PRAVILNIK
O USLOVIMA, POSTUPKU I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICAJE INVESTICIJAMA U PRIMARNU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU U 2017. GODINI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 9/2017)

Član 1

Pravilnikom o uslovima, postupku i načinu korišćenja sredstava za podsticaje investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u 2017. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuju se uslovi, postupak i način korišćenja sredstava planiranih za ove namene Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2017. godinu ("Službeni list grada Kraljeva", broj 35/2016), u skladu sa Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2017. godini na teritoriji grada.

Član 2

Grad Kraljevo će u 2017. godini podržati realizaciju projekata iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje (investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, šifra 101), i to:

- nabavka kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, šifra 101.1.1,

- nabavka kvalitetnih goveda, ovaca, koza, svinja tovnih rasa, šifra 101.2.1

- podizanje novih ili obnavljanje postojećih (krčenje i podizanje) proizvodnih (sa naslonom) i matičnih zasada voćaka, hmelja i vinove loze kao i postavljanje protiv gradnih mreža, objekata i nabavka opreme i sredstava za testiranje, klonsku selekciju, sertifikaciju, konzervaciju i multiplikaciju sadnog materijala, šifra 101.3.1,

- izgradnja staklenika i nabavka opreme i/ili materijala za povrtarsku proizvodnju i proizvodnju jagodičastog voća, kao i rasadničku proizvodnju i cvećarstvo u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru (nabavka konstrukcija za plastenike i staklenike, visoko kvalitetnih višegodišnjih, višeslojnih folija za plastenike, sistema za zagrevanje plastenika, sistema za veštačko osvetljavanje, sistema za navodnjavanje/odvodnjavanje i đubrenje vodotopivim đubrivima i stolova za proizvodnju rasada) za plastenike i staklenike, šifra 101.3.4,

- nabavka mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje/odvodnjavanje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, proizvodnju sadnog materijala i povrtarsku proizvodnju (uključujući i proizvodnju rasada i cvećarstvo) na otvorenom polju; nabavka mehanizacije za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju (nabavka preciznih mašina za setvu, mašina za rasađivanje rasada, visokokvalitetnih prskalica ili atomizera za zaštitu od bolesti, korova i štetočina; nabavka sistema sa mikroprskalicama za zaštitu voćnjaka, vinograda i rasadnika od izmrzavanja; nabavka protivgradnih mreža i prateće opreme; nabavka sistema kap po kap; nabavka plastičnih folija, agrotekstila i prskalica za navodnjavanje), šifra 101.3.3,

- izgradnja kapaciteta za sakupljanje i skladištenje voća, grožđa, sadnog materijala i povrća (izgradnja hladnjača i ULO hladnjača većeg kapaciteta, hladnjača za dugoročno skladištenje proizvoda; izgradnja hladnjača i kapaciteta za čuvanje i pripremu za otpremanje sadnog materijala; izgradnja centara za sakupljanje i pripremu voća, grožđa i povrća za tržište sa hladnjačama manjeg kapaciteta, kao i za nabavku opreme za pripremu voća, grožđa i povrća za tržište i opreme za pakovanje i nabavka mašina za pranje, poliranje, čišćenje, sortiranje, ocenu i pakovanje proizvoda, kao i nabavka paleta za dugoročno skladištenje proizvoda), šifra 101.3.5,

- nabavka novih pčelinjih društava, šifra 101.5.1.

Član 3

Pravo na naknadu dela troškova za projekte iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje može ostvariti fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, kome je poljoprivreda osnovna delatnost, i istu obavlja na području grada Kraljeva, samo po osnovu jednog projekta.

Član 4

Nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva obavljanje poljoprivredne delatnosti kao osnovne delatnosti dokazuje uverenjem - potvrdom da je osiguranik poljoprivrednik kod Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja ili Fonda zdravstvenog osiguranja ili izjavom dva svedoka overenom kod Javnog beležnika (notara) da je obavljanje poljoprivredne delatnosti na gazdinstvu, nosiocu komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva jedino i osnovno zanimanje.

Član 5

Nosilac komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva iz člana 3. ovog pravilnika može koristiti sredstva za namene propisane članom 2. ovog pravilnika u 2017. godini pod uslovom da:

- je izmirio obaveze u celosti po osnovu korišćenja sredstava u skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/05),

- je izmirio sve dospele obaveze po osnovu korišćenja sredstava u skladu sa Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva u 2013, 2014, 2015. i 2016. godini,

- prihvati obavezu da namenski koristi, ne otuđi, niti da drugom licu da na korišćenje investiciju koja je predmet zahteva, i to za period od tri godine od dana nabavke za predmete iz člana 2. alineja prva, druga i sedma, izuzev za tov do kilaže iz projekta podnosioca zahteva, a za period od pet godina od dana nabavke za predmete iz člana 2. alineja treća, četvrta, peta i šesta ovog pravilnika, i

- za predmetnu investiciju nije koristio i neće koristiti podsticaje po istom osnovu iz drugih izvora (od ministarstva, subvencije, podsticaji, donacije).

