ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 28/2010, 23/2012, 5/2014 - dr. odluka i 7/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine od buke:

- vrši se akustičko zoniranje prostora naseljenog mesta Šapca;

- utvrđuju uslovi i propisuju mere zaštite od buke.

Odredbe ove odluke se ne odnose na zaštitu od buke na radnom mestu, koja je regulisana posebnim propisima i ne odnose se na zaštitu od buke od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 2

Bukom se, u smislu ove odluke, smatra svaki neželjeni zvuk.

Specifična buka nekog izvora jeste buka koju taj izvor stvara na datom mestu i predstavlja udeo datog izvora u ukupnoj buci koja vlada na tom mestu u datom trenutku. Određivanje nivoa specifične buke vrši se prema standardu SRPS. ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2.

Sva pravna i fizička lica dužna su da se staraju o tome da svojom delatnošću odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Član 3

Izvorima buke, u smislu ove odluke, smatraju se:

a) motorna vozila, uređaji, sredstva za rad, instalacije postrojenja, tehnološki postupci, elektroakustički uređaji, ljudska aktivnost čije korišćenje u stambenim, poslovnim i drugim objektima u zatvorenom ili otvorenom prostoru, dovodi do stvaranja zvuka;

b) pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, a takođe i otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i slično, kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE PROSTORA GRADA ŠAPCA

Član 4

Na osnovu odredaba Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Sl. glasnik RS", br. 72/10), izvršeno je akustičko zoniranje područja grada.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, područje grada Šapca podeljeno je na 5 zona i to:

I zona područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi:

Zone izuzetno niskih gustina stanovanja-rezidencijalno stanovanje; Socijalne potrebe; Zdravstvo; Verski objekti; Javno zelenilo; Sportsko rekreativne površine; Zaštitno zelenilo; Poljoprivredno zemljište; Priobalje i vodene površine;

II zona turistička područja, kampovi i školske zone:

Osnovne, srednje i više škole;

IV zona poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta:

Zone visokih gustina stanovanja; Klasične zone; Zona "Sava city"; Zone srednjih gustina stanovanja; Individualno stanovanje; Ruralno stanovanje; Socijalno ugrožene kategorije domaćinstava;

V zona gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica:

Zona gradskog centra; Centri gradskih naselja; Centri prigradskih naselja; Zona specijalizovanih centara-Sajam; Zona specijalizovanih centara-Poslovno sportski centri; Zona specijalizovanih centara-Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje; Komunalni i infrastrukturni sistemi; Groblja; Deponija-park Dudara; Zelene pijace i prodaja zanatskih proizvoda; Kompleks.

Član 5

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama:

zona

Namena prostora

nivo buke u dB (A)

za dan i veče

za noć

1.

područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

4.

poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

 

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Na području grada Šapca, na otvorenom ili poluotvorenom prostoru (nadstrešnica, improvizovana baraka, zgrada sa nezastakljenim prozorima i sl.), zabranjuje se instalisanje i puštanje u pogon bilo kakve mašine, uređaja i sl., čiji maksimalni nivo specifične buke, meren na 2 metra rastojanja od centra izvora, prelazi dopušteni dnevni nivo za datu zonu uvećan za 15 dbA, odnosno 10 dbA za V zonu.

Na području grada Šapca, u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl., u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad pri otvorenim vratima ili prozorima. U takvim radionicama obavezno je instalisanje sistema ventilacije.

Izuzeće od odredbi ovog člana može se dopustiti ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata i sl.) ostvarena zadovoljavajuća zaštita okoline od buke.

Zasnovana na građevinskim blokovima koji su definisani Generalnim planom grada Šapca

Član 7

Muzika u ugostiteljskim objektima, ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama i drugim objektima može se izvoditi samo pri zatvorenim vratima i prozorima, odnosno izvori buke se mogu upotrebljavati u vremenu i na način propisan Odlukom o radnom vremenu u oblasti ugostiteljstva, zanatstva i trgovine na teritoriji grada Šapca.

Član 8

Na javnim prostorima mogu se organizovati koncerti i javne manifestacije tako da se muzika koja se emituje posredstvom elektroakustičkih uređaja može koristiti isključivo na osnovu mera i uslova zaštite od buke koje određuje nadležni organ za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u skladu sa ovom Odlukom podnese zahtev nadležnom organu za zaštitu životne sredine grada Šapca najkasnije 10 dana pre dana predviđenog za održavanje skupa.

Član 9

U određenoj akustičnoj zoni, usled korišćenja izvora buke ili obavljanja drugih delatnosti, zabranjeno je emitovanje buke iznad propisanih graničnih vrednosti.

Član 10

Lice koje koristi izvore buke za obavljanje delatnosti na teritoriji grada Šapca, mora imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju izvori buke, pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Član 11

Stranka koja je prijavila buku, ukoliko izveštaj o merenju pokaže da se buka nalazi u propisanim graničnim vrednostima, dužna je da sama snosi troškove izrade izveštaja o merenju buke.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši odeljenje za inspekcijske i komunalno-stambene poslove i Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Šapca.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće i drugo pravno lice, ako:

1. postupa suprotno članu 6.;

1.a postupa suprotno članu 7;

2. održava javni skup i aktivnost bez ili suprotno određenim merama zaštite od buke, shodno odredbama člana 8. stav 1. i 2.;

3. emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti (član 9.);

4. nemaju podatke o nivou zvučne snage koju emituju, shodno odredbama člana 10;

Za prekršaj iz stava 1, ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a najkasnije u roku od 3 meseca u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Pravna lica i preduzetnici koji koriste izvore buke za koje nemaju podatke o zvučnoj snazi koju emituju, dužni su da obezbede te podatke do 01.06.2011. godine.

Član 15

Stupanjem ove Odluke na snagu prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Službeni list opštine Šabac", broj 4/94).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".

Napomene

* Članom 17. Odluke o usklađivanju novčanih kazni za prekršaje u odlukama iz oblasti komunalnih delatnosti ("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 5/2014), u članu 13. stav 3. ove odluke iznos "5.000" zamenjuje se iznosom "10.000" i briše stav 5.