ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DRŽANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA I KUĆNIH LJUBIMACA I O RADU ZOOHIGIJENSKE SLUŽBE

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 10/2011, 14/2011, 12/2013, 11/2014, 31/2014 i 14/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način držanja domaćih životinja, uslovi i način držanja kućnih ljubimaca, kao i rad Zoohigijenske službe na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

- domaće životinje jesu domaći papkari i kopitari, živina,

- kućni ljubimci jesu životinje koje se drže radi druženja;

- prihvatilište za životinje jeste objekat koji služi za privremeni smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja i pomoć i brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama;

- ekonomski objekti jesu objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, živine i ukrasnih ptica), prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silotrenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi) i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.).

Član 3

Na kućne ljubimce koji pripadaju zaštićenim vrstama životinja primenjuju se propisi o zaštiti prirode.

Ograničenje kretanja kućnih ljubimaca iz ove odluke ne primenjuje se na službene životinje koje u obavljanju svojih poslova koriste organi državne uprave, odnosno životinje koje su osposobljene za pomoć osobama sa invaliditetom.

Član 4

Na teritoriji grada Zrenjanina domaće životinje i kućni ljubimci drže se ako ne ugrožavaju fizički i psihički integritet, ličnu sigurnost i imovinu građana, javni red i mir i životnu sredinu, pri čemu uslovi i način držanja kućnih ljubimaca moraju biti u skladu sa propisima o dobrobiti životinja, veterinarstvu, zaštiti prirode, javnom redu i miru, svojinsko-pravnim odnosima i odredbama ove odluke.

II USLOVI I NAČIN DRŽANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 5

Domaće životinje mogu se držati u ekonomskim objektima, u skladu sa posebnim propisima, izuzev na mestima navedenim u članu 9. ove odluke.

Član 6

U gradskom naselju Zrenjanin u zonama porodičnog stanovanja na parcelama preko 1000 m2 u ekonomskim objektima dozvoljeno je držanje do 2 (dva) grla kopitara (konji, magarci, mazge, mule i sl.), do 2 (dva) grla velikih papkara (goveda) i do 4 (četiri) grla malih papkara (ovce, koze, svinje i sl.), kao i do 80 (osamdeset) jedinki živine, 20 (dvadeset) kunića i 100 (sto) golubova.

U ostalim naseljenim mestima grada Zrenjanina u zonama porodičnog stanovanja (van zone centra) na parcelama preko 1000 m2 u ekonomskim objektima dozvoljeno je držalje do 20 (dvadeset) grla kopitara (konji, magarci, mazge, mule i sl.), do 20 (dvadeset) grla velikih papkara (goveda) i do 100 (sto) grla malih papkara (ovce, koze, svinje i sl), kao i do 350 (tri stotine pedeset) jedinki živine, kunića i golubova.

Član 7

Ekonomski objekti-stočne staje moraju biti udaljeni od susednog stambenog objekta minimum 10 m.

Ekonomski objekti-stočne staje moraju biti udaljeni minimum 50 m od parcela na kojima se nalaze javne službe.

Prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke) moraju biti udaljeni najmanje 15 m od susednog objekta.

Član 8

U zoni zaštitnog zelenila (određenoj važećim planskim dokumentima), moguća je izgradnja odgajivačnica pasa koja mora biti odvojena od okoline pojasom zelenila odgovarajuće širine i visokim zidom (oko 2,5 m).

Minimalna površina parcele je 1000 m2.

Član 9

Na teritoriji grada Zrenjanina zabranjeno je držanje domaćih životinja u naseljenom mestu Zrenjanin u ulicama: Kralja Petra I, Trg Slobode, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Trg Dr Zorana Đinđića, Dr Zorana Kamenkovića, Pariske komune, Žarka Zrenjanina od ulice Brigadira Ristića do Makedonske, Brigadira Ristića, Bulevar Veljka Vlahovića, 20. Oktobra, Koste Abraševića, Obala Sonje Marinković, Narodnog fronta, Narodne omladine, Ruvarčeva, Olge Ubavić, Sime Matavulja, Miloša Velikog, Daničićeva, Vuka Karadžića, Svetosavska, Svetozara Markovića, Jevrejska, Gimnazijska, Obala pionira, Emila Gavrila, Pupinova, Nemanjina, Slobodana Bursaća, Saveznička, Miroslava Tirše, Orlova, Obilićeva, Slovačka, Nikole Tesle, Sremskog fronta, Petefijeva, Jovana Cvijića, Ive Lole Ribara, Štrosmajerova do 7. jula, 7. jula, Dunavska, Tihomira Ostojića, Dr Vase Savića, Srbobranska, Kej 2. Oktobra, Simina, Đure Đakovića, Đorđa Stratimirovića, Rade Končara, Stevice Jovanovića, Gundulićeva, Jovana Popovića, Šajkaška, Zmaj Jovina, Tamiška, Skadarska, Carice Milice, Vojvode Petra Bojovića, Đure Jakšića, Marka Oreškovića, Ruže Šulman, 4. juli, Pančevačka do Petra Drapšina, Petra Drapšina, Šećeranska, Dr Laze Kostića, Uroša Predića (B-8), Dositeja Obradovića, Koče Kolarova, Žitni Trg, Miletićeva do Dalmatinske, Cara Dušana od Savezničke do Ljubljanske, Boška Buhe, Begejski red, u zonama kolektivnog stanovanja, na parcelama koje se graniče sa parcelama zdravstvenih ustanova i ustanovama za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i u zonama u kojima Generalnim urbanističkim planom nije predviđena gradnja objekata za držanje i uzgoj stoke.

