ODLUKA
O DODATNIM PRAVIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI U OPŠTINI PIROT

("Sl. list grada Niša", br. 51/2012)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatna prava u socijalnoj zaštiti građana i porodica iz nadležnosti opštine Pirot, nosioci prava kao i uslovi i način ostvarivanja ovih prava.

Član 2

Ostvarivanje prava i usluga utvrđenih ovom odlukom mogu da ostvare lica koja su državljani Srbije i imaju prebivalište na teritoriji opštine Pirot.

Korisnici socijalne zaštite mogu biti i strani državljani i lica bez državljanstva. u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima.

Sredstva za ostvarivanje prava i pružanje usluga iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu opštine Pirot, participacijom korisnika usluge i iz donacija i poklona.

Prava i usluge iz ove odluke su od opšteg interesa i o njihovom obezbeđenju stara se opština Pirot, u skladu sa materijalnim mogućnostima.

Član 3

Opština Pirot vrši prenos sredstava za finansiranje prava i usluga iz ove odluke Centru za socijalni rad, u skladu sa Programom Centra za socijalni rad za budžetsku godinu, kao i drugim izabranim pružaocima usluga, u skladu sa odredbama ugovora o pružanju konkretne usluge.

Član 4

Porodicom, u smislu ostvarivanja prava iz ove odluke, smatraju se supružnici i vanbračni partneri, deca i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Članom porodice smatra se i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju - do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života.

Članom porodice, smatra se i supružnik bez obzira gde faktički živi.

Izuzetno, članom porodice ne smatra se izvršilac nasilja u porodici, odnosno njegovi prihodi i imovina ne utiču na pravo žrtava nasilja u porodici da ostvare prava po ovoj odluci, ako ispunjavaju druge uslove propisane ovim zakonom.

Članom porodice staratelja smatraće se lice sa smetnjama u razvoju, koje se u porodici staratelja nalazi na osnovu rešenja organa starateljstva.

PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI IZ NADLEŽNOSTI OPŠTINE

Član 5

Prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine u smislu ove odluke su:

1. jednokratne pomoći.

2. prava na besplatnu užinu, udžbenike i prevoz učenika osnovnoškolskog uzrasta,

3. oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

4. rešavanje stambenih potreba korisnika novčane socijalne pomoći,

5. troškovi sahrane,

6. pomoć u kući,

7. troškovi privremenog smeštaja u prihvatilište i prihvatnu stanicu,

8. pravo na zaštićeno stanovanje koje se priznaje mladima koji napuštaju ustanove socijalne zaštite i hraniteljske porodice

9. pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju

10. usluga "Predah" za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice

11. ostala prava

1. JEDNOKRATNE POMOĆI

Član 6

Pravo na jednokratnu pomoć mogu da ostvare korisnici novčane socijalne pomoći i lica ili porodice koje se nađu u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Član 7

Jednokratna pomoć korisnicima novčane socijalne pomoći može se dati:

- za nabavku ogreva

- za obezbeđenje životnih namirnica

- za kupovinu odeće i obuće

- za kupovinu lekova i ostvarivanja drugih vidova zdravstvene zaštite

- za pokriće troškova stanarine, električne energije i drugih komunalnih usluga.

Član 8

Jednokratna pomoć se može dati licima ili porodicama koje se nađu u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji nastaloj usled elementarne nepogode, bolesti, smrtnog slučaja u porodici, kao i porodicama, čiji je hranilac u zatvoru, povratnicima sa izdržavanja kazne zatvora i licima koja se nađu na teritoriji opštine Pirot bez sredstava za život, odnosno bez sredstava da se vrate u mesto boravka.

Član 9

Jednokratna pomoć može se dati u novcu ili naturi, a može se dati bespovratno ili u vidu pozajmice.

Član 10

Iznos jednokratne novčane pomoći ne može biti veći od prosečne zarade po zaposlenom u jedinici lokalne samouprave u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

2. BESPLATNA UŽINA, UDŽBENICI I PREVOZ UČENIKA

Član 11

Deca korisnika novčane socijalne pomoći osnovnoškolskog uzrasta imaju pravo na:

- besplatnu užinu

- besplatan prevoz do škole

- besplatne udžbenike

Pravo na besplatnu užinu i udžbenike ima i treće dete u porodici.

Izuzetno, može se priznati i pravo na naknadu stanarine, umesto besplatnog prevoza za učenike osnovne škole, koji ne stanuju u mestu gde je sedište škole. Visinu stanarine utvrđuje Opštinski organ uprave nadležan za socijalna pitanja.

