PRAVILNIK

O DOZVOLAMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA PARAGLAJDERA

("Sl. glasnik RS", br. 61/2015 i 43/2017)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi pod kojima se izdaje dozvola pilota paraglajdera i upisuje ovlašćenje u tu dozvolu, postupak po kome se proverava stručna osposobljenost pilota paraglajdera, uslovi pod kojima se izdaje autorizacija ispitivača, vreme na koje se izdaju dozvola pilota paraglajdera i autorizacija ispitivača, vreme na koje važe ovlašćenja koja su upisana u dozvolu pilota paraglajdera, uslovi pod kojima se menjaju, suspenduju i stavljaju van snage dozvola pilota paraglajdera i autorizacija ispitivača, uslovi pod kojima se suspenduju i stavljaju van snage ovlašćenja koja su upisana u dozvolu pilota paraglajdera, obrazac dozvole pilota paraglajdera i autorizacije ispitivača, uslovi pod kojima se izdaje, menja, suspenduje i stavlja van snage potvrda o pravu na obučavanje pilota paraglajdera, vremenski period na koji se ta potvrda izdaje i obrazac te potvrde.

Značenje pojedinih izraza

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) akrobatsko letenje označava namerno izvedene manevre vazduhoplova u kojima dolazi do naglih promena položaja, pravca i brzine vazduhoplova, koji nisu neophodni za uobičajen let ili za obuku koja se izvodi u cilju sticanja dozvola i ovlašćenja;

2) let na malim visinama označava let za vreme kojeg se pilot paraglajdera ili pilot učenik u svakom trenutku leta nalazi na visini manjoj od 50 m iznad tla, a visinska razlika između uzletišta i sletišta nije veća od 150 m;

3) let na srednjim visinama označava let za vreme kojeg se pilot paraglajdera ili pilot učenik nalazi na visini manjoj od 300 m iznad tla, a visinska razlika između uzletišta i sletišta je veća od 150 m;

4) let na velikim visinama označava let za vreme kojeg se pilot paraglajdera nalazi na visini većoj od 300 m iznad tla, bez obzira na visinsku razliku između uzletišta i sletišta;

5) paraglajder je vazduhoplov koji nema krutu osnovnu konstrukciju, sposoban je za bezbedno poletanje i sletanje u uslovima bez vetra, kojim se aerodinamički upravlja oko sve tri ose pomoću leve i desne komande povezane za izlazne krajeve krila i kojim se može poleteti i sleteti snagom i upotrebom nogu, pomoću pogonske grupe ili pomoću uređaja i sredstava za vuču (motorno vozilo, aerozaprega, vitlo, čamac i drugo);

6) paraglajder sa motorom je paraglajder koji je opremljen pogonskom grupom koja se može koristiti za pogon u svim fazama leta;

7) tandem paraglajder je paraglajder koji je namenjen za istovremeno letenje dva lica, u okviru ukupne nosivosti i drugih uslova koje je propisao proizvođač paraglajdera.

II DOZVOLA PILOTA PARAGLAJDERA, OVLAŠĆENJA, AUTORIZACIJE I OSPOSOBLJENJA

Dozvola pilota paraglajdera

Član 3

Paraglajderom može da leti lice koje poseduje dozvolu pilota paraglajdera koju je izdao Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat) i koje je zdravstveno sposobno za letenje paraglajderom.

Direktorat izdaje dozvolu pilota paraglajdera licu koje ima navršenih najmanje 16 godina života, koje ispuni uslove propisane ovim pravilnikom u pogledu obuke i koje položi ispit za sticanje dozvole pilota paraglajdera na način koji je propisan ovim pravilnikom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, bez dozvole koju je izdao Direktorat paraglajderom može da leti:

1) pilot učenik;

2) lice u svojstvu putnika u tandem paraglajderu;

3) lice koje učestvuje u vazduhoplovnim manifestacijama, a koje poseduje važeću dozvolu pilota paraglajdera izdatu od strane vazduhoplovnih vlasti strane države ili drugog tela koje je po propisima te države ovlašćeno za njeno izdavanje.

Pilot učenik

Član 4

Pilot učenik je lice koje se u centru za obuku pilota paraglajdera (u daljem tekstu: centar za obuku) obučava za sticanje dozvole pilota paraglajdera.

Obuci za sticanje dozvole pilota paraglajdera može da pristupi punoletno lice koje je zdravstveno sposobno za letenje paraglajderom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, obuci može da pristupi maloletno lice koje ima navršenih najmanje 15 godina života, koje je zdravstveno sposobno za letenje paraglajderom i ima overenu pisanu saglasnost oba roditelja ili staratelja za pohađanje obuke.

Autorizacija pilota učenika

Član 5

Za vreme praktične obuke pilot učenik je dužan da sa sobom nosi autorizaciju pilota učenika koju je izdao Direktorat.

Zahtev za izdavanje autorizacije pilota učenika Direktoratu podnosi centar za obuku u čiju evidenciju je upisan pilot učenik.

Autorizacija pilota učenika sadrži:

1) naziv "Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije" i logo Direktorata;

2) redni broj autorizacije;

3) ime, ime jednog od roditelja ili staratelja i prezime pilota učenika;

4) jedinstveni matični broj građana pilota učenika, odnosno broj pasoša za strane državljane;

5) potpis imaoca autorizacije;

6) datum izdavanja autorizacije;

7) pečat i potpis ovlašćenog lica Direktorata.

Ovlašćenja u dozvoli pilota paraglajdera i autorizacija ispitivača

Član 6

Imaocu dozvole pilota paraglajdera koji ispuni uslove iz ovog pravilnika Direktorat upisuje u dozvolu sledeća ovlašćenja:

1) instruktor paraglajdinga;

2) tandem pilot;

3) letenje motornim paraglajderom.

