ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE VRUTCI

("Sl. glasnik RS", br. 43/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Užica i opština Čajetina i Bajina Bašta, i to: na teritoriji grada Užica cele katastarske opštine Bioska, Vrutci, Kremna i Mokra Gora; na teritoriji opštine Čajetina cele katastarske opštine Tripkova i Šljivovica i na teritoriji opštine Bajina Bašta cele katastarske opštine Mala Reka i Solotuša.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo. Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da se izvorište za snabdevanje vodom Vrutci nalazi u okviru Zapadnomoravskog podsistema, odnosno Zapadnomoravsko-rzavskog regionalnog sistema vodosnabdevanja, kao i da je izrada Prostornog plana, svrstana u prioritetne planske dokumente za donošenje;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13), kojom je utvrđeno: da je Zapadnomoravsko-rzavski regionalni sistem vodosnabdevanja planiran za obezbeđenje vode najvišeg kvaliteta, sa tri podsistema koji sada funkcionišu autonomno (Rzav; Zapadna Morava; Uvac, Lim i Drina) sa ciljem njihovog perspektivnog funkcionalnog povezivanja; da se podsistem Zapadna Morava oslanja na akumulaciju Vrutci na reci Đetinji u funkciji Užičkog vodovodnog subsistema (naselja od Užica do Sevojna) i drugim vodovodima (koji imaju karakter subsistema sa vlastitim izvorištima i koji će se kasnije postepeno povezivati u sisteme višeg reda);

3) Strategiji o upravljanju vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. godine ("Službeni glasnik RS", broj 3/17) i Uredbi o utvrđivanju Vodoprivredne osnove Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 11/02), kojima je utvrđeno da se Zapadnomoravsko-rzavski regionalni sistem vodosnabdevanja, podsistem Vrutci, oslanja, pored ostalog i na višenamensku akumulaciju Vrutci, izgrađenu na reci Đetinji, sa osnovnom namenom vodosnabdevanja, odnosno dugoročno pouzdano snabdevanje vodom naselja grada Užica i opština Čajetina i Bajina Bašta; pored navedenog ova akumulacija ima i namenu oplemenjivanja malih voda Zapadne Morave, zaštitu od poplava Užica i drugih korišćenja voda.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje Prostornog plana, dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i na principima upravljanja vodama utvrđenim članom 25. Zakona o vodama ("Službeni glasnik RS", br. 30/10, 93/12 i 101/16).

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarenje posebne namene područja, tj. za zaštitu i uređenje slivnog područja akumulacije Vrutci u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za: plansko korišćenje izvorišta vodosnabdevanja Vrutci; zaštitu i uređenje slivnog područja u skladu sa Elaboratom o zonama sanitarne zaštite izvorišta; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti; valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu za prvu zonu zaštite izvorišta vodosnabdevanja.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Okvirna procena sredstava za finansiranje izrade Prostornog plana, koje obezbeđuje Republička direkcija za vode, iznosi 14.400.000,00 dinara sa PDV-om.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 15/17), čini sastavni deo ove odluke.

12. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

13. Broj primeraka Prostornog plana koji je potrebno izraditi biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Grad Užice

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Bioska

DKP - vektorski format

   

2.

Kremna

DKP - vektorski format

   

3.

Vrutci

DKP - vektorski format

   

4.

Mokra Gora

DKP u izradi - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Bioska

vektorski format

 

 

2.

Kremna

vektorski format

 

 

3.

Vrutci

vektorski format

   

4.

Mokra Gora

vektorski format

   

Opština Bajina Bašta

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Mala Reka

DKP u izradi - vektorski format

   

2.

Solotuša

DKP u izradi - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Mala Reka

nema

   

2.

Solotuša

nema

   

Opština Čajetina

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Šljivovica

vektorski format

 

 

2.

Tripkova

DKP u izradi - vektorski format

 

 

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska
opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det.
listova

1.

Šljivovica

vektorski format

 

 

2.

Tripkova

vektorski format