ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list opštine Vršac", br. 19/2012, 17/2013, 8/2014, 16/2014 i "Sl. list grada Vršca", br. 20/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse koje plaćaju pravna i fizička lica za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Vršca i utvrđuje se visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

Lokalna komunalna taksa (u daljem tekstu: komunalna taksa) utvrđuje se po Taksenoj tarifi koja je sastavni deo ove odluke.

Član 2

Visina komunalne takse utvrđuje se Taksenom tarifom u različitom iznosu zavisno od vrste delatnosti, površine, vrste objekta, vrste i veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo, odnosno po zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaća komunalna taksa.

Zone u gradu Vršcu, u smislu ove odluke, ako pojedinačnim tarifnim brojem nije drugačije propisano, su:

I zona - Trg Svetog Teodora Vršačkog

II zona - Trg pobede, Svetosavski trg, ul. Sterijina od ul. Stevana Nemanje do ul. Vuka Karadžića, (od kućnog broja 1 do 39 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 32 sa parne strane) Sterijino sokače, ul. Vuka Karadžića, ul. Nikite Tolstoja od ul. Vuka Karadžića do ul. Vaska Pope (od kućnog broja 1 do 35 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 24 sa parne strane), ul. Mihajla Pupina do ul. Vaska Pope (parna strana ulice od kućnog broja 2 do 32), ul. Abraševićeva, ul. Dvorska, ul. Anđe Ranković, ul. Feliksa Milekera, ul. Dositejeva i Kumanovska.

III zona - ul. Stevana Nemanje, Trg Zelena pijaca, ul. Žarka Zrenjanina, ul. Sterijina od ul. Vuka Karadžića do njenog kraja (od kućnog broja 41 do kraja ulice sa neparne, odnosno od kućnog broja 34 do kraja ulice sa parne strane), ul. Dimitrija Tucovića do ul. Žarka Zrenjanina (od kućnog broja 1 do 23 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 28a sa parne strane ulice), ul. Gavrila Principa, Vaska Pope, Vojnički trg, Bulevar oslobođenja, ul. 2. Oktobar, ul. Miloša Obilića, ul. Đure Cvejića, ul. Nikole Neškovića, ul. Crnog Jovana, ul. Lomina, ul. Đure Daničića, Trg Andrije Lukića, Pašićev trg, ul. Žive Jovanovića, ul. Arhitekte Brašovana, ul. Zmaj Jovina, naselje "Hemograd", ul. Sremska, od početka do ul. Žarka Zrenjanina (od kućnog broja 1 do 5 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 22 sa parne strane ulice), i Gundulićeva od Vojničkog trga do Sterijine (od kućnog broja 51 do 57 sa neparne strane ulice).

IV zona - obuhvata celokupnu površinu katastarske opštine Vršac, odnosno, sve ulice i trgove u gradu koji nisu obuhvaćeni zonama I, II i III.

V zona - obuhvata ostala naseljena mesta na području grada Vršca.

Član 3

Obveznik komunalne takse jeste korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 5

Komunalna taksa se ne plaća za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, odnosno ustanova i organizacija čiji je osnivač Skupština grada Vršca.

Vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 70 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60 ili više procenata, oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi do visine 50% iznosa propisanog taksenim tarifama ove odluke i celokupnog iznosa propisanog Tarifnim brojem 7.

Korisnici bespovratnih podsticajnih sredstava za otpočinjanje delatnosti oslobađaju se celokupnog iznosa propisanog taksenim tarifama ove odluke u prvoj godini obavljanja te delatnosti.

Član 6

Komunalne takse se uvode za:

1. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2. držanje sredstava za igru: bilijar, video igre, fliperi, računari i sl. ("zabavne igre");

4. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave; (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

5. korišćenje mesta na uređenim taksi stajalištima;

6. zauzeće javnih površina građevinskim, odnosno drugim materijalom ili robom i za izvođenje građevinskih radova;

7. isticanje firme na poslovnom prostoru;

9. držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina.

