PRAVILNIK
O DODELI SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU I TURIZAM ZA REALIZACIJU POKRAJINSKOG AKCIONOG PLANA ZAPOŠLJAVANJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2017. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 21/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i kriterijumi za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam (u daljem tekstu: Sekretarijat) za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom zapošljavanja u AP Vojvodini za 2017. godinu (samozapošljavanje, novo zapošljavanje i javni radovi), koji se sprovode u saradnji sa Edukativnim centrom za obuke u profesionalnim i radnim veštinama (u daljem tekstu: Edukativni centar) i Nacionalnom službom za zapošljavanje (u daljem tekstu: NSZ).

Sredstva koja se dodeljuju za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja (u daljem tekstu: Sredstva) planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu u razdelu Sekretarijata.

Sredstva se dodeljuju kao bespovratna, a prenos dodeljenih sredstava će se vršiti u skladu sa prilivom sredstava u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Budžet AP Vojvodine).

Član 2

Sredstva se dodeljuju putem javnog poziva ili konkursa, koje raspisuje Sekretarijat, a koji se objavljuje u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u dnevnim novinama zastupljenim na celoj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, u "Poslovima" - oglasnim novinama NSZ i na sajtu Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs i NSZ www.nsz.gov.rs

Obavezni elementi javnog poziva i konkursa (u daljem tekstu: Javni poziv) su:

1. naziv akta na osnovu kog se raspisuje;

2. visina ukupnih sredstava koja se dodeljuju;

3. subjekti koji mogu da učestvuju;

4. uslovi za učešće;

5. dokumentacija koja se podnosi uz prijavu/zahtev;

6. obrasci;

7. način podnošenja prijava/zahteva;

8. rok za podnošenje prijava;

9. drugi podaci značajni za realizaciju.

Član 3

Pravo na dodelu sredstava ima nezaposleno fizičko lice koje se nalazi na evidenciji NSZ, pravno lice ili učesnik u skladu sa Javnim pozivom čije je prebivalište, boravište, sedište ili organizaciona jedinica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Podnosilac zahteva).

Član 4

Radi učešća na Javnom pozivu Podnosilac zahteva podnosi nadležnoj filijali NSZ na teritoriji AP Vojvodine prijavu/ zahtev sa dokumentacijom navedenom u Javnom pozivu.

Obrazac prijave/zahteva objavljuje se na internet stranici Sekretarijata i NSZ, uz Javni poziv.

Podnosilac zahteva može podneti jednu prijavu/zahtev po istom Javnom pozivu u toku godine.

Član 5

Rok za podnošenje prijava/zahteva je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Član 6

Sredstva se dodeljuju u iznosu utvrđenom Pokrajinskim akcionim planom i u skladu sa kriterijumima utvrđenim Javnim pozivom, i to:

• samozapošljavanje - 50.500.000,00 dinara,

• novo zapošljavanje - 60.078.379,56 dinara i

• javni radovi - 15.000.000,00 dinara.

Član 7

Filijala NSZ proverava ispunjenost opštih uslova Javnog poziva, boduje zahteve i sačinjava Predlog rang liste, koji uz jedan primerak prijave/zahteva prosleđuje Pokrajinskoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: PSZ). PSZ daje saglasnost na Predlog rang liste. Predlog rang liste, saglasnost PSZ i jedan primerak prijave/zahteva sa biznis planom PSZ dostavlja Sekretarijatu.

Član 8

Postupak Javnog poziva u Sekretarijatu sprovodi komisija koju obrazuje Sekretar iz reda zaposlenih u Sekretarijatu, Edukativnom centru i PSZ (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana, radi u punom sastavu i odluke donosi većinom glasova, a o svom radu vodi zapisnik.

Član 9

Komisija će, po potrebi, izvršiti obilazak ili obaviti razgovor sa podnosiocima prijave/zahteva koji se nalaze na Rang listi.

Razgovor sa podnosiocima prijava/zahteva obaviće se u prostorijama Edukativnog centra.

Komisija vrši bodovanje i rangiranje na osnovu Predloga rang liste NSZ i definisanih kriterijuma iz ovog Pravilnika.

SAMOZAPOŠLJAVANJE

Član 10

1. Bodovi NSZ iz bodovne liste - PLANIRANA VRSTA DELATNOSTI, prema kriterijumima proširuje se bodovanjem Komisije i to :

2a)

IT usluge

15 bodova

2b)

Proizvodnja i zanatstvo u funkciji turizma

10 bodova

2v)

Ugostiteljski objekti za smeštaj

10 bodova

Ugostiteljski objekti u ruralnoj sredini

10 bodova

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće

5 bodova

2g)

Trgovina

10 bodova

2d)

Delatnosti za koje je neophodno odobrenje ili licenca odgovarajuće strukovne komore (advokati, inžinjeri, lekari, stomatolozi..)

20 bodova

2. Bodovi NSZ iz bodovne liste - POTREBNI RESURSI ZA OTPOČINJANJE SOPSTVENOG POSLA-OPREMA, prema kriterijumima proširuje se bodovanjem Komisije i to:

4v)

Poreklo proizvodne ili uslužne opreme

Domaće poreklo opreme i sirovina

15 bodova

Inostrano poreklo opreme i sirovina sa izvozno orijentisanim poslovanjem

10 bodova

Inostrano poreklo opreme i sirovina

5 bodova

3. Nakon procene biznis plana i dostavljenog predloga sa rang listom NSZ, Komisija vrši razgovor sa podnosiocima zahteva sa rang liste i dodatno boduje:

1.

