ne mogu biti fiksirani za javnu površinu zavrtnjima, ankerovanjem ili na neki drugi način.

Član 36

Prilikom postavljanja bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, rondele, žardinjere i drugog objekta zelenila, ostavlja se prostor za njihovo održavanje.

Elementi bašte postavljaju se tako da oko stabla drveta ili sadnice ostane slobodan prostor, u dimenzijama površine sadnog mesta - elemenata horizontalne zaštite.

Tenda - senilo se postavlja tako da oko drveta čija se krošnja nalazi iznad senila postoji slobodan prostor, u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, a oko sadnice i drveta kod kojih se krošnja nalazi u visini senila, prostor u dimenzijama površine elemenata horizontalne zaštite, uvećanim sa svake strane za 0,40 m.

Prilikom postavljanja tende, ne sme se menjati izgled i veličina objekta zelenila.

Član 37

U okviru bašte, nije dozvoljeno vršiti gradnju zidova, betoniranje podnih platoa, postavljanje šanka, roštilja i pečenjara.

Postavljanjem bašte ne sme se menjati i oštetiti postojeća podloga.

U bašti se ne smeju emitovati snažni izvori svetlosti i zvuka.

Bašta otvorenog tipa

Član 38

Bašta otvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 1. aprila do 1. novembra, za svaku kalendarsku godinu.

Bašta otvorenog tipa sadrži sledeće elemente: stolove, stolice, suncobrane, montažno-demontažne ograde visine do 1,00 m, podne platoe i rasvetu.

Bašta otvorenog tipa može da sadrži tende.

Tende moraju biti izrađene od lake konstrukcije, prekrivene fleksibilnim materijalom - vodootporno platno, plastificirani ili gumirani materijali. Mogu se postavljati na tlo kao slobodnostojeće ili na fasadi objekta, konzolno fiksirane.

Tende koje se postavljaju na tlo su tipa suncobrana, tende na slobodnostojećem ramu ili fiksirane za podnu platformu.

Tende koje se postavljaju konzolno na fasadi objekta, moraju biti rasklopive.

Član 39

Bašte otvorenog tipa na potezu od zgrade "Civrić" do zgrade Gradske uprave grada Vranja mogu da sadrže sledeće elemente: stolove, stolice i suncobrane i postavljaju se bez nivelisanja nagiba površine u smislu odredbe čl. 35. st. 2. ove Odluke.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, bašte se mogu postavljati i sa nivelisanjem nagiba površine, postavljanjem montažno-demontažne podne platforme, uz ispunjenje urbanističko-tehničkih uslova u skladu sa odredbama ove odluke.

Bašte otvorenog tipa pozicioniraju se tako da spoljna ivica gabarita bašte kreće od kraja staze za kretanje pešaka, koja je popločana behaton pločama, a druga ivica bašte nalazi se pored mermerne trake na šetalištu.

Bašte otvorenog tipa su pravougaonog oblika dimenzije 3m x dužina ugostiteljskog objekta, a mogu se postaviti uz susedni objekat uz pisanu saglasnost vlasnika, odnosno korisnika susednog objekta.

Prilikom postavljanja bašte, postojeće kandelabere na šetalištu moraju biti uklopljene u gabarit bašte, tako da se oni ne oštećuju i izmeštaju i da je omogućeno njihovo nesmetano korišćenje.

Postavljanjem bašti ne može se menjati površinska obrada tla, niti se mogu vršiti bilo koja druga oštećenja postojećeg kolovoza.

Postavljanjem bašte mora se omogućiti nesmetan pristup i korišćenje podzemne električne, vodovodne i druge instalacije, javne rasvete i protivpožarnog hidranta.

Bašta zatvorenog tipa

Član 40

Bašta zatvorenog tipa može se postavljati i koristiti u periodu od 1. novembra do 1. aprila, za svaku kalendarsku godinu.

Bašta zatvorenog tipa mogu se postavljati u ulicama zatvorenim za određenu vrstu saobraćaja i na trotoarima, gde je moguće obezbediti minimalnu širinu prolaza za pešake od 3,00 m.

Član 41

Kod bašte zatvorenog tipa, zatvoren prostor bašte formiraju bočni elementi, koji sa podnom platformom i senilom čine konstruktivnu celinu, u funkciji su ograde, zaštite od buke i izduvnih gasova i zaštite od vetra. Bočni elementi moraju biti transparentni i izrađeni od prozirnog i bezbednog materijala - providne PVC folije, debljine od 0,8 do 1,00 mm.

Bočni elementi ne mogu biti izrađeni od fiksne bravarije, drveta, stakla i drugih sličnih materijala.