Član 6

Nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva može ostvariti pravo na podsticaje za realizaciju investicija u primarnu poljoprivrednu proizvodnje u visini od 30%, odnosno 45% za projekat koji se realizuje na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u naseljima na području grada Kraljeva, a maksimalno 300.000,00 dinara po investiciji.

Član 7

Nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji ostvari pravo na kreditnu podršku u 2017. godini za investiciju predviđenu članom 2. ovog pravilnika, ne može ostvariti pravo na podsticaj propisan ovim pravilnikom.

Član 8

Sredstva za naknadu dela troškova za projekte iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje planirana Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2017. godinu, dodeliće se nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na osnovu sprovedenog javnog oglasa.

Predlog javnog oglasa utvrđuje Savet za poljoprivredu grada Kraljeva i isti upućuje Gradskom veću grada Kraljeva radi donošenja Odluke o raspisivanju javnog oglasa.

Član 9

Javni oglas iz člana 8. ovog pravilnika sadrži:

- poziv za dostavljanje zahteva,

- uslove,

- dokaze koji se prilažu uz zahtev,

- rok za podnošenje zahteva, i

- druge podatke i dokaze od značaja za ostvarivanje prava na podsticaj.

Član 10

Podnosilac prijave, uz zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dostavlja:

- projekat za koji traži finansijsku podršku,

- dokaz o upisu u Registar komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu,

- uverenje-potvrdu da je osiguranik poljoprivrednik kod Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja ili Fonda zdravstvenog osiguranja ili izjavu dva svedoka overenu kod Javnog beležnika (notara), da je obavljanje poljoprivredne delatnosti na gazdinstvu, nosiocu komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva jedino i osnovno zanimanje,

- fotokopija lične karte nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,

- potvrdu da su izmirene obaveze u celosti za korisnike koji su koristili finansijsku podršku iz budžeta grada Kraljeva u periodu od 2005-2011. godine i dospele obaveze po osnovu korišćenja sredstava u skladu sa Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva u 2013, 2014, 2015. i 2016. godini,

- izvod iz Registra o prijavljenim površinama pod poljoprivrednim kulturama,

- izvod iz Registra o prijavljenom stočnom fondu - za projekte iz člana 2. alineja prva i druga ovog pravilnika,

- izvod iz Registra o broju prijavljenih pčela za projekte iz oblasti pčelarstva, i

- kopiju kartice namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva.

Član 11

Savet za poljoprivredu grada Kraljeva sprovodi postupak po raspisanom Javnom oglasu za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada Kraljeva, vrši ocenu podnetih prijava na Javni oglas, utvrđuje predlog rešenja za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada Kraljeva i isti upućuje Gradskom veću grada Kraljeva na odlučivanje, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Gradsko veće grada Kraljeva će najmanje jedanput mesečno odlučivati po do tada podnetim prijavama na Javni oglas.

Podnosioci prijava imaju pravo prigovora radi preispitivanja rešenja o raspodeli podsticajnih sredstava, Gradskom veću grada Kraljeva, preko Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva, u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja.

Odluka po prigovorima je konačna.

Član 12

Grad Kraljevo i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome su rešenjem Gradskog veća grada Kraljeva za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta grada Kraljeva dodeljena sredstava podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom, zaključuju Ugovor kojim uređuju svoja međusobna prava i obaveze.

Član 13

Nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva iz člana 12. ovog pravilnika je u obavezi da u roku od 30 (trideset) dana od dana prenosa dodeljenih podsticajnih sredstava, Gradu Kraljevu, preko Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave grada, dostavi:- dokaz o izvršenoj nabavci predmeta projekta, i to: fotokopiju pasoša za krave, junice i telad, uverenje o zdravstvenom stanju za ostale životinje iz projekta, kupoprodajni ugovor, odnosno račun o izvršenoj nabavci za projekte iz oblasti voćarstva i povrtarstva, i - dokaz o izvršenom plaćanju predmetne investicije, i to: potvrdu o prenosu sredstava ili izvod overen od strane banke, a u slučaju da je plaćanje izvršeno gotovinski ili platnom karticom, može se dostaviti samo fiskalni isečak.

Član 14

Stručne i administrativne poslove za sprovođenje ove mere, obavlja Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".