PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA FINANSIRANJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH PROJEKATA NACIONALNIH MANJINA - NACIONALNIH ZAJEDNICA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 21/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i postupak predlaganja i izbora naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina).

Finansijska sredstva za ovu namenu predviđena su budžetom AP Vojvodine, a obim sredstava utvrđuje se finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Član 2

Cilj donošenja ovog pravilnika jeste naučnoistraživački razvoj i afirmacija naučnih zajednica na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Član 3

Prijavu s predlogom programa i projekata podnose akreditovane naučnoistraživačke organizacije sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, na kojima se izvode akademski studijski programi, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, uz saglasnost naučnog odnosno nastavno-naučnog veća i potvrdom Nacionalnog saveta za određenu nacionalnu manjinu - nacionalnu zajednicu. Ukoliko realizacija projekta podrazumeva učešće više naučnoistraživačkih organizacija, uz prijavu se dostavlja saglasnost naučnog odnosno nastavno-naučnog veća svih učesnica na projektu.

Rok za realizaciju projekta jeste najduže 12 meseci.

Član 4

Za ostvarivanje projektnog finansiranja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat) za tekuću godinu raspisuje javni konkurs u kome se naučnoistraživačke organizacije obaveštavaju o uslovima za prijavljivanje projekata.

Član 5

Sekretarijat će odbaciti prijave u sledećim slučajevima:

- nepotpune prijave projekata;

- prijave koje imaju neispravne nosioce podataka (odnosi se na prijavu koja se podnosi u elektronskoj formi) s podacima o prijavi projekta;

- prijave koje sadrže netačne podatke o članovima projektnog tima;

- ako prijave nisu predate u roku definisanom javnim konkursom.

Član 6

Ocenu predloga projekta daje stručni savet iz naučne oblasti kojoj pripada tema projekta, a ukoliko projekat ima interdisciplinarni karakter, projekat ocenjuju stručni saveti iz relevantnih oblasti. Stručni savet može predložiti podnosiocu prijave promenu sadržaja predloga projekta (npr. plan aktivnosti, obim i sadržaj rada, opis očekivanih rezultata).

Konačnu odluku o prihvatanju predloga projekata donosi pokrajinski sekretar, imajući u vidu značaj projekta za afirmaciju naučne zajednice na jezicima nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica u AP Vojvodini. Pokrajinski sekretar može doneti odluku o prihvatanju predloga projekta i bez mišljenja stručnog saveta.

Za prihvaćene predloge Sekretarijat zaključuje ugovor o realizaciji projekta sa svim naučnoistraživačkim organizacijama koje su prijavljene kao učesnice na projektu.

Član 7

Opšti kriterijumi za evaluaciju predloženih naučnoistraživačkih projekata jesu:

- opravdanost predloženih istraživanja,

- primenljivost rezultata projekta,

- kompetentnost istraživačkog tima,

- kompetentnost rukovodioca projekta,

- opremljenost realizatora projekta,

- značaj projekta za nacionalne manjine - nacionalne zajednice AP Vojvodine.

II USLOVI ZA UČEŠĆE U FINANSIRANJU PROGRAMA

Član 8

Organizacije iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika konkurišu za izvođenje projekata na način i u rokovima utvrđenim javnim konkursom.

Član 9

Prijava projekta sadrži:

- opšte, administrativne podatke;

- predmet, sadržaj i cilj istraživanja;

- stanje istraživanja u oblasti;

- planirane rezultate projekta i mogućnost primenljivosti rezultata projekta;

- predlog istraživačkog tima i predlog broja istraživačkih meseci;

- podatke o kompetentnosti istraživača;

- podatke o infrastrukturnoj podršci za realizaciju projekta;

- detaljan finansijski plan troškova za realizaciju projekta.

Javnim konkursom mogu se utvrditi i drugi podaci, odnosno prilozi koji se dostavljaju uz prijavu, a bitni su za odlučivanje prilikom izbora projekata.

Obrazac prijave propisuje Sekretarijat.