Zaštita bašte od niskih temperatura u periodu od 1. novembra do 1. aprila, može se ostvariti postavljanjem i korišćenjem opreme za zagrevanje, u skladu sa projektnom dokumentacijom, na koju se pribavlja saglasnost nadležnog organa, u zavisnosti od vrste energenata.

Tenda

Član 42

Tenda je konzolna konstrukcija koja se postavlja na fasadi zgrade iznad ulaza i izloga poslovnog prostora, postavljena pod uslovima i na način utvrđen propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacije i opreme, pokrivena inpregniranim ili plastificiranim platnom, koja se ne može zatvoriti i oslanjati na javnu površinu.

Reklamno oglasni pano

Član 43

Reklamno oglasni pano je privremeni objekat izrađen od lakog materijala u ramu sa stubom postavljenim na javnoj površini ili na fasadi objekta.

Tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Član 44

Tezga je otvoreni tipski objekat, montažne konstrukcije za izlaganje, reklamiranje i prodaju robe iz prodajnog objekta.

Tezga se postavlja tako da zauzima najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,60 m.

Tezge se mogu postavljati i koristiti tokom cele godine, s tim što se odobrenje za postavljanje izdaje na period do maksimalno jedne godine.

Pokretni montažni objekti

Član 45

Pokretni montažni objekti u smislu ove odluke jesu telefonske govornice, autobuska stajališta, štandovi, slobodnostojeće i zidne vitrine, izložbene police, aparati za prodaju pića i sladoleda, luna parkovi, uređaji za dečiju zabavu i sport, građevinske skele, sudovi za deponovanje smeća i pet ambalaže, montažne tribine, šatori i drugi slični pokretni objekti.

Član 46

Rashladni uređaji i drugi manji pokretni objekti za prodaju prehrambene robe, mogu se postavljati uz objekat u kome se obavlja delatnost za koji su ispunjeni propisani sanitarni uslovi, i to po pravilu, prednjom stranom, okrenuti prema prolaznicima ili, izuzetno, postavljeni bočno, uz zaštitu zadnje strane, naročito kod rashladnih uređaja, ukoliko se utvrdi da za to postoje uslovi.

Rashladni uređaji mogu da zauzmu najviše 6,00 m2 javne površine, s tim da se maksimalno mogu postaviti dva horizontalna i dva vertikalna uređaja.

Rashladni uređaji za prodaju pića se mogu postavljati i koristiti tokom cele godine, s tim što se odobrenje za postavljanje izdaje na period do maksimalno jedne godine.

Rashladni uređaji za prodaju sladoleda i aparati za sladoled mogu se postavljati i koristiti u periodu od 1. marta do 1. novembra, za svaku kalendarsku godinu.

Odobrenje za postavljanje

Član 47

Za postavljanje privremenih objekata organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma utvrđuje urbanističke uslove.

Postavljanje privremenih objekata odobrava se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana prilaže se:

1) izvod iz registra privrednih subjekata;

2) kopija kat. plana i lista nepokretnosti za kat. parcelu na kojoj se postavlja privremeni objekat;

3) situacioni prikaz ili fotografija sa tačnom pozicijom i dimenzijom privremenog objekta.

Pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, za pojedine privremene objekte se dostavlja:

- za bašte otvorenog tipa: situacioni prikaz sa tekstualnim opisom, overen od strane odgovornog projektanta;

- za bašte zatvorenog tipa, telefonske govornice, autobuska stajališta: idejni projekat sa potrebnom tehničkom dokumentacijom izrađenom od strane privrednog subjekta ili preduzetnika registrovanog za obavljanje navedene delatnosti potpisan od strane odgovornog projektanta;

Podnosilac zahteva je dužan da u toku postupka, a po preuzimanju izdatih urbanističkih uslova, dostavi dokaz o uplaćenoj komunalnoj taksi.

Član 48

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta sadrži naročito:

1) lokaciju na kojoj se privremeni objekat postavlja;

2) način postavljanja, oblik i veličinu privremenog objekta;

3) rok za postavljanje privremenog objekta;

4) obavezu uklanjanja nakon isteka roka;

5) druge uslove od značaja za postavljanje privremenih objekata.

Član 49

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta prestaje da važi:

1) istekom vremena za koje je izdato;

2) ako se privremeni objekat ne postavi u skladu sa izdatim odobrenjem;

3) u drugim određenim slučajevima u kojima prestaje odobrenje za postavljanje privremenih objekata za koje se donosi plan postavljanja.

Ostali privremeni objekti

Pult tezge za prodaju robe

Član 50

Pult tezga za prodaju robe je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretan objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m".

