ODLUKA
O PIJACAMA

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2014 - prečišćen tekst i 1/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanje pijacama i pružanje usluga na njima na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Grad).

Upravljanje pijacama je komunalno opremanje, održavanje objekata na pijacama (pijačnog poslovnog prostora, uključujući i kioske i tezge na otvorenom prostoru), davanje u zakup tezgi na pijacama i organizacija delatnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima koji su namenjeni za obavljanje prometa poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda.

Član 2

Pijaca u smislu ove Odluke je prostor određen planskim dokumentom koji je namenjen i komunalno opremljen za promet poljoprivredno - prehrambenih i drugih proizvoda na malo i vršenje usluga u prometu robe, čije se održavanje, opremanje i korišćenje vrši u skladu sa ovom Odlukom.

Pijaca iz stava 1. ovog člana može biti: zelena, kvantaška, robna, auto-pijaca, stočna i privremena mini pijaca.

II ODRŽAVANJE I UPRAVLJANJE PIJACAMA

Član 3

Održavanje pijaca obuhvata sve poslove kojima se obezbeđuje nesmetano vršenje prometa i usluga u prometu robe na pijacama kao što je: svakodnevno pranje i čišćenje pijace, obezbeđenje i čuvanje pijace, održavanje objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog WC-a, ograde, pijačnog platoa i sl.).

Član 4

Pijacama na teritoriji Grada upravlja, održava i organizuje rad javno preduzeće koje je Grad osnovao za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 5

Preduzeće propisuje Pijačni red za pijacu koju održava.

Na Pijačni red iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Gradsko veće grada Smedereva.

Član 6

Preduzeće je dužno da Pijačni red istakne na oglasnoj tabli pijace ili da na drugi način upozna korisnike pijačnih usluga o istom, koji su dužni da se pridržavaju propisanog Pijačnog reda.

Član 7

O Pijačnom redu se staraju ovlašćeni radnici Preduzeća koje održava pijacu.

Ovlašćeni radnik iz stava 1. ovog člana će upozoriti korisnika pijačnog prostora, objekta, opreme, odnosno građanina na obavezu poštovanja pijačnog reda i po potrebi obavestiti komunalnu inspekciju i komunalnu policiju radi preduzimanja odgovarajućih mera.

III OPREMANJE PIJACA

Član 8

Pijaca ima odgovarajuću komunalnu infrastrukturu, stalne objekte i prostor na kome se postavljaju i raspoređuju pijačni objekti i oprema.

Stalni objekat se gradi u skladu sa planskim dokumentom i propisima o izgradnji objekata.

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i popločan čvrstim materijalom koji se lako čisti i pere.

Član 9

Pijace imaju odgovarajuće prilaze prodajnim objektima radi snabdevanja robom, opremu potrebnu za promet robe i usluga, kao i prostorije za upravu pijace.

Preduzeće je dužno da na pijacama obezbedi sanitarno-higijenske uslove za izgradnju i uređenje pijace, snabdevanje higijenski ispravnom vodom, odvod otpadnih voda, uklanjanje čvrstog otpada, potreban broj toaletnih prostorija srazmerno broju prodajnih objekata, u skladu sa posebnim propisima.

Član 10

Preduzeće je dužno da pijacu opremi potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata u zavisnosti od vrste pijace.

Preduzeće je dužno da pijačne objekte postavi tako da obezbedi funkcionalnost i estetski izgled pijace i omogući kupcima nesmetanu kupovinu.

Pijačni objekti na zelenoj pijaci se moraju rasporediti tako da se obezbedi odvojen prostor za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i neprehrambenih proizvoda i usluga, kao i vršenje zanatskih usluga.

Član 11

Pijačni objekat je manji montažni objekat, kiosk i drugi privremeni objekat, kao i tezga, vitrina, ram, boks i drugi pokretni objekat.

Pijačne objekte postavlja i uklanja Preduzeće koje održava pijacu.

Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, pijačni objekat može postaviti i drugi vlasnik objekta uz prethodno pribavljenu saglasnost Preduzeća koje održava pijacu.

Član 12

Pijačni objekat u kome se vrši prodaja mora da ispunjava minimalne higijensko-tehničke uslove propisane za prodaju određene vrste proizvoda i mora biti u ispravnom stanju.

Pijačni objekat koji ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, Preduzeće, odnosno lice iz člana 11. stav 3. ove Odluke, dužno je da popravi ili ukloni.

