ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 56/2012, 69/2013, 21/2014 - rešenje o usklađivanju din. izn. , 33/2014, 35/2014 - ispr., 47/2014 - rešenje o usklađivanju din. izn., 69/2014, 74/2016 i 21/2017)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Novog Sada i utvrđuju se obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalna taksa).

Član 2

Komunalna taksa uvodi se za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru,

2. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu Novom Sadu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.),

3. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

4. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

5. držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

6. (brisana)

7. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja, i

8. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Komunalna taksa ne plaća se za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 3

Obveznik komunalne takse (u daljem tekstu: obveznik) je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 5

Obveznik komunalne takse iz člana 2. stav 1. tačka 1. ove odluke, dužan je da podnese prijavu Gradskoj poreskoj upravi, do 31. marta tekuće godine, odnosno u roku od 10 dana od dana početka obavljanja delatnosti, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

Obveznik komunalne takse iz člana 2. stav 1. tačka 5. ove odluke, dužan je da podnese prijavu Gradskoj poreskoj upravi, do 31. marta tekuće godine, odnosno u roku od 10 dana od dana početka držanja sredstava za igru, radi utvrđivanja obaveze plaćanja komunalne takse.

Obveznik iz st. 1. i 2. ovog člana dužan je da svaku nastalu promenu prijavi Gradskoj poreskoj upravi, u roku od 10 dana od dana nastanka promene.

Obrazac prijave za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse iz st. 1. i 2. ovog člana, utvrdiće Gradska poreska uprava.

Član 6

Komunalna taksa plaća se u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća komunalna taksa.

Komunalna taksa utvrđuje se u godišnjem, mesečnom ili dnevnom iznosu, srazmerno vremenu korišćenja, na način propisan ovom odlukom.

Član 7

Komunalna taksa iz člana 2. stav 1. tač. 1. i 2. ove odluke plaća se po zonama:

I. zona obuhvata područja mesnih zajednica:" Žitni trg","Stari grad", "Prva vojvođanska brigada", "Sonja Marinković", "Liman", "Boško Buha", "Liman III", "Ostrvo", "Ivo Andrić", "Vera Pavlović", "Narodni heroji", "Omladinski pokret", "Sava Kovačević" i "Dunav".

II. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "7 juli", "Gavrilo Princip", "Bistrica" i "Detelinara".

III. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Južni Telep", "Bratstvo-Telep", "Nikola Tesla-Telep", "Jugovićevo", "Podbara", "Salajka", "Petrovaradin" i "Sremska Kamenica".

IV. zona obuhvata područja mesnih zajednica: Adice", "Radnički", "Slana bara", "Klisa", "Vidovdansko naselje", "Šangaj", "Futog", "Veternik", "Rumenka" i "Kać".

V. zona obuhvata područja mesnih zajednica: "Begeč", "Budisava", "Bukovac", "Kisač", "Kovilj", "Ledinci", "Stari Ledinci", "Stepanovićevo" i "Čenej".

Član 8

Komunalna taksa iz člana 2. stav 1. tač. 4. i 8. ove odluke plaća se po zonama:

I. zona: Delovi Novog Sada ograničeni ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Jaše Tomića do Kisačke ulice, Kisačkom ulicom do Ulice Jovana Cvijića, Ulicom Jovana Cvijića, Gundulićevom ulicom, Ulicom Jaše Ignjatovića, Kosovskom ulicom do Ulice Marka Miljanova, Ulicom Marka Miljanova, Beogradskim kejom, Kejom žrtava racije, Sunčanim kejom do Mosta slobode, kao i Bulevarom cara Lazara, Bulevar kralja Petra I, Bulevar Jaše Tomića i u Petrovaradinu, Petrovaradinska tvrđava i Štrosmajerova ulica.