Pult tezge mogu se postavljati za vreme održavanja sajmova, izložbi i drugih gradskih manifestacija, novogodišnjih, božićnih i osmomartovskih praznika, državnih i verskih praznika u skladu sa zakonom, na period od 7-15 dana.

Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, promopult i drugi pokretni objekti /uređaji i oprema/, koji se postavljaju prilikom održavanja prezentacija delatnosti ili proizvoda, neprofitnih manifestacija i priredbi humanitarnog, edukativnog, muzičkog, sportskog karaktera, odnosno manifestacija u cilju negovanja kulture i kulturnog nasleđa, snimanja reklamnih spotova i drugih sličnih skupova i manifestacija, mogu se postavljati tokom cele godine, a najduže na period od sedam dana, i to na šetalištu od zgrade "Civrić" do zgrade Gradske uprave ili na drugim lokacijama, koje se određuju u skladu sa odredbama ove Odluke.

Aparati

Član 51

Aparatima, u smislu ove Odluke, smatraju se aparati za prodaju kokica, kestenja, kikirikija i drugih sličnih proizvoda.

Odobrenje za postavljanje

Član 52

Prostor i lokacije za postavljanje privremenih objekata, kao i vreme za koje se postavljaju privremeni objekti iz čl. 50. 51. ove Odluke, određuje Gradsko veće, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Dodelu lokacija za postavljanje privremenih objekata sprovodi Komisija, koju obrazuje Gradsko veće.

Način i postupak dodele lokacije uređuje se Poslovnikom Komisije.

Postavljanje privremenih objekata odobrava se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

U postupku pribavljanja odobrenja iz stava 3. ovog člana, lice kojem je dodeljena lokacija za postavljanje privremenog objekta dostavlja dokaz o uplati lokalne komunalne takse.

Odobrenje za postavljanje privremenih objekata prestaje da važi pod uslovima propisanim odredbama čl. 49. ove Odluke.

IV NAČIN KORIŠĆENJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 53

Lice kome je data u zakup lokacija i odobreno postavljanje privremenog objekta na lokaciji (u daljem tekstu: korisnik), dužno je da:

1) privremeni objekat postavlja i koristi u skladu sa odobrenjem;

2) privremeni objekat održava u urednom stanju;

3) postavljanjem privremenog objekta i njegovim korišćenjem ne oštećuje površinu koju koristi i istu uredno održava, a po uklanjanju privremenog objekta površinu vrati u prvobitno stanje;

4) ukloni privremeni objekat po prestanku važenja odobrenja za postavljanje i površinu na koju se objekat nalazi dovede u prvobitno stanje;

5) da ispunjava druge obaveze utvrđene ugovorom o zakupu lokacije, odnosno odobrenjem za postavljanje privremenog objekta.

Član 54

Zabranjeno je:

1) postavljanje privremenog objekta bez odobrenja za postavljanje, odnosno bez izdatih urbanističko-tehničkih uslova;

2) postavljanje privremenog objekta protivno odobrenju za postavljanje, odnosno protivno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i odobrenoj dokumentaciji;

3) postavljanje privremenog objekta na lokaciji koja nije predviđena planom postavljanja, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima;

4) vršiti zamenu odobrenog i postavljenog privremenog objekta drugim privremenim objektom, odnosno drugim tipom objekta, bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma;

5) vršiti promenu namene privremenog objekta, bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma;

6) prenošenje prava korišćenja lokacije, odnosno privremenog objekta drugom licu, odnosno izdavanje u podzakup lokacije ili privremenog objekta drugom licu (u daljem tekstu: neovlašćeni korisnik).

Član 55

Privremeni objekat se uklanja:

1) ako se privremeni objekat postavlja ili koristi bez odobrenja, odnosno urbanističko-tehničkih uslova;

2) ako se privremeni objekat postavi ili koristi suprotno izdatom odobrenju, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima;

3) ako je privremeni objekat postavljen ja javnoj površini na kojoj je zabranjeno postavljanje privremenih objekata, u skladu sa odredbama ove odluke;

4) ako se promeni neki od uslova utvrđen planom postavljanja, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku;

5) ako postavljeni privremeni objekat koristi neovlašćeno lice;

6) ako privremeni objekat ne počne da se koristi u roku od 60 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

7) ako se u privremenom objektu delatnost ne obavlja duže od 60 dana;

8) ako je to neophodno zbog izmene uslova i načina korišćenja javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat;

9) ako je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja;

10) ako se pristupi privođenju nameni neizgrađenog građevinskog zemljišta;

11) u drugim slučajevima u kojima prestaje odobrenje za postavljanje privremenih objekata.