Član 7

Obveznik komunalne takse iz člana 6. tačka 1., 2., 4.,i 7. ove odluke, dužan je da podnese poresku prijavu Odeljenju za lokalnu poresku administraciju za utvrđivanje iznosa komunalne takse, na obrascima koji su sastavni delovi ove odluke, najkasnije do 31. marta u godini za koju se prijava podnosi, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koju je uvedena komunalna taksa.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku promenu podataka od značaja za utvrđivanje iste, prijavi nadležnom organu odmah a najkasnije u roku od 5 dana od dana nastanka promene.

Ako obveznik komunalne takse ne podnese poresku prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, utvrđivanje poreske obaveze izvršiće se po službenoj dužnosti.

Ukoliko u toku trajanja kalendarske godine poreski obveznik privremeno odjavljuje obavljanje delatnosti svoje firme, taksa za istaknutu firmu se plaća srazmerna vremenu obavljanja delatnosti.

Član 8

Ako je za korišćenje određenih prava predmeta ili usluga, za koje je ovom odlukom uvedena komunalna taksa, potrebno odobrenje ili dozvola, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležne za izdavanje takvog odobrenja, odbiće njegovo izdavanje ako obveznik komunalne takse ne pruži dokaz da je istu platio.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za izdavanje odobrenja ili dozvola iz stava 1. ovog člana dužna je kopiju odobrenja odnosno dozvole dostaviti Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

Član 9

Komunalne takse naplaćuju:

1. takse iz Tarifnog broja 1. (osim tačke 6. i 7.), 2., 4, i 7. naplaćuje Odeljenje za lokalnu poresku administraciju,

2. taksu iz Tarifnog broja 5. tačka 1. naplaćuje se preko provajdera putem sms poruka, odnosno preko komunalnog preduzeća prodajom parking karata,

3. takse iz Tarifnog broja 5. tačka 2., 3., 4. i 5. uplaćuju korisnici parking mesta prilikom kupovine povlašćene parking karte, odnosno zaključenja ugovora o zakupu ili rezervaciji parking mesta sa komunalnim preduzećem,

4. taksu iz Tarifnog broja 1. stav 1. tačka 6. i 7., taksu iz Tarifnog broja 5., taksu iz Tarifnog broja 6. i taksu za korišćenje javne površine za vreme manifestacija utvrđenu cenovnikom koji donosi Gradonačelnik Grada Vršca, uplaćuju obveznici prilikom podnošenja zahteva Odeljenju za komunalne i stambene poslove za odobrenje zauzeća javne površine, odnosno prilikom podnošenja zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza,

5. taksu iz Tarifnog broja 9. uplaćuju obveznici prilikom podnošenja zahteva Policijskoj stanici Vršac za produženje registracije vozila.

Član 10

Rok za plaćanje komunalne takse je:

1. za taksu iz Tarifnog broja 1. (osim tačke 6. i 7.), 2., i 4. - do 15. u mesecu za prethodni mesec,

2. za taksu iz Tarifnog broja 5. tačka 1. - prilikom parkiranja vozila,

3. za taksu iz Tarifnog broja 5. tačka 2., 3., 4. i 5. - prilikom kupovine povlašćene parking karte, odnosno prilikom zaključenja ugovora o zakupu ili rezervaciji parking mesta,

4. taksu iz Tarifnog broja 7. - u 4 jednake rate (kvartalno),

5. za taksu iz Tarifnog broja 1. tačka 6. i 7., taksu iz Tarifnog broja 5. tačka 6., taksu iz tarifnog broja 6. i taksu za korišćenje javne površine za vreme manifestacija utvrđenu cenovnikom koji donosi Gradonačelnik - prilikom podnošenja zahteva za odobrenje zauzeća javne površine, odnosno prilikom podnošenja zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje auto-taksi prevoza,

6. za taksu iz Tarifnog broja 9. - jednom godišnje prilikom registracije vozila.

Član 11

Subjekti koji, u skladu sa odredbama ove odluke, naplaćuju komunalnu taksu, dužni su da vode evidenciju obveznika sa podacima o zaduženju i naplati.

Kontrolu obračuna i uplate i prinudnu naplatu komunalne takse vrši Odeljenje za lokalnu poresku administraciju.

