ODLUKA

O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 10/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom, u cilju što potpunije zaštite životne sredine i zdravlja ljudi od buke, utvrđuju se uslovi i propisuju mere zaštite od buke, merenje buke u životnoj sredini, akustičko zoniranje gradskog područja grada Kraljeva (u daljem tekstu: Grad), inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu od buke u životnoj sredini.

Odredbe ove odluke ne odnose se na zaštitu od buke na radnom mestu i radnoj okolini, buku koja nastaje od aktivnosti u domaćinstvu ili buku iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. buka u životnoj sredini jeste neželjen ili štetan zvuk;

2. izvor buke jeste svaki emiter neželjenog ili štetnog zvuka koji nastaje kao posledica aktivnosti ljudi;

3. akustičko zoniranje jeste određivanje granične vrednosti indikatora buke za različita područja prema njihovoj nameni;

4. akustička zona jeste područje na čijoj je celoj površini propisana jedinstvena granična vrednost indikatora buke;

5. zvučna zaštita jeste skup mera kojim se obezbeđuje da zvuk pri prenosu iz jednog u drugi prostor bude oslabljen, kao i mere da se buka uređaja i instalacija u objektu smanji;

6. zvučna izolacija jeste svojstvo građevinske konstrukcije da u što većoj meri spreči prenošenje zvučne energije iz jednog prostora u drugi, a može da bude od vazdušnog ili strukturnog zvuka i ostvaruje se na objektu arhitektonsko - građevinskim merama koje sprečavaju prenos zvuka iz jednog u drugi prostor.

Član 3

Označavanje buke je izvršeno prema standardu SRPS ISO 1996-1:2010:

- ukupna buka je buka koja obuhvata sve uticaje različitih bliskih i dalekih izvora u datoj situaciji i u datom vremenu;

- specifična buka je komponenta ukupne buke koja se može posebno identifikovati i koja je povezana sa specifičnim izvorima;

- rezidualna buka je buka koja ostaje na datom mestu u datoj situaciji kada se ne uzima u obzir razmatrana specifična buka;

- merodavni nivo buke je predviđeni ili izmereni nivo buke sa dodatnim korekcijama na osnovu neke karakteristike buke, doba dana ili tipa izvora.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE PROSTORA GRADA KRALJEVA

Član 4

Na osnovu Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona ("Službeni glasnik RS", broj 72/10) i rezultata sistematskog merenja buke na području Grada, izvršeno je akustičko zoniranje područja grada.

Nivo buke je određen pre svega udaljenošću datog mesta od glavnih saobraćajnica, kao dominantnih komponenti buke na otvorenim prostorima, a to su:

a) ulice: Dimitrija Tucovića, Vojvode Putnika, Dositejeva, Karađorđeva, Olge Jovičić Rite, Zelena Gora, Vojvode Stepe i Jovana Deroka;

b) putevi za: Beograd, Vrnjačku Banju, Matarušku Banju i Čačak, (u daljem tekstu glavne saobraćajnice);

v) železničke pruge.

Ostale saobraćajnice, sa gustinom saobraćaja većom od 10 vozila na čas, u smislu ove odluke, smatraju se lokalnim saobraćajnicama.

Pod rastojanjem od saobraćajnice podrazumeva se rastojanje od osovine saobraćajnice. U smislu ove odluke, za neko mesto se smatra da je izloženo "direktnoj buci" sa neke saobraćajnice ako se sa tog mesta može vizuelno pratiti saobraćaj na datoj saobraćajnici.

Član 5

Na osnovu namene prostora i graničnih vrednosti indikatora buke u životnoj sredini definisanih Uredbom o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", broj 75/10) (u daljem tekstu: Uredba), područje Grada podeljeno je na 6 zona, i to:

I zona (50 dBA danju, 40 dBA noću):

- krug gradske bolnice,

- kompleks manastira Žiča,

- krug lečilište "Agens" u Mataruškoj Banji,

- kompleks lečilišta Bogutovačke Banje,

- izletište Goč.

II zona (50 dBA danju, 45 dBA noću):

- turističko područje Mataruške Banje,

- prigradska, periferijska i seoska naselja, izuzimajući prostore izložene direktnoj buci:

a) sa glavnih saobraćajnica u dubini od 100 metara,

b) sa lokalnih saobraćajnica u dubini od 30 metara, školska dvorišta (ne računajući buku koju stvaraju đaci).

III zona (55 dBA danju, 45 dBA noću):

- dvorišta gradskih stambenih blokova, izuzimajući prostor izložen direktnoj buci:

a) sa ulicom Vojvode Putnika, Dositejeve i Dimitrija Tucovića u dubini od 100 metara,

b) sa glavnih saobraćajnica u dubini od 60 metara i

v) sa lokalnih saobraćajnica u dubini od 30 metara,

- delovi prigradskih, periferijskih i seoskih naselja izloženi direktnoj buci saobraćaja, u dubini od 30 metara sa obe strane lokalnih saobraćajnica, odnosno 60 metara u dubini od glavnih saobraćajnica.