V NADZOR

Član 56

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalne delatnosti i urbanizma.

Inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijski nadzor vrši Komunalna policija.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor nalaže uklanjanje privremenih objekata u slučajevima utvrđenim ovom odlukom, izdaje prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom odlukom i preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom i drugim pratećim propisima kojima se uređuje inspekcijski nadzor.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

2) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

3) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 57

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik privremenog objekta ne postupi po nalogu komunalnog inspektora i ne ukloni privremeni objekat, komunalni inspektor će naložiti da se privremeni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik objekta ne preuzme uklonjeni objekat u roku od 90 dana od dana prinudnog uklanjanja, isti se može prodati putem javnog nadmetanja.

Sredstva ostvarena od prodaje koriste se za podmirenje troškova uklanjanja i čuvanja.

Ukoliko sredstva ostvarena od prodaje nisu dovoljna za podmirenje troškova iz stava 3. ovog člana, naplaćuju se od vlasnika, odnosno korisnika privremenog objekta po cenovniku javnog preduzeća, odnosno drugog privrednog subjekta koje je izvršilo uklanjanje privremenog objekta.

Prekršajni nalog

Član 58

Komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će izdati prekršajni nalog ukoliko je prekršaj iz njegove nadležnosti otkrio na jedan od sledećih načina:

1) neposrednim opažanjem prilikom kontrole, nadzora i pregleda, kao i uvidom u službenu evidenciju nadležnog organa;

2) uvidom u podatke koji su dobijeni uz pomoć uređaja za nadzor ili merenje;

3) prilikom inspekcijskog ili drugog nadzora pregledom dokumentacije, prostorija i robe, ili na drugi zakonom propisan način.

Prekršajni nalog se izdaje u pisanoj formi, sa sadržajem propisanim zakonom.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopiju zadržava organ koji je izdao prekršajni nalog.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama o dostavljanju iz zakona kojim se uređuje opšti upravni postupak.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen, čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatio odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog postaće konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, dostavlja se prekršajnom sudu da izrečenu novčanu kaznu unese u registar i sprovede postupak izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti prekršajnu odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

Obaveza omogućavanja nadzora

Član 59

Korisnik je dužan da licu ovlašćenom za vršenje nadzora omogući pristup i pregled privremenog objekta, dozvoli uvid u dokumentaciju, dostavi tražene podatke i postupa po drugim nalozima komunalnog inspektora, odnosno komunalnog policajca.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 60

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1) privremeni objekat postavlja na površinama na kojima nije dozvoljeno postavljanje (čl. 4. st. 1. Odluke);

2) za postavljanje privremenog objekta ne postoji saglasnost u skladu sa odredbom čl. 4. st. 2. Odluke;

3) privremeni objekat postavlja protivno odredbama čl. 8;

4) privremeni objekat postavlja protivno odredbama čl. 34-42;

5) postupi protivno odredbama čl. 44;

6) postupi protivno odredbama čl. 46;

7) privremeni objekat postavlja protivno odredbama čl. 50;

8) privremeni objekat postavlja protivno odredbama čl. 52;

9) privremeni objekat koristi protivno odredbama čl. 53;

10) postupi protivno odredbama čl. 54;

Novčanom kaznom od 15.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik.

Novčanom kaznom od 15.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice.

Član 61

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi protivno odredbi čl. 59. ove Odluke

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 30.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 62

Plan postavljanja privremenih objekata doneće se najkasnije u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 63

Postupci za pribavljanje odobrenja za postavljanje privremenih objekata, pokrenuti po propisima koji su važili do stupanja na snagu ove Odluke, sprovešće se po odredbama ove Odluke.

Član 64

Vlasnici, odnosno držaoci privremenih objekata iz čl. 6. ove Odluke, koji su do stupanja na snagu ove Odluke postavljeni bez odobrenja nadležnog organa, dužni su da do donošenja i realizacije Plana postavljanja privremenih objekata, plaćaju naknadu za korišćenje javne površine, u skladu sa posebnom Odlukom o naknadi za korišćenje neizgrađenog građevinskog zemljišta radi postavljanja montažnih objekata.

Član 65

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 18/15-prečišćen tekst i 1/16), Pravilnik o postavljanju tezgi i drugih pokretnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 9/09 i "Službeni glasnik grada Vranja", broj 3/17) i Pravilnik o veličini, izgledu i drugim uslovima za postavljanje bašti na javnim površinama na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 9/09 i "Službeni glasnik grada Vranja", broj 21/06 i 3/17).

Član 66

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".