ODLUKA

O JAVNOM PREVOZU PUTNIKA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 1/2016 - prečišćen tekst, 11/2016 - sveska 1 i 4/2017 - sveska 1)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja javnog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva, način registracije i overe reda vožnje za gradski i prigradski prevoz i bliži uslovi za obavljanje taksi prevoza.

Član 2

Javni prevoz putnika se može obavljati kao linijski, vanlinijski i taksi prevoz.

Član 3

Javni prevoz obavlja se u skladu sa ovom odlukom i opštim uslovima prevoza koje utvrđuje Privredna komora Srbije.

Prevoznik i posada vozila dužni su na zahtev korisnika prevoza dati na uvid opšte uslove prevoza.

Član 4

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika, ako posebnim propisima nije drugačije određeno, ne mogu se prevoziti deca ispod šest godina starosti bez pratioca, lica obolela od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinje, posmrtni ostaci, eksplozivi, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne, nagrizajuće zarazne materije i organski peroksidi.

II - LINIJSKI PREVOZ

Član 5

Linijski prevoz putnika obavlja se kao:

- gradski prevoz - na teritoriji naseljenog mesta Valjevo,

- prigradski prevoz - između dva ili više naseljenih mesta na teritoriji grada Valjeva.

Za linijski prevoz putnika koriste se stajališta koja rešenjem odredi Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove saobraćaja.

Član 6

Linijski prevoz putnika na teritoriji grada Valjeva obavlja preduzeće ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: prevoznik) koji ispunjava zakonske uslove za obavljanje prevoza, a kome Skupština grada Valjeva poveri obavljanje ove komunalne delatnosti.

Član 7

Prevoznik može otpočeti i obavljati linijski prevoz ako ima registrovan i overen red vožnje i dokaz o ispravnosti vozila.

Registraciju i overu reda vožnje za linijski prevoz putnika vrši Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika.

Zahtev za registraciju i overu reda vožnje u gradskom i prigradskom prevozu podnosi se najkasnije do 30. aprila tekuće godine.

Uz zahtev za registraciju reda vožnje u gradskom i prigradskom saobraćaju podnosi se: izvod iz registra o vršenju delatnosti javnog linijskog prevoza putnika; dokaz o ispunjenosti zakonom utvrđenih uslova; podaci o mogućnosti korišćenja autobuskih stajališta za određenu vrstu prevoza.

Red vožnje u gradskom i prigradskom saobraćaju overava Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika. Overa reda vožnje vrši se sa rokom važenja od godinu dana, po pravilu sa početkom važenja od 1. juna tekuće godine.

Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika vodi registar overenih redova vožnje koji sadrži: redni broj, naziv prevoznika, naziv linije, broj polazaka na liniji i rok važenja reda vožnje.

Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika registruje i overava red vožnje u roku od 7 dana od dana dostavljanja.

Član 8

O otpočinjanju obavljanja linijskog prevoza putnika, prevoznik obaveštava korisnika prevoza putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

Član 9

Prevoznik se mora pridržavati registrovanog i overenog reda vožnje.

U toku važenja reda vožnje linijski prevoz može se privremeno obustaviti ili izmeniti u slučajevima:

- prekida saobraćaja zbog više sile ili izvođenja radova na rekonstrukciji puta,

- zbog mera nadležnog republičkog ili organa grada koje neposredno utiču na ograničenje saobraćaja, dok te mere traju.

Prevoznik je dužan pre početka obustave prevoza iz stava 2. ovog člana o tome obavestiti Gradsku upravu za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika, a preko sredstava javnog informisanja korisnike prevoza.

Član 10

Prevoznik je dužan u linijskom prevozu primiti svakog putnika i stvari u granicama raspoloživih mesta za putnike, odnosno korisne nosivosti vozila, ako zakonom nije drugačije određeno.

Prevoznik je dužan obezbediti prevoz prtljaga u granicama raspoloživog prtljažnog prostora istovremeno s prevozom putnika kome prtljag pripada.