Član 12

Komunalne takse su izvorni prihod grada i uplaćuju se na račun Budžeta grada Vršca.

Odeljenje za lokalnu poresku administraciju u celosti utvrđuje, svojim rešenjem visinu lokalne komunalne takse.

Po žalbi na rešenje iz stava 2 ovog člana odlučuje nadležni drugostepeni organ određen Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Postupak povodom utvrđivanja i naplate lokalne komunalne takse sprovodi se u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i drugim zakonima koji regulišu ovu materiju.

II NADZOR

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava.

III KAZNENE ODREDBE

Član 14

Obveznik komunalne takse - pravno lice koje u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse, ili ne podnese tačnu i potpunu poresku prijavu, ili ne prijavi promenu podataka, na način i u rokovima propisanim ovom Odlukom, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 din.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2500,00 do 50.000,00 din.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se obveznik komunalne takse - preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 do 250.000,00 din., a obveznik komunalne takse - fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2500,00 do 25.000,00 dinara.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. list opštine Vršac", br. 16/2011,1/2012 i 4/2012).

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac" a primenjivaće se od 01.01.2013. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list Opštine Vršac", br. 17/2013)

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac ", a primenjuje se od 01.01.2014. godine.

 

Samostalni član Odluke o dopuni
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list opštine Vršac", br. 8/2014)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac".

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list opštine Vršac", br. 16/2014)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Vršac", a primenjivaće se od 01.01.2015. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Vršca", br. 20/2016)

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca", a primenjivaće se od 01.01.2017. godine.

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

Za korišćenje prostora na javnoj površini ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, utvrđuje se i plaća taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzetog prostora, prema području na kome se javna površina nalazi, i to:

1. za postavljanje rashladnih uređaja za prodaju osvežavajućih bezalkoholnih pića, industrijskog sladoleda i kremova, postavljanje aparata za kokice, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

100,00 dinara

II zoni

80,00 dinara

III zoni

65,00 dinara

IV zoni

55,00 dinara

V zoni

35,00 dinara

"1a. za privremene objekte - kioske, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

- za objekte do 10 m2

I zoni

30 dinara, po m2

II zoni

25 dinara, po m2

III zoni

20 dinara, po m2

IV zoni

15 dinara, po m2

V zoni

10 dinara, po m2

- za objekte od 11 m2 do 20 m2

I zoni

20 dinara, po m2

II zoni

15 dinara, po m2

III zoni

10 dinara, po m2

IV zoni

8 dinara, po m2

V zoni

4 dinara, po m2

- za objekte preko 20 m2

I zoni

15 dinara, po m2

II zoni

10 dinara, po m2

III zoni

8 dinara, po m2

IV zoni

5 dinara, po m2

V zoni

3 dinara, po m2

2. Za postavljanje izložbenih pultova (tezgi) za izlaganje robe koje se prodaju u poslovnom objektu visina takse utvrđuje se u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

65,00 dinara

II zoni

55,00 dinara

III zoni

40,00 dinara

IV zoni

30,00 dinara

V zoni

20,00 dinara.

3. Za postavljanje pultova (tezgi) za vanpijačnu prodaju robe visina takse utvrđuje se u dnevnom iznosu i to u:

I zoni

-

II zoni

210,00 dinara

III zoni

170,00 dinara

IV zoni

140,00 dinara

V zoni

85,00 dinara.

4. Za postavljanje šatora za cirkuse, zabavne i luna parkove visina takse utvrđuje se u dnevnom iznosu od:

I zoni

42,00 dinara

II zoni

28,00 dinara

III zoni

14,00 dinara

IV zoni

12,00 dinara

V zoni

7,00 dinara.

5. Za postavljanje letnjih bašti ispred ugostiteljskih objekata, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od:

I zoni

23,00 dinara

II zoni

17,00 dinara

III zoni

12,00 dinara

IV zoni

8,00 dinara

V zoni

5,00 dinara

6. Za postavljanje pokretnih objekata, u cilju reklamne prezentacije, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu:

I zoni

170,00 dinara

7. Za postavljanje manjih priključnih vozila ili tezge za prodaju sezonske robe (bostan, cveće), taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu od:

I zoni

-

II zoni

140,00 dinara

III zoni

115,00 dinara

IV zoni

90,00 dinara

V zoni

60,00 dinara.

