UREDBA
O PROIZVODIMA KOJI POSLE UPOTREBE POSTAJU POSEBNI TOKOVI OTPADA, OBRASCU DNEVNE EVIDENCIJE O KOLIČINI I VRSTI PROIZVEDENIH I UVEZENIH PROIZVODA I GODIŠNJEG IZVEŠTAJA, NAČINU I ROKOVIMA DOSTAVLJANJA GODIŠNJEG IZVEŠTAJA, OBVEZNICIMA PLAĆANJA NAKNADE, KRITERIJUMIMA ZA OBRAČUN, VISINU I NAČIN OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA NAKNADE

("Sl. glasnik RS", br. 54/2010, 86/2011, 15/2012, 41/2013 - dr. pravilnik, 3/2014, 81/2014 - dr. pravilnik, 31/2015 - dr. pravilnik, 44/2016 - dr. pravilnik i 43/2017 - dr. pravilnik)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se proizvodi koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, obrazac dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, način i rokovi dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznici plaćanja naknade, kriterijumi za obračun, visinu i način obračunavanja i plaćanja naknade.

Član 2

Izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:

1) gume jesu gume od motornih vozila (automobila, autobusa, kamiona, motorcikala i dr.), poljoprivrednih i građevinskih mašina, prikolica, letelica, vučenih mašina, drugih mašina i uređaja i ostali slični proizvodi, nakon završetka životnog ciklusa, koje vlasnik odbacuje ili namerava da odbaci zbog oštećenja, istrošenosti ili drugih razloga;

2) proizvodi koji sadrže azbest jesu azbestni cement ili proizvodi od azbestnog cementa, azbestni frikcioni proizvodi, azbestni filteri, azbestni tekstil, azbestni papir i karton, azbestni zaptivači, azbestni ambalažni materijali, azbestni materijal za ojačanja, azbestne podne obloge i azbestna punila;

3) baterija ili akumulator jeste svaki izvor električne energije proizvedene pretvaranjem hemijske energije, a koji može da se sastoji od jedne ili više primarnih baterijskih ćelija (koje se ne mogu puniti) ili jedne ili više sekundarnih baterijskih ćelija (koje se mogu puniti);

4) ulja jesu sva mineralna i sintetička ulja i maziva, kao i sva jestiva ulja;

5) električni i elektronski proizvodi jesu proizvodi čiji rad zavisi od električne struje ili elektromagnetnih polja, kao i proizvodi namenjeni za proizvodnju, prenos i merenje struje i elektromagnetnih polja, za korišćenje kod napona koji ne prelazi 1000 V za naizmeničnu struju i 1500 V za jednosmernu struju;

5a) vozilo jeste svako vozilo kategorije M1 (motorno vozilo za prevoz putnika - putničko vozilo koje, osim sedišta vozača ima još najviše osam sedišta) ili N1 (motorno vozilo za prevoz tereta - teretno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 t), motorno vozilo sa tri točka, osim motornih tricikala (kategorija L5 - teški tricikl) i njihovi neupotrebljivi ili odbačeni delovi;

6) obveznici plaćanja naknade za upravljanje posebnim tokovima otpada jesu proizvođači i uvoznici proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada (u daljem tekstu: obveznici plaćanja naknade);

7) naknada za upravljanje posebnim tokovima otpada jeste posebna naknada koju proizvođači i uvoznici proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada plaćaju za pokrivanje troškova upravljanja posebnim tokovima otpada (u daljem tekstu: naknada).

II PROIZVODI KOJI POSLE UPOTREBE POSTAJU POSEBNI TOKOVI OTPADA

Član 3

Proizvodi koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada jesu:

1) gume od motornih vozila (automobila, autobusa, kamiona, motorcikala i dr.), poljoprivrednih i građevinskih mašina, prikolica, vučenih mašina i drugih mašina i uređaja i ostali slični proizvodi;

2) proizvodi koji sadrže azbest;

3) baterije ili akumulatori;

4) sva mineralna i sintetička ulja i maziva koja više nisu pogodna za prvobitnu namenu, a naročito korišćena motorna ulja i ulja za menjače, kao i mineralna ulja za podmazivanje, ulja za turbine, hidraulična ulja i ostala mineralna ili sintetička ulja, kao i svako ulje koje nastaje obavljanjem ugostiteljske i turističke delatnosti, u industriji, trgovini i drugim sličnim delatnostima u kojima se priprema više od 50 obroka dnevno, kao i otpadni mulj iz proizvodnje jestivog ulja;

5) električni i elektronski proizvodi čiji rad zavisi od električne struje ili elektromagnetnih polja, kao i proizvodi namenjeni za proizvodnju, prenos i merenje struje i elektromagnetnih polja, za korišćenje kod napona koji ne prelazi 1000 V za naizmeničnu struju i 1500 V za jednosmernu struju;

6) vozilo kategorije M1 (motorno vozilo za prevoz putnika - putničko vozilo koje, osim sedišta vozača ima još najviše osam sedišta) ili N1 (motorno vozilo za prevoz tereta - teretno vozilo čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 t), motorno vozilo sa tri točka, osim motornih tricikala (kategorija L5 - teški tricikl) i njihovi neupotrebljivi ili odbačeni delovi.

III EVIDENCIJA I IZVEŠTAVANJE

Član 4

Dnevnu evidenciju o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, kao i godišnji izveštaj vode obveznici plaćanja naknade.

Dnevna evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u pisanom i/ili elektronskom obliku na Obrascu 1. koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Obveznici plaćanja naknade godišnji izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Agencija) na Obrascu 2. koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Godišnji izveštaj iz stava 3. ovog člana dostavlja se Agenciji najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Obveznici plaćanja naknade dostavljaju Agenciji godišnji izveštaj iz stava 4. ovog člana direktnim unošenjem podataka u informacioni sistem Nacionalnog registra izvora zagađivanja i na odštampanom Obrascu 2. iz informacionog sistema, u papirnoj formi.

IV OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 5

Obveznici plaćanja naknade jesu:

1) proizvođači i uvoznici guma, odnosno vozila čiji su sastavni deo gume koji stavljaju u upotrebu gumu kao poseban proizvod, odnosno vozilo čiji su sastavni deo gume, osim guma na vozilima za koje se plaća naknada za vozila;

2) proizvođači i uvoznici proizvoda koji sadrže azbest;

3) proizvođači, odnosno uvoznici akumulatora i baterija, odnosno vozila i uređaja čiji su sastavni deo akumulatori i baterije, koji stavljaju u upotrebu akumulatore i baterije kao poseban proizvod, odnosno vozila ili uređaje čiji su sastavni deo akumulatori i baterije, osim vozila iz tačke 6) ovog člana;

4) proizvođači, odnosno uvoznici svežeg mineralnog ili sintetičkog ulja ili maziva;

5) proizvođači, odnosno uvoznici električnih i elektronskih proizvoda koje sami stavljaju na tržište u Republici Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači;

6) proizvođači, odnosno uvoznici vozila koje sami stavljaju na tržište u Republici Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači.

V KRITERIJUMI ZA OBRAČUN, VISINU I NAČIN OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA NAKNADE

Član 6

Naknada za gume, odnosno vozila čiji su sastavni deo gume obračunava se prema količini proizvedenih, odnosno uvezenih guma, kao i guma koje su sastavni deo proizvedenih ili uvezenih automobila, teretnih vozila, radnih mašina, radnih vozila i traktora, vazduhoplova i drugih letelica i kompleta točkova (guma i naplatak).

Naknada za proizvode koji sadrže azbest obračunava se prema količini proizvedenih, odnosno uvezenih proizvoda koji sadrže azbest.

Naknada za baterije ili akumulatore, odnosno vozila i uređaje čiji su sastavni deo baterije ili akumulatori obračunava se prema količini proizvedenih, odnosno uvezenih baterija ili akumulatora, kao i baterija ili akumulatora koje su sastavni deo proizvedenih ili uvezenih vozila i uređaja.

Naknada za ulja obračunava se prema količini proizvedenih, odnosno uvezenih mineralnih ili sintetičkih ulja ili maziva izuzev jestivih ulja i emulzija.

Naknada za električne i elektronske proizvode obračunava se prema količini proizvedenih odnosno uvezenih električnih i elektronskih proizvoda.

Naknada za vozila obračunava se prema masi proizvedenih, odnosno uvezenih vozila koja je navedena u dokumentu o homologaciji vozila.