3. OPREMA KORISNIKA ZA SMEŠTAJ U USTANOVU SOCIJALNE ZAŠTITE ILI DRUGU PORODICU xxx

Član 12

Pravo na opremu za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu ima lice koje se upućuje u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a istu ne može samo da obezbedi, niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su po Zakonu dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Oprema iz stava 1. ovog člana obuhvata najnužniju odeću i obuću, kao i troškove prevoza korisnika do ustanove, odnosno do porodice.

Visinu sredstava potrebnih za nabavku opreme iz stava 2. ovog člana određuje stručni tim Centra za socijalni rad.

4. REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA KORISNIKA

Član 13

Pravo na pružanje pomoći u rešavanju stambenih potreba imaju korisnici novčane socijalne pomoći i druga lica u stanju socijalne potrebe a ista se može priznati kao naknada za popravku kuće ili stana, ili davanja za korišćenje kuće ili stana.

Sredstva za rešavanje stambenih potreba licima iz stava 1. ove Odluke obezbeđuju se u zavisnosti od materijalnih mogućnosti opštine.

Odluku o visini naknade za popravku kuće ili stana donosi opštinski organ uprave nadležan za stambeno-komunalnu delatnost, na predlog Komisije za stambena pitanja

Dodela kuća i stanova vrši se na način i po postupku predviđenom Odlukom o stambenim odnosima.

5. TROŠKOVI

Član 14

Naknada troškova sahrane priznaje se licima koja su koristila pravo na novčanu socijalnu pomoć kao i licima smeštenim u ustanovi socijalne zaštite ili drugu porodicu, a nisu imali srodnike koji su po zakonu dužni da im daju izdržavanje.

Pravo na naknadu troškova sahrane izuzetno se može priznati i drugim licima u stanju socijalne potrebe na osnovu mišljenja stručnog tima Centra za socijalni rad.

Naknada troškova sahrane određuje se u visini stvarnih troškova učinjenih za nabavku najneophodnije pogrebne opreme (sanduk, pokrov, krst), za prevoz posmrtnih ostataka i izvršenu sahranu.

6. POMOĆ U KUĆI

Član 15

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim, hronično obolelim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju.

Pomoć u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova (održavanje čistoće stana, nabavka hrane i drugih potrebnih stvari, održavanje lične higijene i slično).

Član 16

Pravo na pomoć u kući imaju lica koja nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da daju izdržavanje ili ukoliko srodnici nisu u mogućnosti da se o njima staraju što procenjuje stručni tim Centra za socijalni rad.

Bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava utvrđuje Opštinski organ uprave nadležan za socijalna pitanja.

7. TROŠKOVI PRIVREMENOG SMEŠTAJA U PRIHVATILIŠTE ILI PRIHVATNU STANICU

Član 17

Pravo na troškove privremenog smeštaja u prihvatilište ili prihvatnu stanicu ima lice koje je privremeno smešteno u prihvatilište ili prihvatnu stanicu i ima prebivalište na teritoriji opštine Pirot, a troškove smeštaja ne može sam da obezbedi niti mu ih mogu obezbediti srodnici koji su po zakonu dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

8. PRAVO NA ZAŠTIĆENO STANOVANJE KOJE SE PRIZNAJE MLADIMA KOJI NAPUŠTAJU USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE I HRANITELJSKE PORODICE

Član 18

Mladima koji napuštaju ustanove socijalne zaštite i hraniteljske porodice priznaje se pravo na zaštićeno stanovanje. Ovo pravo podrazumeva pravo na stanovanje u stanu koji je vlasništvo Opštine Pirot, kao i odgovarajuće troškove, do sticanja potpune samostalnosti i integrisanosti u zajednicu. Ovom uslugom se obezbeđuje odgovarajući smeštaj koji je vremenski ograničen do 1 godine, a izuzetno do 18 meseci, kao i stručna podrška u razvijanju veština neophodnih za potpuno osamostaljivanje i uključivanje u zajednicu.

9. POMOĆ U KUĆI ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU

Član 19

Pomoć u kući mogu da ostvare deca sa smetnjama u razvoju i članovi njihovih porodica, odnosno srodnici.

Učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući utvrđuje se na osnovu merila i kriterijuma koje donosi Opštinsko veće opštine Pirot.