8. Za korišćenje javne površine zbog zaustavljanja vozilom radi snabdevanja po osnovu odobrenja utvrđuje se taksa po vozilu, u svim zonama, dnevno u iznosu od 80,00 dinara.

9. Za postavljanje pokretnih dečjih autića utvrđuje se visina takse u dnevnom iznosu od 100,00 dinara po autiću.

Taksa iz ovog Tarifnog broja obračunava se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje javne površine.

Za korišćenje - zauzimanje javne površine u danima "Berbe grožđa", kao i za vreme drugih proslava i manifestacija, visina takse za zauzimanje javne površine utvrđuje se prema cenovniku koji donosi Gradonačelnik.

Za pokretne rashladne uređaje taksa iz tačke 1. ovog tarifnog broja uvećava se za 50 procenata.

Ukoliko se prilikom korišćenja javne površine koristi električna energija iz slobodnostojećih ormara taksa iz ovog tarifnog broja uvećava se za 10 procenata.

U ovom tarifnom broju prvom zonom obuhvaćen je i ograđen prostor Vršačkog jezera.

Tarifni broj 2.

Za držanje sredstava za igru (zabavne igre) taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

- za držanje aparata za zabavne igre (kompjuteri, fliperi, bilijar i sl.) po aparatu

56,00 dinara.

Tarifni broj 4.

1. Lokalna komunalna taksa za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike ne može biti veća od 20% odgovarajućih iznosa utvrđenih u taksenoj tarifi broj 7. stav 2, 3, 4 zavisno od toga da li su razvrstani u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnike i zavisno od delatnosti koju obavljaju,

2. Preduzetnici i pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu iz stava 1 tarifnog broja 4.

3. Za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), svetlećih reklama i sličnih oglasnih sredstava, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu, po m2 panoa i to:

- do 3m2 reklamne površine

38,00 dinara

- od 3 do 9 m2 reklamne površine

16,00 dinara

- od 9 do 20 m2 reklamne površine

6,00 dinara

- preko 20 m2 reklamne površine

3,00 dinara.

4. Za postavljanje pokretnih panoa na trotoaru, taksa iz tačke 1. umanjuje se za 20 procenata.

5. Ukoliko se objekti, odnosno oglasna sredstva iz tačke 1. ovog tarifnog broja postavljaju na površinama koje nisu javne (građevinski objekti, ograde i sl.), lokalna komunalna taksa umanjuje se:

- za objekte i oglasna sredstva do 3m2 reklamne površine, za 10 procenata,

-za objekte i oglasna sredstva od 3 do 9m2 reklamne površine, za 20 procenata

6. Taksu iz ovog Tarifnog broja ne plaća Crveni krst Srbije-Crveni krst Vojvodine za korišćenje "Humanih bilborda".

7. Taksa iz tačke 3. ovog tarifnog broja uvećava se za 10 procenata za reklame sa osvetljenjem koji su priključeni na instalaciju javne rasvete.

Tarifni broj 5.

Za korišćenje mesta na uređenom taksi stajalištu bez obzira na zonu obračunava se taksa za taksi vozilo dnevno u iznosu od 5,00 dinara.

Tarifni broj 6.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova utvrđuje se komunalna taksa po m2 zauzete javne površine u dnevnom iznosu i to:

1. Pri izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji objekata (postavljanje građevinske skele, zaštitnih ograda i sl.)

4,20 din.

2. Za deponovanje građevinskog materijala, ogrevnog ili drugog materijala, odnosno robe

8,40 din.

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahteva izmenu kretanja vozila i pešaka ili parkiranje vozila

18,00 din.

Taksu iz tačke 1. ovog Tarifnog broja plaća investitor građevinskih radova od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja materijala ili stvari.

