ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PREDELA IZUZETNIH ODLIKA "OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA"

("Sl. glasnik RS", br. 43/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Čačka i opština Lučani i Požega, i to:

1) na teritoriji grada Čačka, delove katastarskih opština Vrnčani, Rošci, Vidova, Međuvršje i Pakovraće;

2) na teritoriji opštine Lučani, delove katastarskih opština Dučalovići i Dljin, i

3) na teritoriji opštine Požega, celu katastarsku opštinu Tučkovo.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je u oblasti zaštite prirodnog nasleđa kao prioritetna aktivnost navedena izrada prostornih planova područja posebne namene za sva veća zaštićena područja, u koja spada i Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura";

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13), kojom je u delu koji se odnosi na smernice za izradu planskih dokumenata i druge razvojne dokumentacije, predviđena izrada i prostornog plana područja posebne namene za Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura";

3) Nacionalnoj strategiji održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", broj 33/12), kojom je u delu koji se odnosi na zaštićena područja, kao specifičan cilj, utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za veća zaštićena područja, u koja spada i Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura".

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za plansko područje dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i članom 5. Zakona o zaštiti prirode ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 91/10 - ispravka i 14/16).

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja i donošenja Prostornog plana jeste da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene područja, tj. za zaštitu i uređenje Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura", jedinstvene kulturno-istorijske celine sa devet manastira, u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za: plansko korišćenje Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura"; zaštitu i uređenje u skladu sa Studijom zaštite zaštićenog područja; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštitu i unapređenje životne sredine; integralnu zaštitu prirodnog i spomeničkog nasleđa; valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina, odnosno za nepokretna kulturna dobra (manastiri i njihova zaštićena okolina) u obuhvatu Prostornog plana. Pored navedenog, Prostorni plan će po potrebi sadržati detaljnu razradu i za druga područja, kao što su područja koja imaju turistički potencijal.

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana, koje obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iznosi 12.500.000,00 dinara sa PDV-om.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/17), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Grad Čačak

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Vrnčani

DKP - vektorski format

2.

Rošci

DKP u izradi - vektorski format

3.

Vidova

DKP - vektorski format

4.

Međuvršje

DKP - vektorski format

5.

Pakovraće

DKP - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Vrnčani

vektorski format

2.

Rošci

vektorski format

3.

Vidova

vektorski format

4.

Međuvršje

vektorski format

5.

Pakovraće

vektorski format

Opština Lučani

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Dučalovići

DKP - vektorski format

2.

Dljin

DKP - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Dučalovići

vektorski format

2.

Dljin

vektorski format

Opština Požega

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Tučkovo

DKP u izradi - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Tučkovo

nema