Ispit za sticanje dozvole pilota paraglajdera i ovlašćenja iz stava 1. ovog člana može da sprovodi lice koje poseduje autorizaciju ispitivača.

Autorizaciju ispitivača izdaje Direktorat na zahtev kandidata koji ispuni sledeće uslove:

1) poseduje važeću dozvolu pilota paraglajdera;

2) poseduje ovlašćenje instruktora paraglajdinga najmanje tri godine;

3) u prethodne tri godine:

(1) nije kažnjavan za vazduhoplovni prekršaj;

(2) njegova dozvola pilota paraglajdera nije bila suspendovana;

4) (brisana)

5) završio je kurs standardizacije za ispitivača u Direktoratu.

Osposobljenja pilota paraglajdera

Član 7

Imaocu dozvole pilota paraglajdera koji završi odgovarajuću obuku i proveru u knjižicu letenja se upisuju sledeća osposobljenja:

1) osposobljenje za akrobatsko letenje;

2) osposobljenje za specifične vrste letenja (poletanje u zaprezi i sl.);

3) osposobljenje za prepakivanje rezervnog padobrana.

Osposobljenja iz stava 1. ovog člana u knjižicu letenja pilota paraglajdera upisuje instruktor paraglajdinga koji je sproveo obuku i proveru ili rukovodilac centra za obuku u kojem su obuka i provera sprovedeni.

III CENTAR ZA OBUKU - POTVRDA O PRAVU NA OBUČAVANJE, NASTAVNO OSOBLJE, DOKUMENTACIJA I OPREMA

Centar za obuku

Član 8

Obuku za sticanje dozvole pilota paraglajdera, ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu, kao i osposobljenja iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika, sprovodi centar za obuku koji poseduje potvrdu o pravu na obučavanje pilota paraglajdera (u daljem tekstu: potvrda o pravu na obučavanje) izdatu od strane Direktorata.

Potvrdu o pravu na obučavanje može da stekne pravno lice koje ima poslovno sedište u Republici Srbiji.

Sticanje potvrde o pravu na obučavanje

Član 9

Zahtev za izdavanje potvrde o pravu na obučavanje podnosi se Direktoratu i uz zahtev se dostavlja sledeća dokumentacija:

1) rešenje o registraciji kod nadležnog organa;

2) priručnik o radu (Operations Manual);

3) priručnik o obuci (Training Manual);

4) dokaz o vlasništvu ili zakupu prostorija za rad centra za obuku.

Uvidom u podnetu dokumentaciju i nakon sprovedene osnovne provere Direktorat izdaje rešenje kojim utvrđuje da li podnosilac zahteva ispunjava uslove za izdavanje potvrde o pravu na obučavanje.

Izdavanjem potvrde o pravu na obučavanje, Direktorat odobrava i priručnik o radu i priručnik o obuci.

Centar za obuku je dužan da o nameri uvođenja promena u funkcionalni sistem koje obuhvataju izmene uslova rada ili vršenja obuke u toku važenja potvrde o pravu na obučavanje obavesti Direktorat i pribavi odobrenje Direktorata za izmene priručnika o radu, odnosno priručnika o obuci.

Rukovodeća struktura i nastavno osoblje centra za obuku

Član 10

Rukovodeća struktura centra za obuku se sastoji od odgovornog rukovodioca (Accountable Manager) i rukovodioca obuke (Head of Training) koji mogu da budu isto lice.

Odgovorni rukovodilac je lice koje je odgovorno da obezbedi dovoljna finansijska i druga sredstva za sprovođenje obuke prema odobrenim priručnicima.

Rukovodilac obuke je lice odgovorno za kontrolisanje sprovođenja obuke i preduzimanje mera da se obuka odvija u skladu sa propisima i procedurama predviđenim odobrenim priručnicima.

Rukovodilac obuke mora da poseduje ili da je posedovao ovlašćenje instruktora paraglajdinga najmanje tri godine.

Centar za obuku mora da raspolaže odgovarajućim nastavnim osobljem koje je osposobljeno za sprovođenje teorijske i praktične obuke pilota paraglajdera, uključujući najmanje jednog instruktora paraglajdinga.

Vođenje dokumentacije centra za obuku

Član 11

Centar za obuku je dužan da poseduje i ažurira sledeću dokumentaciju:

1) potvrdu o pravu na obučavanje;

2) priručnik o radu (Operations Manual);

3) priručnik o obuci (Training Manual);

4) evidenciju lica na obuci (registar);

5) dnevnik obuke, sa evidencijom prisutnosti kandidata;

6) dosijea kandidata;

7) dosijea instruktora;

8) dnevni plan aktivnosti (startna lista);

9) evidenciju vanrednih događaja, nezgoda i udesa;

10) evidenciju izdatih diploma.

Priručnik o radu (Operations Manual)

Član 12

Priručnik o radu sadrži:

1) listu sadržaja, listu odobrenih izmena i listu važećih strana priručnika o radu;

2) podatke o rukovodećoj strukturi centra za obuku;

3) opis planirane obuke;

4) spisak instruktora teorijske i praktične obuke;

5) kvalifikacije i radno iskustvo instruktora;

6) opis prava i obaveza instruktora;

7) način stručnog usavršavanja i obnove znanja i veština instruktora;

8) opis prava i obaveza kandidata na obuci;

9) opis dokumentacije centra za obuku i način njenog vođenja i čuvanja;

10) spisak opreme, učila, stručne literature i video-materijala koji se koriste u obuci;

11) spisak i adresu prostorija za sprovođenje obuke, čuvanje dokumentacije, učila, opreme i stručne literature;

12) liste provere;

13) mere za praćenje i unapređenje obuke;

14) spisak paraglajdera za sprovođenje obuke;

15) podatke o terenu na kome se planira sprovođenje obuke;

16) opis tehničkog, meteorološkog i medicinskog obezbeđenja letenja;

17) proceduru za sprovođenje teorijskih i praktičnih ispita za sticanje dozvole i ovlašćenja.