Taksa iz ovog Tarifnog broja plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

Taksa iz tačke 1. ovog Tarifnog broja ne plaća se ako zauzimanje javne površine vrši radi izgradnje i održavanja kolovoza ili druge javne površine, radi otklanjanja havarija na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda, kanalizacije i toplovoda.

Tarifni broj 7.

1. Preduzetnici i pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru (u daljem tekstu firmarina).

Pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) firmarinu plaćaju na godišnjem nivou najviše do dve prosečne zarade.

Pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica, (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka) firmarinu plaćaju na godišnjem nivou najviše do tri prosečne zarade.

Pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnici, a obavljaju delatnosti bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka firmarinu plaćaju na godišnjem nivou najviše do deset prosečnih zarada.

Pod mesečnom zaradom, u smislu stava 2, 3 i 4. ovog člana, smatra se prosečna zarada po zaposlenom ostvarena na teritoriji jedinice lokalne samouprave u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje po zonama i vrsti delatnosti u godišnjem iznosu i to za pravna lica, koja obavljaju delatnosti bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina; kockarnica; kladionica; bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka u:

I zoni

351.000,00 dinara

II zoni

324.000,00 dinara

III zoni

270.000,00 dinara

IV zoni

175.500,00 dinara

V zoni

94.500,00 dinara

2. za delatnost koje obavljaju pošte po objektu

- na teritoriji Vršca

81.000,00 dinara

- u naseljenim mestima

54.000,00 dinara

3. Pravna lica koji su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, kao i za preduzetnike, taksa se utvrđuje po zonama u godišnjem iznosu i to:

- za velika pravna lica u:

 

I zoni

175.000,00 dinara

II zoni

140.000,00 dinara

III zoni

113.750,00 dinara

IV zoni

78.750,00 dinara

V zoni

70.000,00 dinara

- za srednja pravna lica u:

 

I zoni

120.000,00 dinara

II zoni

90.000,00 dinara

III zoni

67.500,00 dinara

IV zoni

52.500,00 dinara

V zoni

37.500,00 dinara

- za mala pravna lica u:

 

I zoni

65.000,00 dinara

II zoni

52.000,00 dinara

III zoni

39.000,00 dinara

IV zoni

32.500,00 dinara

V zoni

26.000,00 dinara

- za preduzetnike u:

 

I zoni

36.000,00 dinara

II zoni

30.000,00 dinara

III zoni

24.000,00 dinara

IV zoni

18.000,00 dinara

V zoni

12.000,00dinara.

Ukoliko se firma ističe u toku trajanja kalendarske godine, taksa se utvrđuje srazmerno vremenu za koje je firma bila istaknuta.

Taksa na firmu umanjuje se:

- pravnim licima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje za 40%,

- za drugi i svaki naredni poslovni objekat istog obveznika za 20% stim što ukupan iznos zaduženja ne može biti veći od odgovarajućih iznosa utvrđenih u taksenoj tarifi broj 7. stav 2, 3, 4.

- za drugi i svaki naredni poslovni objekat - kiosk istog obveznika na teritoriji grada Vršca za 70% stim što ukupan iznos zaduženja ne moće biti veći od odgovarajućih iznosa utvrđenih u taksenoj tarifi broj 7. stav 2, 3 i 4.

(Prvim objektom smatra se objekat na teritoriji grada Vršca za koji se, u skladu sa ovom odlukom, obračunava najveći iznos takse. Ako je sedište obveznika van teritorije grada Vršca, prvim objektom smatra se onaj objekat na teritoriji grada Vršca za koji se, u skladu sa ovom odlukom, obračunava najveći iznos takse).

Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju preduzetnici koji kao pretežnu delatnost obavljaju stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti a koji su nosioci sertifikata, odnosno pozitivnog mišljenja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za proizvode tih zanata odnosno radinosti.

