UPUTSTVO
O DODATNIM USLOVIMA ZA SKLADIŠTENJE OBAVEZNIH REZERVI NAFTE I DERIVATA NAFTE I SREDSTVA OBEZBEĐENJA ZA USKLADIŠTENE OBAVEZNE REZERVE KOD ENERGETSKIH SUBJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 47/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim uputstvom uređuju se dodatni uslovi za skladištenje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte (u daljem tekstu: obavezne rezerve) i sredstava obezbeđenja za uskladištene obavezne rezerve kod energetskih subjekata, koji imaju licencu za obavljanje energetske delatnosti skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva, a koriste rezervoare u javnoj svojini i kod energetskih subjekata, koji imaju licencu za obavljanje energetske delatnosti skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva, a ne koriste rezervoare u javnoj svojini (u daljem tekstu: skladištari) i to: organizacija skladištenja obaveznih rezervi; merenje, nadzor i upravljanje na terminalima u kojima se skladište obavezne rezerve; program održavanja naftnih terminala; kvantifikacija procene rizika i sredstva obezbeđenja za skladištenje.

Član 2

U skladu sa Zakonom o robnim rezervama i Zakonom o energetici poslove u vezi formiranja, održavanja, investiranja i izveštavanja o obaveznim rezervama obavlja Ministarstvo rudarstva i energetike - Uprava za rezerve energenata.

Organizacija skladištenja obaveznih rezervi

Član 3

Upravljanje skladištem može obavljati energetski subjekt koji ima licencu za obavljanje energetske delatnosti skladištenja nafte, derivata nafte i biogoriva izdatu od strane Agencije za energetiku Republike Srbije.

Član 4

Skladišta u kojem se čuvaju obavezne rezerve moraju biti projektovana, izgrađena, održavana i korišćena u skladu sa zakonom koji propisuje izgradnju takvih objekata, zakonima donetim na osnovu tog zakona i svim podzakonskim aktima koji regulišu tu oblast, uključujući i vojne propise.

Skladište u kojem se čuvaju obavezne rezerve mora imati izdatu upotrebnu dozvolu u skladu sa važećim propisima Republike Srbije.

Član 5

Skladište u kojem se čuvaju obavezne rezerve mora da ima autopunilište za prihvat i otpremu derivata nafte autocisternama, kao i mogućnost korišćenja najmanje još jednog vida transporta (rečni/železnički) za prihvat i otpremu derivata nafte.

Skladište u kome se čuvaju obavezne rezerve mora poštovati sve principe zaštite životne sredine.

Član 6

Minimalni kapacitet skladišta za čuvanje obaveznih rezervi naftnih derivata (osim za goriva za mlazne motore) iznosi 5.000 m3.

Minimalni kapacitet skladišta za čuvanje obaveznih rezervi sirove nafte iznosi 50.000 m3.

Član 7

Otprema obaveznih rezervi mora biti započeta u roku od 24 sata od zahteva Ministarstva rudarstva i energetike - Uprave za rezerve energenata.

Merenje, nadzor i upravljanje na terminalima u kojima se skladište obavezne rezerve

Član 8

Funkcije nadzora i upravljanja tehnološkom opremom na terminalima se realizuju kroz sledeće distributivne podsisteme:

- TLG (Tunk Level Gauging);

- LCS (Loading control system);

- BPCS (Basic Process Conrol System);

- F&G Detection;

- ESD (Emergenci Shutdown System);

- FF (Fire Fighting).

Svaki podsistem je bitan za određene funkcionalne celine. Tunk Level Gauging sistem je vezan samo za rezervoarski prostor, LCS je sistem za automatsko merenje protekle količine goriva na utovarnim linijama na autopretakalištu i železničkom pretakalištu, pristaništima.

Ostali podsistemi (BPCS, F&G, ESD, FF) moraju biti zastupljeni u svim funkcionalnim celinama na skladištu - terminalu.

