ODLUKA
O STIPENDIRANJU I DRUGIM VRSTAMA POMOĆI STUDENTIMA I STRUČNJACIMA SA TERITORIJE GRADA PIROTA

("Sl. list grada Niša", br. 66/2011, 87/2011, 105/2013 i 1/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju i uređuju uslovi, postupak i način stipendiranja redovnih studenata kao i pružanje jednokratne novčane pomoći studentima osnovnih akademskih studija, studentima studija drugog i trećeg stepena, studentima sa smetnjama u razvoju i iz materijalno ugroženih porodica, kao i stručnjacima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Pirota iz budžeta grada Pirota.

Član 2

Cilj stipendiranja, kao i davanje druge pomoći studentima je pomaganje nadarenih i izuzetno talentovanih studenata i pomoć u njihovom daljem napredovanju.

Radi ostvarivanja ciljeva iz prethodnog stava, u budžetu grada Pirota obezbeđuju se sredstva za školovanje studenata (stipendije).

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti i:

1. Studenti kojima je odobreno učešće u međunarodnoj razmeni studenata radi stručnog usavršavanja;

2. Studenti na studijama drugog stepena: master akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama;

3. Doktoranti na studijama trećeg stepena - doktorskim akademskim studijama;

4. Stručnjaci u svojoj oblasti rada kojima je odobrena prezentacija rada na međunarodnom kongresu i sličnim vidovima usavršavanja.

5. Studenti sa smetnjama u razvoju i studenti iz materijalno ugroženih porodica.

Član 3

Stipendije i jednokratna novčana pomoć se dodeljuju bez obaveze vraćanja, sem u izuzetnim slučajevima predviđenim u ovoj odluci.

II STIPENDIJE

Član 4

Pravo na stipendiju imaju izuzetno talentovani studenti od druge do završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija, koji su upisali studijski program u trajanju od najmanje osam semestara/240 ESPB i imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 8,50 tokom svih godina studija, uz uslov da nisu obnavljali nijednu godinu studija.

Pravo na stipendiju imaju studenti deficitarnih zanimanja od prve do završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija, koji su upisali studijski program u trajanju od najmanje šest semestara/180 ESPB, bez obzira na prosek ocena.

Studenti deficitarnih zanimanja od prve do završne godine osnovnih studija, koji ostvare pravo na gradsku stipendiju od konkursa za školsku 2016/2017. godinu i na dalje, ostvaruju pravo na korišćenje stipendije i tokom master studija.

Studenti koji su upisali osnovne akademske studije u trajanju od šest semestara /180 ESPB i ostvarili pravo na gradsku stipendiju moraju redovno upisati dodatne master studije u trajanju od 4 semestara/120 ESPB.

Pravo na stipendiju imaju studenti deficitarnih zanimanja od prve do završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija, koji su upisali studijski program u trajanju od najmanje osam semestara / 240 ESPB, bez obzira na prosek ocena.

Pravo na stipendiju imaju studenti iz porodica korisnika Novčane socijalne pomoći kod Centra za socijalni rad za grad Pirot, i to od prve do završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija, koji su upisali studijski program u trajanju od najmanje osam semestara / 240 ESPB, bez obzira na prosek ocena.

III NOVČANA POMOĆ

Član 5

Studentima kojima je odobreno učešće u međunarodnoj razmeni studenata radi stručnog usavršavanja, može se odobriti jednokratna novčana pomoć za troškove odlaska u inostranstvo.

Studentima na studijama drugog i trećeg stepena, navedenim u članu 2. ove odluke, može se odobriti jednokratna novčana pomoć.

Stručnjacima u svojoj oblasti rada može se odobriti jednokratna novčana pomoć za troškove odlaska i boravka u zemlji i inostranstvu, u cilju prezentacije odobrenih radova na međunarodnom kongresu i slične vidove usavršavanja u oblastima od značaja za razvoj grada Pirota.

Jednokratna novčana pomoć se može odobriti i studentima sa smetnjama u razvoju, kao i studentima iz materijalno ugroženih porodica kojima je pomoć neophodna da bi nastavili školovanje.

Visina jednokratne novčane pomoći se određuje zavisno od visine sredstava predviđenih u budžetu grada Pirota za ove namene.

IV POSTUPAK

Član 6

Jednom ostvareno pravo na stipendiju ostvaruje se za svaku narednu školsku godinu pod uslovom da korisnik završava upisanu godinu studija u roku i ostvaruje potreban prosek ocena.

Korisnik stipendije iz republičkog budžeta ne može ostvariti pravo na stipendiju iz budžeta grada Pirota.

Gradonačelnik može ograničiti broj studenata sa pojedinačnih fakulteta, broj studenata deficitarnih zanimanja, kao i broj studenata iz porodica korisnika Novčane socijalne pomoći koji mogu ostvarivati pravo na stipendiju grada Pirota.

Ne može ostvariti stipendiju iz budžeta grada Pirota student koji dobija stipendiju od bilo koje druge institucije, ustanove ili preduzeća.

Ukoliko student ostvari pravo na stipendiju iz republičkog budžeta ili od bilo kog drugog davaoca stipendije, dužan je da gradu Pirotu prijavi nastalu promenu.

Gradonačelnik najkasnije do kraja meseca oktobra tekuće godine raspisuje konkurs za dodelu stipendija za narednu školsku godinu.

Konkurs iz prethodnog stava sadrži:

• uslove za dodelu stipendije,

• potrebnu dokumentaciju,

• rok za pribavljanje i dostavljanje dokumenata.

Gradonačelnik pri svakom raspisivanju konkursa može ograničiti broj studenata koji mogu dobiti stipendiju i odrediti deficitarna zanimanja, na osnovu informacije Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Pirot, koja bi imala prednost u slučaju istog broja bodova, što će biti sastavni deo konkursnih uslova, kao i odrediti visinu stipendije zavisno od utvrđenih i raspoloživih sredstava u budžetu.

Konkurs se objavljuje u lokalnim medijima i traje 15 dana.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u obzir i iste će biti odbačene.

Član 7

Studenti - podnosioci prijave za ostvarivanje prava na stipendiju, dostavljaju obavezno:

• prijavu,

• uverenje o upisanom zimskom semestru odgovarajuće godine studija (izdaje fakultet),

• uverenje o prosečnoj oceni tokom studiranja (izdaje fakultet),

• uverenje da tokom studiranja nisu obnovili godinu (izdaje fakultet),

• fotokopiju indeksa,

• uverenje o prebivalištu studenta (izdaje PU Pirot).

Član 8

Po podnetim prijavama odlučuje gradonačelnik Pirota na predlog Komisije za dodelu stipendija i novčane pomoći.

Komisiju u sastavu predsednik i četiri člana obrazuje gradonačelnik Pirota.

Komisija iz prethodnog stava:

• sačinjava tekst konkursa,

• pregleda prispele molbe,

• sačinjava redosled kandidata za dodelu stipendija,

• pregleda dokumentaciju za odobravanje novčane pomoći.

Rang lista kandidata za dodelu stipendija biće istaknuta na oglasnoj tabli i internet sajtu grada Pirota.

Član 9

Mimo konkursa iz člana 6. ove odluke, studenti osnovnih akademskih studija, studenti na studijama drugog i trećeg stepena, kao i studenti sa smetnjama u razvoju i iz materijalno ugroženih porodica mogu podneti zahtev za jednokratnu novčanu pomoć.

Uz zahtev za jednokratnu novčanu pomoć iz prethodnog stava, dostavlja se:

• Student osnovnih akademskih studija prilaže dokaz da mu je odobreno učešće u međunarodnoj razmeni i da je izabran na konkursu radi stručnog usavršavanja na nekom od stranih univerziteta, instituta i sl;

• Student na studijama drugog stepena dostavlja dokaz da je upisao master akademske studije, specijalističke strukovne studije ili specijalističke akademske studije;

• Doktoranti na studijama trećeg stepena - dokaz od fakulteta da im je prihvaćena tema doktorske disertacije i određen mentor;

• Student sa smetnjama u razvoju dostavlja medicinsku dokumentaciju, a student iz materijalno ugrožene porodice dokaz o primanjima roditelja

• Uverenje o prebivalištu.