Priručnik o obuci (Training Manual)

Član 13

Priručnik o obuci sadrži programe obuke za sticanje dozvole pilota paraglajdera i ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu.

Program iz stava 1. ovog člana mora da sadrži:

1) listu sadržaja, listu odobrenih izmena i listu važećih strana priručnika o obuci;

2) programe obuke;

3) ciljeve i zadatke obuke;

4) plan obuke;

5) nastavni sadržaj;

6) fond časova po predmetu;

7) način provere napredovanja u obuci;

8) procedure za procenu efikasnosti obuke;

9) zbirku ispitnih pitanja za teorijske ispite za sticanje dozvole i ovlašćenja.

Učila i oprema centra za obuku

Član 14

Centar za obuku mora da poseduje sledeća učila i opremu: prikaz kupole paraglajdera za obuku, skicu (fotografiju) terena na kome se vrši obuka, variometar, komplet paraglajdera za obuku, radio-stanicu, zaštitnu kacigu, pokazivač pravca i brzine vetra (vetrokaz) i komplet prve pomoći.

Evidencija lica na obuci (registar)

Član 15

Evidencija lica na obuci (registar) sadrži:

1) naziv i adresu centra za obuku;

2) podatke o licima na obuci (prezime, ime i jedinstveni matični broj građana, odnosno broj pasoša za strane državljane);

3) podatke o vrsti obuke, o početku i završetku obuke i prekidima u vršenju obuke;

4) potpise lica na obuci i rukovodioca obuke.

Dnevnik obuke

Član 16

Dnevnik obuke je dokument koji sadrži podatke o toku teorijske nastave i praktične obuke, o nastavnom sadržaju koji je obrađen u toku obuke, o vremenu održavanja i trajanju obuke, evidenciju prisutnosti kandidata, kao i potpise lica koja su prisustvovala obuci i potpise instruktora koji su sproveli teorijsku nastavu i praktičnu obuku.

Dosije kandidata

Član 17

Dosije kandidata sadrži:

1) karton ličnih podataka;

2) prijavu za obuku;

3) saglasnost roditelja odnosno staratelja za pohađanje obuke (za maloletne kandidate);

4) listu praćenja i provere kandidata na obuci;

5) kopije izveštaja sa teorijskog i praktičnog ispita;

6) drugu evidenciju i zapise koji se vode u toku obuke u skladu sa priručnikom o radu;

7) kopiju autorizacije pilota učenika;

8) kopiju diplome o završenoj obuci.

Sadržina diplome o završenoj obuci

Član 18

Diploma o završenoj obuci sadrži:

1) naziv obuke;

2) redni broj i datum izdavanja diplome;

3) naziv centra za obuku;

4) broj potvrde o pravu na obučavanje;

5) ime i prezime kandidata;

6) vremenski period u kome je obuka sprovedena;

7) propis na osnovu koga je sprovedena obuka;

8) pečat i potpis odgovornog rukovodioca i rukovodioca obuke.

Važenje potvrde o pravu na obučavanje

Član 19

Potvrda o pravu na obučavanje važi tri godine.

Izgled i sadržaj obrasca potvrde o pravu na obučavanje je dat u Prilogu 1. ovog pravilnika.

Suspenzija potvrde o pravu na obučavanje

Član 20

Direktorat suspenduje potvrdu o pravu na obučavanje ako utvrdi da centar za obuku ne vrši obuku na način koji je propisan ovim pravilnikom ili privremeno prestane da ispunjava druge uslove propisane ovim pravilnikom.

Suspenzija potvrde o pravu na obučavanje traje najduže šest meseci, počev od dana kada je centru za obuku dostavljeno rešenje o suspenziji.

Za vreme trajanja suspenzije centar za obuku ne može da vrši obuku pilota paraglajdera.

Rešenjem o suspenziji potvrde o pravu na obučavanje Direktorat može da naloži centru za obuku da otkloni uočene nepravilnosti.

Suspenzija potvrde o pravu na obučavanje prestaje da važi istekom vremena na koje je izrečena ili rešenjem o ukidanju suspenzije, ako centar za obuku otkloni uočene nepravilnosti pre isteka suspenzije.

Stavljanje van snage potvrde o pravu na obučavanje

Član 21

Direktorat stavlja van snage potvrdu o pravu na obučavanje:

1) ako utvrdi da je centar za obuku falsifikovao dokumenta na osnovu kojih je stekao potvrdu o pravu na obučavanje;

2) ako utvrdi da je centar za obuku zloupotrebio potvrdu o pravu na obučavanje;

3) ako centar za obuku do isteka suspenzije ne ispuni obaveze koje su mu naložene rešenjem o suspenziji.

IV POLAGANJE ISPITA ZA STICANJE DOZVOLE I OVLAŠĆENJA

Uslovi za pristupanje ispitu za sticanje dozvole pilota paraglajdera

Član 22

Ispitu za sticanje dozvole pilota paraglajdera može da pristupi lice koje je u ovlašćenom centru za obuku završilo teorijsku obuku prema odobrenom programu obuke i praktičnu obuku, u okviru koje je ostvarilo najmanje 15 sati letenja.