Stvari koje se ne smatraju ručnim prtljagom ne mogu se smeštati u delu vozila u kome se nalaze mesta za prevoz putnika.

Član 11

U vozilu kojim se obavlja linijski prevoz mora biti:

- istaknut u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla i sa strane pored ulaznih vrata, naziv linije sa naznačenjem najmanje jedne usputne stanice ili stajališta koji bliže određuju pravac linije,

- važeći red vožnje, opšti uslovi prevoza i važeći cenovnik.

Član 12

Prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika u linijskom prevozu vrši se na autobuskim stanicama i autobuskim stajalištima koji su uneti u red vožnje.

Član 13

Prevoznik koji koristi autobusku stanicu dostavlja autobuskoj stanici registrovani red vožnje za svaku liniju 10 dana pre početka obavljanja prevoza na toj liniji.

Autobuska stanica mora sačiniti izvod iz reda vožnje i istaći ga na vidnom mestu u autobuskoj stanici najkasnije dan pre stupanja na snagu reda vožnje.

Član 14

Prevoznik je dužan da postavi izvod iz reda vožnje na autobuskom stajalištu.

Član 15

Prevoznik u linijskom prevozu putnika dužan je izdati voznu kartu i potvrdu za prevoz putničkog prtljaga.

Član 16

Prevoznik može prestati sa obavljanjem linijskog prevoza pod uslovom da je odjavio red vožnje, odnosno polazak iz registrovanog reda vožnje Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenju nadležnom za poslove javnog prevoza putnika najkasnije 30 dana pre prestanka obavljanja linijskog prevoza i da je u istom roku preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način najavio prestanak obavljanja linijskog prevoza.

III - VANLINIJSKI PREVOZ

Član 17

Vanlinijski prevoz putnika na teritoriji grada Valjeva, obavlja se na osnovu pismenog ugovora zaključenog između prevoznika i korisnika prevoza kojim se utvrđuje naročito: relacija sa utvrđenim polazištem i odredištem; vreme obavljanja prevoza; cena prevoza i mesta ukrcavanja i iskrcavanja putnika.

U vanlinijskom prevozu putnika prevoznik može za jednu vožnju zaključiti samo jedan ugovor.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika u vanlinijskom prevozu vrši se samo u mestima koja su utvrđena ugovorom iz stava 1. ovog člana.

Kao vanlinijski prevoz putnika smatra se i prevoz radnika iz mesta stanovanja na posao i sa posla, odnosno đaka i studenata iz mesta stanovanja do škole i iz škole na osnovu pismenog ugovora, sa posebnim voznim ispravama (nedeljna, mesečna, godišnja i sl.) i bez primanja drugih putnika.

Ugovor na osnovu koga se obavlja vanlinijski prevoz putnika i stvari mora biti zaključen pre postavljanja vozila za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

U vanlinijskom prevozu putnika, osim vanlinijskog prevoza iz stava 4. ovog člana prevoznik mora da ima dokaz o uplati cene vanlinijskog prevoza-vožnje, utvrđene ugovorom iz stava 1. ovog člana, za sve vreme obavljanja prevoza.

Član 18

U autobusu ili drugom vozilu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika mora se nalaziti primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz opšti uslovi prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis "slobodna vožnja".

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti zaključen i overen pečatom prevoznika pre postavljanja vozila za ukrcavanje i iskrcavanje putnika u polazištu.

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti sačinjen posebno za svaku vožnju sadržanu u ugovoru o prevozu i u njemu se ne može nalaziti veći broj imena putnika od broja raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnoj dozvoli vozila.

IV - TAKSI PREVOZ

Član 19

Taksi prevoz putnika je vid javnog prevoza putnika na teritoriji grada Valjeva.

Taksi prevoz je vanlinijski prevoz za koji se obavlja putničkim vozilom.

Član 19a

Taksi prevoz mogu obavljati pravna lica i preduzetnici čija je pretežna delatnost taksi prevoz i koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji imaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza.

