PROGRAM

DODATNOG UREĐENJA GRADSKIH GROBALJA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 10/2017)

I Program dodatnog uređenja gradskih grobalja (u daljem tekstu: Program) obuhvata usluge i radove na uređenju gradskih grobalja - Varoškom, Sušičkom, Palilulskom i groblju Bozmanu 2017. godini. Realizacijom Programa obezbeđuje se visok stepen efikasnosti usklađivanjem dinamike u obavljanju poslova javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad.

Program sadrži pregled planiranih aktivnosti i nosioce koji su zaduženi za obavljanje određenih poslova i utvrđene izvore finansiranja namenjene za realizaciju planiranih poslova.

II Dodatno uređenje gradskih grobalja obuhvata usluge (komunalni poslovi) koje obavljaju javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad na površinama javne namene - prilazu gradskim grobljima i ostalim zajedničkim prostorima gradskih grobalja na sanaciji oštećenja pešačkih staza i prilaza, parternom uređenju, seči starih i oštećenih stabala, orezivanju krošnji visokog drveća, sadnji novih ukrasnih sadnica, obnove travnatih površina, žardinjera i dr.

Programom su obuhvaćeni sledeći komunalni poslovi:

1) Sanacija i zaštita zelenila

Kako značajan deo zelenih površina čini drveće, a ugrožena su najčešće starija, drvoredna stabla, intenziviraće se radovi na sanaciji i zaštiti zelenila, uklanjanju, odnosno seči starih stabala koja predstavljaju opasnost po okolne objekte i samonikle, nepoželjne vegetacije, orezivanju krošnji visokog drveća, kao i na preventivnom sprečavanju sušenja i biljnih bolesti stabala. Sadnjom novih ukrasnih sadnica i obnovom travnatih površina unaprediće se hortikulturno uređenje ovih površina.

2) Popravka klupa i ostale galanterije

Popravkom oštećenih klupa (zamena gredica, ankerisanje i sl.) i njihovom zamenom stvoriće se uslovi za njihovu bezbednu upotrebu, a farbanjem odgovarajuća zaštita.

3) Postavljanje zaštitnih stubića

Problemi smanjene bezbednosti saobraćaja, kolske i pešačke komunikacije na prilazu grobljima i prostoru koji nije namenjen za parkiranje, uslovilo je postavljanje novih zaštitnih stubića.

4) Sanacija oštećenja na trotoarima i stazama

Sanacijom oštećenja na trotoaru, pešačkih staza i platoa, popravkom ulegnuća, ivičnjaka i drugih oštećenja i njihovim dovođenjem u tehnički ispravno stanje stvaraju se uslovi za bezbedno kretanje.

5) Obnova i popuna nedostajuće opreme

Obnovom i farbanjem korpi i kandelabara održava se njihova upotrebna vrednost, a postavljanjem informativnih tabli pružaju se obaveštenja o rasporedu objekata na grobljima.

III Poslove iz poglavlja II tačke 1. i tačke 2. ovog Programa, izvodiće JKP "Zelenilo" Kragujevac u okviru godišnjeg Ugovora o poveravanju izvođenja radova na održavanju zelenih površina na području grada Kragujevca u 2017. godini.

Poslove iz poglavlja II tačka 3. ovog Programa, izvodiće javno komunalno preduzeće kome je povereno izvođenje radova na komunalnim poslovima opremanja ulica, u okviru godišnjeg Ugovora o poveravanju izvođenja radova na održavanju na području grada Kragujevca u 2017. godini.

Poslove iz poglavlja II tačka 4. ovog Programa izvodiće JKP "Čistoća", u okviru Ugovora o poveravanju komunalnih poslova iz komunalne delatnosti održavanja gradskih ulica na području grada Kragujevca u 2017. godini.

Poslove iz poglavlja II tačka 5. ovog Programa izvodiće JKP "Gradska groblja", u okviru Ugovora o poveravanju izvođenja radova na održavanju gradskih grobalja na području grada Kragujevca u 2017. godini.

IV Sredstva za finansiranje poslova iz poglavlja II tačke 1. i tačke 2. obezbediće se iz budžeta Grada, Razdeo 8 Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove, Program 2 - Komunalna delatnost, Programska aktivnost 0002 Održavanje javnih zelenih površina, Funkcija 620 - Razvoj zajednice, broj aproprijacije 112, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge.

Sredstva za finansiranje poslova iz poglavlja II tačke 3. obezbediće se iz budžeta Grada, Razdeo 8 Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove, Program, 7 - Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura, Programska aktivnost 0002 - Održavanje saobraćajne infrastrukture, Funkcija 451 - Drumski saobraćaj, aproprijacija 107, Ekonomska klasifikacija, 424 - Specijalizovane usluge.

Sredstva za finansiranje poslova iz poglavlja II tačke 4. obezbediće se iz budžeta Grada, Razdeo 8 Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove, Program, 7 - Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura, Programska aktivnost 0002 - Održavanje saobraćajne infrastrukture, Funkcija 451 - Drumski saobraćaj, aproprijacija 107, Ekonomska klasifikacija, 424 - Specijalizovane usluge.

Sredstva za finansiranje poslova iz poglavlja II tačka 5. obezbediće se iz budžeta Grada, Razdeo 8, Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove Program 2 - Komunalna delatnost, Programska aktivnost 0006 - Održavanje grobalja i pogrebne usluge, Funkcija 620 - Razvoj zajednice, Ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, aproprijacija 118 (aproprijacija namenjena za komunalno održavanje gradskih grobalja).

V Za realizaciju ovog Programa zadužuju se Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove i javna komunalna preduzeća angažovana na poslovima realizacije ovog Programa.

VI Obavezuje se JKP "Gradska groblja" da dostavi izveštaj nadležnoj gradskoj upravi za komunalne poslove o obavljenim poslovima na gradskim grobljima u skladu sa ovim Programom.

VII Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".