Uslovi za pristupanje ispitu za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga

Član 23

 

Ispitu za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga može da pristupi lice koje:

1) ima navršenih najmanje 18 godina života;

2) poseduje dozvolu pilota paraglajdera najmanje dve godine;

3) je ostvarilo ukupan nalet od najmanje 100 sati letenja paraglajderom ili motornim paraglajderom, uključujući najmanje 10 preleta paraglajderom ili motornim paraglajderom, od čega najmanje dva preleta duža od 50 km;

4) je u ovlašćenom centru za obuku prema odobrenom programu obuke završilo:

(1) najmanje 25 sati teorijske obuke;

(2) praktičnu obuku, koja uključuje četiri sata obuke na zemlji, 10 letova na malim i srednjim visinama i pet letova na velikim visinama.

Uslovi za pristupanje ispitu za sticanje ovlašćenja tandem pilota

Član 24

Ispitu za sticanje ovlašćenja tandem pilota može da pristupi lice koje:

1) ima navršenih najmanje 18 godina života;

2) poseduje dozvolu pilota paraglajdera najmanje dve godine;

3) je ostvarilo ukupan nalet od najmanje 200 sati letenja paraglajderom ili motornim paraglajderom, uključujući najmanje deset preleta paraglajderom ili motornim paraglajderom;

4) je u ovlašćenom centru za obuku prema odobrenom programu obuke završilo:

(1) najmanje 20 sati teorijske obuke;

(2) najmanje pet sati praktične obuke.

Uslovi za pristupanje ispitu za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom

Član 25

Ispitu za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom može da pristupi lice koje:

1) poseduje dozvolu pilota paraglajdera;

2) je ostvarilo ukupan nalet od najmanje 50 sati letenja paraglajderom;

3) je u ovlašćenom centru za obuku prema odobrenom programu obuke završilo:

(1) najmanje šest sati teorijske obuke;

(2) najmanje pet sati praktične obuke.

Sadržaj ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera

Član 26

Ispit za sticanje dozvole pilota paraglajdera sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera obuhvata sledeće predmete:

1) Vazduhoplovni propisi;

2) Teorija letenja;

3) Vazduhoplovna meteorologija;

4) Konstrukcija paraglajdera;

5) Ljudske mogućnosti i ograničenja.

Sadržaj praktičnog dela ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera je bliže propisan u Prilogu 4. ovog pravilnika.

Sadržaj ispita za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga

Član 27

Ispit za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo ispita za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga obuhvata sledeće predmete:

1) Vazduhoplovni propisi;

2) Teorija letenja;

3) Vazduhoplovna meteorologija;

4) Konstrukcija i sistemi paraglajdera;

5) Ljudske mogućnosti i ograničenja;

6) Metodika obuke.

Praktičan deo ispita za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga sastoji se od metodske demonstracije pripreme i izvršenja leta prema elementima iz Priloga 4. ovog pravilnika.

Sadržaj ispita za sticanje ovlašćenja tandem pilota

Član 28

Ispit za sticanje ovlašćenja tandem pilota sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo ispita za sticanje ovlašćenja tandem pilota obuhvata sledeće predmete:

1) Vazduhoplovni propisi;

2) Teorija letenja;

3) Vazduhoplovna meteorologija;

4) Konstrukcija i sistemi tandem paraglajdera;

5) Ljudske mogućnosti i ograničenja.

Praktičan deo ispita za sticanje ovlašćenja tandem pilota sastoji se od pripreme i izvršenja leta tandem paraglajderom sa ispitivačem, prema elementima iz Priloga 4. ovog pravilnika.

Ako kandidat za sticanje ovlašćenja tandem pilota poseduje ovlašćenje instruktora paraglajdinga priznaje mu se teorijski deo ispita za sticanje ovlašćenja tandem pilota, osim predmeta Konstrukcija i sistemi tandem paraglajdera.

Sadržaj ispita za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom

Član 29

Ispit za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo ispita za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom obuhvata sledeće predmete:

1) Vazduhoplovni propisi;

2) Teorija letenja;

3) Vazduhoplovna meteorologija i navigacija;

4) Konstrukcija motora i elisa za paraglajdere;

5) Ljudske mogućnosti i ograničenja.

Sadržaj praktičnog dela ispita za sticanje ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom je bliže propisan u Prilogu 5. ovog pravilnika.

Prijava za polaganje ispita

Član 30

Kandidat za sticanje dozvole pilota paraglajdera ili ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu podnosi Direktoratu pisanu prijavu za polaganje ispita i uz prijavu podnosi potvrdu centra za obuku o završenoj teorijskoj i praktičnoj obuci.

Rok važenja potvrde o završenoj teorijskoj i praktičnoj obuci je godinu dana, računajući od dana njenog izdavanja.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita u roku iz stava 2. ovog člana, on je dužan da završi dodatnu obuku u centru za obuku i da dokaz o tome dostavi Direktoratu.

Postupanje po prijemu prijave za polaganje ispita

Član 31

Po prijemu prijave za polaganje ispita za sticanje dozvole ili upis ovlašćenja, Direktorat proverava da li kandidat ispunjava uslove za pristupanje polaganju ispita.

Ako utvrdi da kandidat ispunjava uslove za polaganje ispita Direktorat, u roku od 30 dana od dana prijema prijave, donosi rešenje kojim se odobrava polaganje ispita i imenuje ispitivač za sprovođenje ispita.

Ako utvrdi da kandidat ne ispunjava uslove za pristupanje polaganju ispita Direktorat, u roku od 30 dana od dana prijema prijave, donosi rešenje kojim se odbija prijava za polaganje ispita.

Polaganje teorijskog dela ispita

Član 32

Kandidat za sticanje dozvole pilota paraglajdera ili ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu polaže teorijski deo ispita na računaru ili pisanim putem, uz korišćenje testova objektivnog tipa s višestrukim izborom odgovora.

Teorijski deo ispita se sprovodi u centru za obuku, u rokovima koji su određeni priručnikom o radu centra za obuku.