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod pravnog lica.

Član 19b

Preduzetnik može obavljati taksi prevoz, ako pored opštih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da ima najmanje III stepen stručne spreme bilo kog zanimanja,

2. da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje tri godine,

3. da je vlasnik, odnosno primalac lizinga najmanje jednog registrovanog putničkog vozila,

4. ukoliko je primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila,

5. da taksi vozač ima taksi dozvolu koja sadrži poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika, redni broj, ime i prezime taksi vozača, status taksi vozača(preduzetnik ili zaposleni), jedinstveni matični broj građana - taksi vozača, adresu i fotografiju.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana potrebno je da budu ispunjeni i sledeći uslovi:

1. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa programom iz člana 23. stav 1. ove odluke,

2. da vozilo ispunjava uslove iz člana 20. ove odluke.

Član 19v

Pravno lice može obavljati taksi prevoz, ako pored opštih uslova propisanih zakonom, ispunjava i sledeće uslove:

1. da je vlasnik odnosno primalac lizinga najmanje jednog registrovanog putničkog vozila,

2. ukoliko je primalac lizinga mora biti upisan u saobraćajnu dozvolu kao korisnik vozila,

3. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ispunjava uslove propisane članom 19b tačke 1. i 2. ove odluke i da ima zaključen ugovor o radu sa pravnim licem,

4. da taksi vozač zaposlen u pravnom licu ima taksi dozvolu koja sadrži poslovno ime pravnog lica, redni broj, ime i prezime taksi vozača, status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni), jedinstveni matični broj građana-taksi vozača, adresu i fotografiju.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana potrebno je da budu ispunjeni i sledeći uslovi:

1. da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu sa programom iz člana 23. stav 1. ove odluke,

2. da vozilo ispunjava uslove iz člana 20. ove odluke.

Član 20

Taksi prevoz obavlja se putničkim vozilom koji ispunjava sledeće uslove:

1. da je fabrički proizvedeno i da ima najviše pet sedišta računajući i sedište vozača i najmanje četvora vrata,

2. da je registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika,

3. da ima izdate registarske tablice čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije,

4. da na krovu ima krovnu oznaku sa nazivom "TAXI",

5. da na vidnom mestu za korisnika prevoza ima ugrađen ispravan i overen taksimetar,

6. da na vidnom mestu za korisnike prevoza ima istaknutu taksi dozvolu,

7. da na vidnom mestu za korisnika prevoza ima važeći cenovnik usluga,

8. da na vidnom mestu za korisnika prevoza ima istaknut naziv taksi prevoznika,

9. da spoljašnjost i unutrašnjost vozila bude čista, bez oštećenja,

10. da su grejanje i ventilacija u vozilu ispravni,

11. da ima blok računa u kojem je je svaki list overen pečatom taksi prevoznika,

12. na krovu ili na bočnim stranama ima poslovno ime ili oznaku udruženja ako preduzetnik istom pripada, ispisane tako da ne zaklanjaju krovnu oznaku.

Član 21

Izgled, dimenzije, način postavljanja i korišćenja krovne oznake, sastavni su deo ove odluke.

Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika vodi registar krovnih oznaka, taksi vozila i taksi vozača.

Član 22

Pravno lice i preduzetnik obavezni su da Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenju nadležnom za poslove javnog prevoza putnika podnesu zahtev za dobijanje potvrde o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza:

1. pre početka obavljanja taksi prevoza,

2. prilikom promene vozila kojim se obavlja taksi prevoz - u roku od 15 dana od dana promene vozila,

3. po isteku roka važenja potvrde o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza - u roku od 15 dana od dana isteka roka važenja potvrde.

Po zahtevu iz stava 1. ovog člana Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika vrši pregled vozila u pogledu ispunjenosti uslova iz člana 19b tačke 3. i 4, člana 19v tačke 1. i 2. i člana 20. ove odluke i izdaje potvrdu o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza.