Član 7

Visina naknade za proizvedene i uvezene gume koje posle upotrebe postaju poseban tok otpada utvrđuje se na ime pokrića troškova upravljanja otpadnim gumama, i to za:

1) uvezene, proizvedene ili protektirane automobilske gume od motornih vozila (automobila, autobusa, kamiona, motorcikala i dr.), poljoprivrednih i građevinskih mašina, prikolica, letelica, vučenih mašina, drugih mašina i uređaja i ostalih sličnih proizvoda od gume - 20.433 dinara po toni;

2) gume koje su sastavni deo uvezenih ili proizvedenih autobusa, teretnih vozila, radnih mašina, radnih vozila i traktora, vazduhoplova i drugih letelica i kompleta točkova (guma i naplatak), i to za:

(1) automobilske prikolice - 133 dinara po gumi,

(2) traktore - 205 dinara po gumi,

(3) kamione, autobuse i viljuškare - 1.142 dinara po gumi,

(4) građevinske radne mašine - 36 dinara/kg po gumi na vozilu,

(5) poljoprivredne mašine - 24 dinara/kg po gumi na vozilu,

(6) teretne prikolice i vučene mašine u iznosu od 24 dinara/kg po gumi na vozilu,

(7) ostala vozila, transportne uređaje, letelice i drugo u iznosu od 36 dinara/kg po gumi na vozilu.

Član 8

Visina naknade za proizvedene i uvezene proizvode koji sadrže azbest koji posle upotrebe postaju poseban tok otpada utvrđuju se na ime pokrića troškova upravljanja otpadom koji sadrži azbest u iznosu od 120 dinara/kg po proizvodu.

Član 9

Visina i način obračuna i plaćanja naknade za upravljanje istrošenim baterijama i akumulatorima utvrđuju se na ime pokrića troškova upravljanja istrošenim baterijama i akumulatorima, i to za:

1) startere - 18 dinara/kg;

2) prenosne baterije ili akumulatore - 180 dinara/kg;

3) industrijske baterije i akumulatore - 18 dinara/kg.

Član 10

Visina i način obračuna i plaćanja naknade za upravljanje otpadnim uljima utvrđuju se na ime pokrića troškova upravljanja otpadnim uljima.

Visina naknade za upravljanje otpadnim uljima navedena je u Prilogu 1 - Visina naknade za upravljanje otpadnim uljima, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 11

Visina i način obračuna i plaćanja naknade za upravljanje otpadnim električnim i elektronskim proizvodima utvrđuju se na ime pokrića troškova upravljanja otpadnim električnim i elektronskim proizvodima.

Električni i elektronski proizvodi razvrstavaju se prema vrsti električne i elektronske opreme u sledeće razrede:

1) Razred 1 - Veliki kućni aparati;

2) Razred 2 - Mali kućni aparati;

3) Razred 3 - Oprema informatičke tehnologije (IT) i telekomunikacije;

4) Razred 4 - Oprema široke potrošnje za razonodu;

5) Razred 5 - Oprema za osvetljenje:

- 5a (fluorescentne, kompaktne i ostale svetiljke);

- 5b (sijalice sa žarećom niti, ravne fluorescentne svetiljke, visokonaponske svetiljke uključujući svetiljke sa natrijumskim parama i svetiljke metalhalogenim parama i ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje svetla);

6) Razred 6 - Električni i elektronski alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata);

7) Razred 7 - Igračke, oprema za rekreaciju (razonodu) i sport;

8) Razred 8 - Medicinski pomoćni uređaji (osim velikih nepokretnih terapijskih i dijagnostičkih uređaja, implantiranih proizvoda i proizvoda koji mogu prouzrokovati infekciju);

9) Razred 9 - Instrumenti za praćenje i nadzor;

10) Razred 10 - Automati.

Visina naknade prema vrsti električnih i elektronskih proizvoda navedena je u Prilogu 2 - Visina naknade za upravljanje električnim i elektronskim proizvodima, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 11a

Visina i način obračuna i plaćanja naknade za upravljanje otpadnim, odnosno neupotrebljivima vozilima (u daljem tekstu: otpadna vozila) utvrđuju se na ime pokrića troškova upravljanja otpadnim vozilima.

Naknada iz stava 1. ovog člana iznosi 12.000 dinara po toni vozila.

Član 12

Naknada iz člana 7. ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište proizvoda iz člana 7. tačka 1. ove uredbe, odnosno prilikom uvoza vozila čiji su sastavni delovi gume ili prilikom stavljanja na tržište vozila proizvedenih u Republici Srbiji čiji su sastavni delovi gume iz člana 7. tačka 2. ove uredbe.

Naknada iz člana 8. ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište proizvoda koji sadrže azbest, odnosno prilikom uvoza tih proizvoda.

Naknada iz člana 9. ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište baterija ili akumulatora, odnosno vozila i uređaja čiji su sastavni deo baterije ili akumulatori, odnosno prilikom uvoza baterija ili akumulatora, kao i baterija i akumulatora koje su sastavni deo proizvedenih ili uvezenih vozila i uređaja.

Naknada iz člana 10. ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište ulja, odnosno prilikom uvoza tih proizvoda.

Naknada iz člana 11. ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište električnih i elektronskih proizvoda, odnosno prilikom uvoza tih proizvoda.

Naknada iz člana 11a ove uredbe obračunava se i plaća prilikom prvog stavljanja na tržište vozila, odnosno prilikom uvoza tih vozila.

Naknada iz st. 1. do 6. ovog člana obračunava se prilikom prvog stavljanja na tržište proizvoda, odnosno za proizvođača prema datumu izdavanja otpremnice, odnosno fakture za proizvod, a za uvoznika prema datumu kada je proizvod stavljen u slobodan promet.

Obveznik plaćanja naknade dužan je da naknadu iz čl. 7, 8, 9, 10, 11. i 11a Uredbe uplati u sledećim rokovima, i to:

1) za januar, februar i mart tekuće godine, do 15. maja tekuće godine;

2) za april, maj i jun tekuće godine, do 15. avgusta tekuće godine;

3) za jul, avgust i septembar tekuće godine, do 15. novembra tekuće godine;

4) za oktobar, novembar i decembar tekuće godine, do 15. februara naredne godine.

Obveznici plaćanja naknada iz čl. 7, 8, 9, 10, 11. i 11a Uredbe dostavljaju Ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) dokaz o izvršenoj uplati iz stava 8. ovog člana po vrstama proizvoda, a do 15. marta tekuće godine, za predhodnu godinu, specifikaciju plaćene naknade po vrsti proizvoda, sa datumom uplate i periodom za koji je naknada plaćena.

Član 13

Agencija je dužna da podatke iz člana 4. ove uredbe dostavlja Ministarstvu do 30. aprila tekuće godine za prethodnu godinu, a po obveznicima plaćanja naknade.

Na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana Ministarstvo obračunava naknadu i donosi rešenje obvezniku plaćanja naknade za kalendarsku godinu, tekuće godine za prethodnu godinu.

Ako je obveznik plaćanja naknade uplatio veći iznos naknade od iznosa utvrđenog rešenjem, umanjuje za taj iznos naknade uplatu za naredni obračunski period.

Rešenjem iz stava 2. ovog člana utvrđuje se visina naknade, način i rok plaćanja, koji ne može biti duži od 30 dana od dana prijema rešenja.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba Vladi, preko Ministarstva.

Obvezniku plaćanja naknade koji nije dostavio Agenciji godišnji izveštaj iz člana 4. ove uredbe, Ministarstvo će naknadu obračunati na osnovu izveštaja republičkog inspektora za zaštitu životne sredine o količinama proizvedenih, odnosno uvezenih proizvoda.

Ministarstvo vodi listu obveznika plaćanja naknade kojima je utvrđena obaveza plaćanja i obveznika kojima je izdato rešenje za plaćanje naknade.

Član 14

Ako obveznik plaćanja naknade nije platio iznos naknade utvrđen rešenjem iz člana 13. stav 4. ove uredbe u propisanom roku, Ministarstvo će poslati opomenu obvezniku plaćanja naknade kojom nalaže način i rok uplate duga.

Od dana izdavanja opomene iz stava 1. ovog člana do dana uplate duga Ministarstvo će obračunati kamatu za docnju u plaćanju.

Ako obveznik plaćanja naknade ne izvrši uplatu u roku utvrđenom opomenom iz stava 1. ovog člana, Ministarstvo dostavlja poreskoj upravi zahtev za prinudnu naplatu shodno odredbama zakona kojima se uređuje poreski postupak.

Član 14a

U slučaju prestanka poslovanja, statusne promene i/ili promene delatnosti obveznik je dužan da dostavi izveštaj o količini proizvoda stavljenim na tržište Republike Srbije za period kraći od kalendarske godine za koju se izrađuje godišnji izveštaj, a najkasnije u roku od 30 dana od dana nastupanja promene.

Ministarstvo donosi rešenje za plaćanje naknade za obračunski period kraći od kalendarske godine u slučaju prestanka poslovanja, statusne promene koja dovodi do prestanka rada obveznika ili promene delatnosti obveznika plaćanja naknade.

Rešenje iz stava 2. ovog člana donosi se na osnovu podataka Agencije za privredne registre, Agencije, odnosno izveštaja republičkog inspektora nadležnog za poslove životne sredine.

Član 15

Iznos naknade iz čl. 7, 8, 9, 10, 11. i 11a Uredbe usklađuje se godišnje sa Indeksom potrošačkih cena prema podacima republičke organizacije nadležne za poslove statistike.

