ODLUKA
O RADNOM VREMENU UGOSTITELJSKIH, ZANATSKIH I TRGOVINSKIH OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA ŠAPCA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 29/2014 i 7/2017)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Šapca.

Pod radnim vremenom u smislu ove odluke, smatra se vreme u toku kog objekti iz stava 1. ovog člana mogu da obavljaju svoju delatnost.

Član 2

Raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom, mora biti istaknut na ulazu u objekat u kome se obavlja delatnost, odnosno poslovi iz člana 1. ove Odluke.

Istaknuti raspored, početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

Član 3

Početak i završetak radnog vremena utvrđuje se po delatnostima, odnosno poslovima.

II - UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Član 4

Ugostiteljskim objektom u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor koji prema propisu o kategorizaciji ugostiteljskih objekata služi za smeštaj, hranu ili piće.

Ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge hrane i pića smatraju se: restorani, kafane, bifei, barovi, picerije, pivnice, kafe-poslastičarnice, pečenjare, ćevabdžinice i slično.

Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smeštaja i prenoćišta (hotel, motel, pansion, turistički apartman, turističko naselje, kamp kuće i stan za odmor, odmaralište i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika) radiće svakog dana od 00 do 24,00 časa.

Član 5

Ugostiteljski objekti iz člana 4. stava 2. ove Odluke, koji se nalaze pored puteva mimo naseljenih mesta, kao i na samoj obali reke Save mimo naseljenih mesta mogu raditi svakog dana od 00 do 24,00 časa uz prethodnu saglasnost mesne zajednice na čijoj teritoriji se objekat nalazi. U letnjim baštama ovih objekata dozvoljeno je izvođenje muzičkog programa uz pomoć električnih uređaja za pojačavanje zvuka, pod uslovom da takvo izvođenje muzičkog programa ne prelazi dozvoljeni nivo buke, definisan Zakonom o zaštiti od buke, Odlukom o merama za zaštitu od buke i podzakonskim aktima, u sredini u kojoj čovek boravi u stambenoj zgradi (boravišnoj prostoriji) pri zatvorenim prozorima.

Ukoliko Odeljenje nadležno za poslove inspekcijskog nadzora u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da izvođenje muzičkog programa prelazi dozvoljeni nivo buke, ugostiteljskom objektu će se izreći zabrana izvođenja muzičkog programa uz pomoć električnih uređaja za pojačavanje zvuka.

Član 6

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima mogu raditi svakog dana od 07,00 do 24,00 časova, a petkom, subotom, dan uoči državnog praznika i u dane državnih praznika do 01,00 časova narednog dana.

Izvođenje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima uz pomoć električnih uređaja za pojačavanje zvuka može se izvoditi petkom, subotom, dan uoči državnog praznika i u dane državnog praznika, pod uslovom da takvo izvođenje muzičkog programa ne prelazi dozvoljeni nivo buke, definisan Zakonom o zaštiti od buke, Odlukom o merama za zaštitu od buke i podzakonskim aktima, u sredini u kojoj čovek boravi u stambenoj zgradi (boravišnoj prostoriji) pri zatvorenim prozorima.

U toku izvođenja muzičkog programa u stambeno-poslovnim objektima sva vrata, prozori i ostali otvori na objektu moraju biti zatvoreni.

Ukoliko Odeljenje nadležno za poslove inspekcijskog nadzora u toku inspekcijskog nadzora utvrdi da izvođenje muzičkog programa prelazi dozvoljeni nivo buke, ugostiteljskom objektu će se izreći zabrana izvođenja muzičkog programa uz pomoć električnih uređaja za pojačavanje zvuka.

Član 7

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u poslovnim objektima mogu raditi svakog dana od 06,00 do 03,00 časova.

Izvođenje muzičkog sadržaja u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u poslovnim objektima može se izvoditi svakog dana, pod uslovom da takvo izvođenje muzičkog programa ne prelazi dozvoljeni nivo buke, definisan Zakonom o zaštiti od buke, Odlukom o merama za zaštitu od buke i podzakonskim aktima, u sredini u kojoj čovek boravi u stambenoj zgradi (boravišnoj prostoriji) pri zatvorenim prozorima.

U toku izvođenja muzičkog programa u poslovnim objektima, sva vrata, prozori i ostali otvori na objektu moraju biti zatvoreni.

Član 8

Radno vreme letnjih bašti ugostiteljskih objekata je određeno radnim vremenom ugostiteljskog objekta kojem pripadaju.

U letnjim baštama zabranjeno je izvođenje muzičkog sadržaja.

Član 9

Odgovorno lice za objekte iz člana 4. ove odluke, koji posluju u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni, pisanim putem ovlaste, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužna su da u roku o 30 minuta od vremena koje je odredbama ove odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, od lica koja nisu zaposlena u njemu, kao i da na zahtev ovlašćenog službenog lica stave na uvid potvrdu o registraciji ugostiteljskog objekta.

Ukoliko se nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 10

Radno vreme ugostiteljskih objekata može biti kraće od propisanog ovom Odlukom, ukoliko privredno društvo, odnosno preduzetnik, to odredi.

Član 11

Ugostiteljski objekti, iz člana 4. stav 2. ove Odluke, u dane novogodišnjih praznika (31. decembar, 01. januar i 02. januar) mogu raditi neprekidno 24 časa.