U ovom tarifnom broju prvom zonom su obuhvaćeni i sledeći trgovi i ulice:

Trg pobede, Svetosavski trg, Trg zelena pijaca, Pašićev trg, Omladinski trg, Sunčani trg, 2. oktobra, Beogradski put, Bulevar oslobođenja, Pavliški put i Pavliški put levo, Vojvode Stepe Stepanovića, Vašarište, Deligradska, Dvorska, Dositejeva, Anđe Ranković, Feliksa Milekera, Đure Jakšića, Kumanovska, Miloša Obilića, Stevana Nemanje do Žarka Zrenjanina (od kućnog broja 1 do 43 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 50a sa parne strane ulice), Vuka Karadžića, Sterijina do Vaska Pope (od kućnog broja 1 do 53 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 46 sa parne strane ulice), Sterijino sokače, Vaska Pope do Sterijine (od kućnog broja 1 do 1b sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 6 sa parne strane ulice), Žarka Zrenjanina do Dimitrija Tucovića (od kućnog broja 1 do 69a sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 62 sa parne strane ulice), Nikite Tolstoja do Dimitrija Tucovića (od kućnog broja 1 do 65 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 50 sa parne strane ulice), Žive Jovanovića do Bregalničke (od kućnog broja 1 do 17 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 44 sa parne strane ulice) i Zmaj Jovina do Laze Nančića Bregalničke (od kućnog broja 1 do 31 sa neparne, odnosno od kućnog broja 2 do 30 sa parne strane ulice).

Firma u smislu ove odluke, saglasno članu 16 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, je svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost (natpis na vratima stana ili kuće, poštanskom sandučetu i dr. saglasno zakonu).

Tarifni broj 9.

Za držanje motornih vozila, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se taksa u godišnjem iznosu i to:

Iznos lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina (koja se plaća prilikom registracije vozila), utvrđuje se u sledećim iznosima:

1) za teretna vozila:

 

- za kamione do 2 t nosivosti

1.640 dinara,

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti

2.180 dinara,

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti

3.820 dinara,

- za kamione preko 12 t nosivosti

5.450 dinara;

 

 

2) za teretne i radne prikolice (za putničke automobile)

540 dinara;

 

 

3) za putnička vozila:

 

- do 1.150 cm3

540 dinara,

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.090 dinara,

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.630 dinara,

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.180 dinara,

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.290 dinara,

- preko 3.000 cm3

5.450 dinara ;

 

 

4) za motocikle:

 

- do 125 cm3

440 dinara,

- preko 125 cm3 do 250 cm3

650 dinara,

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.090 dinara,

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.320 dinara,

- preko 1.200 cm3

1.630 dinara;

   

5) za autobuse i kombi buseve 50 dinara po registrovanom sedištu;

 
   

6) za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

 

- 1 t nosivosti

440 dinara,

- od 1 t do 5 t nosivosti

760 dinara,

- od 5 t do 10 t nosivosti

1.040 dinara,

- od 10 t nosivosti do 12 t nosivosti

1.420 dinara,

- nosivosti preko 12 t

2.180 dinara;

 

 

7) za vučna vozila (tegljače):

 

- čija je snaga motora do 66 kilovata

1.630 dinara,

- čija je snaga motora od 66-96 kilovata

2.180 dinara,

- čija je snaga motora od 96-132 kilovata

2.740 dinara,

- čija je snaga motora od 132-177 kilovata

3.290 dinara,

- čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.380 dinara;

   

8) za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela 1.090 dinara.

 

Iznosi lokalne komunalne takse iz stava 1 tarifnog broja 9 usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Prilikom usklađivanja iznosa lokalne komunalne takse, u skladu sa stavom 2 ovog tarifnog broja, osnovica za usklađivanje se u poslednji objavljeni usklađeni iznosi lokalne komunalne takse.

Taksu iz ovog tarifnog broja ne plaćaju vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 70 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60 ili više procenata, ako im vozila služe za ličnu upotrebu.

