PRAVILNIK

O NAČINU PRIPREME I DOSTAVLJANJA MATERIJALA GRADONAČELNIKU I GRADSKOM VEĆU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 5/2017)

Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način postupanja organizacionih jedinica Gradske uprave grada Loznice (u daljem tekstu: Gradska uprava), kao i organizacija, javnih preduzeća, ustanova, službi i drugih subjekata čiji je osnivač grad Loznica, koji pripremaju i dostavljaju materijale radi razmatranja i odlučivanja o pitanjima iz nadležnosti gradonačelnika i Gradskog veća (u daljem tekstu: izvršni organi grada) i Skupštine grada Loznice (u daljem tekstu: Skupština grada).

Obrađivači materijala

Član 2

Materijale koji se dostavljaju izvršnim organima grada radi razmatranja i odlučivanja o pitanjima iz nadležnosti izvršnih organa grada, odnosno radi pregledanja i upućivanja na razmatranje Skupštini grada, priprema Gradska uprava.

Materijale mogu pripremati i organizacije, javna preduzeća, ustanove, službe i drugi subjekti čiji je osnivač grad Loznica (u daljem tekstu: drugi subjekti), i to:

- na zahtev Skupštine grada, odnosno predsednika Skupštine grada,

- na zahtev izvršnih organa grada,

- na zahtev organizacione jedinice Gradske uprave u čijem delokrugu je oblast, odnosno delatnost za koju je osnovano ili

- po sopstvenoj inicijativi, kada je pitanje na koje se materijal odnosi od značaja za obavljanje delatnosti drugog subjekta.

Vrste materijala

Član 3

Materijali u smislu ovog pravilnika su: opšti akti i drugi propisi, pojedinačni akti i studijsko-analitički, odnosno izveštajno-analitički materijali.

Opšti akti i drugi propisi su: odluke, pravilnici, uputstva, planovi i drugi opšti akti, uključujući i prostorne i urbanističke planove, iz nadležnosti izvršnih organa grada ili Skupštine grada, koje Gradska uprava dostavlja izvršnim organima grada radi utvrđivanja predloga za Skupštinu grada ili radi donošenja.

Pojedinačni akti su: rešenja, zaključci, preporuke i drugi pojedinačni akti koje Gradska uprava priprema i dostavlja izvršnim organima grada radi odlučivanja, odnosno radi utvrđivanja predloga za Skupštinu grada.

Studijsko-analitički, odnosno izveštajno-analitički materijali su: programi, izveštaji, studije, projekti, analize, informacije i drugi materijali koje Gradska uprava, odnosno drugi subjekti, pripremaju za izvršne organe grada, odnosno za razmatranje i odlučivanje u Skupštini grada.

Obaveza pripreme materijala

Član 4

Obrađivači materijala dužni su da materijale pripremaju u skladu sa obavezama utvrđenim zakonom i podzakonskim aktima i u zavisnosti od konkretnih pitanja koja su od značaja za obavljanje poslova iz delokruga obrađivača materijala.

Obrađivači materijala pripremaju odgovore na pitanja koja postave odbornici Skupštine grada u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada.

Forma i sadržaj materijala

Član 5

Materijale iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika obrađivač materijala priprema u formi nacrta i dostavlja izvršnom organu grada radi utvrđivanja predloga za Skupštinu grada.

Nacrt opšteg akta iz stava 1. ovog člana priprema se u formi u kojoj se akt donosi i sadrži:

- normativni deo (koji čine: preambula, naziv, uvodni, glavni i završni deo),

- obrazloženje, (koje sadrži osnov i razloge za donošenje, objašnjenje cilja koji se želi postići i procenu iznosa finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje akta), a po potrebi razloge zbog kojih akt treba doneti po hitnom postupku i razloge zbog kojih se predlaže da opšti akt stupi na snagu pre osmog dana od dana njegovog objavljivanja,

- ako se predlaže izmena opšteg akta i pregled odredaba koje se menjaju (pregled se priprema tako što se deo teksta koji se menja precrta punom linijom, a deo teksta kojim se zamenjuje ili dopunjuje postojeći, piše boldiranim slovima).

