ODLUKA

O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA, I OPŠTINE KRF, REPUBLIKA GRČKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 22/2017)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, uspostavlja saradnju sa Opštinom Krf, Republika Grčka, na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog poverenja i tradicionalnih istorijskih veza dva naroda.

Član 2

Grad Novi Sad i Opština Krf uspostaviće saradnju u oblasti kulture organizovanjem kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija, obeležavanjem značajnih istorijskih datuma dva naroda, turizma i sporta.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradonačelnik Opštine Krf potpisaće Sporazum, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

 

SPORAZUM O PRIJATELJSKOJ SARADNJI

Između

1. Opštine Krf (Republika Grčka), koju zastupa Gradonačelnik, Konstantinos Nikolouzos, sa jedne strane, i

2. Grada Novog Sada (Republika Srbija), koga zastupa Gradonačelnik, Miloš Vučević, sa druge strane

Opština Krf (Republika Grčka) i Grad Novi Sad (Republika Srbija) na osnovu istorijskih prijateljskih veza dva naroda i povodom obeležavanja 300. godišnjice opsade Krfa od strane Osmanlija, kao i istorijske "pobra- timske" Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, od kojih su obe okončane pobedom evropskih snaga, a na osnovu već potpisanog Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje između navedenih teritorijalnih jedinica, iskazuju saglasnost da saradnju podignu na još viši nivo, potpisivanjem Sporazuma o prijateljskoj saradnji.

Tačka 1.

Strane potpisnice će uspostavljati i razvijati partnerske odnose u sferi zajedničkih kulturnih elemenata koji povezuju dva prijateljska naroda.

Tačka 2.

Strane potpisnice radiće na jačanju istorijskih veza koje spajaju Krf sa Srbijom, uspostavljenih za vreme boravka srpske vojske na Krfu tokom Prvog svetskog rata, kao i očuvanju istorijskog sećanja, uz održavanje zajedničkih manifestacija povodom godišnjica pomenutih istorijskih događaja.

Tačka 3.

Strane potpisnice se obavezuju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da organizuju i realizuju razne kulturne, umetničke i sportske manifestacije i razmene delegacija za pitanja od zajedničkog interesa, što bi predvidelo i potpisivanje pratećih sporazuma.

Tačka 4.

Kao sredine kojima je jedna od bitnijih privrednih grana turizam, strane potpisnice će razvijati saradnju u toj oblasti.

Tačka 5.

Realizacija Sporazuma o prijateljskoj saradnji sprovodiće se na način i postupcima predviđenim zakonodavstvom Republike Grčke i Republike Srbije.

Tačka 6.

Sporazum o prijateljskoj saradnji će se primenjivati od dana potpisivanja.

Tačka 7.

Sporazum o prijateljskoj saradnji je sačinjen u (6) šest istovetnih primerka, od kojih svaka strana zadržava po (3) tri primerka.

Tačka 8.

Sporazum o prijateljskoj saradnji sačinjen je na tri jezika: grčkom, srpskom i engleskom, i sva tri teksta imaju isti sadržaj i istu pravnu snagu.

U Novom Sadu, __________ 2017. godine

Za Opštinu Krf

 

Za Grad Novi Sad

Gradonačelnik

 

Gradonačelnik

Konstantinos Nikolouzos

 

Miloš Vučević