III USLOVI I NAČIN DRŽANJA KUĆNIH LJUBIMACA

Član 10

U objektima ili zgradama kolektivnog stanovanja, u jednom stanu može se držati najviše jedan pas i tri mačke, kao i pet ukrasnih ptica.

U objektima ili zgradama kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno da se kućni ljubimac drži na balkonu, terasi ili lođi i uvodi u liftove u trenutku kada lift koriste stanari.

U garažama i podrumima koji su u sklopu objekata ili zgrada kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca.

Član 11

U dvorištu porodične stambene zgrade sa dva ili više stanova, vlasnik ili korisnik etažnog dela može držati najviše dva psa i tri mačke, uz prethodnu saglasnost većine etažnih vlasnika ili korisnika.

U dvorištu individualnog stambenog objekta mogu se držati tri psa i četiri mačke, a njihov podmladak najduže do šest meseci starosti.

U pomoćnim objektima ili u kavezima u dvorištu može se držati najviše deset ukrasnih ptica.

Član 12

U dvorištu stambenog objekta pas se drži u ograđenom dvorištu ili drugom ograđenom prostoru koji mora biti prilagođen veličini psa, u skladu sa posebnim propisima.

Pas se izuzetno može držati u neograđenom dvorištu, vezan lancem odgovarajuće veličine na produženoj vodalici u skladu sa posebnim propisima.

Vlasnik, odnosno držalac psa je obavezan da na ulazu u stambeni objekat, odnosno dvorište u kojem se drži pas, na vidnom mestu postavi oznaku sa obaveštenjem o postojanju psa.

Zabranjeno je bez nadzora i zaštitnih sredstava držati pse van dvorišta i posebnih delova stambene zgrade, odnosno van kruga pravnog lica.

Član 13

Lice koje pronađe napuštenu životinju dužno je da o tome bez odlaganja obavesti prihvatilište u gradu Zrenjaninu, radi zbrinjavanja životinje.

Ukoliko se kućni ljubimac zatekne u krugu pravnog lica ili dvorištu preduzetnika ili fizičkog lica i ako ga ova licu hrane ili čuvaju smatraće se da kućni ljubimac pripada tom fizičkom ili pravnom licu.

U slučaju iz prethodnog stava ovog člana, odgovorno lice u pravnom licu, preduzetnik odnosno korisnik stambenog objekta smatra se držaocem kućnog ljubimca.

Član 14

Zabranjeno je izvoditi kućne ljubimce na javnim zelenim površinama koje su uređene kao cvetnjaci, na dečijim i sportskim igralištima, kupalištima i grobljima.

Iz dvorišta i posebnih delova stambene zgrade psi se izvode sa zaštitnom korpom i na povocu koji odgovara veličini i snazi psa.

Psi malog i srednjeg rasta visine do 55 cm (mereno u visini grebena) mogu se izvoditi na povocu bez zaštitne korpe, osim ako predstavljaju opasnost po okolinu u skladu sa posebnim propisima.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pas se može izvoditi tako da se slobodno kreće u ograđenim delovima parkova na sledećim lokacijama: Aerodrom Bagljaš, Park Putnikovo, Park Mladosti, Šećeranski park, Lehel park, Obala Begeja, Obala Jezera I i II i Železnički park, a navedene lokacije održavaće JKP "Čistoća i zelenilo".

Izuzetno od stava 1. ovog člana, za izvođenje kućnih ljubimaca mogu se odrediti javne površine do 100 m2 (tzv. "mini šetališta").

Javne površine koje su određene za namenu iz stava 4. i 5. ovog člana biće obeležene tablom koju postavlja nadležno preduzeće, odnosno ustanova.

Za svako narušavanje bezbednosti ostalih korisnika javne površine ili napravljenu materijalnu štetu odgovornost snosi vlasnik životinje.