Kandidat je položio teorijski deo ispita ako tačno odgovori na najmanje 75% pitanja iz svakog predmeta.

Rok za sprovođenje teorijskog dela ispita je šest meseci, računajući od dana kada je kandidat pristupio polaganju ispita.

Kandidat koji ne položi teorijski deo ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera ili ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu, dužan je da pre ponovnog polaganja ispita završi dodatnu teorijsku obuku i da dokaz o tome dostavi Direktoratu uz prijavu za ponovno polaganje ispita.

Polaganje praktičnog dela ispita

Član 33

Kandidat za sticanje dozvole pilota paraglajdera ili upis ovlašćenja može da polaže praktičan deo ispita nakon položenog teorijskog dela ispita.

Kandidat je uspešno položio praktičan deo ispita ako je ispitivač procenio da je kandidat uspešno izvršio sve elemente praktičnog ispita.

Ako kandidat ne položi praktični deo ispita, pri ponovnom polaganju priznaje mu se položeni teorijski deo ispita.

Kandidat koji ne položi praktični deo ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera ili ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu, dužan je da pre ponovnog polaganja završi dodatnu praktičnu obuku u centru za obuku i da dokaz o tome dostavi Direktoratu uz prijavu za ponovno polaganje ispita.

Ispitivač koji sprovodi praktičan deo ispita

Član 34

Za ispitivača koji sprovodi praktičan deo ispita imenuje se lice koje se nalazi na listi ispitivača Direktorata, i po pravilu, ono koje nije obučavalo kandidata za sticanje dozvole odnosno ovlašćenja.

Ispitivač koji je imenovan za sprovođenje praktičnog dela ispita dužan je da, odmah po okončanju ispita, uruči kandidatu izveštaj o održanom ispitu.

Izgled i sadržaj obrasca autorizacije ispitivača je dat u Prilogu 3. ovog pravilnika.

V IZDAVANJE I VAŽENJE DOZVOLE I OVLAŠĆENJA I PRAVA PO OSNOVU DOZVOLE I OVLAŠĆENJA

Izdavanje dozvole pilota paraglajdera

Član 35

Na zahtev kandidata koji je položio ispit za sticanje dozvole Direktorat izdaje dozvolu pilota paraglajdera.

Uz zahtev za izdavanje dozvole pilota paraglajdera, kandidat prilaže izveštaj o položenom ispitu za sticanje dozvole.

Prilikom korišćenja prava iz dozvole, pilot paraglajdera mora imati kod sebe dozvolu pilota paraglajdera i ličnu kartu ili pasoš.

Upis ovlašćenja u dozvolu pilota paraglajdera

Član 36

Na zahtev kandidata koji je položi ispit za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga Direktorat izdaje rešenje o stažiranju.

U rešenju o stažiranju kandidat se obavezuje da, u roku od 18 meseci od dana kada je položio ispit za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga, dostavi Direktoratu potvrdu centra za obuku o tome da je u centru za obuku, pod nadzorom instruktora paraglajdinga, održao obuku u periodu od najmanje 10 radnih dana, od čega najmanje pet radnih dana praktične obuke, najmanje tri radna dana teorijske obuke i najmanje dva radna dana kao rukovodilac letenja.

Na osnovu potvrde iz stava 2. ovog člana Direktorat upisuje u dozvolu pilota paraglajdinga ovlašćenje instruktora paraglajdinga.

Kandidat koji ne završi stažiranje u roku od 18 meseci od dana kada je položio ispit za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga, mora da za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga ponovo polaže ispit za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga.

Na zahtev kandidata koji je položio ispit za sticanje ovlašćenja tandem pilota, odnosno ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom, Direktorat upisuje ovlašćenje u dozvolu pilota paraglajdera.

Uz zahtev za izdavanje rešenja o stažiranju, odnosno za upis ovlašćenja tandem pilota ili ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom, kandidat prilaže izveštaj o položenom ispitu.

Važenje dozvole, ovlašćenja i autorizacija

Član 37

Dozvola pilota paraglajdera, ovlašćenje instruktora paraglajdinga, ovlašćenje tandem pilota, ovlašćenje za letenje motornim paraglajderom, autorizacija pilota učenika i autorizacija ispitivača važe neograničeno, osim u slučaju suspenzije ili stavljanja van snage.

Suspenzija i stavljanje van snage dozvole, ovlašćenja i autorizacija

Član 38

Direktorat suspenduje dozvolu pilota paraglajdera ili ovlašćenje iz te dozvole ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da imalac dozvole nije vršio prava iz dozvole u skladu sa zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj i propisima donetim na osnovu njega.

Za vreme trajanja suspenzije imalac dozvole ne može da koristi prava iz dozvole i dužan je da vrati dozvolu Direktoratu u roku od 15 dana računajući od dana kada je primio rešenje Direktorata o suspenziji.

Direktorat stavlja van snage dozvolu pilota paraglajdera ili ovlašćenje iz te dozvole:

1) ako utvrdi da obuka za dozvolu ili ovlašćenje nije izvršena u skladu sa odredbama ovog pravilnika;

2) ako utvrdi da je dozvola, odnosno ovlašćenje izdato na osnovu falsifikovane dokumentacije ili kao posledica druge nedozvoljene radnje;

3) ako imalac dozvole do isteka suspenzije ne ispuni obaveze koje su mu naložene rešenjem o suspenziji.

Odredbe st. 1-3. ovog člana shodno se primenjuju na autorizaciju ispitivača.

Prava pilota paraglajdera

Član 39

Lice koje ima dozvolu pilota paraglajdera ima pravo da samostalno leti paraglajderom, kao i da obavlja akrobatsko letenje paraglajderom, specifične vrste letenja i prepakivanje rezervnog padobrana, ako je za to osposobljen.