Potvrda o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza izdaje se sa rokom važenja od godinu dana.

Potvrdu iz prethodnog stava taksi prevoznik mora imati u vozilu za vreme obavljanja taksi prevoza.

Član 23

Skupština grada, u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima, donosi program kojim definiše organizovanje taksi prevoza na teritoriji grada Valjeva, u okviru kojeg se određuje i optimalan broj taksi vozila.

Predlog programa iz stava 1. ovog člana priprema Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika.

Predlog programa iz stava 1. ovog člana sadrži i jedno taksi-mesto na jednom od taksi stajališta za vozila kojima taksi prevoz obavljaju osobe sa invaliditetom.

Saobraćajno-tehnički uslovi uz stava 1. ovog člana definišu se u petogodišnjem periodu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva -vožnji i stanja tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Valjeva.

Član 24

Putničkim automobilom kojim se obavlja taksi prevoz može se prevoziti najviše četiri putnika i prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Član 25

Taksi stajalište je mesto na javnoj saobraćajnoj ili drugoj posebno uređenoj površini koje je određeno i uređeno za pristajanje taksi vozila, čekanje i prijem putnika i koje je obeleženo saobraćajnom signalizacijom shodno propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na javnim putevima.

Taksi stajališta određuje Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove tehničke regulacije saobraćaja. Obeležavanje i održavanje taksi stajališta vrši JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva".

Član 26

Po zahtevu pravnog lica ili preduzetnika Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika izdaje odobrenje za obavljanje taksi prevoza.

Odobrenje za obavljanje taksi prevoza izdaje se pravnom licu ili preduzetniku:

1. čija je pretežna delatnost taksi prevoz i koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata,

2. kome je izdata potvrda o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza,

3. koji ispunjava uslove propisane zakonom i članom 19b i 19v ove odluke i

4. ukoliko postoji slobodno mesto na taksi stajalištu.

Ukoliko je broj zahteva za dobijanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza veći od broja slobodnih mesta na taksi stajalištima utvrđenih programom iz člana 23. ove odluke, Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika sačinjava listu čekanja.

Odobrenje za obavljanje taksi prevoza izdaje se po redosledu prvenstva sa liste čekanja.

Osobi sa invaliditetom O., 1. ili 2. stepena invalidnosti koji je određen u skladu sa zakonom kojim se uređuje profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a koja podnese zahtev za dobijanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza odobrenje se izdaje za taksi stajalište na kojem je određeno taksi-mesto za vozila osoba sa invaliditetom.

Ukoliko je broj zahteva iz stava 5. ovog člana veći od broja slobodnih taksi-mesta za vozila osoba sa invaliditetom utvrđenih programom, Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika sačinjava posebnu listu čekanja.

Odobrenje za obavljanje taksi prevoza taksi prevoznik mora imati u vozilu za vreme obavljanja taksi prevoza.

Član 26a

Na osnovu odobrenja iz člana 26. stav 1. ove odluke Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika po prethodno pribavljenom mišljenju Opšteg udruženja preduzetnika Valjevo, utvrđuje raspored taksi prevoznika na taksi stajalištima.

O utvrđenom rasporedu izdaje se potvrda o rasporedu na taksi stajalište sa važnošću za kalendarsku godinu.

Taksi prevoznik je dužan da podnese zahtev za izdavanje potvrde o rasporedu na taksi stajalište najkasnije do 30. januara za tekuću godinu.

Taksi prevoznik je dužan da se pridržava rasporeda iz stava 1. ovog člana.