Ministar propisuje usklađene iznose naknade iz stava 1. ovog člana do 31. januara tekuće godine.

Član 15a

Novčanom kaznom od 500.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) ne dostavi Agenciji redovni godišnji izveštaj, odnosno ne vodi i ne čuva dnevnu evidenciju o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda (član 4);

2) ne dostavi Ministarstvu dokaz o izvršenoj uplati naknade po vrstama proizvoda, a do 15. marta tekuće godine, za prethodnu godinu, specifikaciju plaćene naknade po vrsti proizvoda, sa datumom uplate i periodom za koji je naknada plaćena (član 12. stav 9).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 25.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 250.000 do 500.000 dinara.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, obrascu dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, načinu i rokovima dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznicima plaćanja naknade, kriterijumima za obračun, visinu i način obračunavanja i plaćanja naknade ("Službeni glasnik RS", br. 89/09, 8/10 i 21/10).

Član 17

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o dopuni
Uredbe o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, obrascu dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, načinu i rokovima dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznicima plaćanja naknade, kriterijumima za obračun, visinu i način obračunavanja i plaćanja naknade

("Sl. glasnik RS", br. 15/2012)

Član 2

Odredba člana 12. stav 6. Uredbe o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, obrascu dnevne evidencije o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda i godišnjeg izveštaja, načinu i rokovima dostavljanja godišnjeg izveštaja, obveznicima plaćanja naknade, kriterijumima za obračun, visinu i način obračunavanja i plaćanja naknade ("Službeni glasnik RS", br. 54/10 i 86/11), prestaje da se primenjuje danom stupanja na snagu ove uredbe, a primenjivaće se od 1. januara 2013. godine.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

DNEVNA EVIDENCIJA O PROIZVODNJI, UVOZU I IZVOZU PROIZVODA

 

Mesec

 

 

Naziv proizvoda

 

 

Jedinična masa proizvoda (t)

 

 

Jedinica mere (kom., l, kg, m3)

 

 

Evidenciju vodi (Ime i prezime)

 

 

Dan u mesecu

Proizvedena količina
(u jed. mere)

Uvezena količina
(u jed. mere)

Izvezena količina
(u jed. mere)

Ukupno plasirano na tržište RS
(u jed. mere)

a

b

v

g = a+b-v

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

10

 

 

 

 

11

 

 

 

 

12

 

 

 

 

13

 

 

 

 

14

 

 

 

 

15

 

 

 

 

16

 

 

 

 

17

 

 

 

 

18

 

 

 

 

19

 

 

 

 

20

 

 

 

 

21

 

 

 

 

22

 

 

 

 

23

 

 

 

 

24

 

 

 

 

25

 

 

 

 

26

 

 

 

 

27

 

 

 

 

28

 

 

 

 

29

 

 

 

 

30

 

 

 

 

31

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

MESEČNA REKAPITULACIJA KOLIČINA PROIZVODA PLASIRANOG NA TRŽIŠTE RS

Ukupno plasirano proizvoda
na tržište RS za mesec
(u jed. mere)

Jedinična masa
proizvoda
(t)

Ukupno plasirano proizvoda
na tržište RS za mesec
(t)

g (ukupno)

e

d = g (ukupno) h e

 

 

 

Potpis ________________________

Proizvodi se izveštavaju u skladu sa kriterijumima za obračun i visinu plaćanja naknade iz poglavlja V. ove uredbe.

Za svaki proizvod koji se proizvodi, uvozi ili izvozi vodi se posebna dnevna evidencija.

Obrazac 2.

GODIŠNJI IZVEŠTAJ
O STAVLJANJU PROIZVODA PO VRSTAMA NA TRŽIŠTE REPUBLIKE SRBIJE

 

PODACI O PRAVNOM LICU ILI PREDUZETNIKU

Poreski identifikacioni broj (PIB)

 

Matični broj

 

Pun naziv

 

Adresa

Mesto

 

Šifra mesta

 

Poštanski broj

 

Ulica i broj

 

Telefon

 

Telefaks

 

E-mail adresa

 

Opština

 

Šifra opštine

 

Šifra pretežne delatnosti

 

 

PODACI O ODGOVORNOM LICU

Ime i prezime

 

Funkcija

 

Telefon

 

 

PODACI O LICU ODGOVORNOM ZA UPRAVLJANJE OTPADOM

Ime i prezime

 

Funkcija

 

Telefon

 

E-mail adresa

 

NAPOMENA

Izveštaj se dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine na sledeći način:

1. jedan elektronski popunjen komplet obrazaca (Excell fajlovi) na e-mail adresu Agencije ili na kompakt disku, bez potpisa i overe;

2. odštampan elektronski popunjeni komplet obrazaca u papirnoj formi ukoričen u jedinstven dokument, propisno potpisan i overen od strane odgovornog lica na poštansku adresu Agencije.

Pravno lice ili preduzetnik dostavlja obrasce izveštaja najkasnije do 31. marta tekuće godine sa podacima za prethodnu godinu.

PODACI O KOLIČINAMA PROIZVODA PO VRSTAMA STAVLJENIM NA TRŽIŠTE REPUBLIKE SRBIJE

IZVEŠTAJNA GODINA _____

 

Vrsta proizvoda1

 

 

Jedinica mere (kom., l, kg, m3)   

 

 

Redni
broj

Naziv proizvoda

Količina proizvoda
stavljena na tržište2

Količina proizvoda
stavljena na tržište2

(u jed. mere)

(t)

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

11

 

 

 

12

 

 

 

13

 

 

 

14

 

 

 

15

 

 

 

16

 

 

 

17

 

 

 

18

 

 

 

19

 

 

 

20

 

 

 

21

 

 

 

22

 

 

 

23

 

 

 

24

 

 

 

25

 

 

 

26

 

 

 

27

 

 

 

28

 

 

 

29

 

 

 

30

 

 

 

31

 

 

 

32

 

 

 

33

 

 

 

34

 

 

 

35

 

 

 

36

 

 

 

37

 

 

 

38

 

 

 

39

 

 

 

40

 

 

 

41

 

 

 

42

 

 

 

43

 

 

 

44

 

 

 

45

 

 

 

46

 

 

 

47

 

 

 

48

 

 

 

49

 

 

 

50

 

 

 

51

 

 

 

52

 

 

 

53

 

 

 

54

 

 

 

55

 

 

 

56

 

 

 

57

 

 

 

58

 

 

 

59

 

 

 

60

 

 

 

61

 

 

 

62

 

 

 

63

 

 

 

64

 

 

 

65

 

 

 

66

 

 

 

67

 

 

 

68

 

 

 

69

 

 

 

70

 

 

 

71

 

 

 

72

 

 

 

73

 

 

 

74

 

 

 

75

 

 

 

76

 

 

 

77

 

 

 

78

 

 

 

79

 

 

 

80

 

 

 

81

 

 

 

82

 

 

 

83

 

 

 

84

 

 

 

85

 

 

 

86

 

 

 

87

 

 

 

88

 

 

 

89

 

 

 

90

 

 

 

91

 

 

 

92

 

 

 

93

 

 

 

94

 

 

 

95

 

 

 

96

 

 

 

97

 

 

 

98

 

 

 

99

 

 

 

100

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

_______________
1 Upisati vrstu proizvoda za koju se daje godišnji izveštaj (npr. automobilske gume, gume na vozilima, električni i elektronski uređaji i sl.). U tabeli se daju količine pojedinačnih proizvoda iz dnevne evidencije.
2 U gornja polja treba upisati količinu proizvoda stavljenih na tržište Republike Srbije u izveštajnoj godini, izraženu u jedinicama mere iz dnevne evidencije i u tonama, koja se dobijaju sabiranjem mesečnih količina iz dnevne evidencije.

Izjava odgovornog lica

Davanje netačnih podataka povlači prekršajni postupak prema članu 75. Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09).

Ovaj obrazac mora biti potpisan od strane odgovornog lica.

Pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđujem da su u ovom izveštaju date informacije istinite, a količine i vrednosti tačne i određene u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Ime i prezime odgovornog lica

Overa/Pečat

Potpis

Datum

 

Prilog 1

 

IZNOSI NAKNADE ZA UPRAVLJANJE OTPADNIM ULJIMA

Naziv proizvoda

Jedinica mere

Naknada

Motorna ulja, kompresorska ulja za podmazivanje, turbinska ulja za podmazivanje

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Tečnosti za hidraulične namene

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Ulja za menjače i reduktore

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Sredstva za obradu metala, ulja za skidanje kalupa i antikorozivna ulja

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Elektroizolaciona ulja

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Ulja teška, ostala i ostala ulja za podmazivanje

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Ostali preparati koji se ne upotrebljavaju za obradu tekstilnih materijala, kože, krzna ili drugih materijala

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Ostali preparati koji sadrže 70% ili više, po masi, ulja od nafte ili ulja dobijenih od bitumenoznih minerala, ali ne kao osnovni sastojak i koji se ne upotrebljavaju za obradu tekstilnih materijala, kože, krzna ili drugih materijala

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Tečnosti za hidraulične kočnice i ostale pripremljene tečnosti za transmisiju, koje ne sadrže ili sadrže manje od 70% po masi ulja od nafte ili ulja dobijena od bitumenoznih materijala

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

Preparati protiv smrzavanja

kg/l

12,00 din./10,80 din. neto

 

Prilog 2

 

IZNOSI NAKNADE ZA UPRAVLJANJE OTPADNIM ELEKTRIČNIM I ELEKTRONSKIM PROIZVODIMA

RAZRED 1. Veliki kućni aparati

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed.
mere

Naknada u
dinarima
po jedinici
mere

Električni fenovi

Ventilatori, snage do 125 W, za civilne vazduhoplove

kd

60,10

Električni fenovi

Aksijalni ventilatori, ostali

kg

36,10

Električni fenovi

Centrifugalni ventilatori, ostali

kg

36,10

Električni fenovi

Ventilatori, centrifugalni, ostali, za civilne vazduhoplove

kg

36,10

Električni radijatori

Radijatori napunjeni tečnošću

kg

36,10

Električni radijatori

Grejači konvekcioni

kg

36,10

Električni radijatori

Aparati za grejanje prostora sa ventilatorom

kg

36,10

Električni radijatori

Aparati električni za grejanje prostora, ostalo

kg

36,10

Električni šporeti

Rešoi sa jednom ili više grejnih ploča, ostalo

kd

96,20

Električni šporeti

Štednjaci

kd

961,60

Električni šporeti

Aparati za kuvanje i rešoi za ugradnju

kd

300,50

Ugradne rerne

Mikrotalasne pećnice pećnice za ugradnju

kd

961,60

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici
mere

Električni uređaji za grejanje

Grejači vode, protočni

kd

60,10

Električni uređaji za grejanje

Grejači vode, ostalo

kd

240,40

Električni uređaji za grejanje

Grejači vode, potapajući

kg

36,10

Električni uređaji za grejanje

Rashladni tornjevi i slična postrojenja za direktno hlađenje

kg

36,10

Električni uređaji za grejanje

Uređaji za vakum isparenje za nanošenje metala

kg

36,10

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo za ugradnju

kd

721,20

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo preko 250 l do 340 l

kd

1.442,40

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo zapremine preko 340 l

kd

1.682,80

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo stoni

kg

36,10

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo do 250 l

kd

721,20

Frižideri

Frižideri za domaćinstvo, ostalo

kg

36,10

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Klima uređaji

Razdvojene jedinice ("split-sistemi")

kd

1.202,10

Klima uređaji

Uređaji za klimatizaciju za motorna vozila

kg

36,10

Klima uređaji

Reverzibilne toplotne pumpe sa ventilatorom na motorni pogon i elementima za menjanje temperature: za civilne vazduhoplove

kg

36,10

Klima uređaji

Uređaji za klimatizaciju, ostalo, sa ugrađenom rashladnom jedinicom, ostalo

kg

36,10

Klima uređaji

Uređaji za klimatizaciju, prozorski ili zidni, samostalni (kompaktni)

kg

36,10

Klima uređaji

Uređaji za klimatizaciju, ostalo, bez ugrađene rashladne jedinice, ostalo

kg

36,10

Mašine za pranje posuđa

Mašine za pranje posuđa za domaćinstvo

kd

1.202,10

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje rublja koje se pune odozgo

kd

1.202,10

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje rublja do 10 kg, sa centrifugom, ostalo

kg

36,10

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje rublja preko 10 kg kapaciteta

kg

36,10

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje rublja koje se pune sa prednje strane

kd

1.202,10

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje kapaciteta suvog rublja preko 6 kg, ali ne preko 10 kg

kd

1.202,10

Mašine za pranje veša

Mašine za pranje rublja do 10 kg ostalo

kd

1.202,10

Mašine za sušenje veša

Centrifuge, uključujući mašine za centrifugalno sušenje, ostalo

kg

36,10

Mašine za sušenje veša

Mašine za centrifugalno sušenje rublja

kg

36,10

Mašine za sušenje veša

Mašine za sušenje kapaciteta suvog rublja ne preko 6 kg

kd

961,60

Mašine za sušenje veša

Mašine za sušenje kapaciteta suvog rublja preko 6 do 10 kg

kd

961,60

Mašine za sušenje veša

Mašine za sušenje tkanina i prediva, ostalo

kd

961,60

Mikrotalasne peći

Pećnice mikrotalasne

kd

360,60

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostala oprema za klimatizaciju i ventilaciju

Odstranjivači mirisa sa stranicom do 120 cm

kd

240,40

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Rashladne vitrine i pultovi za čuvanje zamrznute hrane

kg

36,10

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Uređaji za hlađenje ili zamrzavanje, ostalo

kg

36,10

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Rashladne vitrine i pultovi ostali

kd

1.803,00

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Sanduci, vitrine za duboko zamrzavanje

kg

36,10

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Ostali sanduci, vitrine i slični uređaji za hlađenje

kg

36,10

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Toplotne pumpe osim uređaja za klimatizaciju

kg

36,10

Ostali uređaji za hlađenje, konzerviranje i odlaganje hrane

Ostale toplotne pumpe osim uređaja za klimatizaciju

kg

36,10

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostali veliki uređaji za kuvanje i ostalu pripremu hrane

Perkolatori i ostali aparati za pripremanje kafe i ostalih toplih pića, ostali

kg

36,10

Ostali veliki uređaji za kuvanje i ostalu pripremu hrane

Ostale mašine za pripremu toplih napitaka ili za kuvanje ili grejanje hrane za civilne vazduhoplove

kg

36,10

TA peći

Aparati električni za grejanje prostora, akumulacioni (TA peći)

kg

12,00

Zamrzivači

Zamrzivači u obliku sanduka, zapremine do 400 l, ostali

kd

1.202,00

Zamrzivači

Zamrzivači u obliku ormara, zapremine do 250 l, ostali

kd

1.202,00

Zamrzivači

Zamrzivači u obliku ormara, zapremine od 250 do 900 l, za civilne vazduhoplove

kd

1.442,40

RAZRED 1.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Zamrzivači

Zamrzivači u obliku sanduka, zapremine 400-800 l, ostali

kd

1.442,40

Veliki rashladni uređaji

Kombinacije frižidera i zamrzivača, zapremine preko 340 l, ostali

kd

1.682,80

Veliki rashladni uređaji

Kombinacija frižidera i zamrzivača, sa posebnim vratima, ostali

kd

1.442,40

Ostali veliki uređaji

Za grejanje soba, kreveta i nameštaja za sedenje

kg

36,10

Veliki kućni aparati

Ostali

kg

36,10

 

Jedinice mere

 

KD - komada

KG - kilogrami

 

RAZRED 2. Mali kućni aparati

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Friteze

Ostali elektrotermički uređaji: za prženje sa mnogo masnoće (friteze)

kd

180,30

Pegle i ostali uređaji za peglanje i održavanje odeće

Pegle električne, ostalo

kd

96,20

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici ručni, meh. pokazivač, električni - zlatni

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici ručni, meh. pokazivač, električni - ostalo

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Ostali časovnici ručni, električni

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici, zidni, električni

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Aparati za beleženje i registrovanje vremena

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Aparati za kontrolu i merenje vremena, sa mehanizmom za časovnike ili sinhronim motorom, ostalo

kg

72,10

Tosteri

Tosteri

kd

96,20

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Haube za sušenje kose

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Ležajevi, lampe i oprema za sunčanje, ostalo

kg

72,10

Usisivači

Usisivači, snage ne preko 1.500 W i sa vrećom za prašinu ili drugim prihvatačem za prašinu kapaciteta ne preko 20 l

kd

300,50

RAZRED 2.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima
po jedinici mere

Usisivači

Usisivači, uključujući usisivače za suve i mokre materije

kd

300,50

Usisivači

Ostali usisivači

kg

72,10

Vage

Vage za za domaćinstvo

kd

120,20

Vage

Vage za merenje osoba, uključujući vage za bebe

kg

72,10

Friteze

Ostali elektrotermički uređaji: ostali

kg

72,10

Mlinovi, aparati za kafu i uređaji za otvaranje i zatvaranje posuda i ambalaže

Aparati za pripremanje kafe ili čaja

kd

96,20

Pegle i ostali uređaji za peglanje i održavanje odeće

Pegle na paru, električne

kd

96,20

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici lični, električni, sa kut. od plem. metala, ostalo

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici ručni, optički pokazivač, električni, ostalo

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici lični, električni, ostali

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Budilnici električni

kg

72,10

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Časovnici električni, ostalo

kg

72,10

RAZRED 2.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Satovi, ručni satovi i uređaji za merenje, pokazivanje i zapisivanje vremena