Prava instruktora paraglajdinga

Član 40

Instruktor paraglajdinga ima pravo da:

1) sprovodi teorijsku i praktičnu obuku za sticanje dozvole pilota paraglajdera;

2) sprovodi teorijsku i praktičnu obuku za sticanje ovlašćenja instruktora paraglajdinga;

3) sprovodi teorijsku i praktičnu obuku za sticanje ovlašćenja tandem pilota i ovlašćenja za motorno letenje, ako sam poseduje ta ovlašćenja;

4) vrši nadzor nad radom kandidata za instruktore paraglajdinga tokom stažiranja;

5) sprovodi praktičan deo ispita za sticanje dozvole pilota paraglajdera i ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu, ako poseduje autorizaciju ispitivača;

6) sprovodi teorijski deo ispita za sticanje ovlašćenja koja se upisuju u dozvolu;

7) sprovodi obuku i proveru za akrobatsko letenje i specifične vrste letenja, ako je sam za to osposobljen.

Prilikom praktične obuke instruktor paraglajdinga može istovremeno nadzirati najviše šest učenika koji se nalaze u vazduhu, a instruktor na stažiranju najviše tri učenika koji se nalaze u vazduhu.

Prava imaoca ovlašćenja tandem pilota i ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom

Član 41

Imalac ovlašćenja tandem pilota ima pravo da:

1) leti tandem paraglajderom sa drugim pilotom paraglajdera;

2) leti tandem paraglajderom sa licem koje nema dozvolu pilota paraglajdera, ako ima najmanje pet sati letenja na tandem paraglajderu;

3) leti motornim tandem paraglajderom sa licem koje nema dozvolu pilota paraglajdera, ako ima najmanje pet sati letenja na motornom tandem paraglajderu.

Imalac ovlašćenja za letenje motornim paraglajderom ima pravo da leti paraglajderom uz korišćenje klipne pogonske grupe (motor sa propelerom).

VI OSTALE ODREDBE

Priznavanje dozvole pilota paraglajdera stečene u stranoj državi

Član 42

Imalac dozvole pilota paraglajdera stečene u stranoj državi može da podnese Direktoratu zahtev za priznavanje te dozvole u cilju izdavanja domaće dozvole pilota paraglajdera.

Direktorat priznaje dozvolu pilota paraglajdera stečenu u stranoj državi pod sledećim uslovima:

1) ako je dozvola važeća;

2) ako je dozvola izdata od strane vazduhoplovne vlasti strane države ili drugog tela koje je po propisima te države ovlašćeno za njeno izdavanje;

3) ako uslovi pod kojima je dozvola stečena nisu blaži od onih koji su predviđeni ovim pravilnikom;

4) ako kandidat položi ispit iz predmeta Vazduhoplovni propisi, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Na osnovu zahteva za priznavanje dozvole Direktorat donosi rešenje kojim se odobrava polaganje ispita radi priznavanja dozvole i određuje rok za sprovođenje ispita.

Kandidatu koji položi ispit za priznavanje dozvole izdaje se dozvola pilota paraglajdera i upisuju sva ovlašćenja iz dozvole koja je predmet priznavanja, ako se radi o ovlašćenjima koja su propisana ovim pravilnikom.

Obrazac dozvole pilota paraglajdera

Član 43

Dozvola pilota paraglajdera se izrađuje dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku, na hartiji ili drugom materijalu bele boje, dimenzija 15 x 10,5 cm.

Hartija ili drugi materijal koji se koristi za izradu dozvole mora da sadrži zaštitni hologram i da bude takav da spreči ili jasno pokaže bilo kakve izmene ili brisanja.

Izgled i sadržaj obrasca dozvole pilota paraglajdera je dat u Prilogu 2. ovog pravilnika.

Izdavanje duplikata dozvole pilota paraglajdera

Član 44

Direktorat izdaje duplikat dozvole pilota paraglajdera ako imalac dozvole izgubi dozvolu ili na drugi način ostane bez dozvole, ako je obrazac dozvole toliko oštećen da dozvola nije upotrebljiva ili ako je imalac dozvole promenio lične podatke.

Ako imalac dozvole izgubi dozvolu ili na drugi način ostane bez dozvole, uz zahtev za izdavanje duplikata dozvole dužan da podnese dokaz da je dozvola oglašena nevažećom.

Obrasci

Član 45

Zahtev za izdavanje i izmenu potvrde o pravu na obučavanje pilota paraglajdera, zahtev za izdavanje dozvole pilota paraglajdera, zahtev za donošenje rešenja o stažiranju, zahtev za upis ovlašćenja u dozvolu pilota paraglajdera, zahtev za izdavanje duplikata dozvole, kao i prijave za polaganje ispita podnose se na obrascima čiji sadržaj i izgled utvrđuje Direktorat.

Knjižica letenja

Član 46

Pilot učenik i pilot paraglajdera dužni su da vode evidenciju o letenju u knjižici letenja.

U knjižici letenja pilota učenika i pilota paraglajdera upisuju se sledeći podaci:

1) ime i prezime imaoca knjižice;

2) datum letenja;

3) tip i model paraglajdera;

4) teren sa koga je obavljeno poletanje;

5) vreme poletanja i sletanja i ukupno trajanje leta;

6) napomene (tandem letenje, letenje motornim paraglajderom, letenje u okviru obuke, ostvarena dužina preleta i sl.);

7) potpis instruktora paraglajdinga koji je nadgledao let (samo za pilote učenike);

8) posebna osposobljenja.

Pilot učenik evidentira ostvareni nalet u knjižici letenja na osnovu podataka iz dnevnika letenja.