Mimo konkursa iz člana 6. ove odluke, stručnjaci u svojoj oblasti rada, podnose zahtev za jednokratnu novčanu pomoć za namene određene članom 5. odluke sa sledećom dokumentacijom:

• da je njihov rad izabran i uvršćen u program kongresa.

Član 10

Korisnik stipendije gubi pravo na stipendiju ako se utvrdi da podaci koji su navedeni kao osnov za ostvarivanje prava na stipendiju ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Korisnik stipendije gubi pravo na stipendiju ako ne prijavi ili prikrije da je ostvario pravo na stipendiju iz republičkog budžeta ili kod druge ustanove, organizacije ili institucije.

Član 11

Korisnik stipendije je dužan da u roku od 30 dana od dana završetka studija dostavi Odeljenju za vanprivredne delatnosti gradske uprave dokaz o završetku studija.

Po završetku studija, korisnik stipendije je u obavezi da zasnuje radni odnos na teritoriji grada Pirota ukoliko postoji potreba za tim obrazovnim profilom i da provede na radu najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju.

Ukoliko korisnik stipendije ne prihvati uslov iz prethodnog stava, dužan je da vrati sredstva na ime stipendije odjednom i u celosti, a najkasnije u roku od šest meseci u skladu sa ugovorom.

Ako korisnik stipendije ne zasnuje radni odnos na teritoriji grada Pirota u roku od godinu dana od završetka školovanja, ne svojom krivicom, može tražiti zaposlenje po sopstvenom izboru.

U slučaju iz prethodnog stava, korisnik stipendije nije dužan da vrati sredstva koja je dobio.

Elementi iz ovoga člana su sastavni deo ugovora o stipendiranju, koji sa korisnikom stipendije zaključuje gradonačelnik.

Član 12

Korisnik stipendije ne vraća primljeni iznos na ime stipendije, osim u slučajevima predviđenim članovima 10. i 11. ove odluke.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Stipendista je dužan da, ukoliko u toku školske godine promeni status, prebivalište ili dođe do promena koje su od uticaja na dalje korišćenje stipendije, iste odmah prijavi.

Danom nastupanja promena iz prethodnog stava korisnik stipendije gubi pravo na dalje stipendiranje.

Član 14

Sredstva za isplatu stipendija i jednokratnih novčanih pomoći obezbeđuju se iz budžeta grada Pirota.

Isplata i iznos stipendija zavisiće od realizacije gradskog budžeta.

Isplata stipendija i jednokratnih novčanih pomoći će se vršiti preko Gradskog centra za socijalni rad.

Studenti kojima je odobrena stipendija, zaključuju ugovor o stipendiranju za svaku školsku godinu, uz dostavljanje dokaza o ispunjenosti uslova.

Član 15

Gradska uprava - Odeljenje za vanprivredne delatnosti obavlja sve stručne, administrativne i tehničke poslove na sprovođenju ove odluke, a naročito: priprema Odluku o dodeli stipendija i pomoći, ugovor o dodeli stipendije, formira dosije svakog korisnika stipendije i prati sve promene od značaja za dalje korišćenje stipendije, upozorava korisnike stipendije na obavezu vraćanja, dostavlja Odeljenju za privredu i finansije potrebnu dokumentaciju za isplatu, dostavlja Gradskom javnom pravobranilaštvu dokumentaciju za utuživanje kandidata koji ne vrate dobrovoljno stipendiju i dr.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o stipendiranju i drugim vrstama pomoći studentima i stručnjacima sa teritorije opštine Pirot

("Sl. list Grada Niša", br. 87/2011)

Član 2

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Opštinske uprave Pirot da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o stipendiranju i drugim vrstama pomoći studentima i stručnjacima sa teritorije opštine Pirot

("Sl. list grada Niša", br. 1/2017)

Član 3

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Gradske uprave Pirot da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".