Merači kratkih vremenskih perioda

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za brijanje

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za šišanje

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za depilaciju

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za sušenje kose, ostalo

kd

60,00

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za uređivanje kose, ostalo

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Aparati za sušenje ruku

kg

72,10

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Oprema za sunčanje, sa fluoroscentnom cevi sa ultravioletnim A zracima, maksimalne dužine cevi do 100 cm

kg

72,10

RAZRED 2.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za šišanje, sušenje kose, pranje zuba, brijanje, masiranje i ostali uređaji za negu tela

Oprema za sunčanje, sa fluoroscentnom cevi sa ultravioletnim A zracima, ostalo

kg

72,10

Aparat za varenje folije

Mašine za vruće prskanje metala i metalnih karbida

kd

96,20

Mlin za kafu, rezači

Aparati za domaćinstvo, elektromehanički, ostalo

kd

96,20

Roštilj električni

Roštilji i ražnjevi

kd

180,30

Mali kućni aparati

Aparati za mlevenje i mešanje hrane, sokovnici

kd

96,20

Uređaji za čišćenje tepiha

Ostali

kg

72,10

Uređaji za čišćenje

Ostali

kg

72,10

Uređaji za šivenje, pletenje, tkanje i ostalu obaru tkanine

Ostali

kg

72,10

Mali kućni aparati

Ostali

kg

72,10

 

Jedinice mere

 

KD - komada

 

KG - kilogrami

 

 

RAZRED 3. Oprema informatičke tehnologije (IT) i telekomunikacija

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Mašine za štampanje koje se upotrebljavaju za štampanje pomoću ploča, cilindara i drugih štamparskih formi iz tarifnog broja 8442, ostale

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Mašine koje vrše funkciju kopiranja i telefaks prenosa a koje ne mogu da kopiraju više od 12 monohromatskih strana u minuti, sa ili bez funkcije štampanja

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Mašine koje vrše funkciju kopiranja skeniranjem originala i štampanjem kopija pomoću mašine za elektro-statičku štampu

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Ostali štampači, mašine za kopiranje i telefaks mašine, kombinovane ili nesposobne za priključenje na mrežu ili mašine za AOP, ostale

KD

5% od PDV-a

Štampači

Štampači

KD

5% od PDV-a

Faks-uređaji

Telefaks mašine

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Ostale mašine koje vrše funkciju kopiranja skeniranjem originala i štampanjem kopija pomoću mašine za elektro-statičku štampu

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Ostale mašine za fotokopiranje sa ugrađenim optičkim sistemom, koje se mogu povezati na mašine za AOP

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Telefaks, kopir i mašine za štampanje, ostale, koje se mogu povezati na mašine za AOP ili mrežu, ostale

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Mašine koje vrše funkciju kopiranja skeniranjem originala i štampanjem kopija pomoću mašine za elektrostatičku štampu

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Ostale mašine za fotokopiranje, sa ugrađenim optičkim sistemom

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Ostale mašine za fotokopiranje, koje se mogu povezati na mašine za AOP ili mrežu, ostale

KD

5% od PDV-a

Faks-uređaji

Ostale mašine koje se mogu povezati na mašine za AOP ili mrežu, ostale

KD

5% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Električne i elektronske pisaće mašine

Ostale mašine za pisanje, električne

KD

5% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Mašine računske, elektronske, bez spoljnog napajanja

KD

5% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Mašine računske, elektronske, sa štampačem

KD

5% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Mašine računske, elektronske, ostalo

KD

5% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Mašine za računanje, ostalo

KD

5% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Registar kase

KD

1% od PDV-a

Džepni i stoni kalkulatori

Mašine za frankiranje, izdavanje karata i sl. mašine

KD

5% od PDV-a

Lap top računari

Mašine digitalne portabl, za AOP, m < 10 kg

KD

5% od PDV-a

Centralizovana obrada podataka

Mašine za AOP, koje u istom kućištu imaju najmanje jednu centralnu jedinicu, kao i jednu ulaznu jedinicu i jednu izlaznu jedinicu ili jednu kombinovanu ulazno-izlaznu jedinicu

KD

5% od PDV-a

Centralizovana obrada podataka

Mašine za AOP, ostale, isporučene kao sistemi

KD

5% od PDV-a

Centralizovana obrada podataka

Centralne jedinice osim onih iz tar. podbroja 8471 41 i 8471 49

KD

5% od PDV-a

Lični računari (uključujući CPU miša i tastaturu)

Tastature

KD

5% od PDV-a

Lični računari (uključujući CPU miša i tastaturu)

Ulazne i izlazne jedinice, sa i li bez memorije u istom kućištu, ostalo

KD

5% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Centralne memorijske jedinice

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Memorijske jedinice sa diskom, optičke, uključujući magnetno-optičke

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Hard disk drives

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Memorijske jedinice sa diskom, ostale

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Memorijske jedinice sa magnetnom trakom

KD

5% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Memorijske jedinice, ostale

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Ostale jedinice za mašine za automatsku obradu podataka

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Mašine za AOP i njihove jedinice, ostalo

KD

5% od PDV-a

Oprema za kopiranje

Mašine za umnožavanje, kancelarijske

KD

5% od PDV-a

Procesori, matične ploče i memorije za PC računare

Delovi i pribor

KD

5% od PDV-a

Kućišta za računare

Delovi mašina za AOP ostalo

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Jedinice za napajanje za mašine za AOP

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Punjači akumulatora, za civilne vazduhoplove

KD

5% od PDV-a

Bežični telefoni

Telefoni sa bezgajtanskim ručnim setom

KD

1% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Mobilni telefoni

Telefoni za mrežu stanica ili za druge bežične mreže, ostali

KD

1% od PDV-a

Telefoni

Telefonski aparati, uključujući telefone za mrežu stanica ili za druge bežične mreže, ostali

KD

1% od PDV-a

Telefoni

Ostali aparati za prenos ili prijem podataka, za komunikaciju, bazne stanice, za civilne vazduhoplove

KD

1% od PDV-a

Telefoni

Mašine za prijem, konverziju i prenos podataka

KD

1% od PDV-a

Telefoni

Videofoni (videotelefoni)

KD

1% od PDV-a

Javni telefoni

Interfonski aparati

KD

1% od PDV-a

Javni telefoni

Nosivi prijemnici za pozivanje ili traženje osoba

KD

1% od PDV-a

Javni telefoni

Prijemni aparati za radio-telefoniju ili radio-telegrafiju, ostali

KD

1% od PDV-a

Javni telefoni

Ostali aparati za prenos slike, glasa ili drugih podataka, za bežične mreže

KD

1% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Mikrofoni frekvencije od 300 Hz do 3,4 kHz, prečnika ne preko 10 mm i visine ne preko 3 mm, za upotrebu u telekomunikacijama

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Mikrofoni i njihovi stativi, za civilne vazduhoplove

KD

5% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Zvučne kutije sa jednim zvučnikom za civilne vazduhoplove

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Zvučnici frekvencije od 300 Hz do 3,4 kHz, prečnika ne preko 50 mm, za upotrebu u telekomunikacijama

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Zvučnici i zvučne kutije sa zvučnicima, ostalo, za civilne vazduhoplove

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Setovi ručni za žične telefone

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Slušalice, uključujući kombinovane sa mikrofonom i kompleti koji se sastoje od mikrofona i jednog ili više zvučnika, za civilne vazduhoplove

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Aparati za snimanje ili reprodukciju slike sa trakom širine do 1,3 cmm i brzinom do 50 mm/s

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Aparati za snimanje i reprodukciju slike, sa ili bez ugrađenog video tjunera (prijemnika), sa magnetnom trakom, ostali

KD

5% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Videorekorderi, ostalo

KD

5% od PDV-a

Memorijske kartice i USB memorije

Diskovi, trake, postojane poluprovodničke memorije nezavisne od električne energije, "pametne kartice" i druge podloge, nesnimljene

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Predajnici za radio difuziju ili televiziju

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Predajnici za radio difuziju ili televiziju, sa ugrađenim prijemnikom, ostali

KD

5% od PDV-a

Monitori

Monitori sa katodnom cevi, vrste koja se koristi uglavnom za sisteme za automatsku obradu podataka iz tarifnog broja 8471

KD

10% od PDV-a

Monitori

Monitori sa ugrađenom katodnom cevi: crno beli i ostali jednobojni (monohromatski)

KD

10% od PDV-a

Monitori

Monitori sa katodnom cevi, u boji, sa odnosom širina/visina ekrana, manjim od 1,5

KD

10% od PDV-a

Monitori

Monitori sa katodnom cevi, u boji, ostali, sa parametrom skeniranja ne preko 625 linija

KD

10% od PDV-a

Monitori

Monitori sa katodnom cevi, u boji, sa parametrom skeniranja preko 625 linija

KD

10% od PDV-a

Monitori

Ostali monitori, vrste koja se koristi uglavnom za sisteme za automatsku obradu podataka iz tarifnog broja 8471