Zdravstvena sposobnost pilota paraglajdera

Član 47

Zdravstvena sposobnost pilota paraglajdera i pilota učenika se dokazuje:

1) lekarskim uverenjem klase 1 ili klase 2, koje je izdato u skladu sa Pravilnikom o letačkom osoblju ("Službeni glasnik RS", broj 33/13), ili

2) lekarskim uverenjem koje je izdato u skladu sa Pravilnikom o bližim zdravstvenim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozači određenih kategorija motornih vozila ("Službeni glasnik RS", broj 83/11), ili

3) važećom vozačkom dozvolom, koja je izdata u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 - US i 55/14), izuzev vozačkih dozvola kategorija M i F.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, tandem piloti moraju da poseduju lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2 koje je izdato u skladu sa Pravilnikom o letačkom osoblju ("Službeni glasnik RS", broj 33/13).

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Važenje potvrda o pravu na obučavanje izdatih pre stupanja na snagu Pravilnika

Član 48

Potvrde o pravu na obučavanje izdate centrima za obuku pilota paraglajdera pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka na koje su izdate, a najkasnije 12 meseci od stupanja na snagu ovog pravilnika.

Važenje dozvola pilota paraglajdera izdatih pre stupanja na snagu Pravilnika

Član 49

Dozvole pilota paraglajdera izdate na osnovu Pravilnika o dozvolama pilota paraglajdera i centrima za obuku ("Službeni glasnik RS", broj 71/09) prestaju da važe 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Na zahtev imaoca dozvole iz stava 1. ovog člana izdaje se dozvola pilota paraglajdera u skladu sa odredbama ovog pravilnika, zajedno sa ovlašćenjem instruktora paraglajdinga ako je imalac dozvole posedovao to ovlašćenje.

Lice koje je posedovalo dozvolu pilota paraglajdera čiji je rok važenja istekao može da obnovi njeno važenje ako uz zahtev za izdavanje dozvole na novom obrascu podnese Direktoratu dokaz da je u periodu od tri meseca pre podnošenja zahteva obavio praktičan ispit za sticanje dozvole sa ovlašćenim ispitivačem.

Važenje osposobljenja stečenih pre stupanja na snagu Pravilnika

Član 50

Pilotima paraglajdera kojima je na osnovu Pravilnika o dozvolama pilota paraglajdera i centrima za obuku ("Službeni glasnik RS", broj 71/09) u knjižicu letenja upisano osposobljenje za letenje motornim paraglajderom ili osposobljenje za letenje tandem paraglajderom, u dozvolu koja se izdaje u skladu sa odredbama ovog pravilnika upisuje se ovlašćenje za letenje motornim paraglajderom, odnosno ovlašćenje za letenje tandem paraglajderom.

Primena ovog pravilnika na započete postupke

Član 51

Postupci koji do dana stupanja na snagu ovog pravilnika nisu okončani okončaće se po odredbama propisa koji je bio na snazi do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Prestanak važenja drugih propisa

Član 52

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dozvolama pilota paraglajdera i centrima za obuku ("Službeni glasnik RS", broj 71/09).

Stupanje Pravilnika na snagu

Član 53

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

IZGLED I SADRŽAJ OBRASCA POTVRDE O PRAVU NA OBUČAVANJE

 

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE
CIVIL AVIATION DIRECTORATE OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Na osnovu Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 73/10, 57/11, 93/12 i 45/15) i dole naznačenih uslova, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdaje
Pursuant to the Air Transport Law ("Official Gazzette of the Republic of Serbia", No. 73/10, 57/11, 93/12 and 45/15) and subject to the conditions specified below, the Civil Aviation Directorate of the Republic of Serbia hereby issues

POTVRDU O PRAVU NA OBUČAVANJE
CENTRA ZA OBUKU
APPROVED TRAINING ORGANISATION
CERTIFICATE

 

SRB / ATO - _ _ _

Naziv centra za obuku
Name of the Training Organization
____________________________________________

 

Sedište centra za obuku
Address of the Training Organization
___________________________________________

 

kojom stiče svojstvo odobrenog centra za obuku sa pravom da vrši osnovnu obuku pilota paraglajdera u skladu sa Pravilnikom o dozvolama i centrima za obuku pilota paraglajdera i kojom se ovlašćuje za sprovođenje obuke za sticanje sledećih ovlašćenja:
that empowers training organization to operate as approved training organization with privilege to provide initial training course for paraglider pilots according to Regulation on licensing and training organizations for paraglider pilots with privilege to provide training for acquiring the following ratings:

USLOVI/CONDITIONS:
Ova potvrda važi sve dok centar za obuku ispunjava uslove propisane Pravilnikom o dozvolama i centrima za obuku pilota paraglajdera i drugim relevantnim propisima.
This certificate is valid whilst the approved organization remains in compliance with Regulation on licensing and training organizations for paraglider pilots and other applicable regulations.

Ova potvrda važi do __________________ osim ukoliko se en poništi, suspenduje ili stavi van snage.
This certificate shall remain valid until _________________ unless the certificate has been cancelled, suspended or revoked.

Datum izdavanja: _______________
Date of issue:

 

Potpis:
Singed:

 

 

 

 

m.p.
Stamp

Direktor
Direktorata civilnog vazduhoplovstva
Director of
Civil Aviation Directorate

 

 

 

 

Prilog 2.