II. zona: Delovi Novog Sada i Petrovaradina koji nisu obuhvaćeni u zoni I i Sremska Kamenica.

III. zona: Naseljena mesta koja nisu obuhvaćena u zoni I i II.

Član 9

Naplatu i kontrolu naplate komunalne takse po ovoj odluci vrše nadležne gradske uprave.

Član 10

Za komunalnu taksu koja se utvrđuje rešenjem u godišnjem iznosu, obveznik je dužan da do donošenja rešenja o utvrđivanju komunalne takse za tekuću godinu, plaća mesečne akontacije u visini taksene obaveze za poslednji mesec godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća taksa.

Razliku između komunalne takse utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa takse, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju taksene obaveze za tekuću godinu.

Član 10a

(Brisan)

Član 11

U pogledu postupanja po pravnim lekovima, načina i rokova plaćanja, kamate, povraćaja, zastarelosti naplate, prinudne naplate i ostalog što nije posebno uređeno ovom odlukom, shodno se primenjuje zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 12

Uplata prihoda od komunalnih taksi vrši se na uplatne račune javnih prihoda, propisane aktima kojima se uređuje budžetski sistem (u daljem tekstu: uplatni račun javnih prihoda).

Prihod od komunalnih taksi propisanih ovom odlukom pripada budžetu Grada Novog Sada.

Član 13

Nadležne gradske uprave dužne su da vode evidenciju obveznika.

Član 14

Novčanom kaznom najmanje u iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- Gradskoj poreskoj upravi ne podnese prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse (član 5. st. 1. i 2. ove odluke);

- Gradskoj poreskoj upravi ne prijavi ili ne prijavi u propisanom roku svaku nastalu promenu (član 5. stav 3. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 12.500,00 dinara.

Član 15

Sastavni deo ove odluke je Taksena tarifa utvrđena za korišćenje pojedinih prava, predmeta i usluga.

Član 16

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 54/09, 30/10, 60/10 i 51/11).

Član 17

Obveznici koji su do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave("Službeni glasnik RS", broj 93/12), odnosno ove odluke, na ime korišćenja prava, predmeta i usluga, uplatili veći iznos komunalne takse za 2012. godinu, od iznosa koji duguju zbog ukidanja takse, oslobađanja od taksene obaveze ili smanjenja iznosa takse, mogu da podnesu zahtev, nadležnoj gradskoj upravi za preknjižavanje više uplaćenog iznosa na iste ili druge obaveze po osnovu javnih prihoda, koji pripadaju Gradu Novom Sadu.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2013. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 69/2013)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2014. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 33/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 69/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 74/2016)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 21/2017)

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

1. Za isticanje firme na poslovnom prostoru komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se u godišnjem iznosu, u zavisnosti od veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo, vrste delatnosti i zone određene u članu 7. ove odluke.

2. Pod firmom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki istaknuti naziv ili ime na poslovnom prostoru, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost u tom prostoru.

3. Komunalna taksa za isticanje firme plaća se za sedište, predstavništvo i za svaku izdvojenu poslovnu jedinicu na teritoriji Grada Novog Sada.

4. Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, komunalna taksa se plaća samo za jednu firmu.

5. Taksena obaveza po ovom tarifnom broju nastaje danom upisa subjekta u odgovarajući registar i traje dok obveznik ne prijavi prestanak korišćenja prava, predmeta ili usluge.

6. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave, koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove komunalne takse.

7. Srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica, koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara dinara (osim pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

64.271,00 dinara

II zona

58.023,90 dinara

III zona

52.221,51 dinara

IV zona

46.999,36 dinara

V zona

42.299,42 dinara

8. Velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

96.406,50 dinara

II zona

86.765,85 dinara

III zona

78.089,27 dinara

IV zona

70.280,34 dinara

V zona

63.252,31 dinara.

9. Velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

321.355,00 dinara

II zona

289.219,50 dinara

III zona

260.297,55 dinara

IV zona

234.267,80 dinara

V zona

210.841,03 dinara.

10. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju:

- osnovne i srednje škole sa teritorije Grada Novog Sada,

- indirektni korisnici budžeta Grada Novog Sada, i

- preduzetnici koji kao pretežnu delatnost obavljaju stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti, za koje je izdat odgovarajući sertifikat ministarstva nadležnog za poslove privrede.

11. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju i preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte;proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), koja imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara.

Tarifni broj 2.

1. Za korišćenje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i reklamne oznake), uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju Gradu Novom Sadu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se u godišnjem iznosu, u zavisnosti od veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo, vrste delatnosti i zone određene u članu 7. ove odluke.

2. Srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

25.700,00 dinara

II zona

23.200,00 dinara

III zona

20.800,00 dinara

IV zona

18.700,00 dinara

V zona

16.900,00 dinara

3. Velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

38.500,00 dinara

II zona

34.700,00 dinara

III zona

31.200,00 dinara

IV zona

28.100,00 dinara

V zona

25.300,00 dinara

4. Velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja plaćaju, i to:

I zona

128.500,00 dinara

II zona

115.600,00 dinara

III zona

104.100,00 dinara

IV zona

93.700,00 dinara

V zona

84.300,00 dinara

5. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove komunalne takse, u skladu sa rešenjem, kojim se odobrava postavljanje reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i reklamne oznake), koje donosi Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

6. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju preduzetnici i mala pravna lica, (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom; i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnihi telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), koja imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara

Tarifni broj 3.

1. Za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu.

2. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila iz tačke 1. ovog tarifnog broja i to za:

1) putnička vozila, prema radnoj zapremini motora:

 

- do 1150 cm3

520,00 dinara

- preko 1150 cm3 do 1300 cm3

1.050,00 dinara

- preko 1300 cm3 do 1600 cm3

1.570,00 dinara

- preko 1600 cm3 do 2000 cm3

2.100,00 dinara

- preko 2000 cm3 do 3000 cm3

3.150,00 dinara

- preko 3000 cm3

5.240,00 dinara

2) teretne i radne prikolice(za putnička vozila)

520,00 dinara

3) motocikle, prema radnoj zapremini motora:

 

- do 125 cm3

420,00 dinara

- preko 125 cm3 do 250 cm3

630,00 dinara

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.050,00 dinara

- preko 500 cm3 do 1200 cm3

1.260,00 dinara

- preko 1200 cm3

1.570,00 dinara

4) teretna vozila (kamion, kamionet, prikolice i poluprikolice), prema nosivosti vozila:

 

- do 2 tone

1.570,00 dinara

- preko 2 tone do 5 tona

2.100,00 dinara

- preko 5 tona do 12 tona

3.670,00 dinara

- preko 12 tona

5.240,00 dinara

5) vučna vozila - tegljači prema snazi motora:

 

- do 66 kw

1.570,00 dinara

- preko 66 kw do 96 kw

2.100,00 dinara

- preko 96 kw do 132 kw

2.620,00 dinara

- preko 132 kw do 177 kw

3.150,00 dinara

- preko 177 kw

4.200,00 dinara

6) autobuse i kombibuse, po registrovanom sedištu

50,00 dinara

7) priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta, prema nosivosti vozila:

 

- do 1 tone nosivosti

420,00 dinara

- od 1 tone do 5 tona

730,00 dinara

- od 5 tona do 10 tona

1.000,00 dinara

- od 10 tona do 12 tona

1.360,00 dinara

- preko 12 tona

2.100,00 dinara

8) radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela

1.050,00 dinara.

3. Vlasnici putničkih vozila i motocikla, osobe sa invaliditetom sa 80 i više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 i više procenata, plaćaju komunalnu taksu u iznosu od 208,65 dinara.

4. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za preuređena putnička vozila i bicikle sa pomoćnim motorom koje koriste osobe sa invaliditetom.

5. Gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve dužna je da vodi evidenciju obveznika sa podacima o zaduživanju i kontrolu naplate komunalne takse iz ovog tarifnog broja.

6. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za specijalna vozila javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad, kao i za ona vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu i korišćenje puteva, shodno Zakonu o javnim putevima.

Tarifni broj 4.

1. Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, za svaki ceo i započeti m2 prostora koji se koristi, utvrđuje se komunalna taksa po zonama određenim u članu 8. ove odluke, srazmerno vremenu korišćenja prostora i to:

1) za postavljanje kioska i baraka komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

18,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

11,00 dinara

2) za postavljanje prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne objekte, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

30,00 dinara

II zona

20,00 dinara

III zona

15,00 dinara

3) za postavljanje letnjih bašti, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

18,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

11,00 dinara

4) za postavljanje zimskih bašti, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

34,00 dinara

II zona

24,00 dinara

III zona

20,00 dinara

5) za postavljanje pokretnih tezgi za izlaganje i prodaju robe, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

115,00 dinara

II zona

92,00 dinara

III zona

69,00 dinara

6) za postavljanje izložbenih pultova za izlaganje i prodaju robe koja se prodaje u objektu, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od 100,00 dinara,

7) za postavljanje uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode, hot dog i sl, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

150,00 dinara

II zona

119,00 dinara

III zona

87,00 dinara

8) za postavljanje rashladnih uređaja, komunalna taksa se utvrđuje po rashladnoj komori u okviru postavljenog rashladnog uređaja, u dnevnom iznosu i to:

I zona

100,00 dinara

II zona

75,00 dinara

III zona

50,00 dinara

9) za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od 200,00 dinara po aparatu ili uređaju.

Za postavljanje šatora za cirkuse i zabavne parkove, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

20,00 dinara

II zona

13,00 dinara

III zona

7,00 dinara

10) za postavljanje perdi, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

I zona

3,00 dinara

II zona

2,00 dinara

III zona

1,00 dinara

11) za postavljanje drugih objekata i uređaja na javnim površinama, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

- za privremeno zauzimanje javne površine do 2m2 do 7 dana

1.000,00

- za privremeno zauzimanje javne površine preko 2m2 do 7 dana

500,00 dinara

- za privremeno zauzimanje javne površine do 2m2 više od 7 dana

300,00 dinara

- za privremeno zauzimanje javne površine preko 2m2 više od 7 dana

150,00 dinara

2. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje gradska uprava nadležna za komunalne poslove prilikom izdavanja rešenja, a obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnoj površini. Ako se rešenje izdaje na period od godinu dana, komunalna taksa se plaća tromesečno do 15-og u mesecu u kojem započinje tromesečje.

3. Za korišćenje površine ispred poslovnih prostorija, koja nije javna površina, plaća se komunalna taksa utvrđena ovim tarifnim brojem, umanjena za 50%, prilikom izdavanja rešenja, a obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje te površine.

4. Za postavljanje letnje bašte u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne godine, komunalna taksa se umanjuje za 50%.

5. Ako se rešenjem produžava period zauzeća za postavljanje letnje bašte, takseni iznosi utvrđeni u tački 1. podtač. 3) i 4) ovog tarifnog broja se povećavaju za 30%.

6. Pravno lice koje koristi objekat koji se nalazi u sastavu nadstrešnice na autobuskom stajalištu plaća komunalnu taksu na osnovu rešenja o utvrđivanju taksene obaveze, koje donosi gradska uprava nadležna za saobraćaj i puteve.

7. Za korišćenje javne zelene površine, takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem povećavaju se za 100%.

8. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Zmaj Jovinoj, Kralja Aleksandra, Pozorišnom trgu, Trgu slobode, Dunavskoj, Modene, Njegoševoj, Svetozara Miletića, Mite Ružića, Laze Telečkog i Katoličkoj porti takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem povećavaju se za 100%.

9. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Pašićevoj od Zmaj Jovine do Grčkoškolske, Ise Bajića, Ilije Ognjanovića, na Trifkovićevom trgu, Bulevaru Mihajla Pupina i Bulevaru oslobođenja, takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem povećavaju se za 50%.

10. Za postavljanje letnjih bašti ispred lokala u dvorištu zgrada ne primenjuju se uvećani takseni iznosi utvrđeni u tač. 8. i 9. ovog tarifnog broja.

11. Za postavljanje kioska i baraka u naseljenim mestima van područja Novog Sada i Petrovaradina, utvrđuje se komunalna taksa u iznosu trostruke godišnje takse utvrđene ovim tarifnim brojem, za taj tip i površinu kioska, odnosno barake.

12. Za korišćenje lokacije za privremeno postavljanje kioska, odnosno barake, po osnovu ustupanja stečenog prava, komunalnu taksu plaća korisnik kome je ustupljeno pravo na korišćenje lokacije.

13. Korisnik lokacije za privremeno postavljanje kioska, odnosno barake, kome je odobrena promena delatnosti plaća komunalnu taksu za period od pola godine za taj tip i površinu kioska, odnosno barake.

14. Za postavljanje kioska, odnosno baraka udruženja osoba sa invaliditetom registrovanih za određene delatnosti, u kojima delatnost obavljaju osobe sa invaliditetom, komunalna taksa se umanjuje za 50%.

15. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju indirektni korisnici budžeta Grada Novog Sada, organizatori manifestacije, kada je pokrovitelj Grad Novi Sad i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje, ulični čistači obuće sa sandučetom i vlasnici uličnih vaga za merenje.

16. Za postavljanje drugih objekata i uređaja na javnim površinama radi promocije političkih stranaka, plaća se 20% od iznosa komunalne takse utvrđenog u tački 1. podtačka 11) ovog tarifnog broja.

Tarifni broj 5.

1. Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre" na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima, bilijar, pikado i sl.), utvrđuje se komunalna taksa po aparatu, u mesečnom iznosu od 2.200,00 dinara.

2. Obveznik po ovom tarifnom broju je korisnik prostora, pravno i fizičko lice, odnosno preduzetnik koji drži aparate za igre, odnosno priređuje zabavne igre u prostoru.

3. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja utvrđuje se rešenjem Gradske poreske uprave za tekuću godinu, koja vrši naplatu i kontrolu naplate ove komunalne takse, a plaća se do 15. u mesecu za tekući mesec.

Tarifni broj 6.

(Brisan)

Tarifni broj 7.

1. Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja, komunalna taksa se plaća za svaki m2 zauzete površine, u dnevnom iznosu od 25,00 dinara.

2. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje gradska uprava nadležna za komunalne poslove, prilikom izdavanja rešenja kojim se odobrava korišćenje prostora za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja.

Tarifni broj 8.

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova komunalna taksa se plaća po m2 zauzete javne površine i utvrđuje se u dnevnom iznosu po zonama određenim u članu 8. ove odluke i to:

I zona

10,00 dinara

II zona

8,00 dinara

III zona

7,00 dinara

2. Komunalnu taksu po ovom tarifnom broju plaća investitor za period od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka građevinskih radova, odnosno uklanjanja građevinskog materijala.

3. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši za izgradnju i održavanje kolovoza ili druge javne površine, za otklanjanje havarije na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kada se ovi radovi finansiraju iz sredstava inostrane pomoći po određenim donatorskim programima ili po programima javnih i javnih komunalnih preduzeća koji se finansiraju iz sredstava budžeta Grada Novog Sada.

4. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja utvrđuje, naplaćuje i kontroliše gradska uprava nadležna za komunalne poslove, srazmerno vremenu na koje je izdato rešenje kojim se odobrava zauzeće javne površine građevinskim materijalom i izvođenje građevinskih radova, a najduže na period do šest meseci.