KD

10% od PDV-a

Monitori

Ostali monitori, ostali, crno beli i ostali jednobojni (monohromatski)

KD

10% od PDV-a

RAZRED 3.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Monitori

Ostali monitori, u boji

KD

10% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Projektori, vrste koja se koristi uglavnom za sisteme za automatsku obradu podataka iz tarifnog broja 8471

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Projektori koji rade pomoću ravnog displeja (npr. uređaj sa tečnim kristalima) sposobni da prikažu digitalnu informaciju generisanu mašinom za automatsku obradu podataka

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Projektori, u boji

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Video prijemnici, u obliku elektronskih sklopova za ugradnju u mašine za automatsku obradu podataka

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za telekomunikacioni prenos zvuka, slika ili drugih podataka putem telekomunikacije

Aparati sa uređajima na bazi mikroprocesora koji sadrže modem za ostvarenje pristupa Internetu, koji imaju funkciju interaktivne razmene podataka i mogućnost prijema televizijskih signala ("set-top") k

KD

5% od PDV-a

Ostali proizvodi ili oprema za prikupljanje, odlaganje, obradu i predstavljanje podataka ili komuniciranje podacima elektronskim putem

Električne mašine sa prevodilačkim ili rečničkim funkcijama

KD

5% od PDV-a

Mini računari

Ostali

KD

5% od PDV-a

Računari tipa NotePad

Ostali

KD

5% od PDV-a

Teleks uređaji

Ostali

KD

5% od PDV-a

Oprema informatičke tehnologije i telekomunikacija

Ostali

KD

5% od PDV-a

 

Jedinice mere

 

 

 

KD - komada

 

 

 

GN - garnitura

 

 

 

 

RAZRED 4. Oprema široke potrošnje za razonodu

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Audio pojačala

Audio-frekventni električni pojačivači, ostali

kg

36,10

Audio pojačala

Električni kompleti za pojačavanje zvuka, ostali

kg

36,10

Audio pojačala

Pojačivači audio-frekventni za telefoniju i merenja

kg

36,10

Audio pojačala

Audio-frekventni električni pojačivači, sa samo jednim kanalom, ostali

kg

36,10

Muzički instrumenti

Orgulje električne

kg

36,10

Muzički instrumenti

Klaviri digitalni

kg

36,10

Muzički instrumenti

Gitare električne

kg

36,10

Muzički instrumenti

Instrumenti muzički, električni, ostalo

kg

36,10

Muzički instrumenti

Sintisajzeri

kg

36,10

Muzički instrumenti

Instrumenti klavijaturni, osim harmonika, ostalo

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali aparati za reprodukciju zvuka, kasetni, sa analognim i digitalnim očitavanjem

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali aparati za reprodukciju zvuka, kasetni, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati za reprodukciju zvuka, laserski, za motorna vozila, koji koriste disk prečnika ne preko 6,5 cm

kg

36,10

RAZRED 4.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Magnetofoni, kasetni, sa pojačivačem i ugrađenim zvučnicima, koji mogu da rade bez spoljnog izvora energije

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali, magnetofoni, kasetni, sa pojačivačem i ugrađenim zvučnicima, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati za reprodukciju ili snimanje zvuka, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali aparati za reprodukciju zvuka bez snimanja, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati za pripremanje štamparskih ploča i cilindara

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati konstruisani za snimanja pod vodom i drugo

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati za snimanje dokumenata na mikrofilmu, mikrofišu ili drugim mikrooblicima, za film u rolni širine 35 mm

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati fotografski, ostalo

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Projektori dijapozitiva

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Čitači za mikrofilm, mikrofiš i drugi mikrooblik

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomu

Aparati koji se puštaju u rad pomoću novčića, žetona, ostali, sa laserskim sistemom očitavanja

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Gramofoni

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Diktafoni

kg

36,10

RAZRED 4.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali aparati za reprodukciju zvuka, sa laserskim očitavanjem, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali aparati za reprodukciju zvuka, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali magnetofoni, sa uređajem za reprodukciju zvuka, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Ostali, magnetofoni, kasetni, sa ugrađenim uređajima za reprodukciju zvuka, ostali

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Rekorderi, osim onih iz tarifnog podbroja 8519 20

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati fotografski za brzu fotografiju

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati fotografski (film do 35 mm), ostalo

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Aparati fotografski za jednokratnu upotrebu

kg

36,10

Ostali proizvodi ili oprema za snimanje ili reprodukciju zvuka ili slika, uključujući signale ili druge tehnologije za distribuciju zvuka i slike, osim telekomunikacionih

Projektori nepokretnih slika, ostalo

kg

36,10

Radio aparati

Vokmeni - radio kasetofoni, ostalo

kg

36,10

Radio aparati

Radio kasetofoni, analogni i digitalni, na baterije

kg

36,10

Radio aparati

Radio kasetofoni, koji rade i na baterije, ostalo

kg

36,10

Radio aparati

Radio prijemnici, koji rade i na baterije, ostalo

kg

36,10

RAZRED 4.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Radio aparati

Radio rekorderi sa CD-om za motorna vozila

kg

36,10

Radio aparati

Radio kasetofoni, analogni i digitalni, za vozila

kg

36,10

Radio aparati

Radio difuzni prijemnici, za vozila, ostalo

kg

36,10

Radio aparati

Radio prijemnici, za motorna vozila, ostalo

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, ostali, kasetnog tipa sa analognim i digitalnim sistemom očitavanja

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, uključujući i prijemnike sa aparatom za snimanje ili reprodukciju zvuka, ostali

kg

36,10

Radio aparati

Radio budilnici

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, kombinovani sa časovnikom, ostali

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, ostali, bez ugrađenog pojačivača, ostali

kg

36,10

Radio aparati

Vokmeni - radio kasetofoni, analogni i digitalni

kg

36,10

Radio aparati

Radio kasetofoni sa CD-om koji rade i na baterije

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, uključujući i prijemnike sa aparatom za snimanje ili reprodukciju zvuka, ostali, kasetnog tipa sa analognim i digitalnim sistemom očitavanja

kg

36,10

Radio aparati

Prijemnici za radio-difuziju, kombinovani sa aparatom za snimanje ili reprodukciju zvuka, sa jednim ili više zvučnika u kućištu, ostali

kg

36,10

RAZRED 4.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Televizijski aparati

TV prijemnici u boji, sa katodnom cevi, sa skeniranjem do 625 linija, i dijagonalom preko 75 cm

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici, ostali, sa katodnom cevi, sa parametrom skeniranja preko 625 linija

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici u boji, ostali

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici u boji, sa katodnom cevi, sa odnosom strana manjim od 1,5 i dijagonalom preko 52 cm, ali ne preko 72 cm

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici u boji, sa katodnom cevi, sa manje od 1,5 odnosa širine/visine, dimenzije ekrana preko 72 cm

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici sa katodnom cevi, u boji, skeniranje ne preko 625 linija, dijagonale ne preko 75 cm

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici, ostali, u boji, sa odnosom širina/visina ekrana manjim od 1,5

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici u boji, sa katodnom cevi, sa odnosom strana manjim od 1,5 i dijagonalom ne preko 42 cm

kg

36,10

Televizijski aparati

TV prijemnici sa katodnom cevi, u boji, sa odnosom strana manjim od 1,5, dijagonale preko 42 cm, ali ne preko 52 cm

kg

36,10

Video kamere

Video kamere sa rekorderima, samo za snimanje slike i tona neposredno pri upotrebi televizijske kamere

kg

36,10

Video kamere

Video kamere sa rekorderima, ostale

kg

36,10

Video kamere

TV kamere, ostale

kg

36,10

Video kamere

Digitalne kamere

kg

36,10

RAZRED 4.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Video rekorderi

Rekorderi, osim onih iz tarifnog podbroja 8519 20

kg

36,10

Video rekorderi

Ostali aparati za reprodukciju zvuka bez snimanja, ostali

kg

36,10

Video rekorderi

Ostali, magnetofoni, kasetni, sa pojačivačem i ugrađenim zvučnicima, ostali

kg

36,10

Video rekorderi

Ostali magnetofoni, sa uređajem za reprodukciju zvuka, ostali

kg

36,10

Video rekorderi

Aparati za reprodukciju ili snimanje zvuka, ostali

kg

36,10

Video rekorderi

Aparati za reprodukciju ili snimanje zvuka, ostali

kg

36,10

HI - FI uređaji

HI-FI uređaji

kg

36,10

Oprema široke potrošnje za razonodu ostala

Oprema široke potrošnje za razonodu, ostala

kg

36,10

KG - kilograma

RAZRED 5a Oprema za osvetljenje

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Indukcioni kalemovi sa ili bez priključenog kondenzatora, za civilne vazduhoplove

kd

5,00

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Balasti za sijalice sa pražnjenjem, ostali, za civilne vazduhoplove

kd

5,00

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Električna svetleća tela, za zatvoreni prostor, od ostalih materijala, ostale