 

PORESKA PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA ZAUZEĆE JAVNE POVRŠINE

 

REPUBLIKA SRBIJA
GRAD VRŠAC
ODELJENJE ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

PORESKA PRIJAVA ZA __________________ GODINU

LOKALNA KOMUNALNA TAKSA ZA ZAUZEĆE JAVNE POVRŠINE

I. PODACI O PORESKOM OBVEZNIKU

PIB

_________________________________________

JMBG, Matični broj

_________________________________________

Šifra delatnosti

_________________________________________

Naziv delatnosti

_________________________________________

Naziv

_________________________________________

 

(privrednog subjekta)

Sedište

_________________________________________

Adresa (ulica i broj)

_________________________________________

Period za koji se podnosi prijava

_________________________________________

Odgovorno lice

_________________________________________

Lice za kontakt

____________________

Telefon

____________________

Tekući račun

____________________  

Banka

____________________

Poreska prijava se podnosi: (zaokružiti)

1. Za postavljanje rashladnih uređaja

2. Za postavljanje aparata za kokice

3. Za postavljanje izložbenih pultova (tezgi) ispred poslovnog prostora

4. Za postavljanje pultova (tezgi) za vanpijačnu prodaju robe

5. Za postavljanje šatora za cirkuse, zabavne i luna parkove

6. Za postavljanje letnjih bašti

7. Za korišćenje javne površine zbog zaustavljanja vozilom radi snabdevanja

8. Za postavljanje pokretnih dečjih autića

  

Lokacija za koju se podnosi poreska prijava

Površina u m2

1. ____________________________________

______________________

2. ____________________________________

______________________

3. ____________________________________

______________________

4. ____________________________________

______________________

5. ____________________________________

______________________

Uz poresku prijavu dostaviti:
- fotokopiju rešenja iz APR-a za privredne subjekte i poslovne jedinice (za preduzetnike)
- potvrda o izvršenoj registraciji (PIB)
- fotokopiju ugovora o zakupu poslovnog prostora ili vlasničkog lista

U ___________________

 

 

Dana: _______________

M.P.

_____________________

 

 

podnosilac prijave

 

 

PORESKA PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA REKLAMNE PANOE

REPUBLIKA SRBIJA
GRAD VRŠAC
ODELJENJE ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

PORESKA PRIJAVA ZA ________________ GODINU

LOKALNA KOMUNALNA TAKSA ZA REKLAMNE PANOE

I. PODACI O PORESKOM OBVEZNIKU

PIB

__________________________________________

JMBG, Matični broj

__________________________________________

Šifra delatnosti

__________________________________________

Naziv delatnosti

__________________________________________

Naziv

__________________________________________

 

(privrednog subjekta)

Sedište

__________________________________________

Adresa (ulica i broj)

__________________________________________

Period za koji se podnosi prijava

__________________________________________

Odgovorno lice

__________________________________________

Lice za kontakt

____________________

Telefon

____________________

Tekući račun

____________________

Banka

____________________

Poreska prijava se podnosi: (zaokružiti)

1. Za postavljanje i korišćenje fiksnog reklamnog panoa

2. Za postavljanje i korišćenje pokretnog reklamnog panoa

3. Za postavljanje i korišćenje bilborda

4. Za postavljanje i korišćenje reklamnih jarbola sa zastavama

5. Za postavljanje i korišćenje oglasnih sredstava na površinama koje nisu javne (građevinski objekti, ograde i sl.)

Lokacija na kojoj se nalazi reklamni pano

Površina u m2

1. _______________________________

______________________

2. _______________________________

______________________

3. _______________________________

______________________

4. _______________________________

______________________

5. _______________________________

______________________

Uz poresku prijavu dostaviti:
- fotokopiju rešenja iz APR-a za privredne subjekte i poslovne jedinice (za preduzetnike)
- potvrda o izvršenoj registraciji (PIB)
- fotokopiju ugovora o zakupu poslovnog prostora ili vlasničkog lista

U __________________

 

___________________

Dana: _______________

M.P.

podnosilac prijave

 

 

PORESKA PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA ISTICANJE FIRME

REPUBLIKA SRBIJA
GRAD VRŠAC
ODELJENJE ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

PORESKA PRIJAVA ZA ____________________ GODINU

LOKALNA KOMUNALNA TAKSA ZA ISTICANJE FIRME

I. PODACI O PORESKOM OBVEZNIKU

PIB

£££££££££

JMBG, Matični broj

£££££££££££££

Šifra delatnosti

£££££

Naziv delatnosti

_______________________________________________________

Naziv

_______________________________________________________

 

(privrednog subjekta)

Sedište

_______________________________________________________

Adresa (ulica i broj)

_______________________________________________________

Početak obavljanja delatnosti
(istaknuće firme)

_______________________________________________________

Odgovorno lice

_______________________________________________________

 

Lice za kontakt ______________

Telefon _______________

e-mail ________________________

 

Tekući račun ________________________

Banka _____________________________

 

Veličina pravnog lica

malo

srednje

veliko

Ukupan prihod iz 201__ god.