Doprinos lokalnoj zajednici

Veoma značajno

10 bodova

Značajno

5 bodova

2.

Potvrda o uspešno završenoj obuci u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama i drugim relevantnim institucijama

Da

15 bodova

Ne

0 bodova

3.

Stepen održivosti delatnosti

Visok-preko 5 godina

20 bodova

Srednji od 2 do 5 godina

10 bodova

Nizak do 24 meseca

5 bodova

ZAPOŠLJAVANJE NEZAPOSLENIH LICA

Član 11

1. Bodovi NSZ iz bodovne liste - DELATNOST POSLODAVCA U KOJOJ SE ZAPOŠLJAVAJU LICA, prema kriterijumima proširuje se bodovanjem Komisije i to:

1a)

IT usluge

15 bodova

1b)

Proizvodnja i zanatstvo u funkciji turizma

10 bodova

1v)

Ugostiteljski objekti za smeštaj

10 bodova

Ugostiteljski objekti u ruralnoj sredini

10 bodova

Ugostiteljski objekti za ishranu i piće

5 bodova

2. Nakon procene biznis plana i dostavljenog predloga sa rang listom NSZ, Komisija po potrebi obilazi podnosioce zahteva i može dodatno da boduje:

1.

Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave na teritoriji se nalazi sedište ili organizaciona jedinica

IV grupa

20 bodova

III grupa

15 bodova

II grupa

10 bodova

I grupa

5 bodova

2.

Doprinos lokalnoj zajednici

Veoma značajno

10 bodova

Značajno

5 bodova

JAVNI RADOVI

Član 12

1. Bodovi NSZ iz bodovne liste - OBLAST SPROVOĐENJA JAVNOG RADA, prema kriterijumima proširuje se bodovanjem Komisije i to:

1g)

Kulturne i turističke usluge

15 bodova

2. Bodovi NSZ iz bodovne liste - KATEGORIJA LICA, prema kriterijumima proširuje se bodovanjem Komisije i to:

3b)

Javni rad podrazumeva angažovanje lica III i IV stepena stručne spreme

15

3v)

Javni rad podrazumeva angažovanje lica višeg i visokog nivoa obrazovanja

10

3. Nakon procene biznis plana i dostavljenog predloga sa rang listom NSZ, Komisija dodatno da boduje:

Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave na teritoriji se nalazi sedište ili organizaciona jedinica

IV grupa

20 bodova

III grupa

15 bodova

II grupa

10 bodova

I grupa

5 bodova

Član 13

Nakon dodatnog bodovanja podnetih prijava/zahteva po kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom Komisija sačinjava predlog odluke za dodelu sredstava po javnom pozivu i dostavlja ga Sekretaru.

Zbir bodova NSZ i Komisije čini ukupan broj bodova po podnetoj prijavi/zahtevu.

Sekretar razmatra predlog Komisije i donosi odluku o dodeli sredstava, u roku od 30 dana od dana završetka javnog poziva.

Za samozapošljavanje dodeliće se sredstva u iznosu od 182.000,00 do 456.000,00 dinara, a za zapošljavanje nezaposlenih lica od 183.000 do 202.000,00 dinara.

Sredstva namenjena za sprovođenje javnih radova iznose: a) do 18.000,00 dinara po licu, na mesečnom nivou za pun fond radnih časova, odnosno srazmerno vremenu radnog angažovanja na mesečnom nivou, za isplatu naknade za obavljen posao po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima licima uključenim u javne radove, na koji se obračunava porez i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje; b) do 1.500,00 dinara po licu za svaki mesec angažovanja za naknadu dela ili ukupnih troškova dolaska i odlaska sa rada lica uključenih u javne radove i v) za naknadu troškova sprovođenja javnih radova, u svim oblastima sprovođenja: 1.000,00 dinara po licu, za javne radove koji traju mesec dana; 1.500,00 dinara po licu, za javne radove koji traju dva meseca i 2.000,00 dinara po licu, za javne radove koji traju tri i četiri meseca.

Odluka se objavljuje na sajtu Sekretarijat i dostavlja se PSZ, radi dalje realizacije.

Član 14

Sekretarijat svoje obaveze za dodelu sredstava preuzima na osnovu ugovora kojim se regulišu međusobna prava i obaveze između Sekretarijata, korisnika sredstava i NSZ, koji se zaključuje 30 dana (samozapošljavanje i zapošljavanje nezaposlenih lica), odnosno 15 (javni radovi) dana od dana donošenja odluke.

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito.

Kontrolu realizacije ugovorne obaveze sprovodi Sekretarijat i NSZ.

Član 15

Sekretarijat rešenjem prenosi sredstva u skladu sa prilivom sredstava u Budžet AP Vojvodine.

Član 16

Korisnik sredstava je dužan da dokaze o ispunjenju ugovorne obaveze dostavlja u skladu sa odredbama ugovora o dodeli sredstava.

Član 17

Sekretarijat vodi registar podnetih prijava/zahteva i registar zaključenih ugovora po javnim pozivima.