Član 20

Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju obuhvata sledeće vrste usluga:

- pomoć u obavljanju kućnih poslova i održavanje domaćinstva;

- pomoć u obezbeđivanju ishrane, uključujući po potrebi: nabavku namirnica, pripremu lakih obroka, pripremu osvežavajućih napitaka;

- pomoć u održavanju lične higijene deteta (održavanje lične higijene, uključujući po potrebi: pomoć pri oblačenju i svlačenju, umivanju, kupanju, pranju kose, češljanju, brijanju, sečenju noktiju);

- pružanje usluga laičke, porodične nege uključujući po potrebi: kontrolu uzimanja lekova, pomoć pri kretanju i odlasku u toalet, jednostavnu masažu, nabavku i nadgledanje uzimanja lekova prepisanih od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka, odvođenje na lekarske preglede, a prema potrebi i obezbeđivanje dostupnosti osnovne zdravstvene nege;

- čuvanje i animacija deteta odnosno provođenje strukturisanog slobodnog vremena sa detetom (igra, stimulacija, jednostavne vežbe, šetnja);

- psihosocijalna podrška detetu - korisniku i članovima porodice i srodnika.

Pravilnik o načinu i uslovima pružanja usluge donosi Opštinsko veće opštine Pirot, na predlog pružaoca usluge.

10. USLUGA "PREDAH" ZA DECU SA SMETNJAMA U RAZVOJU I NJIHOVE PORODICE

Član 21

Pravo na uslugu "Predah" imaju deca sa smetnjama u razvoju i njihovi članovi porodica, odnosno srodnici.

Učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima usluge "Predah" utvrđuje se na osnovu merila i kriterijuma koje donosi Opštinsko veće opštine Pirot.

Pravilnik o načinu i uslovima pružanja usluge "Predah" donosi Opštinsko veće opštine Pirot, na predlog pružaoca usluge.

11. OSTALA PRAVA

A. Pravo na pomoć deci i omladini smeštenoj u ustanove socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 22

Deci i omladini koja se nalaze na smeštaju u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici mogu se kupovati pokloni povodom novogodišnjih i božićnih praznika, odlaska u vojsku, zasnivanja braka i drugo, kao i priznati putni troškovi za vreme školskog raspusta za dete i pratioca.

Za decu na smeštaju u hraniteljskoj porodici može se učestvovati u troškovima letovanja deteta.

B. Pozajmice

Član 23

Pozajmice se daju za nabavku neophodnih lekova, skupe medicinske intervencije, u slučaju požara, elementarnih nepogoda ili drugim slučajevima koji zadese pojedince ili porodicu, a nisu u mogućnosti da sami obezbede potrebna materijalna sredstva.

Visinu pozajmice određuje opštinski organ uprave nadležan za socijalna pitanja.

Član 24

Pozajmica se vraća u roku od tri meseca do jedne godine. Stručni tim Centra za socijalni rad utvrđuje dinamiku vraćanja zavisno od visine pozajmice i materijalnog stanja porodice.

POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 25

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke pokreće se na zahtev stranke, njenog zakonskog zastupnika ili staratelja ili po službenoj dužnosti. Centar za socijalni rad pokreće postupak po službenoj dužnosti na svoju inicijativu ili povodom inicijative građana, državnih organa, organa lokalne samouprave ili kada postoji interes trećeg lica.

Zahtev se podnosi Centru za socijalni rad. Uz zahtev stranka prilaže sve dokaze potrebne za ostvarivanje određenog prava iz ove Odluke.

Tačnost podataka iznetih u zahtevu proverava se po službenoj dužnosti.

Ukoliko se utvrdi da je građanin dao netačne podatke, prestaje da koristi pravo i pokreće se postupak materijalne i krivične odgovornosti.

Član 26

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i Zakona o socijalnoj zaštiti.

Član 27

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove Odluke rešava u prvom stepenu Centar za socijalni rad, a u drugom stepenu Opštinski organ uprave za socijalna pitanja.

OBEZBEĐENJE SREDSTAVA

Član 28

Sredstva za sprovođenje prava iz ove Odluke obezbeđuju se u budžetu Opštine i to:

- za realizaciju dodatnih prava iz oblasti socijalne zaštite

- za izvršenje poslovnih zadataka predviđenih ovom Odlukom. Iznos sredstava utvrđuje se na osnovu usvojenog godišnjeg programa rada i finansijskog plana Centra za socijalni rad za Opštinu Pirot.

Sredstva se prenose iz budžeta Opštine, mesečno, najkasnije do 10-og za prethodni mesec.

Član 29

Isplata naknade korisnicima vrši se na osnovu Rešenja Centra.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o dodatnim pravima u socijalnoj zaštiti u opštini Pirot doneta 26.02.2008. godine.

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".