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Reflektori

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Cevi fluoroscentne od plastičnih masa

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Lampe, električne, od plastičnih masa, ostalo

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Lampe električne od ostalih materijala, ostalo

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Osvetljeni znaci, osvetljene pločice sa imenima i slično, od plastičnih masa

kd

5,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Osvetljeni znaci, osvetljene pločice sa imenima i slično, od ostalih materijala

kd

5,00

Rasvetna oprema ostala

Rasvetna oprema ostala

kd

5,00

KD - komad

RAZRED 5b Osvetljenja

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Sijalice, volfram-halogene, za napon preko 100 V

kg

24,00

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Sijalice, volfram-halogene, za napon do 100 V

kg

24,00

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Sijalice, do 200 W i preko 100 V, reflektorske

kg

24,00

Sijalice sa žarećom niti

Sijalice, do 200 W i preko 100 V, ostalo

kg

84,10

Rasvetna tela za fluorescentne svetiljke, osim svetiljke za domaćinstvo

Sijalice, sa vlaknima, za napon preko 100 V, ostalo

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice, fluorescentne, sa dva podnožja na krajevima

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice fluorescentne, ostalo

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice sa živinom parom

kg

24,00

Visokonaponske svetiljke uključujući svetiljke sa natrijumskim parama i svetiljke metalhalogenim parama

Sijalice sa natrijumovom parom

kg

24,00

Visokonaponske svetiljke uključujući svetiljke sa natrijumskim parama i svetiljke metalhalogenim parama

Sijalice sa metalnim halogenidima

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice, sa pražnjenjem, ostalo, osim ultraljubičastih

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice lučne

kg

24,00

Ravne fluorescentne svetiljke

Sijalice ultraljubičaste

kg

24,00

Ostala rasvetna oprema ili oprema za širenje ili upravljanje svetla

Sijalice infracrvene

kg

24,00

Sijalice, ostale

Sijalice, ostale

kg

24,00

KG - kilogram

RAZRED 6. Električni i elektronski alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata)

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Mašine, za savijanje, knjigovezačke

kg

60,10

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Mašine, za slaganje i skupljanje, knjigovezačke

kg

60,10

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Mašine, za šivenje, prošivanje žicom, knjigovezačke

kg

60,10

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Mašine, za uvezivanje bez šivenja, knjigovezačke

kg

60,10

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Datumari, žigovi i numeratori i slično, ručne slagaljke

kg

60,10

Alati za košenje ili za druge baštenske poslove

Travokosačice, sa motorom i horizontalno rotirajućim reznim uređajem: električne

kg

60,10

Alati za košenje ili za druge baštenske poslove

Travokosačice za travnjake, parkove i sportske terene: električne

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Lemilice i pištolji za meko lemljenje

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine i aparati za tvrdo i meko lemljenje, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za elektrootporno zavarivanje metala, automat

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine i aparati za čeono zavarivanje metala

kg

60,10

RAZRED 6.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za ručno zavarivanje metala, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine i aparati za zavarivanje metala, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za vruće prskanje metala i metalnih karbida

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične za brušenje brusilice sa brusnom

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične sa ugrađenim elektromotorom ostalo

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale centrifugalne pumpe: potapajuće jednostepene

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Cirkulacione pumpe za grejne sisteme

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Radijalne protočne pumpe, preko 15 mm, jednostepene, sa više od jednog ulaznog lopatičnog kola, ostale

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Centrifugalne pumpe, jednostepene, za civilne vazduhoplove

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale centrifugalne pumpe, preko 15 mm, višestepene: za civilne vazduhoplove

kg

60,10

RAZRED 6.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale pumpe, za civilne vazduhoplove

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Elevatori tečnosti

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Pištolji za prskanje i slični uređaji

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Mašine za izbacivanje pare ili peska sa uređajem za zagrevanje

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Mašine za izbacivanje pare ili peska preko 7,5 KW

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Uređaji za navodnjavanje

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Za poljoprivredu ili hortikulturu: prenosivi uređaji

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Uređaji mehanički za izbacivanje mlaza, ostalo

kg

60,10

Šivaće mašine

Mašine za šivenje za domaćinstvo: ostale mašine i ostale glave za šivenje

kg

60,10

Šivaće mašine

Mašine za šivenje, automatske

kg

60,10

Testere

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične ostale testere ostale

kg

60,10

RAZRED 6.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Alati za zakivanje, spajanje ekserima, spajanje šrafovima

Mašine knjigovezačke, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za elektrootporno zavariv. metala, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za zavariv. metala elektrolukom, automatske

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za ručno zavariv. metala, sa transformatorom

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za zavariv. metala elektro lukom, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine i aparati za tretiranje metala, ostalo

kg

60,10

Alati za zavarivanje, lemljenje i sličnu upotrebu

Mašine za elektrootporno zavarivanje plastike

kg

60,10

Bušilice

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične koje mogu da rade bez spoljnje

kg

60,10

Bušilice

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične elektropneumatske

kg

60,10

RAZRED 6.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Bušilice

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične bušilice svih vrsta, ostale

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke vrsta koje se koriste za obradu tekstilnih materijala

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične ostale testere koje mogu da rade

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične za brušenje ugaone brusilice

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične za brušenje, ostale

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične rendisaljke

kg

60,10

Oprema za okretanje, mlevenje, brušenje, poliranje, struganje, rezanje, sečenje, bušenje, probijanje, previjanje, savijanje ili za sličnu obradu drveta, metala i drugih materijala

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične za podešavanje i ravno sečenje

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale centrifugalne pumpe: potapajuće višestepene

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale centrifugalne pumpe sa izlaznim prečnikom ne preko 15 mm za civilne vazduhoplove

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Ostale centrifugalne pumpe, prečnika preko 15 mm, ostale

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Radijalne protočne pumpe, jednostepene, u jednom bloku, za civilne vazduhoplove

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Radijalne protočne pumpe, preko 15 mm, jednostepene, sa jednim ulaznim lopatičnim kolom, ostale

kg

60,10

RAZRED 6.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Radijalne protočne pumpe, preko 15 mm, višestepene, ostale

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Mašine za izbacivanje pare ili peska ne preko 7,5 KW

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Prskalice i raspršivači praha, poljoprivredni

kg

60,10

Oprema za peskarenje, nanošenje, raspršivanje i ostalu obradu tečnim ili gasovitim materijama

Prskalice i raspršivači praha, ostalo

kg

60,10

Šivaće mašine

Mašine za šivenje za domaćinstvo: mašine za šivenje

kg

60,10

Šivaće mašine

Mašine za šivenje za domaćinstvo, ostale

kg

60,10

Šivaće mašine

Mašine za šivenje, ostalo

kg

60,10

Testere

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične lančane testere

kg

60,10

Testere

Ručne alatke, pneumatske, hidraulične ostale cirkularne testere

kg

60,10

Alati za skidanje zakivaka, eksera, šrafova ili slične namene

Alati za skidanje zakivaka, eksera, šrafova ili slične namene

kg

60,10

Električni i elektronski alati

Električni i elektronski alati, ostali

kg

60,10

 

RAZRED 7. Igračke, oprema za rekreaciju, razonodu i sport

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada

Automati za igranje na metalni novac

Fliperi

kg

36,10

Automati za igranje na metalni novac

Igre, koje se puštaju u rad žetonom, ostalo

kg

36,10

Automati za igranje na metalni novac

Igre sa ekranom koje se puštaju u rad žetonom

kg

36,10

Električni vozići, odnosno garniture trkaćih automobilčića

Ostale igračke i modeli sa motorom, od plastičnih masa

kg

36,10

Električni vozići, odnosno garniture trkaćih automobilčića

Ostale igračke i modeli sa ugrađenim motorom, od ostalih materijala

kg

36,10

Električni vozići, odnosno garniture trkaćih automobilčića

Igračke, električni vozovi, uključujući koloseke, signale i drugi pribor za njih, kompleti za sastavljanje

kg

36,10

Sportska oprema sa električnim ili elektronskim komponentama

Oprema za opšte fizičke vežbe ostali

kg

36,10

RAZRED 7.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada

Sportska oprema sa električnim ili elektronskim komponentama

Oprema za opšte fizičke vežbe aparati za vežbanje sa mehanizmom za pod

kg

36,10

Sportska oprema sa električnim ili elektronskim komponentama

Oprema za opšte fizičke vežbe, ostali

kg

36,10

Video igre

Video igre elektronske za upotrebu sa TV prijemnikom

kg

36,10

Video igre

Setovi električnih trkačkih automobila za igre

kg

36,10

Video igre

Proizvodi za vašarske, stone i društvene igre, ostalo

kg

36,10

Ručne konzole za video igre

Ručne konzole za video igre

kg

36,10

Kompjuteri za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje itd.