IV zona (60 dBA danju, 50 dBA noću):

- gradsko područje neobuhvaćeno zonom III, izuzimajući pojas širine 50 metara sa obe strane ulice Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića, Zelene Gore i Vojvode Stepe, odnosno pojas širine 30 metara oko ostalih glavnih saobraćajnica,

- dvorište gradske Toplane u grejnoj sezoni (ulica Cara Lazara),

- delovi prigradskih, periferijskih i seoskih naselja u pojasu od 30 metara sa obe strane glavnih saobraćajnica.

V zona (65 dBA danju, 55 dBA noću):

- prostor izložen direktnoj buci sa glavnih saobraćajnica, u dubini od 30 metara, sa obe strane. Za ulice Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića, Zelena Gora i Vojvode Stepe širina ovog pojasa je ukupno 60 metara.

- gradska pešačka zona (Trg srpskih ratnika sa ulicom Omladinskom, Miloša Velikog, Toplice Milana i 4.kraljevački bataljon).

VI zona

- privredna zona Kraljeva: prostor železničke i autobuske stanice, oivičen Industrijskom i ulicom Dimitrija Tucovića do naselja Moše Pijade, zatim industrijski kompleks levo od železničke pruge prema Kragujevcu (Fabrika vagona, skladišna zona "Magnohrom" i dr.),

- industrijski kompleks u Ribnici, Ratini i Šeovcu.

Član 6

Noćno vreme za pešačku zonu se računa od 24 časa do 08 časova, a za sve ostale prostore definisane zoniranjem noćno vreme se računa od 22 časa do 06 časova.

Na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Navedena podela na zone će se revidirati, ukoliko promene urbanističkog plana ili nova merenja pokažu da je navedena podela neadekvatna.

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 7

Sva pravna i fizička lica dužna su da se staraju da svojom delatnošću, odnosno ponašanjem ne ugrožavaju okolinu bukom.

Zabranjeno je emitovanje buke u životnoj sredini iznad propisanih graničnih vrednosti utvrđenih po zonama iz ove odluke.

Član 8

Na području Grada, u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl. u kojima se obavljaju bučne radne operacije: kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl., zabranjuje se rad pri otvorenim vratima ili prozorima.

Izvori buke iz prethodnog stava ovog člana, mogu se obavljati u datim uslovima, ako se dokaže da u zoni uticaja ne dovode do prekoračenja graničnih vrednosti indikatora buke u životnoj sredini, a na osnovu izveštaja o merenju buke u životnoj sredini, ili na osnovu preduzetih mera zaštite od buke koje su definisane na osnovu stručnog mišljenja ovlašćenih organizacija ili pojedinaca. Stručno mišljenje mora biti potvrđeno rezultatima merenja nivoa buke u zoni uticaja u životnoj sredini.

Član 9

Muzika unutar ugostiteljskih objekata, ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama i drugim objekatima može se izvoditi ako objekti imaju zatvoren predprostor na ulasku u objekat, sistem za ventilaciju i odgovarajuću zvučnu zaštitu, samo pri zatvorenim vratima i prozorima, a u vremenu propisanom posebnom odlukom kojom je regulisano radno vreme u određenim delatnostima i poslovima na teritoriji Grada.

Vrednost izolacije od vazdušnog zvuka u zgradama i građevinskih elemenata kao što su zidovi, podovi, vrata i prozori, moraju se utvrditi prema standardu SRPS EN ISO 717-1:2015. Jednobrojne vrednosti zvučne izolacije moraju biti izmerene i ocenjene prema navedenom standardu.

Minimalne vrednosti zvučne izolacije zgrada i maksimalni dozvoljeni nivo zvuka udara moraju biti zadovoljeni pri projektovanju, građenju ili rekonstrukciji zgrada, prema standardu SRPS U. J6. 201:1990 - Akustika u građevinarstvu - Tehnički uslovi za projektovanje i građenje zgrada.

Dokaz o sprovedenim merama zvučne izolacije je stručno mišljenje ovlašćene organizacije ili pojedinca, potvrđeno rezultatima merenja nivoa buke u zoni uticaja u životnoj sredini.

Član 10

Muzika u letnjim baštama ugostiteljskih objekata, na šalterima objekata brze hrane, na javnim površinama i drugim otvorenim prostorima može se emitovati na osnovu izveštaja o merenju buke u životnoj sredini i to samo do 24 h, bez obzira na propisano radno vreme posebnom odlukom kojom se reguliše radno vreme u određenim delatnostima i poslovima na teritoriji Grada.