Član 26b

Pravnom licu prestaje važnost odobrenja iz člana 26. stav 1. ove odluke:

1. u slučaju brisanja iz Registra privrednih subjekata,

2. ako prestanu da postoje uslovi iz člana 19v i 20. ove odluke,

3. ako ne podnese zahtev za izdavanje potvrde o rasporedu na taksi stajališta u roku određenom članom 26a stav 3. ove odluke,

4. ako ne podnese zahtev za dobijanje potvrde o pogodnosti taksi vozila u roku određenom članom 22. stav 1. tačke 2. i 3. ove odluke,

5. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Preduzetniku prestaje važnost odobrenja iz člana 26. stav 1. ove odluke:

1. u slučaju brisanja iz Registra privrednih subjekata,

2. ako prestanu da postoje uslovi iz člana 19b i 20. ove odluke,

3. u slučaju prekida obavljanja delatnosti duže od šest meseci,

4. ako ne otpočne obavljanje taksi prevoza u roku od 30 dana od dana prijema odobrenja,

5. ako ne podnese zahtev za izdavanje potvrde o rasporedu na taksi stajalištu u roku određenom članom 26a stav 3. ove odluke,

6. ako ne podnese zahtev za dobijanje potvrde o pogodnosti taksi vozila u roku određenom članom 22. stav 1. tačke 2. i 3. ove odluke,

7. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Akt o prestanku važnosti odobrenja iz stava 1. i 2. ovog člana, po službenoj dužnosti, donosi Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza putnika.

Akt iz stava 3. ovog člana dostavlja se Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - odeljenju nadležnom za poslove saobraćane inspekcije.

Član 27

Na taksi stajalištu vozila se parkiraju prema redosledu dolaska i u okviru obeleženih mesta na način utvrđen horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizaciom.

Na taksi stajalištu mogu se parkirati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom i koja imaju potvrdu o rasporedu za to taksi stajalište.

Za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu taksi vozač dužan je da ostane u vozilu ili pored njega.

Taksi prevoznik ne može koristiti autobuska stajališta koja su određena za linijski prevoz.

U vreme obavljanja taksi prevoza, taksi vozač ne sme parkirati vozilo van taksi stajališta, a naročito na železničkoj stanici, autobuskoj stanici, ispred hotela ili motela, kao i na parkingu kod navedenih objekata.

U vreme obavljanja taksi prevoza, taksi vozač ne sme parkirati vozilo na kolovozu, trotoaru ili drugoj javnoj površini na rastojanju manjem od 30 metara od najbližeg autobuskog stajališta.

Član 28

Taksi prevoznik je dužan primiti na prevoz svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta (član 24.) i prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag, osim putnika i stvari iz člana 4. ove odluke.

Član 29

Prevoz putnika započinje ulaskom putnika u taksi vozilo. Taksi prevoznik je obavezan da po ulasku putnika u taksi vozilo uključi taksimetar.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje putnik nije u obavezi da plati cenu vožnje.

Član 30

Taksi prevoznik, obavezan je da prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika.

Član 31

Skupština grada Valjeva utvrđuje i usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na teritoriji grada Valjeva.

Taksimetar u vozilu mora biti podešen isključivo u skladu sa aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 32

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz, taksi prevozniku pripada kao naknada polovina iznosa koji u momentu prekida pružanja usluge pokaže taksimetar.

Taksi prevoznik je obavezan da u slučaju iz stava 1. ovog člana obezbedi drugo taksi vozilo radi nastavka prevoza putnika do mesta opredeljenja.

Član 33

Kad putnik zahteva da taksi vozilo dođe sa taksi stanice na određeno mesto sa koga će vožnja otpočeti, naknada za prevoz računa se od taksi stanice.

U slučaju poziva iz stava 1. ovog člana taksi prevoznik će uključiti taksimetar u momentu polaska vozila sa taksi stanice.

Ukoliko u momentu inspekcijske kontrole taksimetar nije uključen smatraće se da taksi prevoz nije započet.

Ako taksi vozilo po pozivu dođe na određeno mesto, a ne bude upotrebljeno krivicom naručioca, naručilac je dužan da plati iznos naknade koju pokaže taksimetar.

Član 34

O prijemu putnika u toku prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje prevoza uz saglasnost taksi prevoznika.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza i posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje prevoza vozilom, nastavak vožnje sa smatra započinjanjem korišćenja taksi prevoza.

