ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "JERMA"

("Sl. glasnik RS", br. 46/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Jerma" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorije grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica, i to:

1) na teritoriji grada Pirota, deo katastarske opštine Vlasi;

2) na teritoriji opštine Dimitrovgrad, delove katastarskih opština Kusa Vrana, Trnski Odorovci, Poganovo, Dragovita, Iskrovci, Skrvenica, Petačinci i Vrapča;

3) na teritoriji opštine Babušnica, deo katastarske opštine Jasenov Del.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je u oblasti zaštite prirodnog nasleđa kao prioritetna aktivnost navedena izrada prostornog plana područja posebne namene, za sva veća zaštićena područja u koja spada i Specijalni rezervat prirode "Jerma";

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13) kojom je područje Specijalnog rezervata prirode "Jerma" svrstano u područja prirodnih vrednosti, veoma kvalitetne životne sredine, u okviru kojeg je utvrđeno postojanje Manastira "Poganovo", nepokretnog kulturnog dobra velikog značaja, čija okolina je predložena za zaštitu;

3) Nacionalnoj strategiji održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", broj 33/12), kojom je u delu koji se odnosi na zaštićena područja, kao specifičan cilj, utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za veća zaštićena područja, u koja spada i Specijalni rezervat prirode "Jerma".

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak raspoloživih podloga za plansko područje dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i članom 5. Zakona o zaštiti prirode ("Službeni glasnik RS", br. 36/09, 88/10, 91/10 - ispravka i 14/16).

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja i donošenja Prostornog plana jeste da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene područja, tj. za zaštitu i uređenje Specijalnog rezervata prirode "Jerma" zaštićenog područja I kategorije, od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja, u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za: plansko korišćenje Specijalnog rezervata prirode "Jerma"; zaštitu i uređenje u skladu sa Studijom zaštite zaštićenog područja; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti; valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem.

Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina. Pored navedenog, Prostorni plan će po potrebi sadržati detaljnu razradu i za druga područja, kao što su područja koja imaju turistički potencijal.

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 9.000.000,00 dinara sa PDV-om.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu Prostornog plana.

12. Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Jerma" na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 21/17), čini sastavni deo ove odluke.

13. Broj primeraka Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ
OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Grad Pirot

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Vlasi

DKP - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Vlasi

Vektorski format

Opština Dimitrovgrad

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

4.

Kusa Vrana

DKP u izradi - vektorski format

8.

Trnski Odorovci

DKP - vektorski format

6.

Poganovo

DKP - vektorski format

2.

Dragovita

DKP - vektorski format

3.

Iskrovci

DKP - vektorski format

7.

Skrvenica

DKP - vektorski format

5.

Petačinci

DKP - vektorski format

1.

Vrapča

DKP - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

4.

Kusa Vrana

nema

8.

Trnski Odorovci

nema

6.

Poganovo

nema

2.

Dragovita

nema

3.

Iskrovci

nema

7.

Skrvenica

nema

5.

Petačinci

nema

1.

Vrapča

nema

Opština Babušnica

Planovi katastra nepokretnosti

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Jasenov Del

DKP - vektorski format

Planovi katastra vodova

Red. broj

Katastarska opština

Vrsta plana

1.

Jasenov Del

nema