IV KORIŠĆENJE PIJAČNOG PROSTORA, OPREME I OBJEKATA

Član 13

Preduzeće daje na korišćenje pijačne objekte, opremu i prostor pravnom ili fizičkom licu odnosno preduzetniku u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Način i uslovi korišćenja objekata, opreme i prostora iz stava 1. ovog člana bliže se utvrđuju posebnim aktima koje donosi Preduzeće, a na koje saglasnost daje Gradsko veće.

Član 14

Za korišćenje pijačnog prostora i objekta korisnik plaća naknadu Preduzeću.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana definiše se cenovnikom koji donosi Nadzorni odbor Preduzeća uz saglasnost Gradskog veća, osim ako drugim zakonom nije predviđeno da tu saglasnost daje drugi državni organ.

Član 15

Korisnik objekta je dužan da:

1. na vidnom mestu istakne firmu pod kojom posluje u skladu sa zakonom, ukoliko se radi o pravnom licu, preduzetniku ili registrovanom gazdinstvu,

2. objekat koristi za promet poljoprivrednih i drugih proizvoda i vršenje zanatskih usluga u okviru radnog vremena pijace,

3. održava objekat u ispravnom stanju,

4. na robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu,

5. za sve vreme obavljanja delatnosti održava, čisti prostor koji koristi, kao i da otpad smesti u odgovarajuće posude.

Ako korisnik objekta ne postupi ili postupi suprotno odredbi stava 1. ovog člana, Preduzeće može istom uskratiti dalje korišćenje pijačnog prostora odnosno objekta.

V PROMET ROBE NA PIJACAMA

1. Zelena pijaca

Član 16

Na zelenim pijacama (u okviru njih i na mlečnoj pijaci), na otvorenim pijačnim tezgama i drugim objektima obavlja se promet na malo:

1. poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova, pečurki, mleka i mlečnih proizvoda, meda i pčelinjih proizvoda, jaja, zaklane živine, divljači, hleba i peciva, proizvoda od testa i drugih životnih namirnica),

2. cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica,

3. neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti, ako je za tu vrstu proizvoda uređen poseban prostor na zelenoj pijaci u skladu sa propisima o uređenju pijace.

Prodaja proizvoda iz stava 1. tačke 2. i 3. ovog člana se obavlja odvojeno od poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, na posebno uređenom prostoru zelene pijace.

Zabranjeno je vršiti prodaju proizvoda iz stava 1. ovog člana van prostora predviđenih za tu vrstu robe.

Član 17

Hleb i pecivo, zaklana živina, mleko i mlečni proizvodi, kore, testenine i drugi proizvodi od testa se prodaju na zelenoj pijaci samo na prostorima namenjenim za prodaju tih proizvoda.

Poljoprivredni proizvođači mogu da prodaju zaklanu živinu, prasad, jagnjad i divljač sa očišćenom iznutricom, pod uslovom da prodaju sopstvene proizvode i da je nadležni organ utvrdio ispravnost istih.

2. Kvantaška pijaca

Član 18

Na kvantaškim pijacama obavlja se promet na malo poljoprivredno - prehrambenih proizvoda (voće, povrće, jaja).

Prostor kvantaške pijace se ograđuje, uređuje i numeriše za postavljanje tezgi, kontejnera, boksova i drugih sličnih objekata, ili za parkiranje vozila i prikolica iz kojih se vrši prodaja.

Prodaja proizvoda iz stava 1. ovog člana se vrši na postavljenim tezgama, kontejnerima, boksovima i sličnim objektima čija površina iznosi najmanje 4m2.

Ako poljoprivredne proizvode iz stava 1. ovog člana prodaju individualni poljoprivrednici, isti se mogu prodavati i iz parkiranih vozila ili prikolica.

3. Robna pijaca

Član 19

Na robnim pijacama se obavlja promet na malo:

1. neprehrambenih proizvoda i to:

1) tekstila,

2) odeće,

3) obuće,

4) finalnih proizvoda za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, gume i plastike,

5) metalne i elektrotehničke robe za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkog uputstva,

6) sportske opreme,

7) hemijskih proizvoda i to: sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, kozmetičkih i toaletnih preparata,

8) knjiga i kancelarijskog pribora.

2. polovne tj. upotrebljavane robe (odeća, obuća, kućni predmeti, autodelovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

Industrijsko - neprehrambeni proizvodi iz stava 1. tačke 1. ovog člana prodaju se u kioscima ili na tezgama koje su fizički odvojene i čija površina ne može biti manja od 2m2, a visina najmanje 2m.

Polovna roba iz stava 1. tačke 2. ovog člana može se prodavati i na otvorenim tezgama.