IZGLED I SADRŽAJ OBRASCA DOZVOLE PILOTA PARAGLAJDERA

 

Strana 1

 

DIREKTORAT
CIVILNOG
VAZDUHOPLOVSTVA
REPUBLIKE SRBIJE

CIVIL AVIATION
DIRECTORATE
OF THE REPUBLIC
OF SERBIA

 

 

DOZVOLA PILOTA PARAGLAJDERA
PARAGLIDING PILOT LICENCE

 

 

 

 

 

 

Strana 2

 

I

Država izdavanja
State of issue

Republika Srbija
Republic of Serbia

III

Broj dozvole
Licence number

SRB

IV

Prezime i ime imaoca
Last and first name of holder

IVa

Datum rođenja
Date of birth

XIV

Mesto rođenja
Place of birth

V

Adresa imaoca
Address of holder

VI

Državljanstvo
Nationality

VII

Potpis imaoca
Signature of holder

VIII

Izdavalac
dozvole

Issuing
authority

DCV Republike Srbije
CAD of the Republic of Serbia

X

Datum izdavanja
Date of issue

XIV Datum prvog izdavanja
      Date of initial issue

X

Potpis ovlašćenog lica
Signature of issuing officer

XI

Žig ili pečat izdavaoca dozvole
Seal or stamp of issuing authority

 
     

Strana 3

 
 

XII Ovlašćenje
      Rating

Datum izdavanja
Date of issue

Potpis i pečat
Signature and stamp

Instruktor
paraglajdinga

Paragilding
Instructor

 

 

Tandem poilot
Tandem Pilot

 

 

Letenje
motornim
paraglajderom

Powered
Paragliding

 

 

IX Važenje / Validity

Dokument koji sadrži fotografiju mora da se nosi u svrhu identifikacije imaoca dozvole.
A document containing a photo shall be carried for the purposes of identification of the licence holder.

XII Primedbe / Remarks

 
     

Strana 4

 
 

 

 

 

 

 

NAMERNO OSTAVLJENO PRAZNO
INTENTIONALLY LEFT BLANK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog 3.

IZGLED I SADRŽAJ OBRASCA AUTORIZACIJE ISPITIVAČA

AUTORIZACIJA ISPITIVAČA
Examiner's Authorization

Na osnovu člana 176. Zakona o vazdušnom saobraćaju i člana 6. Pravilnika o dozvolama i centrima za obuku pilota paraglajdera, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ovim autorizuje ispitivača:

On the basis of the Article 176. of the Air Transport Law and Article 6. of the Regulation on licensing and training organizations for paraglider pilots, the Civil Aviation Directorate of the Republic of Serbia hereby authorizes an examiner:

DIREKTORAT
CIVILNOG
VAZDUHOPLOVSTVA
REPUBLIKE SRBIJE

CIVIL AVIATION
DIRECTORATE
OF THE REPUBLIC
OF SERBIA

 

Prezime i ime
Last and first name

 

Broj autorizacije
Number of authorization

 

Prava i uslovi
Priviliges and Conditions

Važi do
Valid until

 

Potpis imaoca
Holder's signature

 

Datum izdavanja
Date of issue

 

 

m.p.
Stamp

 

_____________________
Direktor DCV
Director of CAD

 

Prilog 4.

SADRŽAJ PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA STICANJE DOZVOLE PILOTA PARAGLAJDERA

 

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA ZA STICANJE DOZVOLE PILOTA PARAGLAJDERA

Sekcija 1: Priprema i poletanje

1) Pretpoletni pregled dokumentacije i priprema

2) Koordinacija sa nadležnom službom kontrole letenja (plan leta)

3) Poznavanje načina korišćenja paraglajdera

4) Provera pre poletanja

Sekcija 2: Poletanje

1) Način poletanja

2) Simulacija prekida poletanja

3) Signali pre i tokom poletanja

4) Odgovarajući profil leta

Sekcija 3: Opšte radnje

1) Održavanje položaja i brzine u pravolinijskom letu

2) Koordinacija tokom zaokreta sa nagibom od 30°

3) Vađenje iz zaokreta prema odabranom orijentiru

4) Letenje na velikim napadnim uglovima

5) Prevučeni let i vađenje iz prevučenog leta

6) Koordinirani zaokret sa nagibom od 45°

Sekcija 4: Prilaz i sletanje

1) Postupak prilaženja po krugu za sletanje

2) Osmatranje i izbegavanja sudara

3) Provere pre sletanja

4) Preciznost sletanja (pravilno sletanje u označeni prostor 50 x 50 m)

5) Koordinacija sa nadležnom službom kontrole letenja (zatvaranje plana leta)

 

Prilog 5.

SADRŽAJ PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA STICANJE OVLAŠĆENJA ZA LETENJE MOTORNIM PARAGLAJDEROM

 

SADRŽAJ PRAKTIČNOG DELA ISPITA ZA STICANJE OVLAŠĆENJA ZA LETENJE MOTORNIM PARAGLAJDEROM

Sekcija 1: Priprema i poletanje

1) Pretpoletni pregled dokumentacije i priprema

2) Koordinacija sa nadležnom službom kontrole letenja (popunjavanje plana leta)

3) Poznavanje načina korišćenja paraglajdera

4) Provera pre poletanja

Sekcija 2: Poletanje sa ravnog terena korišćenjem motora

1) Postupci poletanja na ravnom terenu

2) Zatrčavanje, poletanje i penjanje

3) Praćenje leta i veština letenja tokom faze poletanja

4) Simulacija otkaza motora nakon poletanja

5) Prekid rada motora i ponovno startovanje motora u letu

Sekcija 3: Redovni postupci (let u zoni)

1) Održavanje položaja i brzine u pravolinijskom letu

2) Režimi leta

3) Zaokreti

4) Simulacija vanrednih situacija (na zahtev instruktora)

Sekcija 4: Let po krugu i sletanje

1) Elementi leta po školskom krugu

2) Zaokreti

3) Prilaz i sletanje

4) Preciznost sletanja (pravilno sletanje u označeni prostor 50 x 50 m)