ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA REVIDOVANOG REGIONALNOG PLANA UPRAVLJANJA OTPADOM ZA 11 GRADOVA I OPŠTINA KOLUBARSKOG REGIONA NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 46/2017)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Revidovanog regionalnog plana upravljanja otpadom za 11 gradova i opština Kolubarskog regiona (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Revizije regionalnog plana upravljanja otpadom za 11 gradova i opština Kolubarskog regiona (u daljem tekstu: Revizija regionalnog plana) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Revizije regionalnog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, poboljša kvalitet života i obezbedi održivi razvoj na području Revizije regionalnog plana;

- potrebe da se u okviru Revizije regionalnog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način;

- činjenice da Revizija regionalnog plana predstavljaju okvir za pripremu i realizaciju lokalnih planova, razvojnih projekata, programa i investicionih odluka iz oblasti upravljanja otpadom.

3. Strateška procena se radi istovremeno sa izradom Revizije regionalnog plana.

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak Revizije regionalnog plana, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi Revizije regionalnog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Revizije regionalnog plana; procenu uticaja varijantnih rešenja povoljnih sa stanovišta zaštite životne sredine sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg rešenja; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu sa opisom mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih, odnosno uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Revidovanog regionalnog plana upravljanja otpadom;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor planskog rešenja sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Reviziju regionalnog plana;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

7. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine daje saglasnost na Revidovan regionalni plan i Izveštaj o strateškoj proceni, po postupku utvrđenom zakonom. Nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni može biti pravno lice ili preduzetnik, koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje delatnosti prostornog i urbanističkog planiranja i izrade planskih i drugih razvojnih dokumenata.

8. Rok za izradu Strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Revizije regionalnog plana. Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila. Strateška procena se obavlja u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

9. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje Regionalni centar za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava" d.o.o. Ub.

10. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru uvida u Nacrt revizije regionalnog plana, u trajanju od 30 dana, u jedinicama lokalne samouprave koje su u obuhvatu planskog područja.

11. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Revizije regionalnog plana.

12. Ova odluka se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

13. Ova odluka stupa na snagu i primenjivaće se od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".