ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2010, 5/2010 - ispr., 19/2010 - ispr., 50/2010, 44/2011, 38/2012, 7/2013 - ispr., 28/2014, 11/2015, 74/2016 i 21/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način obavljanja poslova na uređivanju, održavanju i korišćenju javnih parkirališta i uređuje se način plaćanja cene usluga za korišćenje javnih parkirališta (u daljem tekstu: cena parkiranja) na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Poslove upravljanja, korišćenja i održavanja javnih parkirališta na teritoriji Grada, vrši Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta u smislu ove odluke su javne saobraćajne površine i posebni prostori određeni i obeleženi za parkiranje vozila.

Član 4

Javna parkirališta mogu da budu: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne saobraćajne površine i posebni prostori određeni i obeleženi za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene javne saobraćajne površine i posebni prostori određeni i obeleženi za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su javne saobraćajne površine i posebni prostori u neposrednoj blizini objekta u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja, koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Član 5

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata za korišćenje, mogu da budu:

1. opšta parkirališta, za čije korišćenje se ne plaća cena parkiranja, i

2. posebna parkirališta, za čije korišćenje se plaća cena parkiranja.

Član 6

Javna parkirališta, s obzirom na vrstu vozila, mogu da budu određena za parkiranje:

1. putničkih vozila.

2. autobusa,

3. teretnih vozila,

4. motocikla, mopeda, lakih tricikala, teških tricikala, lakih četvorocikala, teških četvorocikala,

5. priključnih vozila, i

6. bicikla.

Javna parkirališta mogu da budu određena i za parkiranje različitih vrsta vozila iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Posebna parkirališta, prema dozvoljenom vremenu parkiranja i visine cene parkiranja, određuju se po zonama.

1. ekstra zona (mesta izuzetne atrakcije - poslovni centri, bioskopi, pozorišta i dr.), u kojoj se vreme parkiranja ograničava na 120 minuta,

2. I zona (crvena) u kojoj se vreme parkiranja ograničava na 120 minuta,

3. II zona (plava - mesta sa većim stepenom iskorišćenosti parkirališta), u kojoj vreme parkiranja nije ograničeno, i

4. III zona (bela - mesto sa nižim stepenom iskorišćenosti parkirališta), u kojoj vreme parkiranja nije ograničeno.

Član 8

Na posebnim parkiralištima može da se vrši kontrola ulaska i izlaska vozila.

Kontrola iz stava 1. ovog člana može da se vrši postavljanjem rampe, izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu, ili na drugi način.

Član 9

Aktom Gradske uprave za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Gradska uprava) određuju se javna parkirališta.

Član 10

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja,

Posebna parkirališta, pored saobraćajne signalizacije, moraju da imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: oznaku zone, vrste vozila, cenu parkiranja, kao i naznaku dozvoljenog vremena parkiranja.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije dužna je da vodi evidenciju o saobraćajnoj signalizaciji na javnim parkiralištima.

II UREĐIVANJE, ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 11

Preduzeće je dužno da uređuje, održava oprema i obeležava javna parkirališta.

Pod održavanjem iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i održavanje parkomata u ispravnom stanju.

Preduzeće je dužno da ima zaključen ugovor sa telekomunikacionim operaterom koji će pružati usluge plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona.

Preduzeće je dužno da vodi evidenciju o javnim parkiralištima u skladu sa aktom iz člana 9. ove odluke.

Član 12

Korisnikom javnog parkirališta u smislu ove odluke smatra se vozač, odnosno vlasnik vozila (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnik je dužan da koristi javno parkiralište u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i oznakama iz člana 10. stav 2. ove odluke.

Član 13

Parking-mesta za osobe sa invaliditetom mogu da koriste lica kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom najmanje 70%, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i lica na dijalizi.

Na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu i dečiju zaštitu o ispunjenosti uslova, licima iz stava 1. ovog člana koja imaju prijavljeno prebivalište u Gradu, Preduzeće izdaje nalepnicu za označavanje jednog vozila osobe sa invaliditetom, odnosno člana zajedničkog domaćinstva.

Gradska uprava nadležna za socijalnu i dečju zaštitu donosi akt iz stava 2. ovog člana na osnovu medicinske i druge dokumentacije.

Gradska uprava je dužna da na javnim parkiralištima, u zavisnosti od kapaciteta i potreba, odredi broj parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom.

Član 13a

Parking mesta za trudnice i majke sa decom do navršene druge godine starosti mogu da koriste, trudnice u trećem trimestru koje imaju prijavljeno prebivalište u Gradu neprekidno dve godine pre podnošenja zahteva i majke sa decom do navršene druge godine starosti koje imaju prijavljeno prebivalište u Gradu neprekidno dve godine pre podnošenja zahteva.