Osnov prava korišćenja poslovnog prostora

svojina          £

zakup              £

 

Ime i adresa vlasnika poslovnog prostora

_______________________________________________

__________________________________________________________________________________

 

Knjigovodstvo

samostalno       £

agencijski               £

Lice za kontakt __________________________________

Telefon ________________________________________

Poslovne jedinice na teritoriji grada Vršca

Red. br.

Naziv ulice

Broj

Mesto

 

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

Uz poresku prijavu dostaviti:
- fotokopiju rešenja iz APR-a za privredne subjekte i poslovne jedinice (za preduzetnike)
- fotokopiju i overu odluke o otvaranju svake poslovne jedinice (za privredna društva DOO, AD, DD);
- fotokopiju ugovora o zakupu poslovnog prostora ili vlasničkog lista
- odluku o razvrstavanju pravnog lica (veliko, srednje, malo);
- potvrda o izvršenoj registraciji (PIB)
- završni račun za 201__

U ____________________

 

 

______________________

 

 

Dana _________________

M.P.

 

______________________

 

 

 

 

podnosilac prijave

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac PP LKT - ZI

GRAD VRŠAC

 

ODELJENJE ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU

 

 

PRIJAVA
ZA LOKALNU KOMUNALNU TAKSU ZA DRŽANJE SREDSTAVA ZA IGRU za 201___. godinu

 

1.

PODACI O OBVEZNIKU

 

1.1.

Firma - poslovno ime ____________________________________________________________

 

1.2.

Poreski identifikacioni broj (PIB) ___________________________________________________

 

1.3.

Ime i prezime vlasnika (osnivača) __________________________________________________

 

1.4.

Matični broj (pravnog lica, odnosno preduzetnika) _____________________________________

 

1.5.

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) ____________________________________________

 

1.6.

Podaci o sedištu / prebivalištu _____________________________________________________

 

1.7.

Adresa, telefon, faks, E-mail ______________________________________________________

2.

PODACI O DELATNOSTI

 

2.1.

Pretežna delatnost (naziv i šifra) ___________________________________________________

 

2.2.

Dan početka obavljanja delatnosti __________________________________________________

 

2.3.

Adresa objekta u kome se priređuju zabavne igre ______________________________________

3. TAKSENI OBVEZNIK OBAVLJA DELATNOST PRIREĐIVANJA ZABAVNIH IGARA SLEDEĆIM APARATIMA

R.B.

VRSTA APARATA

MARKA/TIP

UKUPAN BROJ APARATA

SERIJSKI BROJ APARATA

3.1.

 

 

 

 

3.2.

 

 

 

 

3.3.

 

 

 

 

3.4.

 

 

 

 

3.5.

 

 

 

 

3.6.

 

 

 

 

3.7.

 

 

 

 

3.8.

 

 

 

 

3.9.

 

 

 

 

NAPOMENA: Na osnovu člana 7. Odluke o lokalnim komunalnim taksama Grada Vršca obveznici komunalne takse su u obavezi da svaku nastalu promenu prijave Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u roku od 5 dana od dana nastanka promene.

NAPOMENA:

5. NAPOMENA OBVEZNIKA KOMUNALNE TAKSE

________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________

Popunjava podnosilac prijave

Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da su podaci u prijavi potpuni i tačni:

________________

_______________

M.P.

_________________________________________

(mesto)

(datum)

 

(potpis odgovornog lica - podnosioca prijave)

Popunjava Grad Vršac - Odeljenje za lokalnu poresku administraciju:

Potvrda o prijemu prijave