Član 12

U svim ugostiteljskim objektima zabranjuje se služenje i prodaja alkoholnih pića maloletnim licima.

Član 13

Ugostiteljski objekti koji se ne pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom, isprazniće se i zatvoriti, odmah, po naređenju Komunalne policije, a u organizaciji odgovornog lica ugostiteljskog objekta.

III - ZANATSTVO

Član 14

Radno vreme zanatskih objekata je od 06,00 do 22,00 časa.

Zanatski objekti koji se bave isključivo proizvodnjom hleba, peciva i prerađevina od brašna radiće svakog dana od 00,00 do 24,00 časa i u njima je dozvoljena isključivo proizvodnja prerađevina od brašna.

Zanatsko-uslužni objekti koji se bave prodajom "brze hrane" i koji se nalaze u poslovnim objektima mogu raditi svakog dana od 06,00 do 04,00 časova svakog dana.

Zanatsko-uslužni objekti koji se bave prodajom "brze hrane" i koji se nalaze u stambeno-poslovnim objektima mogu raditi svakog dana od 06,00 do 24,00 časova a petkom, subotom, dan uoči državnog praznika i u dane državnih praznika do 01,00 časova narednog dana.

Objekti u kojima se priređuju zabavne igre, igraonice i slično, mogu raditi od 06,00 do 24,00 časa, a ukoliko se zabavne igre priređuju u ugostiteljskim objektima, mogu poslovati u radnom vremenu objekta.

IV - TRGOVINSKI OBJEKTI

Član 15

Trgovinskim objektom u smislu ove odluke smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor u kome se obavlja promet robe na veliko i malo, kao pružanje trgovinskih usluga.

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda mogu da rade svakog dana od 06,00 do 24,00 časa.

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja neprehrambenih proizvoda mogu da rade svakog dana od 06,00 do 22,00 časa.

Trgovinski objekti koji vrše prodaju novina, duvana i duvanskih prerađevina (kiosci) mogu da rade svakog dana od 06,00 do 03,00 časa.

Trgovinski objekti koji vrše prodaju nafte i naftinih derivata na izlazima iz grada mogu raditi od 00,00 do 24,00 časa.

V - KOMUNALNA DELATNOST

Član 16

Blagajne JKP "Vodovod-Šabac", JKP "Stari grad", JKP "Toplana-Šabac", JSP "Stan" Šabac, JP za upravljanje građevinskim zemljištem i Elektrodistribucije Šabac, radiće svakog radnog dana od 07,00 do 15,00 časova.

VI - RADNO VREME U VANREDNIM PRILIKAMA

Član 17

Izuzetno od odredaba člana 4. do člana 11. ove Odluke, u slučaju proglašenja opšte nestašice električne energije i uvođenja mere štednje električne energije i nedostatka energetskih goriva, radno vreme u delatnostima i na poslovima iz člana 1. ove Odluke usklađuje se sa merama za prevazilaženje određenog stanja.

Član 18

Kad, zbog specifičnosti uslova poslovanja, nije moguće obavljati delatnosti i poslove iz člana 1. ove Odluke, za vreme trajanja prekida isporuke električne energije radno vreme mora se uskladiti sa redosledom i načinom isporuke električne energije.

Član 19

Kada zbog nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, nije moguće obavljati pojedine delatnosti i poslove, iz člana 1. ove Odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 20

Gradonačelnik svojim aktom, određuje koji poslovni objekti i radnje i u kom vremenu moraju biti otvorene kada nastupe okolnosti iz člana 15, 16, i 17. ove Odluke.

Izmenjen raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom Gradonačelnika, iz stava 1. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu poslovnog objekta ili radnje i mora se poštovati.

VII - KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. Ako postupi suprotno članu 6, 7 i 8 ove Odluke. Ako postupa suprotno članu 13 ove Odluke.

2. Ako postupa suprotno članu 19 i 20 ove Odluke.

3. Ako ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa članom 2. ove Odluke.

4. Ako služi i prodaje alkoholna pića maloletnim licima.

5. Ako lica iz člana 9 ove odluke ne budu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

6. Ako lica iz člana 9 ne stave na uvid potvrdu o registraciji ugostiteljskog objekta.

Za prekršaj, iz prethodnog stava, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara, kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. Ako postupi suprotno članu 6, 7 i 8 ove Odluke.

2. Ako postupa suprotno članu 13 ove Odluke

3. Ako postupa suprotno članu 19 i 20 ove Odluke.

4. Ako ne istakne raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa članom 2. ove Odluke.

5. Ako služi i prodaje alkoholna pića maloletnim licima.

6. Ako lica iz člana 9 ove odluke ne budu prisutna u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

7. Ako lica iz člana 9 ne stave na uvid potvrdu o registraciji ugostiteljskog objekta.

Član 23

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1. Ako postupi suprotno članu 6, 7 i 8 ove Odluke.

2. Ako postupa suprotno članu 13 ove Odluke.

3. Ako postupa suprotno članu 9 ove Odluke.

4. Ako se ne pridržava radnog vremena utvrđenog ovom Odlukom.

VIII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Odeljenje nadležno za poslove inspekcijskog nadzora i Komunalna policija.

Član 25

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, usklade radno vreme sa odredbama ove Odluke.

Član 26

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine na teritoriji grada Šapca ("Sl. list grada Šapca", broj 13/09, 28/10, 25/13 i 5/14).

Član 27

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".