Prostor robne pijace za prodaju polovne robe ima poseban ulaz, ograđen je i mora biti odvojen od prostora za prodaju industrijsko - neprehrambenih proizvoda.

Prodaja polovnih putničkih i teretnih vozila i motocikala, kao i njihovih polovnih rezervnih auto - delova se obavlja na posebnoj vrsti robne pijace (auto - pijaci) na kojoj se mogu prodavati i polovni rezervni auto-delovi i pribor.

Član 20

Prodaja rezane građe, ogrevnog drveta i drugih proizvoda od drveta većih dimenzija, kreča, a koju vrše proizvođači ovih proizvoda, obavlja se na posebnoj vrsti robne pijace ili na posebno uređenim i ograđenim prostorima drugih pijaca.

Član 21

Poljoprivredne proizvode na zelenim i kvantaškim pijacama mogu prodavati:

1. individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva uz dokaz da su obveznici poreza na prihod od poljoprivrede,

2. preduzetnici koji su osnovali radnju na tezgi ili sličnom objektu za promet na malo poljoprivrednih proizvoda.

Član 22

Proizvode zanatskih radnji i domaće radinosti mogu prodavati preduzetnici koji te proizvode izrađuju i članovi njihovog porodičnog domaćinstva ili njihovi radnici, koji na mestu prodaje moraju imati rešenje o upisu radnje u registar i ugovor o radnom angažovanju radnika.

4. Stočna pijaca

Član 23

Na stočnoj pijaci se obavlja promet žive stoke, živine, kućnih ljubimaca, egzotičnih ptica, ribica, golubova i zečeva.

Na stočnoj pijaci je zabranjen promet mesa i mesnih prerađevina.

Član 24

Stočna pijaca mora biti ograđena, sa obezbeđenom vodom, septičkom jamom ili kolektorom za prikupljanje otpadnih voda, prostorom za utovar i istovar stoke i vagom za merenje stoke.

5. Auto-pijaca

Član 25

Na auto-pijaci obavlja se promet korišćenih putničkih i teretnih motornih vozila, motocikala, prikolica i priključnih vozila, traktora, kombajna, poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, plovnih objekata i dr. i rezervnih delova za ista i autogalanterije.

Član 26

Vašari i sajmovi se obavljaju na mestima koja su predviđena planskim dokumentom i uređena, na način i u vreme koje odredi Gradsko veće grada Smedereva.

6. Privremene mini pijace

Član 27

Privremene mini pijace su određene lokacije za povremeno obavljanje pijačne delatnosti u određenom vremenskom periodu koji određuje Preduzeće posebnim aktom na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Na privremenim mini pijacama obavlja se promet na malo:

1. poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova i jaja),

2. cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica,

3. neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti.

Postavljanje i uklanjanje tezgi na privremenim mini pijacama vrši se po posebnim uslovima.

Lokacije za postavljanje privremenih mini pijaca određuju se na osnovu urbanističkih uslova za postavljanje mini pijaca, koje izrađuje Javno preduzeće Urbanizam Smederevo, Smederevo, a na koje saglasnost daje Gradsko veće.

VI HIGIJENSKO - TEHNIČKI I DRUGI USLOVI PROMETA NA PIJACAMA

Član 28

Poljoprivredno - prehrambeni proizvodi koji su namenjeni ljudskoj ishrani moraju biti odgovarajućeg kvaliteta, u skladu sa propisima o kvalitetu životnih namirnica.

Radi zaštite od zagađivanja, mleko i mlečni proizvodi moraju biti smešteni u rashladne vitrine, a testenine i drugi proizvodi od testa u odgovarajuće staklene vitrine, ili pokrivene odgovarajućom ambalažom u skladu sa posebnim propisima.

Riba, morski plodovi, rakovi i slično, prodaju se na pijaci samo u specijalizovanim prodavnicama - ribarnicama.

Lica koja prodaju namirnice iz stava 2. ovog člana moraju nositi beli mantil ili bluzu i kecelju, rukavice, kao i da koriste higijenski ispravan pribor za usluživanje (kašika za mlečne ili druge proizvode, nož, hvataljka, posuda i pribor za držanje i zahvatanje namirnica i dr.).

Član 29

Prostor za izlaganje i prodaju zaklane živine, prasadi i jagnjadi mora biti obeležen, pokriven i zaštićen od zagađivanja, sa dovoljnim brojem tezgi i stolova, koji se moraju svakodnevno prati i jednom nedeljno dezinfikovati.

Na prostoru iz stava 1. ovog člana mora biti obezbeđena voda za piće.