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave prednacrt odluke o izradi urbanističkog plana, materijal za rani javni uvid za donošenje urbanističkog plana i nacrt urbanističkog plana pre javnog uvida i obavljanja stručne kontrole dostavlja gradonačelniku ili Gradskom veću radi pribavljanja prethodnog mišljenja.

Nacrt pojedinačnog akta iz člana 3. stav 3. priprema se u formi u kojoj se akt donosi i mora da sadrži pravni osnov za donošenje i obrazloženje, a kada je to zakonom propisano i pravnu pouku.

Materijal iz člana 3. stav 4. priprema se u formi propisanoj ovim pravilnikom i u skladu sa kriterijumima utvrđenim posebnim propisima.

Uz nacrt opšteg i pojedinačnog akta iz stava 1., 2. i 4. ovog člana obrađivač materijala dostavlja mišljenje nadležnog eksperta koga gradonačelnik postavi u Gradskoj upravi (gradski menadžer, glavni urbanista, interni revizor, budžetski inspektor).

Član 6

Akt koji je iz nadležnosti i koji donosi izvršni organ grada obrađivač materijala priprema i dostavlja izvršnom organu u formi predloga.

Predlog akta iz stava 1. ovog člana sadrži elemente navedene u članu 5. ovog pravilnika.

Član 7

Materijal ima prednaslovnu stranu (prilog Pravilnika PP -1) koja sadrži:

- u gornjem desnom uglu naznaku: "nacrt" ili "predlog" za opšte i pojedinačne akte, a za studijsko-analitičke odnosno izveštajno-analitičke materijale: "predlog", odnosno za one koji se dostavljaju samo radi informisanja: "informativno",

- na sredini strane sažeto formulisan naziv materijala,

- u narednom stavu broj i naziv priloga koji se daju u materijalu,

- ispod naslova, u novom stavu reč: "OBRAĐIVAČ: "iza koje se navodi naziv nadležne organizacione jedinice Gradske uprave ili drugog subjekta kao obrađivača materijala,

- u sledećem stavu naznaku (ZA) organa grada koji usvaja materijal,

- na dnu strane mesec i godinu upućivanja materijala u proceduru razmatranja,

- sa leve strane potpis načelnika nadležne organizacione jedinice Gradske uprave i rukovodioca nad- ležne uže organizacione jedinice, a sa desne strane potpis načelnika, odnosno zamenika načelnika Gradske uprave,

- na kraju materijal sadrži napomenu:

"Za tačnost podataka sadržanih u materijalu, postupanje u skladu sa zakonom i drugim propisima i zakonitost predloženog akta odgovoran je načelnik organizacione jedinice Gradske uprave",

- na poleđini naslovne strane mora biti naznačeno ime neposredno zaduženog zaposlenog ili više njih koji su sastavili, odnosno učestvovali u sastavljanju materijala.

Postupak pripreme materijala

Član 8

U pripremi opšteg akta drugi subjekat čiji je osnivač grad Loznica kao obrađivač materijala, obavezno pribavlja mišljenje nadležne organizacione jedinice Gradske uprave o usklađenosti opšteg akta sa zakonom i drugim propisima, odnosno sa pravnim sistemom u celini.

Organizaciona jedinica Gradske uprave dužna je da mišljenje, odnosno saglasnost uputi obrađivaču materijala najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva.

Član 9

Kada se aktom predviđa ili predlaže obezbeđenje finansijskih sredstava, obrađivač materijala obavezno pribavlja mišljenje organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove finansija.

Nadležna organizaciona jedinica za poslove finansija potvrđuje da su u okviru naznačenog razdela (aproprijacije, pozicije, ekonomske klasifikacije i funkcije) obezbeđena sredstva za konkretnu namenu i da je angažovanje predloženog iznosa u skladu sa odgovarajućim finansijskim planom.

Mišljenje iz prethodnog stava nadležna organizaciona jedinica za poslove finansija dužna je da uputi obrađivaču materijala najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema akta, odnosno materijala.