Na osnovu akta gradske uprave nadležne za socijalnu i dečiju zaštitu o ispunjenosti uslova, licima iz stava 1. ovog člana, Preduzeće izdaje nalepnicu za označavanje jednog vozila registrovanog na ime trudnice ili majke sa decom do dve godine starosti, odnosno člana zajedničkog domaćinstva.

Gradska uprava nadležna za socijalnu i dečiju zaštitu donosi akt iz stava 2. ovog člana na osnovu medicinske i druge dokumentacije podobne za dokazivanje ispunjenosti uslova iz ove odluke.

Gradska uprava nadležna za socijalnu i dečiju zaštitu, uz prethodno pribavljeno mišljenje Gradske uprave za saobraćaj, dužna je da utvrdi minimalan broj parking mesta na javnim parkiralištima, neophodan za olakšano parkiranje vozila koja koriste trudnice ili majke sa decom do navršene druge godine starosti.

Član 14

Javna parkirališta koja su određena za parkiranje određene vrste vozila, mogu da se koriste samo za tu vrstu vozila.

Izuzetno, od stava 1. ovog člana javna parkirališta za parkiranje putničkih vozila mogu da se koriste i za parkiranje dva ili više motocikala.

Parking mesta određena isključivo za parkiranje motocikala moraju biti obeležena, ne mogu ometati normalno odvijanje javnog saobraćaja i kao takva se izuzimaju iz sistema naplate.

Na javnim parkiralištima za teretna vozila i autobuse mora da bude izgrađen i sanitarni čvor.

Javna parkirališta za bicikle moraju da sadrže odgovarajuću opremu za odlaganje bicikla i mogu da budu ograđena.

Član 15

Gradska uprava može izuzetno da odobri rezervaciju parking-mesta na javnim parkiralištima za potrebe državnih organa, organa Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavnicima, drugim pravnim licima i preduzetnicima, kao i fizičkim licima.

Na osnovu akta Gradske uprave licima iz stava 1. ovog člana, Preduzeće izdaje nalepnicu za korišćenje rezervisanog parking-mesta.

Na rezervisanim parking mestima na posebnim parkiralištima, za vreme rezervacije parking mesta ne primenjuju se odredbe člana 7. tač. 1. i 2. o vremenskom ograničenju korišćenja posebnog parkirališta.

Gradska uprava propisuje uslove za rezervaciju parking mesta iz stava 1. ovog člana.

III NAČIN PLAĆANJA CENE PARKIRANJA

Član 16

Za korišćenje posebnog parkirališta korisnik je dužan da Preduzeću plati cenu parkiranja, u zavisnosti od vremena korišćenja parking mesta i zone u kojoj se parkiralište nalazi.

Cena iz stava 1. ovog člana i člana 22. stav 1. ove odluke utvrđuje se cenovnikom Preduzeća na koji prethodnu saglasnost daje Gradsko veće Grada Novog Sada.

Preduzeće je dužno da iz naplaćene cene parkiranja finansira obavljanje poslova iz člana 2. ove odluke.

Član 17

Korisnik je dužan da:

1. plati cenu parkiranja iz člana 16. stav 1. ove odluke za svaki započeti sat korišćenja, putem mobilnog telefona ili da istakne parking kartu sa tačnim podacima s unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila, i

2. postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom parkiranja.

Član 18

Korišćenje parking mesta određenih za osobe sa invaliditetom na posebnim parkiralištima ne plaćaju korisnici koji na vozilu imaju vidno istaknutu nalepnicu, odnosno odgovarajuću oznaku osobe sa invaliditetom.

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske, vatrogasna vozila ne plaćaju cenu parkiranja kada u toku interventnih akcija koriste posebna parkirališta.

Član 19

Pojedini korisnici (stanari, porodice sa troje i više dece, osobe sa invaliditetom, korisnici poslovnih prostora) mogu da koriste posebna parkirališta kao povlašćeni korisnici pod uslovima i na način koji propisuje Gradska uprava.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Preduzeće, izdaje povlašćenu parking kartu po jednom osnovu, koji može da se koristi isključivo za vozila za koje je izdata.

Član 20

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila i nestanak stvari iz vozila na javnom parkiralištu.

Član 21

Kontrolu naplate i korišćenja posebnog parkirališta vrši ovlašćeni kontrolor Preduzeća (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor ima legitimaciju i mora da nosi službeno odelo.

Preduzeće propisuje izgled i sadržinu legitimacije, kao i izgled odela iz stava 2. ovog člana.

Član 22

Korisnik koji koristi posebno parkiralište suprotno članu 17. ove odluke dužan je da plati posebnu cenu parkiranja prema cenovniku Preduzeća.

Nalog za plaćanje cene iz stava 1. ove odluke izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje posebne cene parkiranja na način iz stava 2. ove odluke, smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje posebne cene parkiranja.