Član 15

Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca, dužan je da prilikom svakog izvođenja kućnog ljubimca iz dvorišta i posebnih delova stambene zgrade, nosi pribor za čišćenje fekalija (npr. kesa, lopatica i sl.), koji mora pokazati na zahtev komunalnog policajca.

Vlasnik, odnosno držalac kućnog ljubimca, dužan je da očisti svaku površinu koju je njegov kućni ljubimac zaprljao.

Fekalije se odlažu u posebno označene posude na javnim površinama.

Poslove postavljanja, održavanja i pražnjenja posuda za fekalije obavlja JKP "Čistoća i zelenilo", odnosno drugo preduzeće, organizacija ili preduzetnik kome grad Zrenjanin poveri obavljanje ovog posla (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 16

Zabranjeno je uvođenje kućnih ljubimaca u objekte u javnoj upotrebi (objekte trgovačke, ugostiteljske, turističke, poštanske, telekomunikacione, finansijske, zdravstvene, rehabilitacione, vaspitne, obrazovne namene i sl.), izuzev ukoliko odgovorno lice ili vlasnik objekta izričito dozvoli uvođenje kućnog ljubimca.

IV ZOOHIGIJENSKA SLUŽBA

Član 17

JKP "Čistoća i zelenilo" obavlja poslove Zoohigijenske službe na teritoriji grada Zrenjanina u skladu sa propisanim godišnjim programom, Akcionim planom, odnosno ugovorom zaključenim između grada Zrenjanina i JKP "Čistoća i zelenilo".

Zoohigijenska služba obavlja sledeće poslove:

1. hvata i zbrinjava napuštene životinje u prihvatilištima za životinje;

2. organizuje karantinski smeštaj životinja;

3. neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih i drugih površina (atara) i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

4. transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz tačke 2. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Zoohigijenska služba finansira se iz sredstava budžeta grada Zrenjanina i drugih izvora.

Zoohigijenska služba obavlja poverene poslove samostalno i po nalogu nadležne inspekcije.

Član 18

Rad Zoohigijenske službe reguliše se Pravilnikom o radu koji donosi JKP "Čistoća i zelenilo", uz saglasnost Gradskog veća grada Zrenjanina.

Pravilnikom o radu Zoohigijenske službe uređuje se postupak i način sakupljanja, transport, smeštaj i tretman životinja u Prihvatilištu, organizovanje karantinskog smeštaja, vođenje evidencije, udomljavanje, vraćanje vlasniku i sprovođenje mera predviđenih Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Program).

Pravilnik o radu Zoohigijenske službe objavljuje se u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Član 19

Zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja vrši se u Prihvatilištu za napuštene životinje (u daljem tekstu: Prihvatilište), koje osniva grad Zrenjanin.

Sredstva za rad i funkcionisanje Prihvatilišta (ishrana, oprema, nega, program sterilizacije i kastracije) obezbeđuju se iz budžeta grada Zrenjanina i drugih izvora.

Član 20

U prihvatilište se smeštaju:

1. napuštene i izgubljene životinje;

2. životinje čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima;

3. životinje koje Ministarstvo nadležno za poslove veterine oduzme vlasnicima, odnosno držaocima;

4. životinje koje su u opasnosti.

Vlasnik prihvatilišta dužan je da sarađuje sa veterinarskim službama i organizacijama za zaštitu životinja, kao i da redovno obaveštava javnost o životinjama koje se nalaze u prihvatilištu.

Član 21

Troškove sakupljanja, prevoženja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u Prihvatilištu snosi vlasnik, odnosno držalac životinje ukoliko je poznat.

Ukoliko vlasnik, odnosno držalac životinje nije poznat, troškovi sakupljanja, prevoženja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u Prihvatilištu, obezbeđuju se iz sredstava budžeta grada Zrenjanina.

Visinu troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Preduzeće uz prethodnu saglasnost nadležnog organa grada Zrenjanina.

Član 22

Udomljavanje napuštenih i izgubljenih životinja zbrinutih u Prihvatilištu, vrši se na osnovu evidencije koju vodi Zoohigijenska služba u skladu sa posebnim propisima.

Udomiti se može samo životinja za koju je izdata veterinarska potvrda o zdravstvenom stanju, vakcinaciji i sterilizaciji.

Član 23

Vlasnik, odnosno držalac životinje koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku tri dana od dana gubitka životinje, prijavi Zoohigijenskoj službi i veterinarskoj službi.

Ako vlasnik, odnosno držalac životinje ne prijavi gubitak iz stava 1. ovog člana, smatra se da je napustio životinju i dužan je nadoknaditi svaku štetu koju životinja načini od trenutka nestanka ili napuštanja do trenutka vraćanja vlasniku, odnosno držaocu ili trenutka smeštaja u Prihvatilište.