Član 35

Ako više putnika istovremeno koristi jedno taksi vozilo do istog mesta opredeljenja naknadu za obavljeni prevoz plaća putnik koji je započeo korišćenje.

Član 35a

Taksi prevoznik je obavezan skinuti naziv "TAXI" sa automobila kad ne obavlja taksi prevoz tj. kada koristi vozilo za sopstvene potrebe.

Ukoliko se u momentu inspekcijske kontrole na vozilu nalazi naziv "TAXI" smatraće se da je obavljanje taksi prevoza u toku.

Član 35b

Taksi prevoznik je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan i da se prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivošću.

V - NADZOR

Član 36

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove javnog prevoza.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - odeljenje nadležno za poslove saobraćane inspekcije preko inspektora za javni prevoz i puteve.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor za javni prevoz i puteve ima dužnosti i ovlašćenja propisana zakonom kojim se reguliše prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

Poslove komunalne policije obavlja Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - odeljenje nadležno za poslove komunalne policije.

Komunalni policajac u obavljanju poslova komunalne policije, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, ovlašćen je da: podnese prijavu za učinjeno krivično delo, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, izda prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom i obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VI - KAZNENE ODREDBE

Član 37

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. obavlja auto-taksi prevoz suprotno odredbama člana 19a,

2. ne podnese zahtev za dobijanje potvrde o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza u slučajevima iz člana 22. stav 1.,

3. ako ne podnese zahtev za izdavanje potvrde o rasporedu na taksi stajalište u roku određenom članom 26a stav 3.,

4. postupa suprotno odredbama člana 27. stav 1,2. i 3.,

5. postupa suprotno odredbama člana 30,

6. ako putniku, u slučaju nemogućnosti da završi započeti auto-taksi prevoz ne obezbedi drugo taksi vozilo radi nastavka prevoza putnika do mesta opredeljenja (član 32. stav 2.),

7. ne poštuje odredbe člana 33,

8. ako postupa suprotno članu 35a,

9. ne poštuje odredbe člana 35b.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 37a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se preduzeće ili drugo pravno lice, ako:

1. obavlja auto-taksi prevoz suprotno odredbama člana 19v,

2. nema važeći cenovnik usluga, istaknut na vidnom mestu za korisnike prevoza (član 20. tačka 7.)

3. obavlja taksi prevoz putničkim automobilom koji ne ispunjava uslove iz člana 20. tačke 2. do 6. i 8. do 12.,

4. u vozilu kojim obavlja taksi prevoz nema važeću potvrdu o pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza (član 22. stav 4.),

5. u vozilu za vreme obavljanja taksi prevoza nema odobrenje za obavljanje taksi prevoza (član 26. stav 7.),

6. ako se ne pridržava rasporeda na taksi stajalištima (član 26a stav 4.),

7. postupa suprotno odredbama člana 27. stav 4, 5. i 6.,

8. ne poštuje odredbe člana 28,

9. ne poštuje odredbe člana 29.

Za prekršaj iz stava 1.ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 4.000 dinara.

Član 38

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja auto-taksi prevoz suprotno odredbama člana 19a,

2. ne podnese zahtev za dobijanje potvrde o pogodnosti vozila za obavljanje taksi prevoza u slučajevima iz člana 22. stav 1.,

3. ako ne podnese zahtev za izdavanje potvrde o rasporedu na taksi stajalište u roku određenom članom 26a stav 3.,

4. postupa suprotno odredbama člana 27. stav 1, 2. i 3.,

5. postupa suprotno odredbama člana 30,

6. putniku, u slučaju nemogućnosti da završi započeti auto-taksi prevoz ne obezbedi drugo taksi vozilo radi nastavka prevoza putnika do mesta opredeljenja (član 32. stav 2.),

7. ne poštuje odredbe člana 33,

8. postupa suprotno članu 35a,

9. ne poštuje odredbe člana 35b.