Član 10

U izvođenju projekata mogu učestvovati svi istraživači s teritorije AP Vojvodine, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti. Istraživači moraju imati karton naučnog radnika kao deo jedinstvene baze podataka istraživača u AP Vojvodini.

Istraživački tim mora da ima najmanje tri realizatora.

Član 11

Projektom neposredno upravlja rukovodilac projekta.

Rukovodilac projekta mora imati titulu doktora nauka i naučnu afirmaciju u oblasti iz koje se projekat predlaže.

Rukovodilac mora imati najmanje jedan (1) rad publikovan u časopisu sa SCI liste (sa impakt faktorom) ili najmanje tri (3) rada u vodećem časopisu nacionalnog značaja (M51).

Rukovodilac projekta je odgovoran za tačnost navedenih podataka u prijavi, realizaciju projekta, kao i za tačnost informacija i izveštaja o realizaciji projekta.

Prijavu projekta potpisuje rukovodilac projekta i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat, kao i odgovorna lica svih institucija učesnika na projektu.

Član 12

Nastavna i naučna zvanja korespondiraju na sledeći način:

redovni profesor = naučni savetnik;

vanredni profesor = viši naučni saradnik;

docent = naučni saradnik;

asistent = istraživač saradnik;

saradnik u nastavi = istraživač pripravnik.

Član 13

Istraživač, kome tokom realizacije projekta prestane radni odnos zbog odlaska u penziju, može nastaviti da učestvuje u projektu ili da rukovodi projektom kom je odobreno finansiranje, uz saglasnost naučnog veća odnosno nastavno-naučnog veća i uz saglasnost direktora instituta / dekana fakulteta, pri čemu može biti angažovan na tom projektu, s nula istraživač meseci.

Član 14

Za istraživače učesnike u izvođenju projekta, koji koriste odsustvo više od tri meseca, obustavlja se finansiranje do njihovog povratka.

Rukovodilac projekta se obavezuje da promene navedene u stavu jedan ovog člana, kao i sve promene radnog angažovanja (kao što su odlazak u penziju, promena organizacije zaposlenja, odlazak u inostranstvo i sl.) prijavi Sekretarijatu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

III FINANSIRANJE I PRAĆENJE REALIZACIJE PROJEKTA

Član 15

Sredstva Sekretarijata u okviru projektnog sufinansiranja mogu biti namenjena za:

- isplatu mesečnih primanja (ne više od tri istraživačka meseca);

- troškove nabavke repro-materijala i potrošnog materijala;

- troškove nabavke sitnije opreme za naučnu infrastrukturu;

- troškove putovanja radi realizacije projektnih zadataka;

- troškove usluga drugih lica (visina sredstava za ovu namenu može da iznosi najviše 30% od ukupno opredeljenih sredstava za projekat);

- režijske troškove (internet, telefon, i drugo - visina sredstava za ovu namenu može da iznosi najviše 5% od ukupno opredeljenih sredstava za projekat).

Visina mesečne naknade utvrđuje se prema ceni istraživačkog meseca Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, u skladu s nastavno-naučnom kompetencijom i zvanjem istraživača.

Kategorizaciju istraživača određuje Sekretarijat, kao ukupan broj poena produkcije u poslednjih pet godina, ne računajući tekuću godinu, a na osnovu podataka iz verifikovanog kartona naučnog radnika.

Član 16

Realizacija projekta prati se na osnovu završnog izveštaja, koji se regulišu ugovorom između Sekretarijata i institucija koje realizuju projekat.

Za podatke navedene u izveštaju odgovara rukovodilac projekta i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje projekat.

Član 17

Odobrena sredstva biće isplaćena na način preciziran ugovorom.

Član 18

Istraživanja se ocenjuju na osnovu poređenja ostvarenih rezultata i planiranih rezultata, u skladu s podnetom prijavom projekta.

U slučajevima davanja netačnih podataka o realizaciji projekata, prikrivanja stvarnog stanja rada na projektu, kao i u slučaju da se projekat ne realizuje, pokrajinski sekretar može, osim pokretanja zakonom definisanih mera, da traži povratak sredstava i da odgovorna lica liši prava učestvovanja ili rukovođenja projektima Sekretarijata.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja.