ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA, PARKIRANJU MOTORNIH VOZILA I ODRŽAVANJU PARKING PROSTORA NA TERITORIJI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 3/2011 i 4/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom, uređuju se uslovi i način organizovanja poslova na uređivanju, održavanju i korišćenju javnih parkirališta i uređuje se način plaćanja cene usluga za korišćenje javnih parkirališta (u daljem tekstu: cena parkiranja) na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 2

Poslove upravljanja, korišćenja, naplate i održavanja javnih parkirališta na teritoriji grada Novog Pazara, vrši preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri vršenje ove delatnosti.

Član 3

Javna parkirališta u smislu ove odluke su izgrađene javne garaže (etažne, montažne i druge garaže) i površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište određeno za parkiranje vozila.

Član 4

Javna parkirališta mogu da budu: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene površine javne namene za parkiranje vozila i javne saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su površine javne namene, koje su do privođenja nameni utvrđene urbanističkim planom, posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište u neposrednoj blizini objekta u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja, koje su posebne određene i obeležene za parkiranje vozila.

Član 5

Javna parkirališta, u zavisnosti da li se vrši naplata za korišćenje, mogu da budu opšta, posebna i parkirališta posebne namene.

1. Opšta parkirališta su ulična parkirališta (parkirališta koja su uređena ili izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja), kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

2. Posebna parkirališta su površine koje su posebno uređene ili izgrađene za parkiranje motornih vozila, sa definisanim ulazom i izlazom i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja.

3. Parkirališta posebne namene su izgrađeni i uređeni prostori u sastavu određenog objekta ili zgrade i namenjena su za parkiranje vozila korisnika objekta ili službena vozila preduzeća, preduzetnika, organizacija, ustanova ili organa koji su korisnici tih objekata odnosno zgrada i obeležena su posebnim saobraćajnim znakom.

Član 6

Javna parkirališta, u zavisnosti na vrstu vozila, mogu da budu određena za parkiranje:

1. putničkih vozila,

2. autobusa,

3. teretnih vozila,

4. motocikla, mopeda, lakih tricikala, teških tricikala, lakih četvorocikala, teških četvorocikala,

5. priključnih vozila, i

6. bicikla.

Javna parkirališta u određenim okolnostima mogu da budu određena i za parkiranje različitih vrsta vozila iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Opšta parkirališta, prema dozvoljenom vremenu parkiranja i visine cene parkiranja, određuju se po zonama.

1. Ekstra zona (Bela zona), ulica AVNOJ-a i deo ulice 28. Novembra od raskrsnice sa ulicom Relje Krilatice do raskrsnice sa ulicom Miodraga Jovanovića, u kojima se vreme parkiranja ograničava na 120 minuta.

2. I zona (Crvena zona) u kojoj vreme parkiranja ograničava na 120 minuta.

3. II zona (Žuta zona) u kojoj vreme parkiranja nije vremenski ograničeno.

4. III zona (Plava zona) obuhvata sve ulice i prostore koji nisu obuhvaćeni belom, crvenom i žutom zonom na teritoriji grada Novog Pazara i u okviru nje ne vrši se naplata parkiranja.

Član 8

Na posebnim parkiralištima vrši se kontrola ulaska i izlaska vozila.

Kontrola iz stava 1. ovog člana može da se vrši postavljanjem rampe, izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu, ili na drugi način.

Član 9

Gradsko veće grada Novog Pazara odrediće svojim rešenjem, ulice koje spadaju u Ekstra, Crvenu, Žutu i Plavu zonu na kojima će se vršiti naplata parkiranja od strane preduzeća ili preduzetnika kojem grad Novi Pazar poveri upravljanje parkiralištima na teritoriji Grada.

Član 10

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Opšta parkirališta, pored saobraćajne signalizacije, moraju da imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: oznaku zone, vrste vozila, cenu parkiranja, kao i naznaku dozvoljenog vremena parkiranja.

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, dužno je da vodi evidenciju o saobraćajnoj signalizaciji na javnim parkiralištima i da u slučaju nestanaka ili oštećenja saobraćajne signalizacije istu zameni ili obnovi.

II UREĐIVANJE, ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 11

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, dužno je da uređuje, održava, oprema i obeležava javna parkirališta.

Pod održavanjem iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i održavanje Parkomata u ispravnom stanju.

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, dužno je da ima zaključen ugovor sa telekomunikacionim operaterom koji će pružiti usluge plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona.

Član 12

Korisnikom javnog parkirališta u smislu ove odluke smatra se vozač, odnosno vlasnik vozila (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnik je dužan da koristi javno parkiralište u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i oznakama.

Član 13

Parking mesta za osobe sa invaliditetom mogu da koriste lica kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti.

Organ Gradske uprave nadležan za socijalnu i dečiju zaštitu, na osnovu priložene medicinske dokumentacije, licima iz stava 1. ovog člana izdaje rešenje, na osnovu kojeg preduzeće ili preduzetnik kojem je povereno upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, izdaje nalepnicu za označavanje vozila osoba sa invaliditetom, odnosno člana zajedničkog domaćinstva ili sa ugovorom sklopljenim sa preduzećem ili preduzetnikom kome je grad Novi Pazar poverio upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji grada Novog Pazar sa periodom važenja od 6 meseci.

Rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja odrediće se u zavisnosti od kapaciteta i potreba, broj parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom.

Član 14

Javna parkirališta, koja su određena za parkiranje određene vrste vozila, mogu da se koriste samo za tu vrstu vozila.

Na javnim parkiralištima za teretna vozila i autobuse mora da bude izgrađen i sanitarni čvor.

Javna parkirališta za bicikle moraju da sadrže odgovarajuću opremu za odlaganje bicikla i mogu da budu ograđena.

Član 15

Rezervaciju parking mesta može da odobri isključivo preduzeće ili preduzetnik kome je grad Novi Pazar poverio upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji grada Novog Pazara", po važećem cenovniku preduzeća koje je usvojila Skupština grada Novog Pazara.

Zahtev za rezervaciju treba da sadrži: predlog lokacije, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija.

Pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti.

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada može izdati Povlašćenu stanarsku parking karticu fizičkim licima koja u ličnoj karti imaju prijavljeno prebivalište dokaz da su vlasnici vozila u kojoj pomenuto preduzeće ili preduzetnik vrši naplatu parkiranja.

III NAČIN PLAĆANJA CENE PARKIRANJA

Član 16

Za korišćenje parkirališta korisnik je dužan da preduzeću ili preduzetniku kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, plati cenu parkiranja, u zavisnosti od vremena korišćenja parking mesta i zone u kojoj se parkiralište nalazi.

Cena iz stava 1. ovog člana utvrđuje se cenovnikom preduzeća ili preduzetnika kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, na koji prethodnu saglasnost daje Skupština grada Novog Pazara ili organ koji Skupština odredi.

U ceni iz stava 2. ovog člana sadržan je iznos lokalne komunalne takse, propisan Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Sredstva za obavljanje poslova iz člana 11. stav 1. ove Odluke obezbeđuju se iz cene parkiranja.

Član 17

Korisnik javnog parkirališta je dužan da:

1. kupi Parking kartu (Parking karta, Blok karta i dr.),

2. na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla vidljivo istakne kupljenu Parking kartu,

3. pravilno unese potrebne podatke o vremenu parkiranja u Parking kartu,

4. koristi Parking kartu koja odgovara zoni i kategoriji parkirališta i vozilu za koje je izdata Parking karta,

5. koristi Javno parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje,

6. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojem je označeno Javno parkiralište,

7. postupi u skladu sa uslovima i drugih načina plaćanja.

Član 18

Postoje tri načina plaćanja parkinga:

1. plaćanje Parking kartom

2. plaćanje na Parkomatu

3. plaćanje SMS-om.

Član 19

Plaćanje Parking kartom se vrši tako što:

1. korisnik Parking karte je dužan da na ovoj Parking karti ogrebe godinu, mesec i dan u kojem koristi parking mesto, te sat i minut u kojem je parkiranje započeto,

2. korisnik parkiranja je dužan da vidljivo istakne ovu kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla,

3. ova Parking karta se koristi jednokratno.

Član 20

Plaćanje na Parkomatu se vrši plaćanjem kovanicama od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara.

Član 21

Plaćanje parkinga SMS porukom vrši se slanjem poruke na broj određen za zonu u kojoj je parkirano vozilo.

Član 22

Korišćenje parking mesta određenih za osobe sa invaliditetom na posebnim parkiralištima ne plaćaju korisnici koji na vozilu imaju vidno istaknutu nalepnicu ili ugovor zaključen sa preduzećem, odnosno odgovarajuću oznaku osobe sa invaliditetom.

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske, vatrogasna vozila, ne plaćaju cenu parkiranja, kada u toku interventnih akcija koriste opšta i posebna parkirališta.

Član 23

Preduzeće ili preduzetnik, kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila i nestanak stvari iz vozila na javnom parkiralištu.

Član 24

Kontrolu naplate i korišćenja posebnog parkirališta vrši ovlašćeni kontrolor preduzeća ili preduzetnika kome je grad Novi Pazar poverio upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor ima legitimaciju i mora da nosi službeno odelo.

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada propisuje izgled i sadržinu legitimacije, kao i izgled odela iz stava 2. ovog člana.

Član 25

Korisnik koji postupa suprotno članu 17. ove odluke dužan je da plati dnevnu Parking kartu, prema cenovniku preduzeća ili preduzetnika, kome je grad Novi Pazar poverio upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada.

Nalog za plaćanje dnevne Parking karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje dnevne karte, na način iz stava 2. ovog člana, smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje dnevne Parking karte.

Korisnik posebnog parkirališta dužan je da postupa po primljenom nalogu i da plati dnevnu Parking kartu, u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje.

Preduzeće ili preduzetnik kome grad Novi Pazar poveri upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, može radi omogućavanja nesmetanog korišćenja javnih parkirališta, da ukloni, premesti vozilo, odnosno da postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila, ako mu ovlašćenje za sprovođenje mera poveri nadležni državni organ.

