PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA STIPENDIRANJE SPORTISTA, USAVRŠAVANJE SPORTSKIH STRUČNJAKA I NAGRAĐIVANJE ZA POSTIGNUTE SPORTSKE REZULTATE SPORTISTA I SPORTSKIH STRUČNJAKA U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2017 i 21/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi za stipendiranje perspektivnih i talentovanih sportista za sportsko usavršavanje, utvrđivanje naknada za usavršavanje mladih sportskih stručnjaka, kao i uslovi i kriterijumi za dodelu novčanih nagrada za postignute sportske rezultate sportista i sportskih stručnjaka u AP Vojvodini.

Član 2

Svi izrazi za fizička lica koji su u ovom pravilniku izraženi u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni muški i ženski rod lica na koja se odnose.

I - Stipendiranje perspektivnih i talentovanih sportista

Član 3

Pravo na stipendiranje imaju sportisti uzrasta od 14 do 20 godina.

Pod perspektivnim i talentovanim sportistima podrazumevaju se sportisti koji su rangirani u skladu s Nacionalnom kategorizacijom sportista, uzrasta od 14 do 18 godina - perspektivni sportista, odnosno uzrasta 19 i 20 godina - talentovani sportista.

Član 4

Predlog godišnjeg programa stipendiranja perspektivnih i talentovanih sportista podnosi nadležni pokrajinski granski sportski savez.

Pokrajinski granski sportski savezi dostavljaju predloge stipendista za narednu godinu iz svoje grane sporta za sportiste članove klubova AP Vojvodine, do 20. decembra tekuće godine.

Uz predloge stipendista, obavezno se dostavlja i dokumentacija koja potvrđuje postignute rezultate sportista (npr. bilteni, izveštaji s takmičenja).

Član 5

Perspektivni i talentovani sportista može dobiti stipendiju za sportsko usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. ostvaren značajan rezultat na zvaničnim međunarodnim takmičenjima;

2. plasman u tekućoj godini od I do III mesta na državnom prvenstvu seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta;

3. ne sme imati potpisan profesionalni ugovor sa određenom sportskom organizacijom ili potpisan ugovor sa inostranim klubom;

4. sportska organizacija čiji je sportista član mora da ima sedište na teritoriji AP Vojvodine;

5. sportska organizacija mora biti član nadležnog pokrajinskog granskog sportskog saveza;

6. mora ispunjavati obaveze prema reprezentaciji nadležnog nacionalnog granskog saveza Republike Srbije;

7. mora ispunjavati kriterijume i uslove iz člana 3. ovog pravilnika;

8. u tekućoj godini ne sme primati nacionalnu stipendiju kao vrhunski sportista.

Član 6

Broj stipendija koje mogu dobiti perspektivni i talentovani sportisti istog pokrajinskog granskog sportskog saveza, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume, određuje se prema rangu sporta, utvrđenim pokrajinskom kategorizacijom pokrajinskih granskih sportskih saveza, tako što prednost imaju sportisti iz saveza koji su više kategorisani.

Član 7

O podnetim predlozima odlučuje posebna komisija koju - pored predstavnika Sekretarijata - čine i predstavnici Sportskog saveza Vojvodine i Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta (u daljem tekstu: Komisija). Komisija ima predsednika i četiri člana.

Komisija stručno pregleda i vrednuje podnete predloge, te potom pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu dostavlja predlog za stipendiranje.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 8

Visinu i broj mesečnih stipendija, utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu jednom godišnje, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

O stipendiranju talentovanih i perspektivnih sportista za sportsko usavršavanje Sekretarijat i sportista zaključuju ugovor.

Stipendija za sportsko usavršavanje uplaćuje se na tekući račun sportiste.

Član 9

Stipendija će se sportisti ukinuti kada prestane da postoji neki od uslova za dobijanje stipendije, koji su navedeni u članu 5. ovog pravilnika, kao i u slučaju kršenja antidoping pravila propisanih Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 111/2014) i to od dana prestanka uslova odnosno utvrđene povrede antidoping pravila. Stipendija će se ukinuti i ukoliko nadležni nacionalni ili pokrajinski sportski granski savez izrekne sportisti disciplinsku meru i to za težu povredu.

II - Usavršavanje mladih sportskih stručnjaka

Član 10

Pravo na naknadu za stručno usavršavanje imaju mladi sportski stručnjaci (u daljem tekstu: treneri) od 25 do 45 godina.

Član 11

Predlog godišnjeg programa usavršavanja trenera podnosi nadležni pokrajinski granski sportski savez.

Pokrajinski granski sportski savezi dostavljaju predloge trenera iz svoje grane sporta angažovane u klubovima s teritorije AP Vojvodine za narednu godinu do 20. decembra tekuće godine.

Član 12

Trener može dobiti naknadu za stručno usavršavanje ako su ispunjeni sledeći uslovi:

1. sportisti, odnosno ekipa koju trenira moraju imati ostvaren značajan rezultat na zvaničnim međunarodnim takmičenjima;

2. sportisti, odnosno ekipa koju trenira moraju biti u tekućoj godini plasirani od I do III mesta na državnom prvenstvu seniora, mlađih seniora, juniora ili kadeta;

3. odgovarajuće obrazovanje ili stepen stručne osposobljenosti i važeća dozvolu za rad nadležnog nacionalnog granskog saveza, u skladu sa Zakonom o sportu;

4. angažman u sportskoj organizaciji koja ima sedište na teritoriji AP Vojvodine;

5. sportska organizacija u kojoj je trener angažovan mora biti član nadležnog pokrajinskog granskog sportskog saveza.