Član 10

Kada se materijal odnosi na postupak javnih nabavki, mora sadržati elemente propisane zakonom, podzakonskim aktima i biti pripremljen u skladu sa utvrđenim obrascima i uputstvima jedinice Gradske uprave nadležne za javne nabavke.

Materijal koji se odnosi na sprovođenje postupka javne nabavke koja se finansira iz sredstava budžeta grada, obrađivač materijala dostavlja na mišljenje jedinici Gradske uprave nadležnoj za javne nabavke.

Jedinica Gradske uprave nadležna za javne nabavke je dužna da obrađivaču materijala uputi mišljenje najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema materijala.

Član 11

U pripremi materijala čija sadržina obuhvata pitanja iz delokruga više organizacionih jedinica Gradske uprave ili se odnosi na pitanja koja mogu biti od interesa za obavljanje poslova više organizacionih jedinica Gradske uprave (npr. odluka o budžetu, planski i urbanistički akti i dr.), obrađivač materijala je dužan da u fazi pripreme nacrta ostvari saradnju sa odgovarajućom organizacionom jedinicom Gradske uprave.

Organizacione jedinice Gradske uprave kojima je dostavljen akt, odnosno materijal radi davanja mišljenja, dužne su da se o istom izjasne pisanim putem najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema materijala.

Obrazloženje akta, odnosno materijala iz prethodnog stava, sadrži naznaku kome je isti bio dostavljen na mišljenje, čije mišljenje je pribavljeno i koje sugestije su date u vezi sa dostavljenim aktom odnosno materijalom.

Član 12

Kada je obrađivač materijala drugi subjekat čiji je osnivač grad, materijal se dostavlja preko nadležne organizacione jedinice Gradske uprave.

Organizaciona jedinica Gradske uprave kojoj je dostavljen materijal iz prethodnog stava, dužna je da isti prosledi izvršnom organu grada i u prilogu, kao resorno nadležna, dostavi pisano mišljenje o sadržini materijala.

Član 13

Kada se aktom stvaraju ugovorne obaveze grada, odnosno kada je u pitanju zaštita imovinskih prava i interesa grada, obrađivač materijala pribavlja saglasnost, odnosno mišljenje Gradskog pravobranilaštva Loznice.

Gradsko pravobranilaštvo Loznice dužno je da mišljenje, odnosno saglasnost uputi obrađivaču materijala najkasnije u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva.

Član 14

U slučaju da obrađivač materijala ne usaglasi sadržinu akta sa stavovima organizacionih jedinica Gradske uprave odnosno sa stavovima Gradskog pravobranilaštva Loznice, čije je mišljenje traženo, dužan je da to obrazloži i da dobijeno mišljenje zajedno sa aktom dostavi izvršnom organu.

Priprema materijala po hitnom postupku

Član 15

Ako za razmatranje pojedinih akata ili materijala postoji neodložna potreba, odnosno ako bi razmatranje tog akta ili materijala u utvrđenim rokovima imalo ili moglo imati štetne posledice po interese građana, privrednih subjekata, ustanova ili drugih organa i organizacija u gradu, odnosno obavljanje poslova iz delokruga organizacione jedinice Gradske uprave, takav akt, odnosno materijal priprema se po hitnom postupku.

Organizacione jedinice Gradske uprave i Gradsko pravobranilaštvo Loznice dužni su da mišljenje o aktu, odnosno materijalu koji se priprema po hitnom postupku daju najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog dostavljanja.

Materijali koji se pripremaju na način utvrđen ovim članom moraju imati oznaku: "po hitnom postupku", a razlozi hitnosti moraju biti posebno obrazloženi.

Dostavljanje materijala

Član 16

Materijal pripremljen u skladu sa ovim pravilnikom mora biti uredan, pregledan i napisan na ćiriličnom pismu.

Član 17

Materijal pripremljen u skladu sa ovim pravilnikom, dostavlja se Odseku za poslove Gradskog veća u elektronskoj formi i analognom obliku, koji vrši evidentiranje materijala i proveru da li je materijal pripremljen u skladu sa ovim pravilnikom.

