ODLUKA

O POSTAVLJANJU PLOVILA NA DELU OBALE I VODNOG PROSTORA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2015 i 1/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se način određivanja delova obale i vodnog prostora na teritoriji grada Smedereva na kojima se mogu postavljati plovila, uslovi i način postavljanja i uklanjanja plovila, obaveze vlasnika plovila, kao i vršenje nadzora nad primenom odredaba ove Odluke.

Član 2

Plovilo je brod, tehnički plovni objekat, jahta, čamac, ploveće telo, plutajući objekat, plovilo koje obavlja ribolov i drugi objekat koji je osposobljen za plovidbu i koji učestvuje u plovidbi.

Plutajući objekat je plovilo bez sopstvenog pogona koje po pravilu nije predviđeno za premeštanje niti za obavljanje posebnih radova na unutrašnjim vodama (kupatilo, hangar, vodenica, ribarska tikvara, kuća za odmor, ponton, pontonski most, stambena lađa, ugostiteljski objekat, splav kućica, plutajuća radionica i sl.).

Delovi obale i vodnog prostora na teritoriji grada Smedereva kao i vrsta plovila koja se u skladu sa ovom Odlukom mogu postavljati određuju se urbanističkim planovima.

II POSTAVLJANJE PLOVILA

Član 3

Plovila, osim plutajućih objekata, postavljaju se na osnovu odobrenja koje izdaje odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćaja, po zahtevu vlasnika plovila.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plovila, osim plutajućih objekata, podnosi se:

- plovidbena dozvola koju izdaje nadležna lučka kapetanija ili drugi akt kojim se dokazuje da je plovilo registrovano u skladu sa zakonom;

- dokaz da je na traženoj lokaciji dozvoljeno postavljanje plovila u skladu sa urbanističkim planom, a koji izdaje odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove urbanizma.

Član 4

Plutajući objekti postavljaju se na osnovu odobrenja koje izdaje odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za građevinske poslove, po zahtevu vlasnika plutajućeg objekta.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plutajućeg objekta podnosi se:

- plutajuća dozvola koju izdaje nadležna lučka kapetanija;

- rešenje nadležnog javnog vodoprivrednog preduzeća o utvrđivanju naknade za korišćenje vodnog zemljišta;

- informacija o lokaciji;

- vodni uslovi i uslovi priključenja na komunalnu infrastrukturu;

- projekat sa svim saglasnostima propisanim posebnim zakonima.

Član 5

Odeljenje Gradske uprave Smederevo kome je podnet zahtev, donosi rešenje kojim se odobrava postavljanje plovila, u roku od 8 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o licu kome se izdaje odobrenje i plovilu koje se postavlja.

Projekat na osnovu koga je izdato odobrenje za postavljanje plutajućeg objekta čini sastavni deo rešenja iz stava 1. ovog člana.

Odobrenje za postavljanje plovila, osim plutajućeg objekta, izdaje se sa rokom važenja najduže do datuma važenja plovidbene dozvole ili drugog akta kojim se dokazuje da je plovilo registrovano u skladu sa zakonom.

Odobrenje za postavljanje plutajućeg objekta izdaje se sa rokom važenja do isteka važnosti uslova odnosno dokaza na osnovu kojih se izdaje odobrenje za postavljanje.

Odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćaja i građevinske poslove vodi evidenciju o donetim rešenjima kojim se odobrava postavljanje plovila i dužno je da jedan primerak rešenja dostavi nadležnim inspekcijama, komunalnoj policiji, vodoprivrednom preduzeću, a za plutajuće objekte poslovne namene i Ministarstvu finansija, Poreska uprava Republike Srbije, Filijala Smederevo.

III OBAVEZE VLASNIKA PLOVILA

Član 6

Vlasnik plutajućeg objekta je dužan da po završetku postavljanja plutajućeg objekta, u roku od 3 meseca od dana postavljanja, od odeljenja Gradske uprave Smederevo nadležnog za građevinske poslove pribavi upotrebnu dozvolu.

Uz zahtev za pribavljanje upotrebne dozvole podnosilac zahteva podnosi sledeće dokaze:

- da je priključio plutajući objekat na elektrodistributivnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog privrednog društva;

- da je priključio plutajući objekat na vodovodnu mrežu, u skladu sa aktom nadležnog javnog preduzeća;

- da je obezbedio kontejner za čvrste otpatke i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za odnošenje otpadaka;

- da je obezbedio tank za otpadne vode i zaključio ugovor sa nadležnim komunalnim preduzećem za njegovo redovno pražnjenje;

- da je zaključio ugovor o osiguranju od požara i osiguranju od odgovornosti prema trećim licima i stvarima.

Nadležno privredno društvo, odnosno javno preduzeće ne može da priključi plutajući objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako je isto postavljeno bez rešenja kojim se odobrava postavljanje plutajućeg objekta.

Član 7

Vlasnik plovila obavezan je da plovilo redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga boji i zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko plovila i nanos reke na plovilo, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza plovilu, kao i da se stara da izvor svetlosti na plovilu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožava sigurnost plovidbe plovnim putem.

Član 8

Vlasnik plovila je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja rešenja iz člana 5. stav 1. ove Odluke ukloni plovilo sa mesta na kojem je bilo odobreno njegovo postavljanje i deo obale i vodnog prostora očisti, odnosno dovede u prvobitno stanje.

Ukoliko vlasnik plovila, osim plutajućeg objekta, ne ukloni svoje plovilo u roku iz stava 1. ovog člana, odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćajne inspekcije doneće rešenje o uklanjanju plovila.

Ukoliko vlasnik plutajućeg objekta ne ukloni plutajući objekat u roku iz stava 1. ovog člana, odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove građevinske inspekcije doneće rešenje o uklanjanju plutajućeg objekta.

Član 9

Ukoliko se privremeno izvode neodložni radovi na delu obale i vodnog prostora na kome se nalazi plovilo za koje je izdato odobrenje za postavljanje, odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćajne, odnosno građevinske inspekcije doneće rešenje o privremenom izmeštanju tog plovila.

IV PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Član 10

Rešenje o odobrenju za postavljanje plovila prestaje da važi:

- ukoliko se izmenama ili dopunama urbanističkog plana promeni namena prostora na kojem je rešenjem odobreno postavljanje plovila;

- ukoliko prestane da važi neki od uslova odnosno dokaza na osnovu kojih je izdato odobrenje;

- ukoliko se plutajući objekat ne postavi u roku od 6 meseci od dana prijema rešenja o odobrenju za njegovo postavljanje;

- u drugim slučajevima propisanim zakonom.

V UKLANJANJE PLOVILA

Član 11

Rešenje o uklanjanju doneće se za:

- plovilo postavljeno bez odobrenja za postavljanje;

- plovilo koje se koristi suprotno rešenju kojim je odobreno postavljanje plovila;

- havarisano i napušteno plovilo i delove plovila;

- plovilo koje je postavljeno pre stupanja na snagu ove Odluke, a za koje nije pribavljeno odobrenje za postavljanje u skladu sa članom 20. ove Odluke.

Član 12

Rešenje iz člana 11. ove Odluke, za uklanjanje plovila, osim plutajućeg objekta, donosi odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćajne inspekcije.

Rešenje iz člana 11. ove Odluke, za uklanjanje plutajućeg objekta donosi odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove građevinske inspekcije.

Član 13

Ukoliko vlasnik plovila isto ne ukloni u slučajevima iz člana 11. ove Odluke, uklanjanje plovila ili dela plovila naložiće odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćajne, odnosno građevinske inspekcije, preko drugog lica, o trošku njegovog vlasnika.

Ukoliko se ne može utvrditi vlasnik plovila, uklanjanje plovila ili dela plovila izvršiće se na način utvrđen u stavu 1. ovog člana, o trošku grada Smedereva.

Nadležno komunalno preduzeće, odnosno drugo pravno lice, sprovodi poslove uklanjanja, čuvanja i rastavljanja prinudno uklonjenog plovila, samostalno ili preko lica ovlašćenog za obavljanje tih poslova.

Vlasnik prinudno uklonjenog plovila dužan je da ga preuzme u roku od 120 dana od dana uklanjanja, uz plaćanje naknade za čuvanje.

Ukoliko vlasnik ne preuzme prinudno uklonjeno plovilo, u roku iz stava 4. ovog člana, nadležno komunalno preduzeće, odnosno drugo pravno lice, organizovaće prodaju tog plovila na javnoj licitaciji.

Od sredstava dobijenih prodajom plovila na javnoj licitaciji, najpre se namiruju troškovi prinudnog uklanjanja i naknade za čuvanje plovila, a preostala sredstva se uplaćuju na račun vlasnika plovila, a ukoliko je vlasnik nepoznat, ta sredstva pripadaju budžetu grada Smedereva.

Ukoliko se prinudno uklonjeno plovilo ne proda na dve uzastopne javne licitacije, takav objekat se rastavlja i prodaje kao otpad.

VI ZABRANE

Član 14

Zabranjeno je:

- prljanje dela obale ispred plovila i vodotoka;

- ispuštanje otpadne (tehnološke) vode u reku;

- privezivanje plovila za kamen, drvo, klupu i sl.;

- oštećenje obale ispred plovila.