Način, postupak i sredstva za sprovođenje mera iz stava 5. ovog člana, vršiće se u skladu sa aktom ministra unutrašnjih poslova.

IV ZABRANE

Član 26

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnoj signalizaciji i oznakama iz člana 12. stav 2. ove odluke, kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2. parkiranje neregistrovanih vozila i vozila bez registarskih oznaka,

3. parkiranje vozila na parking mestu rezervisanom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom ako ne poseduje nalepnicu iz člana 13. stav 2. ove odluke, odnosno drugu odgovarajuću oznaku osobe sa invaliditetom,

4. parkiranje odbačenog ili havarisanog vozila,

5. parkiranje priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

6. ostavljanje drugih stvari i predmeta, kao i korišćenje parkirališta na način suprotan nameni,

7. ograđivanje parking mesta,

8. samovlasno uređenje rezervisanog parking mesta,

9. pranje vozila ili na drugi način korišćenja javnih parkirališta suprotno njihovoj nameni i

10. druge radnje koje dovode do prljanja, oštećenja ili uništavanja javnog parkirališta.

V NADZOR

Član 27

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja grada Novog Pazara.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove, u zavisnosti od nadležnosti, (u daljem tekstu: inspektor) a komunalno policijske poslove vrši komunalna policija.

Član 28

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je dužan i ovlašćen da kontroliše:

1. saobraćajnu signalizaciju na javnim parkiralištima i naredi preduzeću ili preduzetniku kome grad Novi Pazar poveri pružanje usluge upravljanja javnim parkiralištima na teritoriji Grada otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku,

2. tehničku ispravnost javnih parkirališta i naredi otklanjanje nedostatka u utvrđenom roku,

3. izgrađenost, uređenost i opremljenost javnih parkirališta u skladu sa ovom odluku i naredi otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku i

4. Javna parkirališta sa aspekta bezbednosti saobraćaja i na osnovu nalaza nadležnog organa naredi izmenu režima saobraćaja odnosno parkiranja.

Član 29

Inspektor je ovlašćen da, kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke, naredi korisniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ako se korisnik ne nalazi na licu mesta ili odbije da ukloni vozilo, inspektor će da fotografiše vozilo i donese rešenje, kojim se nalaže uklanjanje vozila u određenom roku, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Rešenje iz stava 2. ovog člana pričvršćuje se na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno, a time se smatra i da je dostavljanje uredno izvršeno.

Inspektor donosi zaključak o dozvoli izvršenja, upotrebom specijalnog vozila (PAUK) u slučaju da korisnik ne postupa po naredbi iz stava 1. ovog člana, odnosno po rešenju iz stava 2. ovog člana.

Član 30

Inspektor je ovlašćen da kontroliše da li se javna parkirališta koriste u skladu sa namenom propisanom ovom odlukom i da naredi otklanjanje nedostatka u utvrđenom roku.

Inspektor je ovlašćen da izrekne mandatnu kaznu, podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka u slučaju nepostupanja po izvršnom rešenju, kao i da preduzima druge potrebne mere ukoliko se korišćenje javnih parkirališta vrši suprotno odredbama ove odluke i drugim aktima donetim na osnovu ove odluke.

Član 31

U vršenju komunalno policijskog posla, pored zakonskih ovlašćenja komunalni policajac je ovlašćen da izrekne mandatnu kaznu propisanu ovom odlukom, kao i da podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Član 32

Troškove prethodno preduzetih radnji za uklanjanje, uklanjanje upotrebom specijalnog vozila i čuvanje uklonjenih vozila, snosi korisnik, prema cenovniku koji utvrđuje preduzeće ili preduzetnik.

Naplaćeni troškovi iz stava 1. ovog člana, prihod su preduzeća ili preduzetnika.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. Ne postupi u skladu sa članom 10. Ove odluke,

2. Ne postupi u skladu sa članom 11. Ove odluke i

3. Ne opremi javna parkirališta u skladu sa članom 14. stav 1. i 2. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.000,00 do 10.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću.

Član 34

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. Ne postupi u skladu sa članom 17. Ove odluke,

2. Koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 15. stav 4. ove odluke i

3. Postupi suprotno članu 26. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. Ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.000,00 do 10.000,00 dinara.

Član 35

Novčanom kaznom od 1.000,00 dinara na licu mesta kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno članu 17. i 26. ove odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važe Odluka o parkiranju motornih vozila i održavanju parking prostora ("Opštinski službeni glasnik" br. 3/2001), Odluka o izmenama i dopunama Odluke o parkiranju motornih vozila i održavanju parking prostora ("Opštinski službeni glasnik" br. 11/05), Odluka o poveravanju poslova održavanja parking prostora JKP "ČISTOĆA" ("Službeni list grada Novog Pazara" br. 10/09).

Član 37

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom listu grada Novog Pazara.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o javnim parkiralištima, parkiranju motornih vozila i održavanju parking prostora na teritoriji grada Novog Pazara

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2017)

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".