Ukoliko materijal nije sačinjen u skladu sa ovim pravilnikom, Odsek za poslove Gradskog veća će o tome najkasnije u roku od tri radna dana od dana prijema materijala, u pisanom obliku, obavestiti obrađivača materijala i vratiti dostavljeni materijal radi korekcije.

Član 18

U slučaju da obrađivač materijala ne prihvati razloge iz kojih je Odsek za poslove Gradskog veća vratio dostavljeni materijal radi korekcije, obavestiće o tome načelnika Gradske uprave.

Načelnik Gradske uprave će odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od prijema obaveštenja iz prethodnog stava, sačiniti informaciju o predloženom materijalu i dostaviti je gradonačelniku.

Član 19

Dostavljene materijale gradonačelnik može izneti na razmatranje na sednici na koju se po pravilu, pozivaju svi načelnici organizacionih jedinica Gradske uprave, po potrebi i drugi zaposleni, odnosno nosioci javnih funkcija koji su dužni, na zahtev gradonačelnika, da daju obrazloženja i odgovore u vezi sa materijalima koji su na dnevnom redu.

Član 20

Materijale koje kao predloge utvrdi Gradsko veće, Odsek za poslove Gradskog veća dostavlja bez odlaganja Odseku za skupštinske poslove sa propratnim aktom koji sadrži ime ovlašćenog izvestioca o utvrđenom predlogu materijala na sednici Skupštine grada.

Član 21

Na pitanja koja su ovim pravilnikom drugačije uređena u odnosu na Poslovnik o radu Gradskog veća ("Sl. list grada Loznice", br. 6/09) primenjivaće se odredbe ovog pravilnika.

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

PP-1

NACRT/ PREDLOG/INFORMATIVNO

_______________________________________________________________________________
(NAZIV MATERIJALA)

 

PRILOG:

______________________________

 

___________________________________________

 

(BROJ)

 

 

(NAZIV)

 

 

OBRAĐIVAČ:

_________________________________________________________________________

 

 

(NAZIV NADLEŽNE ORGANIZACIONE JEDINICE GRADSKE UPRAVE
ILI DRUGOG SUBJEKTA KAO OBRAĐIVAČA)

 

 

ZA

__________________________________________________________________________________

 

 

(NAZIV ORGANA KOJI USVAJA AKT)

 

 

DOSTAVLJENO:

_______________________________________________________________________

 

 

(DAN, MESEC, GODINA)

 

 

 

NAČELNIK ORG. JEDINICE

 

NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

_____________________________

 

______________________________

(IME I PREZIME SA POTPISOM)

 

(IME I PREZIME SA POTPISOM)

 

RUKOVODILAC UŽE ORG. JEDINICE

 

_______________________________

 

(IME I PREZIME SA POTPISOM)

 

 

NAPOMENA: Za tačnost podataka sadržanih u materijalu, postupanje u skladu sa zakonom i drugim propisima i zakonitost

predloženog akta odgovoran je načelnik organizacione jedinice Gradske uprave

_________________________

 

 

(IME I PREZIME)

 

 

MATERIJAL SASTAVILI:

1.

___________________________________________________________________________________

 

 

(IME I PREZIME, ZANIMANJE, NAZIV ORG. JEDINICE, ODNOSNO DRUGOG SUBJEKTA, POTPIS)

 

2.

___________________________________________________________________________________

 

 

(IME I PREZIME, ZANIMANJE, NAZIV ORG. JEDINICE, ODNOSNO DRUGOG SUBJEKTA, POTPIS)

 

3.

___________________________________________________________________________________

 

 

(IME I PREZIME, ZANIMANJE, NAZIV ORG. JEDINICE, ODNOSNO DRUGOG SUBJEKTA, POTPIS)

 

4.

___________________________________________________________________________________

 

 

(IME I PREZIME, ZANIMANJE, NAZIV ORG. JEDINICE, ODNOSNO DRUGOG SUBJEKTA, POTPIS)