Kompjuteri za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje itd.

kg

36,10

Igračke, oprema za rekreaciju i sport

Igračke, oprema za rekreaciju i sport, ostalo

kg

36,10

 

RAZRED 8. Medicinski pomoćni uređaji (osim velikih nepokretnih terapijskih i dijagnostičkih uređaja, implantiranih proizvoda i proizvoda koji mogu prouzrokovati infekciju)

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Uređaji za dijalizu

Oprema za dijalizu

kg

60,10

Kardiološki uređaji

Elektrokardiografi

kg

60,10

Kardiološki uređaji

Scintilografi

kg

60,10

Kardiološki uređaji

Elektrodijagnostički aparati ostali

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati za sterilizaciju, medicinski, hirurški i sl.

kg

60,10

RAZRED 8.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Merači krvnog pritiska

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati za anesteziju

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati za masažu, električni, vibracioni

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati za mehanoterapiju, psihološka testiranja

kg

60,10

Radioterapijska oprema

Aparati sa alfa, beta, gama zračenjem, za ostalu upotrebu

kg

60,10

RAZRED 8.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Kardiološki uređaji

Elektrodijagnostički aparati aparati za istovremeno praćenje

kg

60,10

Kardiološki uređaji

Aparati sa ultraljubičastim ili infracrvenim zracima

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Laboratorijske centrifuge

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Endoskopi

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati transfuzioni i infuzioni

kg

60,10

RAZRED 8.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Instrumenti za ultrazvučno razbijanje kamena

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Aparati za nervnu stimulaciju

kg

60,10

Ostali uređaji za otkrivanje, sprečavanje, praćenje, obradu, ublažavanje bolesti, povreda ili nemoći

Instrumenti i aparati medicinski, ostalo

kg

60,10

Plućni ventilatori

Aparati za ozonoterapiju, veštačko disanje i slično

kg

60,10

Radioterapijska oprema

Aparati sa alfa, beta, gama zračenjem, za medicinu i sl.

kg

60,10

Radioterapijska oprema

Cevi rendgenske

kg

60,10

Radioterapijska oprema

Ekrani rendgenski; mrežice i štitnici za zaštitu

kg

60,10

Radioterapijska oprema

Delovi, pribor aparata sa alfa, beta, gama zrač., ostalo

kg

60,10

Uređaji nuklearne medicine

Uređaji nuklearne medicine

kg

60,10

Laboratorijska oprema za dijagnozuin vitro

Laboratorijska oprema za dijagnozu in vitro

kg

60,10

Aparati za analizu

Aparati za analizu, ostali

kg

60,10

Aparati za hlađenje

Aparati za hlađenje

kg

60,10

Uređaji za ispitivanje oplodnje

Uređaji za ispitivanje oplodnje

kg

60,10

Medicinski pomoćni uređaji

Medicinski pomoćni uređaji, ostali

kg

60,10

 

RAZRED 9. Instrumenti za praćenje i nadzor

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Ostali instrumenti za praćenje i kontrolu koji se upotrebljavaju u industrijskim instalacijama (npr. na kontrolnim pločama)

Pokazne (indikatorske) table sa ugrađenim diodama za emitovanje svetlosti (LED) za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Ostali instrumenti za praćenje i kontrolu koji se upotrebljavaju u industrijskim instalacijama (npr. na kontrolnim pločama)

Pokazne table sa ugrađenim aktivnim matričnim LCD uređajem, za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Ostali instrumenti za praćenje i kontrolu koji se upotrebljavaju u industrijskim instalacijama (npr. na kontrolnim pločama)

Pokazne table sa ugrađenim LCD uređajima, ostali

kg

120,20

Ostali instrumenti za praćenje i kontrolu koji se upotrebljavaju u industrijskim instalacijama (npr. na kontrolnim pločama)

Ostali električni aparati za zvučnu ili vizuelnu signalizaciju, uređaji sa ravnim displejima

kg

120,20

Termostati

Termostati, elektronski

kg

120,20

Termostati

Termostati, ostali, sa električnimuređajem za puštanje u rad

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Merači kontrolni opsega merenja mase do 30 kg

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Kontrolni merači i mašine za automatsku kontrolu

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage za trgovinu, maksimalnog opsega merenja do 30 kg ostale

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage, osetljivosti do 5 centigrama, sa tegovima

kg

120,20

RAZRED 9.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Termometri, pirometri, ostali, elektronski

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali instrumenti, elektronski

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Elektronski instrumenti za merenje i kontrolu pritiska, za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Spektrometri, spektrofotometri, spektrografi

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ekspozimetri

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti i aparati elektronski ostali

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Gasomeri

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Merači tečnosti

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Brojila električna, ostalo

kg

120,20

RAZRED 9.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Multimetri, bez uređaja za registrovanje

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti ili aparati za merenje jačine struje, napona otpora ili snage, bez uređaja za registrovanje, ostalo

kg

120,20

Detektori dima

Aparati za analizu gasa ili dima, elektronski

kg

120,20

Detektori dima

Aparati za analizu gasa ili dima, ostalo

kg

120,20

Ostali instrumenti za praćenje i kontrolu koji se upotrebljavaju u industrijskim instalacijama (npr. na kontrolnim pločama)

Ostali električni aparati za zvučnu ili vizuelnu signalizaciju, ostali

kg

120,20

Termostati

Termostati, ostali

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage za kontinuirano merenje robe na konvejerima

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage za konstantnu masu, uključujući dozirne vage

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Mašine za vaganje i obeležavanje robe mase do 30 kg

kg

120,20

RAZRED 9.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage za trgovinu, maksimalnog opsega merenja do 30 kg

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage, opsega merenja preko 30-5.000 kg, ostalo

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Vage za konstantnu masu i vage za ispuštanje unapred određene ostalo

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Barometri, koji nisu kombinovani sa drugim instrumentima

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Merači protoka tečnosti, elektronski, za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti za merenje protoka ili nivoa tečnosti, elektronski, za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali elektronski instrumenti i aparati, za civilne vazduhoplove

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Hromatografi i instrumenti za elektroforezu

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti sa optičkim zračenjem, ostalo

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Aparati za merenje provodljivosti (PH, RH-metri i sl.)

kg

120,20

RAZRED 9.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ililaboratorije

Viskozimetri, porozimetri i dilatometri

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti i aparati ostali

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Brojila električna, za naizmeničnu struju, jednofazna

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Brojila električna, za naizmeničnu struju, višefazna

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Multimetri, sa uređajem za registrovanje

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali aparati za merenje i ispitivanje električnih veličina, bez uređaja za registrovanje, elektronski

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Voltmetri

kg

120,20

RAZRED 9.

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada
u dinarima po jedinici mere

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti i aparati za merenje i ispitivanje električnih veličina, ostali, sa uređajem za registrovanje

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali instrumenti i aparati, naročito konstruisani za telekomunikacije

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Instrumenti za merenje poluprovodničkih diskova

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali instrumenti i aparati za merenje i ispitivanje, ostali, sa uređajem za registrovanje

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali instrumenti i aparati za merenje i ispitivanje, ostali, elektronski

kg

120,20

Uređaji za merenje, vaganje ili baždarenje za domaćinstvo ili laboratorije

Ostali instrumenti i aparati za merenje i ispitivanje, ostali

kg

120,20

Regulatori grejanja

Regulatori grejanja

kg

120,20

Instrumenti za praćenje i nadzor

Instrumenti za praćenje i nadzor, ostali

kg

120,20

 

Jedinice mere

 

KG - kilogrami

 

 

RAZRED 10. Automati

Naziv proizvoda

Opis proizvoda

Jed. mere

Naknada u dinarima po jedinici mere

Automati za boca ili limenke koje sadrže topla ili hladna pića

Mašine automatske za prodaju napitaka, ostalo

kg

120,20

Bankomati

Mašine šalterske, automatske, za brojanje

kg

120,20

Svi uređaji koji automatski izdaju sve vrste proizvoda

Mašine sa uređajem za grejanje ili hlađenje hrane

kg

120,20

Svi uređaji koji automatski izdaju sve vrste proizvoda

Mašine automatske za prodaju robe, ostalo

kg

120,20

Automati za boca ili limenke koje sadrže topla ili hladna pića

Mašine sa uređajima za zagrevanje i hlađenje pića

kg

120,20

Bankomati

Mašine za sortiranje, brojanje, pakovanje metal. novca

kg

120,20

Bankomati

Ostale kancelarijske mašine, ostale

kg

120,20

Automati za tople napitke

Automati za tople napitke

kg

120,20

Automati za čvrsteproizvode

Automati za čvrste proizvode

kg

120,20

Automati ostali

Automati, ostali

kg

120,20

KG - kilogram

Napomene

Radi jednostavnijeg utvrđivanja iznosa naknada, važeće usklađene iznose naknada, koje objavljuje ministarstvo nadležno za poslove životne sredine, Redakcija iskazuje u okviru Uredbe. Stoga se kod prečišćenog teksta navode i brojevi glasila u kojima su objavljeni pravilnici kojima se ovi iznosi usklađuju.