Član 24

Ako se domaćoj životinji koja je smeštena u Prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, kao i ako njeno čuvanje iziskuje nesrazmerne troškove, životinja će se prodati ili pokloniti.

Radnje iz stava 1. ovog člana sprovešće Zoohigijenska služba.

Ako se kućnom ljubimcu ne pronađe vlasnik u roku od najmanje 30 dana od dana smeštaja u prihvatilište, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa istim se postupa u skladu sa Programom što podrazumeva da se psi i mačke nakon postupka sterilizacije, vakcinacije protiv besnila, tretiranja protiv parazita, obeležavanja mikročipovanjem vraćaju na lokaciju hvatanja (CNR program - uhvati - steriliši - pusti).

Vlasnik kućnih ljubimaca iz stava 3. ovog člana je grad Zrenjanin.

Član 25

Zoohigijenska služba neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja.

Član 26

Neškodljivo uklanjanje leševa domaćih i drugih životinja podrazumeva sakupljanje, prevoz, sahranjivanje, spaljivanje ili preradu na propisan način, koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Član 27

Troškove neškodljivog uklanjanja leševa snosi vlasnik, odnosno držalac uginulih životinja koje su predmet uklanjanja, odnosno grad Zrenjanin ukoliko vlasnik, odnosno držalac životinje nije poznat.

Član 28

Pri svakom ozleđivanju od strane psa ili mačke, oštećeni je dužan da se obrati nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, koja o tome obaveštava Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija u Gradskoj upravi radi sačinjavanja zapisnika o ozleđivanju.

U zapisnik se unosi izjava oštećenog, kao i podaci vezani za ozleđivanje: vreme i mesto ozleđivanja, opis psa ili mačke i drugi podaci od značaja za ozleđivanje.

Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija dostavlja Zoohigijenskoj službi jedan primerak zapisnika.

Nakon dostavljanja zapisnika, Zoohigijenska služba izlazi na teren radi hvatanja psa ili mačke koji su doprineli ozleđivanju.

Član 29

Info služba

Zoohigijenska služba obavezna je da organizuje servis za komunikaciju sa građanima - Info službu.

Info služba evidentira pristigle prijave od strane građana i prosleđuje ih nadležnim organima.

Info služba vodi redovnu evidenciju o broju poziva, o rešenim, odnosno, nerešenim slučajevima zbrinjavanja napuštenih životinja.

Info služba informiše građane o radu Prihvatilišta i rezultatima koji su postignuti u smanjenju broja napuštenih životinja.

V NADZOR

Član 30

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da u skladu sa zakonom i ovom Odlukom naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku, izrekne novčanu kaznu u fiksnom iznosu, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kao i da preduzme i druge mere za koje je Zakonom ovlašćen.

Komunalno-policijske poslove nad primenom ove Odluke obavljaju komunalni policajci koji pored Zakonom utvrđenih ovlašćenja izriču novčanu kaznu u fiksnom iznosu, podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 31

"Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava odredbi člana 5., 6., 7., 8., 11., 12., i 13. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako se ne pridržava odredbi člana 5., 6., 7., 8., 11.,12 i 13. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se ne pridržava odredbi člana 5., 6., 7., 8., 11., 12., 14. stav 6. i člana 15. stav 4. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu ako se ne pridržava odredbi član 5., 6., 7., 8., 11., 12., 14., stav 6. i člana 15. stav 4. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako se ne pridržava odredbi člana 9., 10., 14., stav 1, 2, 3, 4, člana 15. stav 1, 2, 3. i člana 16. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu ako se ne pridržavaju odredbi člana 9. i 14. stav 1, 2, 3 i 4 člana 15. stav 1, 2, 3. i člana 16. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako se ne pridržava odredbi člana 9. i 14. stav 1, 2, 3 i 4, člana 15. stav 1, 2, 3 i člana 16. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se ne pridržava odredbi člana 9. i 14. stav 1, 2, 3, 4 člana 15. stav 1, 2 i 3 i člana 16. ove Odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Deo člana 6. koji se odnosi na veličinu parcele preko 1000 m2 primenjivaće se počev od 1. januara 2016. godine.

Član 33

Delove parkova i javnih površina na kojima se psi mogu slobodno kretati u smislu člana 14. stav 4. ove Odluke odrediće i ogradiće nadležno preduzeće odnosno ustanova u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Nadležno preduzeće, odnosno ustanova postaviće table u smislu člana 14. stav 5. u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 34

JKP "Čistoća i zelenilo" doneće Pravilnik iz člana 18. ove odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 35

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Zrenjanina ("Službeni list grada Zrenjanina", broj 3/09).

Član 36

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".