Smatra se da je korisnik posebnog parkirališta postupio po primljenom nalogu ukoliko plati posebnu cenu parkiranja u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje.

Ako korisnik posebnog parkirališta ne plati posebnu cenu parkiranja, u roku iz stava 4. ovog člana, dužan je da osim iznosa za posebnu cenu parkiranja, u narednih osam dana, plati i stvarne troškove Preduzeća i zakonsku zateznu kamatu, na šta će u nalogu biti upozoren.

Ukoliko korisnik posebnog parkirališta ne postupi u skladu sa stavom 5. ovog člana, preduzeće će pokrenuti postupak naplate potraživanja.

Preduzeće može radi omogućavanja nesmetanog korišćenja javnih parkirališta da ukloni, premesti vozilo, odnosno da postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila, po nalogu nadležnog organa.

Način, postupak i sredstva za sprovođenje mera iz stava 7. ovog člana vršiće se u skladu sa aktom koje donosi Gradsko veće Grada Novog Sada na predlog Gradske uprave.

IV ZABRANE

Član 23

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnoj signalizaciji i oznakama iz člana 12. stav 2. ove odluke, kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2. parkiranje neregistrovanih vozila i vozila bez registarskih oznaka,

3. parkiranje vozila na parking mestu obeleženom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom ako ne poseduje nalepnicu iz člana 13. stav 2. ove odluke, odnosno drugu odgovarajuću oznaku osobe sa invaliditetom,

4. parkiranje odbačenog ili havarisanog vozila,

5. parkiranje priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

6. ostavljanje plovnih objekata, drugih stvari i predmeta, kao i korišćenje parkirališta na način suprotan nameni,

7. ograđivanje parking mesta,

8. samovlasno uređenje rezervisanog parking mesta,

9. pranje vozila ili na drugi način korišćenje javnih parkirališta suprotno njihovoj nameni, i

10. druge radnje koje dovode do prljanja, oštećenja ili uništavanja javnog parkirališta.

V NADZOR

Član 24

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke obavlja Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove putem inspektora za kontrolu drumskog saobraćaja (u daljem tekstu: inspektor) i komunalnog policajca.

Član 25

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je dužan i ovlašćen da kontroliše:

1. saobraćajnu signalizaciju na javnim parkiralištima i naredi Preduzeću otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku,

2. tehničku ispravnost javnih parkirališta i naredi Preduzeću otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku,

3. izgrađenost, uređenost i opremljenost javnih parkirališta u skladu sa aktima Gradske uprave i naredi Preduzeću otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku, i

4. javna parkirališta sa aspekta bezbednosti saobraćaja i na osnovu nalaza nadležnog organa naredi izmenu režima saobraćaja odnosno parkiranja.

Član 26

Inspektor je ovlašćen da, kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke, naredi korisniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ako se korisnik ne nalazi na licu mesta ili odbije da ukloni vozilo, inspektor će da fotografiše vozilo i donese rešenje kojim se nalaže uklanjanje vozila u određenom roku, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Rešenje iz stava 2. ovog člana pričvršćuje se na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćen, a time se smatra i da je dostavljanje uredno izvršeno.

Inspektor donosi zaključak o dozvoli izvršenja upotrebom specijalnog vozila Preduzeća u slučaju da korisnik ne postupa po naredbi iz stava 1. ovog člana, odnosno po rešenju iz stava 2. ovog člana.

Član 27

Inspektor je ovlašćen da kontroliše da li se javna parkirališta koriste u skladu sa namenom propisanom ovom odlukom i da naredi otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku.

Inspektor je ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog.

Član 28

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 29

Troškove prethodno preduzetih radnji za uklanjanje, uklanjanje upotrebom specijalnog vozila i čuvanje uklonjenih vozila, snosi korisnik prema cenovniku koji utvrđuje Preduzeće.

Naplaćeni troškovi iz stava 1. ovog člana prihod su Preduzeća.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 30

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne postupi u skladu sa članom 10. st. 1. i 2. ove odluke,

2. ne postupi u skladu sa članom 11. ove odluke, i

3. ne opremi javna parkirališta u skladu sa članom 14. st. 3, 4. i 5. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u Preduzeću novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 sati do 240 sati.

Član 31

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 19. stav 2. ove odluke, i

2. postupi suprotno članu 23. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 sati do 240 sati.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara.

Član 32

(Brisan)

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 7/2004 i 5/2006).

Član 34

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 28/2014)

Član 7

Odredbe člana 1. ove odluke primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2015)

Član 2

Sredstva neophodna za obeležavanje posebnih parking mesta za trudnice i majke sa decom do navršene druge godine starosti obezbediće se u budžetu Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Novi Sad.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 74/2016)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. decembra 2016. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 21/2017)

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".