Za čuvanje zaklane živine, prasadi i jagnjadi mora biti obezbeđen dovoljan broj rashladnih vitrina u kojima se ove namirnice moraju čuvati.

Lica koja prodaju namirnice iz stava 1. ovog člana su dužna da rashladne vitrine održavaju u ispravnom stanju.

Član 30

Preduzeće koje upravlja pijacama je dužno da:

1. očisti, opere i uredi pijačni prostor odmah po isteku radnog vremena pijace,

2. obezbedi vodu za piće i osvežavanje poljoprivredno - prehrambenih proizvoda,

3. postavi dovoljan broj posuda za otpad,

4. obezbedi sanitarni objekat (WC) na pijaci, isti održava u ispravnom i čistom stanju i po završetku radnog vremena pijace očisti i dezinfikuje sanitarne objekte, posude za otpad i prostor za držanje posude za otpad.

Član 31

Prodavci poljoprivredno - prehrambenih proizvoda na pijaci dužni su da:

1. zaštite proizvode od zagađivanja i kvara,

2. očiste pijačni prostor koji koriste po završetku radnog vremena pijace,

3. rashladne vitrine koje koriste održavaju neprekidno u ispravnom stanju,

4. uredno i blagovremeno plaćaju pijačne dažbine.

Član 32

Na pijacama je zabranjeno:

1. odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van sudova postavljenih za skupljanje smeća,

2. konzumiranje alkoholnog pića,

3. pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće kao i osvežavanje (prskanje) takvom vodom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, osim na auto-pijaci i stočnoj pijaci, za čije pranje se može koristiti industrijska ili voda iz Dunava,

4. izlaganje proizvoda na zemlji, osim sadnica, cveća, žive stoke i proizvoda na auto-pijaci,

5. dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju,

6. zagađivanje pijačnog prostora na bilo koji način,

7. loženje vatre,

8. kretanje vozila po pijačnom prostoru u radnom vremenu pijace, osim u vremenu predviđenom za dopremanje robe (u izuzetnim okolnostima može se dozvoliti kretanje vozila i posle za to predviđenog vremena, dok se ručna i motorna kolica mogu koristiti za sve vreme rada pijace),

9. parkiranje vozila van za to određenih mesta,

10. držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta i na krovovima pijačnih tezgi,

11. sedenje i spavanje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda,

12. zadržavanje na pijacama bez potrebe van radnog vremena,

13. uvođenje pasa i drugih životinja na pijačni prostor,

14. preskakanje pijačne ograde ili oštećenje iste,

15. vršenje svake druge radnje kojom se narušava red i čistoća na pijaci.

VII NADZOR

Član 33

Nadzor nad primenom odredbi ove Odluke vrši Odeljenje Gradske uprave nadležno za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredbi ove Odluke vrši Odeljenje Gradske uprave nadležno za poslove komunalne inspekcije.

Komunalno-policijske poslove i kontrolu primene odredaba ove Odluke vrši Komunalna policija, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima.

Ukoliko komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće o tome odmah, pisanim putem, nadležni organ.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 4; člana 5. stav 1; člana 6; člana 9. stav 2; člana 10; člana 11. stav 2; člana 12. stav 2; članova 13, 14, 15, 30, 31. i člana 32. stav 1. tačaka 3, 6, 8. i 15. ove Odluke, i to:

- pravno lice u iznosu od 30.000 dinara;

- odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000 dinara.

Član 35

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 12. stav 2; člana 14. stav 1; člana 15. stav 1; člana 21. stav 1. tačka 2; članova 22. i 29. i člana 32. stav 1. tačaka 1, 3, 6, 8, 9. i 15. ove Odluke, i to:

- preduzetnik u iznosu od 10.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu kazniće se za prekršaj izdavanjem prekršajnog naloga ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 11. stav 3; člana 12. stav 2; člana 14. stav 1; člana 15. stav 1. tačaka 2, 3, 4. i 5; člana 17. stav 2; člana 18. stav 4; člana 21. stav 1. tačka 1; člana 29. stav 4. i člana 32. ove Odluke, i to:

- fizičko lice u iznosu od 1.000 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 37

Preduzeće je dužno da akte iz člana 5. stav 1. i člana 14. stav 2. ove Odluke donese u roku od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o pijacama ("Službeni list opština Smederevo i Kovin"‘, broj 15/1997 i 10/1998).

Član 39

Prečišćen tekst Odluke o pijacama objaviti u "Službenom listu grada Smedereva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o pijacama

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2017)

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".