- Sistem za merenje nivoa u rezervoarima (TLG)

Svaki rezervoar bi trebao da ima ugrađen Tunk Level Gauging sistem. Ovakav jedan sistem podrazumeva radarsko merilo nivoa na rezervoaru, merenje temperature u više tačaka, merenje pritiska radi određivanja gustine fluida, obračunavanja zapremine i mase u rezervoaru.

- Procesni upravljački sistem na rezervoarima (BPCS)

Svaki nadzemni rezervoar treba da ima automatske On/Off ventile na ulazu i izlazu rezervoara. Ovi ventili treba da budu povezani na BPCS sistem koji vrši automatsko otvaranje/zatvaranje ovih ventila u zavisnosti od tehnoloških uslova i zahteva.

Ventili bi trebalo da mogu da rade u Automatskom režimu gde BPCS sistem upravlja za njima u zavisnosti od izabrane namene (utovar, istovar ili pretakanje iz rezervoara u rezervoar).

Takođe treba da postoji mogućnost daljinskog ručnog upravljanja, gde operater iz komandne sale može ručno da otvara ili zatvara ventile u zavisnosti od potrebe.

- Detekcija požara i gasa na rezervoarima (F&G Detection)

Na rezervoarima je potrebno da postoji dvozonski sistem zaštite. Ispred svakog rezervoara predvideti ručni javljač požara, kao i ostale elemente za zvučnu i svetlosnu indikaciju alarma.

- Sistem za sigurno zaustavljanje postrojenja ESD

Na rezervoarima moraju da se ugrade detektori nivoa za veoma niski nivo (LSLL) i detektori nivoa za veoma visoki nivo (LSHH).

Na osnovu LSHH ESD sistem treba da automatski isključi pumpu za istovar iz tog rezervoara dok detekcijom LSHH nivoa ESD sistem treba da isključi pumpe za utovar u taj rezervoar i da se preko procesnog sistema (BPCS-a) zatvore ulazni ventili.

- Sistem za gašenje požara (FF)

Potrebno je da nadzemni rezervoari budu opremljeni fiksnim sistemom za gašenje požara penom, kao i opremom za hlađenje vodom.

Sistem za gašenje požara je potrebno da u potpunosti bude automatski, od pokretanja protivpožarnih pumpi do otvaranja ventila za penu i vodu.

Program održavanja naftnih terminala

Član 9

Skladištar je u obavezi da programom održavanja naftnog terminala definiše postupak potrebnih aktivnosti kako bi korišćenje opreme i instalacija bilo nesmetano i sigurno, kao i da definiše zaduženja i odgovornosti.

Aktivnosti vrste pregleda i sigurnosni postupci moraju biti urađeni za:

1. rezervoare;

2. manipulativne cevovode;

3. armaturu;

4. elektromotorne ploče;

5. rotacionu opremu;

6. za svu vrstu opreme na terminalu.

Kvantifikacija procene rizika

Član 10

Skladištar je u obavezi da izradi studiju procene rizika, sa procenom verovatnoće nastanka udesa i mogućih posledica. Studija je prihvatljiva ako se pokaže da se rizikom može upravljati i da je rizik prihvatljiv.

Sredstva obezbeđenja skladištenja obaveznih rezervi

Član 11

Skladištar obaveznih rezervi u obavezi je da u roku od sedam dana od dana potpisivanja Ugovora o skladištenju obaveznih rezervi, preda Ministarstvu rudarstva i energetike - Upravi za rezerve energenata, sredstva obezbeđenja urednog izvršenja ugovora i to:

- pet blanko sopstvenih menica, overenih pečatom i potpisanih od strane ovlašćenih lica, sa rokom važnosti koji je 30 dana duži od isteka roka važenja ugovora,

- menično ovlašćenje - pismo, popunjeno i overeno,

- zahtev za registraciju menica,

- kopija kartona deponovanih potpisa overena od strane poslovne banke Skladištara.

Član 12

Adekvatnost terminala za skladištenje obaveznih rezervi utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike - Uprava za rezerve energenata.

Član 13

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".