Član 11

Na javnim prostorima predviđenim posebnom odlukom kojom se određuju prostori za javno okupljanje građana mogu se organizovati koncerti i javne manifestacije tako da se muzika koja se emituje posredstvom elektroakustičkih uređaja može koristiti isključivo na osnovu mera i uslova zaštite od buke, koje određuje nadležni Odsek za zaštitu životne sredine, a na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti.

Organizator javnih skupova i aktivnosti je dužan da u skladu sa ovom odlukom i Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini, podnese zahtev nadležnom Odseku za zaštitu životne sredine najkasnije 5 dana pre dana predviđenog za održavanje skupa.

Član 12

Izvori buke koji se koriste za obavljanje delatnosti na teritoriji Grada moraju imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Član 13

Pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke, dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja.

Član 14

Ukoliko inspekcijski nadzor utvrdi potrebu za kontrolnim merenjem emisije buke u životnoj sredini, načelnik Gradske uprave grada Kraljeva može izdati nalog nadležnom organu za zaštitu životne sredine da sprovede postupak kontrolnog merenja angažovanjem ovlašćene organizacije, radi provere propisanog režima rada korisnika izvora buke.

Sredstva za kontrolno merenje i provere propisanog režima rada korisnika izvora buke obezbeđuju se iz sredstava godišnjeg Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada.

IV NADZOR

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši inspekcija za zaštitu životne sredine i Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Kraljeva.

Prava i dužnost inspekcije za zaštitu životne sredine

Član 16

U vršenju inspekcijskog nadzora gradski inspektor za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: inspektor), ima pravo i dužnost da utvrđuje:

1. da li se sprečavanje, smanjivanje i otklanjanje štetnih efekata buke vrši u skladu sa rešenjem nadležnog organa kojim su utvrđene mere zaštite od buke;

2. da li se merenje buke obavlja u skladu sa odredbama ove odluke i propisa donetih na osnovu ove odluke;

3. da li su nivoi buke u akustičkoj zoni iznad propisane granične vrednosti;

4. da li se sprovode posebne mere zaštite od buke u životnoj sredini, odnosno druge propisane mere, u skladu sa ovom odlukom.

Ovlašćenja inspektora

Član 17

U vršenju inspekcijskog nadzora iz člana 16. ove odluke, inspektor je ovlašćen da:

1. naredi, u određenom roku, otklanjanje nepravilnosti;

2. zabrani ili ograniči korišćenje ili upotrebu mašina, prevoznih sredstava, opreme i uređaja koji nisu u skladu sa tehničkim propisima;

3. zabrani ili ograniči na određeno vreme korišćenje izvora buke ili vršenja delatnosti i drugih aktivnosti koje predstavljaju izvor buke na određenom području, odnosno u određenoj akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti;

4. naredi sprovođenje akustičkih mera zaštite od buke;

5. zabrani, odnosno ograniči upotrebu izvora buke dok se ne preduzmu mere zaštite od buke;

6. zabrani upotrebu mašina, opreme i uređaje koji nemaju podatke o zvučnoj snazi koju emituju pod određenim uslovima upotrebe;

7. zabrani obavljanje delatnosti i ostalih aktivnosti u objektu koji zbog buke ometaju odmor i noćni mir na vremenski period od 30 dana, odnosno 60 dana u slučaju ponovljenog ometanja bukom, ako to nije moguće postići merom zabrane upotrebe izvora buke;

8. zabrani obavljanje delatnosti, odnosno aktivnosti ako su iste započete bez rešenja nadležnog organa kojim se utvrđuje da su sprovedene mere zaštite od buke.

Član 18

U vršenju inspekcijskog nadzora Odeljenje komunalne policije vrši nadzor nad odredbama propisanim članom 8. stav 1, članom 9. stav 1, članom 10, članom 11. stav 1. i 12. ove odluke.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik ako:

- ne sprovodi mere zvučne zaštite (član 8. stav 2, član 9. stav 1. i 4. i član 11. stav 1.);

- emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti (član 14. stav 1.);

- izvori buke iz člana 12. nemaju podatke o nivou zvučne snage koju emituju;

- emituju buku u akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti (član 7. stav 2.);

- ne obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke koju emituju (član 10. i član 13.).

Novčanom kaznom od 75.000,00 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ako:

1. održava javni skup i aktivnost suprotno određenim merama zaštite od buke (član 11. stav 1.).

Za prekršaj iz stava 1. i stava 2. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000,00 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a najkasnije u roku od 3 meseca u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Član 21

Stupanjem ove odluke na snagu prestaje da važi Odluka o merama za zaštitu od buke ("Službeni list grada Kraljeva", broj 20/10).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka onako kako je objavljeno u "Sl. listu grada Kraljeva", br. 10/2017.