VII NADZOR

Član 15

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćaja i građevinske poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke vrši odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove saobraćajne, odnosno građevinske inspekcije, prema utvrđenim nadležnostima, a poslove inspekcijskog nadzora iz člana 14. ove Odluke vrši odeljenje Gradske uprave Smederevo nadležno za poslove komunalne inspekcije.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom Odlukom i kontrolu primene Odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga privredno društvo, odnosno drugo pravno lice za prekršaj ako:

1. postavi plovilo, osim plutajućeg objekta, bez odobrenja za postavljanje (član 3. stav 1. ove Odluke);

2. postavi plutajući objekat bez odobrenja za postavljanje (član 4. stav 1. ove Odluke);

3. ne pribavi upotrebnu dozvolu za plutajući objekat u roku od 3 meseca od dana postavljanja (član 6. stav 1. ove Odluke);

4. priključi plutajući objekat na elektrodistributivnu mrežu, bez izdatog akta, odnosno suprotno aktu nadležnog privrednog društva (član 6. stav 2. alineja 1. ove Odluke);

5. priključi plutajući objekat na vodovodnu mrežu, bez izdatog akta, odnosno suprotno aktu nadležnog javnog preduzeća (član 6. stav 2. alineja 2. ove Odluke);

6. ne održava redovno plovilo u ispravnom i urednom stanju, ne boji ga i ne zaštićuje od vlage i vode, ne uklanja otpatke oko plovila i nanos reke na plovilo, ne održava i ne stara se o bezbednosti prilaza plovilu i ne stara se da izvor svetlosti na plovilu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožava sigurnost plovidbe plovnim putem (član 7. ove Odluke);

7. najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja odobrenja za postavljanje plovila ne ukloni plovilo sa mesta na kojem je bilo odobreno njegovo postavljanje i korišćeni deo obale i vodnog prostora ne očisti, odnosno ne dovede u prvobitno stanje (član 8. stav 1. ove Odluke);

8. privremeno ne izmesti plovilo sa dela obale i vodnog prostora na kojem se privremeno izvode neodložni radovi (član 9. ove Odluke);

9. ne ukloni plovilo u slučaju da je doneto rešenje o uklanjanju jer je plovilo postavljeno bez odobrenja za postavljanje (član 11. stav 1. alineja 1. ove Odluke);

10. ne ukloni plovilo u slučaju da je doneto rešenje o uklanjanju jer se plovilo koristi suprotno rešenju kojim je odobreno postavljanje plovila (član 11. stav 1. alineja 2. ove Odluke);

11. ne ukloni plovilo u slučaju da je doneto rešenje o uklanjanju havarisanog i napuštenog plovila i delova plovila (član 11. stav 1. alineja 3. ove Odluke);

12. ne ukloni plovilo u slučaju da je doneto rešenje o uklanjanju plovila koje je postavljeno pre stupanja na snagu ove Odluke, a za koje nije u skladu sa članom 20. ove Odluke pribavljeno odobrenje za postavljanje (član 11. stav 1. alineja 4. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 17

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga nadležno privredno društvo, odnosno javno preduzeće koje priključi plutajući objekat na odgovarajuću infrastrukturnu mrežu, ako nije izdato rešenje kojim se odobrava njegovo postavljanje (član 6. stav 3. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u nadležnom privrednom društvu, odnosno javnom preduzeću novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Član 18

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, za prekršaj ako:

1. prlja deo obale ispred plovila i vodotoka (član 14. stav 1. alineja 1. ove Odluke);

2. ispušta otpadne (tehnološke) vode u reku (član 14. stav 1. alineja 2. ove Odluke);

3. priveže plovilo za kamen, drvo, klupu i sl. (član 14. stav 1. alineja 3. ove Odluke);

4. ošteti obalu ispred plovila (član 14. stav 1. alineja 4. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se izdavanjem prekršajnog naloga fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

IX NADLEŽNOST ORGANA ZA REŠAVANJE PO ŽALBI

Član 19

Protiv akata koja se donose na osnovu ove Odluke može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Smedereva u roku od 8 dana od dana prijema akta.

Žalba izjavljena na rešenje o uklanjanju i privremenom izmeštanju plovila ne zadržava izvršenje rešenja.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Plovila koja su postavljena do dana stupanja na snagu ove Odluke, mogu ostati na mestu na kojem su postavljena, samo ako je vlasniku tog plovila, po sprovedenom postupku iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke, odobreno postavljanje plovila.

Vlasnik plovila iz stava 1. ovog člana je dužan da podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plovila u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Ako vlasnik plovila koja su postavljena do dana stupanja na snagu ove Odluke ne podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje plovila u roku iz stava 2. ovog člana, odnosno ako zahtev bude odbijen, dužan je da ukloni plovilo i da korišćeni deo obale, vodnog prostora i okolno vodno zemljište očisti, odnosno vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".