Uz predloge, obavezno se dostavlja i dokumentacija koja potvrđuje ispunjenost gore navedenih uslova (npr. bilten s postignutim rezultatima, fotokopija diplome i dozvole za rad, fotokopija ugovora o angažovanju, potvrda saveza o članstvu).

Član 13

O podnetim predlozima odlučuje Komisija.

Komisija stručno pregleda i vrednuje podnete predloge, te pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu dostavlja predlog za finansiranje.

O finansiranju stručnog usavršavanja trenera Sekretarijat i nadležni granski sportski savez odabranog trenera zaključuju ugovor.

Član 14

Broj trenera u programu određuje se prema rangu sporta, utvrđenim pokrajinskom kategorizacijom pokrajinskih granskih sportskih saveza, na osnovu postignutih rezultata trenera, kao i u skladu s raspoloživim finansijskim sredstvima.

Član 15

Visinu mesečnog iznosa naknade za trenere u tekućoj godini utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu (isti iznos za sve trenere).

Naknada za stručno usavršavanje isplaćuje se na račun saveza.

Član 16

Finansiranje će se ukinuti kada prestane da postoji neki od uslova za dobijanje novčane naknade, koji su navedeni u članu 12. ovog pravilnika, kao i u slučaju kršenja antidoping pravila propisanih Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, i to od dana prestanka postojanja uslova odnosno utvrđene povrede antidoping pravila. Finansiranje će se ukinuti i ukoliko nadležni nacionalni ili pokrajinski sportski granski savez izrekne disciplinsku meru i to za težu povredu.

III - Novčane nagrade za postignute sportske rezultate sportista i trenera iz AP Vojvodine

Član 17

Pravo na novčanu nagradu koju Sekretarijat dodeljuje za ostvaren značajan sportski rezultat imaju:

1. sportista odnosno sportista sa invaliditetom u juniorskoj konkurenciji koji je član sportske organizacije sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine i koji je za tu organizaciju nastupao najmanje šest (6) meseci pre postizanja značajnog sportskog rezultata;

2. trener sportiste odnosno sportiste sa invaliditetom koji se nalazi u funkciji nacionalnog selektora/trenera, a čija je matična sportska organizacija s teritorije AP Vojvodine; u individualnim sportovima, pravo na nagradu ima i lični trener sportiste, uz uslov da je bio u sastavu zvanične delegacije na takmičenju na kojem je sportista ostvario značajan sportski rezultat za koji je nagrađen.

Član 18

Pravo na novčanu nagradu ostvaruju sportisti i treneri za rezultat ostvaren u olimpijskim sportovima i sportovima koje priznaje Međunarodni olimpijski komitet (sportaccord), kao i rezultat ostvaren u paraolimpijskim sportovima i sportovima koje priznaje Međunarodni paraolimpijski komitet.

Pravo na novčanu nagradu u pojedinačnim sportovima imaju sportisti i treneri kod kojih je u takmičarskoj konkurenciji bilo najmanje 16 sportista ili 12 sportistkinja, te koji su u takmičenju ostvarili minimalno dve pobede.

Sportisti i treneru koji na jednom takmičenju osvoji više od jedne medalje pripada samo jedna novčana nagrada i to za rezultat koji se više vrednuje.

Član 19

Pod značajnim sportskim rezultatom, u smislu ovog pravilnika, smatraju se osvojene medalje na:

1. Olimpijskim igrama mladih;

2. Svetskom prvenstvu;

3. Evropskom prvenstvu.

Kao značajan sportski rezultat smatra se i ostvaren zapažen rezultat na međunarodnom takmičenju, koji značajno utiče na afirmaciju sporta.

Izuzetno, pravo na nagradu imaju sportisti juniori i njihovi treneri koji su ostvarili značajan sportski rezultat na takmičenjima u seniorskoj konkurenciji.

Član 20

Pravo na dodelu nagrade, prema ovom pravilniku, imaju lica iz člana 17. za čiji postignut sportski rezultat nadležni granski sportski savez dostavlja poseban program na obrascu koji se nalazi na internet sajtu Sekretarijata i dokumentaciju koja se navodi u obrascu.

Nepotpune prijave neće se razmatrati.

Prijave podnete nakon 30 dana od dana postizanja sportskog rezultata takođe se neće razmatrati.

Član 21

Sportistima i trenerima iz olimpijskih i paraolimpijskih sportskih grana i disciplina pripada nagrada u punom iznosu.

U sportskim disciplinama koje nisu u olimpijskom odnosno paraolimpijskom programu, sportisti i treneri nagrađuju se novčanom nagradom umanjenom za 30%.

Sportistima i trenerima u neolimpijskim sportskim granama koje priznaje Međunarodni olimpijski komitet (sportaccord), odnosno Međunarodni paraolimpijski komitet, nagrada se umanjuje za 20%.

Član 22

Visinu novčane nagrade za sportiste i trenere iz prethodnog člana jednom godišnje utvrđuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".