Član 38a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se preduzetnik ako:

1. obavlja auto-taksi prevoz suprotno odredbama člana 19b.

2. nema važeći cenovnik usluga, istaknut na vidnom mestu za korisnike prevoza (član 20. tačka 7.)

3. obavlja taksi prevoz putničkim automobilom koji ne ispunjava uslove iz člana 20. tačke 2. do 6. i 8. do 12.,

4. u vozilu kojim obavlja taksi prevoz nema važeću potvrdu o pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza (član 22. stav 4.),

5. u vozilu za vreme obavljanja taksi prevoza nema odobrenje za obavljanje taksi prevoza (član 26. stav 7.),

6. se ne pridržava rasporeda na taksi stajalištima (član 26a stav 4.),

7. postupa suprotno odredbama člana 27. stav 4, 5. i 6.,

8. ne poštuje odredbe člana 28,

9. ne poštuje odredbe člana 29.

Izgled, dimenzije, način postavljanja i korišćenja krovne oznake

Krovna oznaka sadrži: "Mali grb grada Valjeva", trocifreni identifikacioni broj preduzetnika ili pravnog lica i "TAXI".

Krovna oznaka se sastoji od magnetne ploče, osnovne ploče i poklopca krovne oznake.

Na poklopac krovne oznake sa obe strane se postavljaju retro-reflektivne nalepnice prema slici broj 1., sa sledećim dimenzijama:

- ravna osnovica krovne oznake je širine 340 mm,

- visina osnovice krovne oznake iznosi 97 mm,

- visina i širina Malog grba grada Valjeva iznosi 77 mm, a boje su u skladu sa Izvornikom (etalonom) velikog i malog grba grada Valjeva i zastave grada Valjeva sa grafičkim standardima njihovog prikazivanja ("Sl. glasnik grada Valjeva" br.8/11),

- visina cifara u trocifrenom identifikacionom broju iznosi 77 mm, širina cifara 40 mm, debljina 10 mm, razmak između cifara iznosi 10 mm, a tip je Arial,

- visina slova u nazivu TAXI iznosi 45 mm, debljina slova 5,6 mm, a tip latiničnih slova je Arial Narrow.

Poklopac krovne oznake izrađuje se od bele plastike, debljine 3,0 mm.

Instalisano osvetljenje u unutrašnjem prostoru krovne oznake je po sistemu postavljenih led-dioda bele boje sa intezitetom svetlosti od 5000K - 6000K.

Osvetljenje krovne oznake mora biti sinhronizovano sa taksimetrom tako da se gasi za vreme pružanja taksi usluge.

Identifikacioni broj je broj iz potvrde o rasporedu na taksi stajalištu.

Slika 1.

Samostalni članovi Odluke o izmeni
Odluke o javnom prevozu putnika

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 11/2016 - sveska 1)

Član 2

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost taksi prevoza dužni su da svoje poslovanje usklade sa odredbama ove odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o javnom prevozu putnika obuhvata:
Odluku o javnom prevozu putnika ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 3/03 - prečišćen tekst),
1. Odluku o izmeni i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 1/04) iz koje je izostavljen član 4. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
2. Član 3. Odluke o izmenama odluka kojima su određene kazne za prekršaje ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 1/06),
3. Odluku o izmenama o dopunama Odluke o javnom prevozu putnika ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/08) iz koje je izostavljen član 12. koji govori zadržavanju postojećeg rasporeda taksi prevoznika na taksi-stanicama i početku primene odredaba člana 26. odluke i član 13. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 10/11), iz koje je izostavljen član 16. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
5. Član 14. Odluke o izmenama odluka kojima su određene kazne za prekršaje ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 2/14),
6. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 9/15) iz koje je izostavljen član 24. kojim je pravnim licima i preduzetnicima određen rok za usklađivanja poslovanja sa odredbama ove odluke, član 25. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta Odluke o javnom prevozu putnika i član 26. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke.